Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, May 31, 2011

Sakan Betol ZaQuaN Jalan2 Singapore

As Salam,

Semalam hari Isnin (30 Mei 2011) pukul 8 mlm my mil call bgtau Zaquan nak cakap. My Mil call Papa Zaquan..kebetulan semalam Papa Zaquan bermalam disini bersama Sweetmama & Ziqry. So dapatla kami berdua bercakap dgn Zaquan.

Amboi Sakannye dia berjalan..bila kami cakap seronok ke berjalan..beriye2 dia ckp seronok..iye la dapat naik kuda katanye.., agaknye atok dia belanja la tu Zaquan main permainan kat sane.x pasti pulak mane destinasi diorg kat Singapore tu...dgr atok n nenek dia cakap kat belakang...abg seronok naik kuda, amik gambar..

Wah siap bergmbar2..dgr suara nenek dia yg lagi excited..heheh, ni yg x sabar nak tgk gmbr Zaquan jalan2 kat sane...

Zaquan citer dia mandi laut.., tp dgr atok nyampuk..bkn laut la..kolam.., ni msti kes mandi swimming pool kat rumah rehat masa diorg g kenduri kawin kat Johor tu..biasa la Zaquan bab mandi manda mmg dia x leh lupe pnyer..

Yang pasti Zaquan igt kan adik dia...masa dia berbual ngan mama sempat lagi dia tanye..baby mane.., mama bgtau baby ada dkt sini dgn mama dan papa...tp baby x pandai cakap lagi..dia x bole nak cakap dgn abg.., bila dia dapat berbual ngan papa lama2 mula la dia rindu...lastnye dia cakap..nak balik umah papa..nak balik umah papa...terpaksa la papa tenangkan dia dan cakap ok nnti balik umah papa tp skrg ikut atok n nenek jalan2 dulu..dan cepat2 letak tel..nnti lagi lama..merengek pulak dia..susah pulak atok n nenek dia nak pujuk dia.

Mood: Rindu dkt Zaquan...
Malam ni Zaquan sampai rasanye


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Sunday, May 29, 2011

Rindu Dkt Papa dan Zaquan

As Salam,

Hari ni genap usia my new baby Ziqry 18 hari dan  sudah 18 hari juga sweetmama berpantang. Untuk makluman, sepanjang tempoh berpantang ni Papa dan Zaquan x tinggal bersama sweetmama. Sweetmama berpantang di rumah my mom, sementara Zaquan tinggal ngan Papa di  rumah kami di Bandar Baru Bangi. Di waktu hari bekerja, macam biasa Papa tinggalkan Zaquan kat umah mak (my mil), malam Papa amik Zaquan mcm biasa tido di rumah kami. 

Mengikut rancangan awal, mmg Papa dan Zaquan duduk sekali kat rumah my mum sepanjang sweetmama berpantang, barang pun dh siap kemas bw rumah my mum, tapi bila kali pertama Papa bawa Zaquan jumpa Mama dan Ziqry selepas Mama keluar hospital (Kali pertama Zaquan jumpe Mama&Zikry adalah hari ke-3 usia Ziqry) Zaquan tersangatlah menunjukkan perangai nakal dia, at lastnya my mum bersuara..dan minta tolong agar nenek sebelah sane jaga Zaquan sepanjang baby dlm hari ni. Mama pun suarakan la pada Papa dan memandangkan Zaquan mmg rapat dgn Papa dia, kalau bgn tido pun cari Papa dia dulu..hehe..,Papa pun setuju dan sebelum ni pun mmg Zaquan my mil yg jaga..so xde la masalah besar sgt my mil nak tolong jaga.

Lagipun dekat jerk rumah my mum dgn rumah kami di Bangi. Papa janji akan selalu melawat kami jika ada kelapangan especially hujung minggu la bole bw Zaquan sekali dan kadang2 lepas balik keje Papa singgah melawat Mama & Ziqry. 

Pada mulanya Mama mmg keberatan untuk berjauhan dgn Papa & Zaquan, lebih2 lagi dalam tempoh berpantang sweetmama mmg perlukan sokongan suami untuk sama2 menjaga Baby kami. Tapi bila memikirkan Mama pun tak terlayan kerenah Zaquan smpai adakalanye buat Mama hilang sabar dgn perangainye dan my mum pun cakap yang Mama ni dh la berpantang perlukan rehat yg cukup..akhirnya sweetmama akur.

Tapi itula dh naluri ibu kan, macamane nakal pun anak kita tapi bila berjauhan tu walaupun sehari mmg terasa rindu sangat. Minggu ni la paling terasa sekali, pada hari jumaat(27 Mei) Zaquan ikut atok & nenek dia g kenduri kawin kat Johor, kendurinya hari ni (29 Mei) dan selepas kenduri Zaquan berjalan2 ke Singapura dan akan balik kesini pada hari Rabu (1 Jun). Sakan betul anak Mama berjalan ye..5 hari tu berjalan. Papa pun pergi kenduri sepupu dia kawin di Johor tu hari ni, tp Papa Zaquan pergi balik hari jerk..so hari Jumaat Zaquan bertolak ke Johor tu Papa tido dkt sini dgn Ziqry, itupun papa sempat bisik kat Ziqry..ini kalau abg apan (Zaquan) ada..msti dia jeles..selalunya abg apan jerk yg tido ngan Papa.

Sebenarnya semenjak ada Ziqry ni, Zaquan mmg jeles pun...dia dh terasa kasih sayang kami dh pindah pada adik dia..walaupun hakikatnya kasih sayang kami x pernah berbelah bagi pun tapi kebetulan adik dia pun x berapa sihat jd tumpuan Mama mmg lebih kpd Ziqry. Memang nmpk sgt Zaquan jeles..lebih2 lagi bila Papa dukung Ziqry, dia pun sibuk la nak dukung adik dia.."Mama tau Zaquan syg Adik..tp adik tu kepala dia lembik lagi..byk kali Mama pesan jgn pegang kepala adik..tp Zaquan pegang juga smpai adakalanya buat Mama marah kat Zaquan". Kadang2 timbul perasaan kasihan bila dh termarah Zaquan sbbnya budak2 ni kan belajar melalui pemerhatian..dia tgk Mama n Papa syg adik usap2 kepala adik, org lain pun pegang kepala adik..tp bila dia pegang Mama marah. Maafkan Mama Zaquan kalau Zaquan terasa Mama marah..tp sbnrnya bukan niat Mama nak marah..tp Mama dh byk kali pesan dkt Zaquan.., Zaquan buat jg..itu yg wat mama termarah..

Yang buat mama tersedar tu bila suatu hari sedang mama tido ngan Ziqry, Zaquan naik atas katil dan baring sebelah Ziqry, Mama terus terperanjat..dan Zaquan terus cakap..Jangan la takut...knape takut..ni abg la..sambil usap2 dan cium2 Ziqry. Sesungguhnya Mama tau yg Zaquan sygkan Adik Ziqry cuma kadang2 Zaquan terlalu aktif dan nakal buat Mama dan Wan Ummi x larat nak layan Zaquan. Lebih2 lagi disebabkan jeles..Zaquan wat perangai utk tarik perhatian Mama & Papa. Ketahuila Mama & Papa sayang Zaquan & Ziqry.

Disebabkan rindu juga..Mama pesan ngan Papa, nnti sehari sebelum Zaquan bertolak ke Johor..jgn lupa bawa Zaquan jupe Mama & Ziqry. Kebetulan pulak mama baru nak sms Papa bgtau Mama rindu ngan Zaquan dan minta papa bw Zaquan sehari seblm Zaquan bertolak.Papa terlebih dahulu call mama dan bgtau Zaquan nak ckp ngan Mama..dan diakhir perbualan tu sayu sgt..Zaquan suruh Mama dtg rumah Papa bw Adik dan menangis2 suruh dtg..Mama pun terpaksa mengiakan yg Mama akan dtg untuk redakan tangisan dia..yg buat Mama pun sama mengalir air mata lepas letak tel bila Papa cakap tiba2 Zaquan hiba dan rindu sgt ngan Mama. Hakikatnya kami sama2 saling merindu..Mama mmg rindu sgt ngan Zaquan pun.

 Pic2 Zaquan & Ziqry
Zaquan & Ziqry pada 21 Mei 2011
2 hari lepas adik Ziqry keluar dr wad NICU, Hosp. Serdang
Ziqry berusia 10 hari

pic Papa, Zaquan dan Ziqry pada 26 Mei 2011
sehari sebelum Zaquan bertolak ke Johor dan Singapura.
Ziqry dah berusia 15 hari

Hari Sabtu papa bgtau Abg Zaquan srnok dkt sane..mandi swimming pool..Ayah(my fil) siap pesan bw pelampung utk Zaquan kalau Papa dtg hari Ahad nnti..tp Papa kata mane ada pelampung..huhu.., td Papa call dan Mama dpt berckp dgn Zaquan skjp walaupun mood dia tetiba x berapa okey hari ni..

Yg pasti sesungguhnya mama rindu dgn dua2 prince dihati sweetmama..mama rindu Papa & Zaquan... Hope Papa & Zaquan selalu2 igt Mama & Ziqry disini.


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Friday, May 27, 2011

Memori Bersalin My 2nd Baby~Muhammad Khair Ziqry~

Jam menunjukkan 1.00 pagi ketika sweetmama berasa sakit perut 15 minit sekali, dalam hati dok berkata..agaknye ini rasa kontraksi sakit nak bersalin..sbbnya sebelum ni mmg xde pengalaman rasa gesa (kontraksi) sakit beberapa minit sekali ni. Pengalaman pertama dulu langsung x rasa sakit walaupun dh buka 9cm..dan akhirnya ke bilik operation..

Dalam tempoh sweetmama sakit tu.., sweetmama ulang alik toilet..tp x rasa mcm nak buang air besar lagi, tgk tanda darah or air pun xde keluar lagi..tp perut rasa sakit sekejap2.., sweetmama cuba bertahan..keluar toilet..cuba berbaring semula untuk lelap kan mata..tp rileks skjp..dtg balik sakit tu..

sepanjang tempoh mengandung, sweetmama tido atas katil dkt tingkat 2 ruang kami melepak tgk tv..zaquan dan papa tido atas toto jerk depan tv tu..,tp dh akhir2 tempoh kehamilan sweetmama, papa pulak x boleh tido atas toto.dia pun msti nak tido atas katil, jdknya papa tido kat master bedroom kami kat tingkat 3.. , mengimbas detik sebelum pukul 1.00 pagi hari sweetmama sakit.., balik dr keje mcm biasa smpai rumah pun dh malam, mlm tu kami x mkn malam pun sbbnya masing2 rasa x lapar pulak mlm tu..balik sweetmama terus lelap, papa pun sama lelap kat tingkat atas, zaquan jerk yg dok leka tgk cd upin ipin depan tv.., sweetmama igt lagi dlm tempoh tu..ada 3 kali zaquan kejutkan mama tukar siri baru upin ipin.tau2 sweetmama sedar pkl 1.00 pagi masa sakit2 tu n zaquan pun dh tertido dgn tv cd upin ipin terbuka.

masa sweetmama sakit dok ulang alik toilet..pastu berbaring balik kat katil, zaquan terjaga..dan terus cari papa, dia yg bangun dulu buka lampu tangga dan terus naik jumpe papa kat tingkat atas.., bila mama tgk zaquan dh naik atas, at  lastnya mama pun sama gagahkan diri naik tangga tingkat atas kejutkan papa zaquan, bgtau papa, mama dh rasa sakit2 ni..papa terus ckp siaplah kita terus g hospital.

sweetmama pun bersiaplah..,sempatla alas perut dengan air soya kotak satu. igtkan nak tinggalkan zaquan kat rumah atok dia, tp papa kata xpela bw jerkla zaquan sekali..mane tau mama lambat bersalin mcm zaquan dulu.iye la masa zaquan dulu 12 jam dlm labour room. Dalam perjalanan ke Hospital Serdang, sakit 10 minit sekali tu datang..., sib baik papa x panik.., papa cuma bole ckp..'sabarla syg' , mama pun istigfar byk2 dalam hati..moga dipermudahkan..

Sampai Hospital Serdang..jam dh menunjukkan pukul 2 pagi.., terus ke kaunter dewan bersalin bgtau saya dh rasa kontraksi sakit nak bersalin.., macam biasa masuk dlm dewan bersalin tu check tekanan darah, air kencing dan doktor suruh baring atas katil check heartbeat baby. Alhamdullillah kali ni xde darah tinggi mcm zaquan dulu smpai kena paksa bersalin.

Sepanjang berbaring atas katil dengan bunyi heartbeat baby tu..sweetmama dh rasa sakit2 yg makin kerap..dh siap mengeluh2 dh..rasanye ada dekat sejam kot baru doktor check bukaan bawah..check tgk dh buka 4cm..(kali ni sweetmama lebih tenang..xde kena marah ngan doktor jgn kemut..x rasa sakit pun doktor tu seluk bwh. tau2 dok ckp..dh sakit sgt ke smpai bukak 4cm..). Selepas doktor Check bukaan dah 4cm, baru doktor bagi keluar sekejap bgtau suami. Sweetmama pun keluar la..ingat nak berborak2 lama ngan Papa dan Zaquan..tp rasa x selesa sgt bila sakit tu tetiba dtg..rasa mcm nak terberanak sgt la pulak. Ada la kot dlm 15 minit sweetmama berckp ngan papa dan zaquan..minta maaf..dan minta papa doakan mama selamat bersalin. Sedih jerk rasanye masa ni sbbnya bila tgk jam dh pukul 4.30 pagi dh rupanya..tp zaquan x tido lagi..zaquan ada sama2 ngan papa menanti detik adik dia nak dilahirkan ke dunia. Zaquan sibuk tanye..mama sakit ye..adik dh nak kuar ye.., sayu jerk rasa hati masa tu.lebih lagi bila zaquan salam tgn mama n cium perut mama sebelum mama nak masuk semula ke dewan bersalin semula. Papa bgtau yg ayah (my fil) on the way nak  jemput zaquan..

Masuk dan baring semula atas katil sementara menanti masuk labour room..masa ni dh tak tau masa dah..tp rasanye ada la berbaring dalam setengah jam..gesa dah semakin kuat..doktor check sekali lagi bila dgr sweetmama mengerang sakit..dia check cakap walaupun awk rasa sakit..tp bukaan awk baru 5cm..tp dia kata xpe saya tolong awk buka laluan byk sikit sebelum pindah ke labour room..sbbnya labour room penuh ni..sedang dok seluk tu terus terpecah air ketuban..once dh pecah air ketuban mmg sakit semakin kerap la..dan mmg doktor terus suruh hantar ke labour room..tp disebabkan labour room penuh..sweetmama still x dipindahkan lagi..kebetulan byk pulak kes bersalin hari tu.., sepanjang tempoh sakit2 selepas air ketuban pecah, kakak sebelah katil tu cakap..adik tarik nafas bila sakit dn byk2 mengucap jerk..bila dia dgr sweetmama dh start mengerang2.., Bila kerap sgt sweetmama mengerang sampai doktor ckp..kesian kat patient ni, nnti saya check semula..doktor check..terus doktor ckp dkt misi2 yg ada..cepat2..patient ni dh full..hantar ke labour room..full means dh terbuka 9-10cm agaknye sweetmama nya bukaan bawah tu..masa dia dok usung sweetmama nak ke  labour room, misi pesan jgn teran dulu..dok mengiring dulu..

Masa ni la rasanya mcm pantas sgt..sweetmama dipindahkan ke labor room dengan team doktor dan misi yg dh bersiap sedia untuk smbut baby. tukar jerk katil doktor terus suruh push.., Papa Zaquan pun dh ada di sebelah sweetmama  utk bg sokongan sweetmama lahirkan baby. Tapi malangnye 3 kali push swetmama x berjaya juga utk push..mmg sweetmama x pandai nak teran.., misi kat sebelah sweetmama bgtau muka awk dh merah2 teran..tp awk teran keatas.., awk slh teran ni..teran dan pandang perut awk.., x berjaya juga walaupun misi dan doktor mmg sgt2 supportive. sampaila heatbeat baby dh kedengaran lemah..doktor bgtau perlu vacum..awk dgr tak jantung baby awk dh lemah..mmg sweetmama dgr.., doktor terus ikat kedua2 belah kaki sweetmama dan kata sementara saya tgh siap kan alat utk vacum ni..kalau awk rasa sakit..teran jerk..teran sekali x berjaya juga.., doktor terus masukkan vacum dan teran..doktor tu cakap sekali lagi awk tak boleh teran kena operate..terus sweetmama teran sekuat hati dan tau2 jerk my baby dh ada atas perut..

Subhanalllah..Syukur Alhamdullillah..selamat akhirnya.., Tepat Jam 6.55 pagi tanggal 12 Mei 2011 lahirla seorang lagi hero kami berdua. My baby lahir hari jururawat rupanya..itupun pagi tu terdengar misi2 tu ucapkan selamat hari jururawat semua. Alhamdullillah berjaya juga sweetmama bersalin normal walaupun vacum dan walaupun disaat sweetmama kena vacum..Papa Zaquan xde bersama, sweetmama pun x sedar masa bila Papa Zaquan keluar dr Labour Room..sweetmama tersedar bila doktor kata masa nak masukkan vacum 'eh suami dia mmg x nak tgk ke' dan masa sweetmama dijahit..papa dtg nak masuk..tp misi bgtau tunggu skjp ye isteri awk doktor tgh jahit. Rupanya papa zaquan bgtau dia dh nak pitam masa sweetmama nak kena vacum. xpe la yg penting kedua2nya mama dan baby selamat.

Lega rasanya bila baby dh selamat keluar.., cuma yg sweetmama rasa ralat sikit bila doktor yg sambut baby sweetmama ni mcm lepas tgn sbbnya baby kuar jam 6.55 pagi, gitu gini dh jam 7 pagi, jam 7 pagi diorang tukar shift..boleh pulak doktor cakap..sape yg masuk pukul 7 pagi la yg kena jahit..tp ada gak la nak dekat 15 minit baru doktor baru masuk nak jahit..mmg doktor shift pukul 7 la yg jahit bkn doktor yg smbut baby sweetmama. itupun doktor tu smbil jahit sambil mengomel yg dia ni slow sikit kalau bab menjahit ni..dtg seorang lagi doktor tolong bantu dia..,mmg btol la slow..nak dekat 2 jam baru selesai menjahit..itupun at lastnya dtg lagi seorang doktor..rasanye senior sikit..bgtau knpe lambat sgt..sudahnye dia yg menghabiskan jahitan sweetmama. Sweetmama dimaklumkan yg luka sweetmama agak dalam dan panjang..jdnya mmg byk sikit kena jahit dan setelah selesai.... doktor igtkan jaga elok2 dan pastikan awk tidak sembelit nnti.

selepas selesai proses menjahit yg agak lama, proses mencuci tu yg sweetmama rasa agak perit sikit. lepas tu dtg pulak doktor yg lagi senior yg perlu doktor2 yg jahit sweetmama td report ape yg berlaku..masa report tu dah la dgn keadaan kaki yg masih kena ikat dan terkangkang..redha jerkla.. 

selepas tempoh hampir 2 jam lebih baru la sweetmama berkesempatan pegang baby sweetmama, masa ni la sweetmama disuruh menyusukan baby buat pertama kali sambil menanti masa untuk dipindahkan ke wad biasa. Kalau diikutkan time ni suami boleh jerk teman isteri. Misi bgtau dia dh call suami..sweetmama pun tertunggu2 papa zaquan..rupanya papa zaquan dpt call yg sweetmama dh selesai dijahit x diberitahu pun boleh masuk..jadinya dia dok jerk kat luar labour room tu tunggu dipanggil, yg misi pulak dok masuk tanye suami awk x dtg lagi, sy dh call bgtau..ermmm..smpaila setengah jam  selepas itu..sweetmama dipindahkan ke wad biasa baru la papa dtg dan azankan baby..kali ni papa azankan baby depan mama...syahdu & syukur sgt diatas segalanya.

Alhamdullillah..pada sweetmama proses bersalin kali ni lebih cepat dan mudah..x amik masa yg lama lebih kurang 5 jam shj..walaupun sakit tu dtg & dtg. Yg bestnye bila doktor ucapkan tahniah pada sweetmama sbb berjaya bersalin normal walaupun vacum sbb sblm ni czer. Sweetmama pernah story ttg memori bersalinkan zaquan di n3 ini - Mengimbas Detik 06.06.08 - Part 1 & 2

Selesai proses bersalin..proses selepas bersalin ialah berpantang..dan menjaga diri dan baby sebaiknya..tp x sangka pulak sweetmama diduga dgn sakit lepas bersalin dan baby yg dimasukkan ke NICU..(continued next n3.....)

p/s: ini hanyala luahan memori sweetmama umtuk tatapan dan kenangan me n my family, maaf jika ada yg rasa jika ianya x sesuai untuk dikongsikan.

♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Wednesday, May 25, 2011

Rezeki Baby..Zaquan Menang Tempat Pertama Contest Aksi Si Cilik Berbasikal

As Salam,

Hari ni genap my baby berusia 2 minggu dan sweetmama pun masih lagi dlm tempoh berpantang
tp sempat lagi curi2 masa utk update blog..hehehe..
sib baik baby pun bkn jenis meragam.
ini la yang dikatakan rezeki baby..,abg tumpang tuah adik...
Alhamdullillah Zaquan menang tempat pertama Contest Aksi Si Cilik Berbasikal anjuran bersama SyamilaMohd[dot]com & KakYong[dot]com.

Kalau ikutkan tarikh diumumkan pemenang pada 17 Mei 2011
pada tarikh berkenaan my new baby kena tahan dkt Wad NICU,
dan time tu sweetmama tgh bersedih sgt ..dan alhamdullillah now my baby dh semakin sembuh dr jaundis

esoknya papa zaquan bgtau yg cute mum ada maklumkan ttg kemenangan zaquan
thanks kpd cute mum yg maklumkan kpd penganjur dan papa zaquan.


Terima kasih kepada pihak penganjur kerana telah memilih Zaquan sbg pemenang tempat pertama..
suka sgt..hadiahnya pun best 
Tempat Pertama : 1 helai t-shirt bersulam nama anak ( tajaan Zamieda) , 1 voucher bernilai RM15 tajaan Ummi2shoppe dan voucher bernilai RM10 tajaan beautiliciouswardrobe


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Saturday, May 21, 2011

My 2nd Hero Selamat Dilahirkan Pada Hari Jururawat Sedunia

As salam,

Just Quick Update
Alhamdullillah.sweetmama selamat melahirkan seorang lagi hero pada tanggal 12 Mei 2011
 setelah tertunggu2 disebabkan kununnya dah turun tanda awal...
seawal 20 April 2011..hhehe
berangan dari hari buruh, hari ibu, hari guru, akhirnya dpt hari jururawat..
Memori bersalin nnti sweetmama story..alhamdullillah kali ni x lama dalam labour room. setiap anak tu pengalamannya berbeza2 kan..
kalau ikutkan byk benda nak story..tp masa terhad la..
ditambah byk jgk dugaan sweetmama for 2nd baby kali ni..
dugaan paling mencabar my baby kena tahan wad NICU selama 3 hari disebabkan jaundis 
dan sehingga kini masih belum pulih dari jaundis sepenuhnya dimana sweetmama perlu berulang alik ke klinik/hospital yang terdekat untuk amik darah baby
disebabkan baby jugak semangat sweetmama kuat untuk pulih..
kalau ikutkan badan sweetmama ni mmg x larat rasanya..
hari ni genap hari ke-10 tp sweetmama masih blom berurut badan lagi
opss..terlebey plak luahan perasaan..nnti story pnjg lain n3.....

ini lah my 2nd hero
Muhammad Khair Ziqry bin Muhammad Khairi
12 Mei 2011
6.55 pagi
3.39kg
Normal (Vacum)


Ciuman Kasih Seorang Papa
hari pertama selepas dilahirkan.


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Sunday, May 8, 2011

SeLaMaT HaRi IBU !

 As Salam,

8 Mei 2011 - Selamat Hari Ibu

Ibu..ibu..ibu ..engkaulah ratu hati ku..
bila ku berduka..engkau hiburkan selalu
Ibu..ibu..ibu engkaulah ratu hati ku...
zaquan suka nyanyi lagu ni..walaupun rangkap pertama jerk yang dia hafal
nmpknye hampir 3 tahun sweetmama bergelar ibu kepada seorang hero..dan bakal menimang seorang lagi cahaya mata
bertuah sbrnya dapat memiliki sebuah keluarga yang dilengkapi dgn kehadiran anak-anak
walaupun hakikatnya penat menjadi seorang ibu
pengorbanan ibu melahirkan, mendidik dan menjaga anak
bila jadi ibu..semua yang dilakukan terarah kepada anak sahaja
semua ibu inginkan yang terbaik buat anak -anak
moga suatu hari nnti anak2 hargai ape yang telah mama dia wat utk mereka.

Dikesempatan ini..sweetmama ingin tujukan
Ucapan khas buat insan yang bergelar ibu dihatiku 
iaitu Pn. Jamaliah Zakaria yang ku panggil Ummi.
Walaupun tiada smbutan khusus pun yang sweetmama lakukan utk ummi..
hanya sekadar ucapan..tapi ketahuilah tanpa ummi siapala kami adik beradik..
sebagai anak sulung..mmg sweetmama nampak pengorbanan yang dilakukan ummi kepada kami semua...alhamdullillah paling penting..
kami semua adik beradik bejaya jadi insan yang berjaya.
Paling sweetmama terasa..masa berpantang buat kali pertama..
semasa melahirkan Zaquan dulu..ummi la yang jaga..siapkan air mandi pun ummi..
time tu terasa kalau lah ummi xde..mcm manela nak hadapi..
kali ni sekali lagi sweetmama sedang menunggu kelahiran baby kedua..
sape lagi yang diharapkan dpt menjaga diri ini..
kalau x minta tolong ummi yang jagakan..
moga ummi sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dipanjangkan usia dan bahagia di samping kami semua.

Tidak lupa juga ucapan ini ditujukan khas buat ibu mertua Norlaily Ismail 
yang kupanggil emak..
terima kasih kerana sudi menjaga zaquan..sedar x sedar dh nak masuk 3 tahun dh..
mak jaga zaquan..kerenahnya xpayah cakap la..mcm2 peel..
mmg kalau ikutkan selalu buat mak naik darah tinggi..tp iye la dah cucu kan..hehhe

 buat semua yang mempunyai ibu..hargaila ibu kita selagi ada..dan kepada suami2 juga hargailah isteri anda kerana isteri anda adalah ibu kepada anak2 anda. 

Selamat hari ibu juga buat semua yang bergelar ibu..

p/s: agaknye2 my baby ni nak kuar bila ye syg..adakah sempena hari ibu/13 Mei/Hari Guru/Induce 19 Mei 2011.
*N3 Auto Publish*


♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..

Saturday, May 7, 2011

BLACKOUT!

As Salam,

Bukannya kejadian malam ni ye..
tapi kejadian blackout ini telah melanda di area Seksyen 4 Tambahan, BBB 
pada hari Rabu (4.5.2011) lebih kurang jam 7.30 malam.
sedang elok kami on the way nak balik rumah..masa tu baru jerk melintasi kawasan perumahan seksyen 4 tambahan..tetiba lampu jalan terpadam..
igtkan lampu jalan jerk terpadam..sekali tgk sume rumah pun gulap gulita. ..
kiranya ni 1st time la blackout sepanjang kami dok sini..
alang2 dh smpai kawasan perumahan ..redah jerk la masuk rumah dulu..
disebabkan 1st time..stok lilin xde dalam simpanan..,
yang penting balik umah angkat kain dulu..

adeii..mmg rasa x sanggup la nak dok rumah time blackout kan..
akhirnya kol 8 malam..Papa Zaquan ajak lepak keluar..
igtkan nak lepak kat kedai Mamak Impian Maju jerk..tapi sekali kedai mamak tu pun guna lilin jerk..xde spare generator pun rupanye..
papa pun terus melencong ke depan dan selepas melepasi bulatan nak ke kompleks PKNS tu..kiri kanan building kat situ pun gulap gulita..tp Mc'd & Kompleks PKNS terang pulak..

at lastnya kami lepak Mc'd la..heheh
Lagipun teringat..ok gak lepak Mc'd...nak kumpul Can Glass Coca Cola ni
Our menu..Zaquan mcm biasa..Set Happy Meal Chicken..rupenya dia pun dpt free gift Cawan pic Spongebox n The Geng
Mama n Papa Set Large Mc Value Meal Big Mac Kongsi dua orang..dapat free Can Glass Coca Cola tu..kaler purple..
sweetmama xde pengumpul tegar.tp cukupla dapat satu pun jdk la..
 x sangka pulak zaquan cukup suka ngan cawan spongebox ni..
esoknya sibuk dia usung cawan tu bw g umah nenek dia..

nasib baik x lama blackout nya..sbb kami smpai rumah kol 9.30mlm..eletrik dh ada..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Friday, May 6, 2011

BANJIR Oh BANJIR!

As Salam,

Tanggal 3.5.2011, pukul 7 malam sweetmama dapat call dari adik2 sweetmama bagitau yang rumah my mum kat Batu 10, Cheras..dinaiki air..lebih kurang macam tahun lepas gak.. 

tahun lepas mmg 1st time la rumah kat Bt 10 tu dinaiki air..
sampai bergenang la perabot2 kat dlm rumah tu. 
bila hujan w/pun x lebat tapi direct jerk 2-3 hari hujan..
mmg my mum risau takut banjir..sbbnya 1st time banjir dulu pun tiba2 jerk..
hujan xde la lebat..tp bila air dem kat Langat dilepaskan..abis banjir smpai ke Bt 10
kali ni lebih kurang teruk gak..sbb air naik smpai paras lutut.

My Mum dh nangis2 dh kenangkan xde orang nak tolong..mmg skrg ni kat rumah tu tinggal my mum ngan 2 orang adik sweetmama..sorang adik perempuan sweetmama bekerja..so dia xde time kejadian..sorang adik lelaki sweetmama pulak kebetulan mmg sedang bercuti skrg ni tp dia sakit..baru jerk patah tangan eksiden minggu lepas...so xkan nak suruh dia pulak tolong angkat2 barang2.

sweetmama n adik no. 2 dah kawin..dok umah sndiri, 2 orang lagi adik lelaki sweetmama..sorang keje kat Damansara n tinggal di rumah sewa kat sana dan yang bongsu lelaki study kad ADTEC Johor.

kebetulan pada hari kejadian..sweetmama ada appoinment BSP..kena check darah jam terakhir kol 9 malam..bila adik2 sweetmama inform ttg kejadian yg berlaku..mmg terkejut gak la dan tumpang sedih dgn berita ni 
sweetmama terus inform adik sweetmama yg no. 2 tu ..
suruh dia tolong kemas ape yg patut sbb sweetmama confirm x dapat nak turun tolong pada hari kejadian.
adik sweetmama kata mmg dia dah smpai pun rumah my mum dan akan minta cuti keesokannya tolong mengemas.

Pagi esoknya baru my mum call bagitau rumah banjir
dan minta tolong kami basuhkan pakaian yg dh abis kena air banjir..
mmg itupun jerk selalunya yg termampu kami tolong.
kebetulan papa tanggung kerja CC dia...so x bleh nak cuti..
pastu sibuk ngan sukan dia yg x abis2..lepas sukan bahagian..sukan Jabatan pulak..
sweetmama ni kena la ikut schedule asben kan..
lebih2 lagi sweetmama ni bukan pandai memandu nak balik sndiri rumah my mum

 ptg lepas balik keje kami pun smpai..
mmg betul teruk banjir..
Nasib baik la adik2 sweetmama yg ada byk membantu..
adik sweetmama yang no 2 tu suami isteri minta cuti tolong kemas rumah..
adik ketiga sweetmama pun sanggup amik half day utk kemas rumah..
siap tunang ngan bakal mak mertua dia pun datang tolong mengemop rumah
dan hantar makanan.

sampai hari ni x abis lagi kami dok basuh baju
1 hari 1 pusingan..kalau basuh byk2 kali pun
xde tempat nak sidai pulak..
sib baik gak x hujan 2 hari ni
kering jugak la baju yg kami sidai
nasib baik papa x berkira sangat nak tolong sweetmama
sbbnya pakaian2 tu kena rendam n bilas dulu sblm masuk mesin basuh
memandangkan keadaan sweetmama yg tgh sarat ni..
mmg tugas membasuh baju..papa zaquan yang buat semua.

susah nak cakap isu banjir ni kan
moga dijauhkan la jadi mangsa banjir ni lagi..
lebih2 lagi dalam masa terdekat ni sweetmama nak berpantang di rumah my mum
my mum pun cakap x dapat bygkan kalau masa hari kejadian
sweetmama tgh berpantang..dgn baby kecik lagi 
dah la adik sweetmama nak kawin bulan depan
moga segalanya berjalan dgn lancar..AMIN.. 



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^

..

Thursday, May 5, 2011

Apa Kata Pakar Dan Result Blood Sugar Profile (BSP) For 4th & 5th Time!

As Salam dan selamat petang

pagi tadi kol 11 ada temujanji dengan pakar perubatan keluarga ..alhamdullillah masih ok lagi..masih mampu lagi bekerja..walaupun sbnrnya hari ni dh mula rasa tak larat sangat nak berjalan..rasa kejang jerk kat tut.., tp masih blom rasa bila berjalan tu mcm nak terkeluar jerk kepala baby..just sengal2 jerk la..

rasanya 2nd time preggy ni pulak rasa teruk sgt dh nak akhir2 ni..
masa zaquan dulu x rasa ape pun..
tau2 turun tanda darah seminggu sblm tarikh due..n terus tahan jerk kat labour room.
kali ni tanda turun awal..tp kami tertunggu2 + tak larat btol nak bw perut ni.

hasil check-up ngan pakar hari ni...doktor cuma cakap keseluruhannya ok
so tunggu jerk bila sakit terus g hospital.., doktor pun cakap gerakan baby sgt ok
dan pastikan still kira jugak gerakan baby mcm biasa,
berat baby setakat hari ni (37 minggu 5 hari) dah 3.1 kg. 
Maunya x ok..mmg la tersgtnye aktif my baby dlm perut mama dia..
kadang2 bila dia gerak tu terperanjat kita dibuatnya.
adess..nmpk gayanya mcm sama berat ngan zaquan jerk ni..
ada kemungkinan baby semakin besar (+/- 0.5 kan)

yang ini just utk simpanan sweetmama:-

Result BSP (Kali Keempat)
sweetmama buat pada 19.4.2011
8.00 pg - 4.9
11.00 pg - 4.8
3.00 ptg - 7.2
9.00 mlm - 4.9

pukul 3.00 ptg punyer bacaan naik mendadak..patutnya x boleh lebih 6.7
itu yg kena wat sekali lagi BSP (adeii kali kelima..letih rasanye)

Result BSP (Kali Kelima)
sweetmama buat pada 3.5.2011
8.00 pg - 5.7
11.00 pg - 4.9
3.00 ptg - 5.9
9.00 mlm - 5.8


p/s:  minggu ni sweetmama free..tp sweetmama just BW ke blog kawan2..kadang2 tinggal jejak..kadang2 just baca jerk..bole tak gitew..tp hari ni baru dtg mood nak update..



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^
..

Hadiah Contest Awesome Birthday - Sweet Moment Contest 'Best Entry'.

As Salam,

pertamanya terima kasih kepada penganjur - Nurul_Anwar 
yang memang pantas betol menghantar hadiah kepada pemenang2
Akceli hadiah ni sweetmama dah terima pada 19 April 2011. 
tapi hari ni baru ada masa nak update hadiah yg diterima..
iye la kebetulan masa hadiah ni smpai sweetmama pun bz ngan 2 minggu audit + mood malas nak update n3 bila asik mghitung hari nak bersalin jerk..tp hingga ke hari ini..sweetmama masih lagi g keje mcm biasa..next week ada audit lagi..huhu..(oppsss..sorry lari topik pulak)


kita zoom terus pada hadiah yg sweetmama terima sempena dengan menang tempat ketiga contest awesome Birthday - Sweet Moment Contest 'Best Entry'


Balutannya pun cantik..
agaknya apa ada dalam kotak ni ye..
^
^
^
^
^
^
Ada Thank You Card
Sweet jerk..
Welcome dear..:))



yang pasti hadiahnya best
2 helai t-shirt
t-shirt Polo dan Thomas Friends
Zaquan suka sgt ..bertambah koleksi t-shirt Zaquan
million thanks sekali lagi to  Nurul_Anwar 


♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Sunday, May 1, 2011

Tekak Nak O.R Chicken Chop Combo KFC!

 As Salam,

cuti panjang smpai 2 Mei ni kami x kemana 
sbb memikirkan yg sweetmama ni tunggu hari jerk
kalau ikutkan semalam ada jemputan kawin kat 3 tempat..
kebetulan pulak sumenya jauh..luar Lembah Klang..
jd kami amik keputusan dok umah..smbil menghitung hari..
tp adess.dh biasa kuar berjalan kan..rasa bosan dok umah..

selalu petang2 pekena pisang goreng ngan air panas sedap gak kan..
tapi tekak sweetmama petang semalam teringin nak makan KFC/Pizza Hut
bila tanya Zaquan..dia cakap nak makan KFC..
Papa Zaquan ok jerk..
xpe la katanya..mama makan la apa yg mama teringin sebelum kena berpantang nnti...
jdknye terjah KFC yang paling dekat..
kat Kompleks PKNS, Bandar Baru Bangi Jerk..

ini menu sweetmama  
O.R Chicken Chop Combo KFC
menu menambah kan lagi berat badan sblm berpantang nanti.huk3..
 biasala sweetmama ni mmg pantang ada menu baru..msti nak cuba..

Papa & Zaquan mcm biasa snack plate jerk..
sorang seketul ayam..

puas dapat makan bila teringin ni..
padahal biasa2 jerk rasanye..
rasa ayam KFC Original..pastu letak kuah mushroom atasnye..huhu..
anyway thanks to papa tetap memuaskan kehendak nafsu makan yg tinggi sweetmama ni..

Selamat Hari Pekerja semua dan Happy Holidays kepada mereka yang mengambil peluang cuti umum hari ni dan esok bercuti bersama keluarga.

p/s: kami sekeluarga menanti kehadiran orang baru dengan penuh debar dan sabar..
adess dh 1 Mei tp baby masih setia dlm perut mama dia lagi..

*N3 Auto Publish*



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails