Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, June 30, 2011

GIVEAWAY SWEETMAMA 4th ANNIVERSARY

As Salam,

Bersempena dengan Ulangtahun Perkawinan Sweetmama dan En. Suami Tersayang Muhammad Khairi Mazlan yang ke-4 Tahun pada 30 JUN 2011 hujung bulan ini,  Sweetmama berbesar hati untuk adakan Giveaway iaitu 'GIVEAWAY SWEETMAMA 4th ANNIVERSARY"





JOM JOINT...TERMA & SYARAT..KLIK SINI



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Saturday, June 25, 2011

Yeay..dah MERDEKA| Tamat Sudah Tempoh Berpantang 44 Hari

As Salam,

Pejam celik pejam celik..hari ni (25 Jun 2011) merupakan hari ke 45 selepas sweetmama melahirkan baby Ziqry pada 12 Mei 2011. 
Alhamdullillah selesai sudah tempoh berpantang 44 hari sweetmama. Nanti sweetmama kongsikan pengalaman berpantang sweetmama. Sesunguhnya tempoh berpantang memerlukan kesabaran dan displin yg tinggi kan. 

ok..just short n3 nak bgtau yg sweetmama dh MERDEKA..x sabar nak buat apa yg dilarang sepanjang tempoh berpantang....hahahaha..bole ke camtu..?
apalagi x sabar nak Makan,makan & makan (fast food, teh tarik, makanan pedas, dan yg seumpamanya la) & Berjimba2..

p/s : bz sikit..sbb esoknya majlis kenduri kawin adik..jemputla datang kepada kawan2 yg duduk area cheras, kajang ni ye especially kawan2 opis yg baca blog sweetmama ni..x sempat la sweetmama nak bg kad menjemput korang..papehal calling2 ler)


 

Friday, June 24, 2011

Cermin Mata Ben10|Botol Susu Barney|Shower Bath Disney| Zaquan Dah Pandai Paw Mama

As Salam,

Hari Isnin - 20 Jun 2011 sweetmama telah pun melanggar pantang (hari ke 40 berpantang) dgn keluar berjimba2 ngan Zaquan ke Manjaku, Bangi. Tujuan utama sbb Ucu Apit Zaquan nak jumpa Zaquan, alang2 ada adik yg nak bw jumpe Zaquan..mama pun nak jgk jumpa Zaquan dan bole lah singgah Manjaku nak beli susu baby. (ermm..Ziqry dh x nak minum susu botol la..igtkan sbb susu..so sweetmama pun tukar la susu jenis lain..beli susu Enfalac A+ mcm Zaquan dulu..tp nmpknye dh tukar susu mahal pun..Ziqry x nak minum susu botol..kiranya skrg ni Ziqry fully breastfeeding...masalahnye kalau sweetmama naik keje nnti camne ..tentu susah..sbb dh try pam..susu x byk..huhu)

Berbalik kpd aktiviti berjimba2 kami, eh sbnrnya xde la berjimba2 pun..sbb mulanya mmg adik sweetmama yg beria2 nak bw zaquan jalan2..tp bila smpai umah my mil nak amik Zaquan, dia tido pulak..x sampai hati pulak nak kejut time tu sbb Zaquan mmg br tido..,kalau kejut dia..pastu dia x puas tido pun..meragam pulak nnti dia bila kami bw berjalan. Bila tgk jam dh nak petang..dh kol 4 ptg time tu..br sweetmama kejutkan Zaquan..sedar2 jerk dia tgk adik ada kat sebelah dia..hehe.., pastu terus my mil siapkan Zaquan yg mulanya agak bad mood jgk tp bila bgtau nak g jalan..baru ceria sikit muka dia..padahal mama bawa g Manjaku jerk..heheh

sweetmama sempat amik pic diorg lena tido..
yg eloknya baby ziqry pun sama tido..dr dlm kereta sampai la dlm rumah
ini 1st time baby Ziqry smpai umah nenek 
skrg ni nenek sibuk wat sample kuih raya..lailycookies homemade..
(sempat lagi nak promote..sila la order kpd sesapa yg berminat)

Sampai Manjaku..sib baik baik Zaquan ok jerk..xde la buat perangai minta dukung ke ape..
tapi yang parahnye dia dh pandai mengepaw mama dia..
adeii..disebabkan xnak dgr dia nangis..
terpaksa la sweetmama turutkan kehendak dia..

benda yang sweetmama x sangka dia boleh minta..
mula2 sekali dia capai Shower Bath Disney 
sbbnya pembungkusan shower bath Disney tu ada gmbar Mickey Mouse
ntah bila pulak si Zaquan ni minat Mickey Mouse..
sweetmama pun cakap ini sabun la..kan sabun Zaquan byk kat umah
tp dia nak juga..pandai pulak tu kata wangi..

pastu kes yg sama dia nak botol susu sbb botol susu tu ada gmbr Barney..
kuat btol kan pengaruh kartun pd kanak2 ni..
bila mama ckp x payah la beli..dia ckp abg nak..nak isi air panas (air masak)
hahaha..tergelak kjp sweetmama..sbb nya bkn ape..sweetmama selalu anggap Zaquan ni mcm baby jerk lagi..sbnrnya dia dh 3 tahun.., dh bijak, dh pandai memilih..huhu
sib baik botol susu barney tu free BPA lagipun murah jerk RM8.90
jadi sweetmama belikan juga la..


yang ini sweetmama x bole kata tidak bila dia nmpk cermin mata Ben10
Zaquan ni mmg peminat Ben10..
lagipun cermin mata dia yg dulu mcm dh kecik..kali ni nmpk besar dan lebih bergaya
sibuk dia suruh mama belikan cermin mata untuk adik sekali..
mama kata xpe adik punye pakai yg abg pnye dulu jerk..huhu

encem anak mama bergaya dgn cermin mata baru Ben10



 


 

Thursday, June 23, 2011

Nama adik Boy la

As Salam,

Dulu masa sweetmama preggykan Ziqry
selalu tanya dekat Zaquan..baby dlm perut mama ni Boy ke Girl?
Selalunya jawapan Zaquan..Boy n Gern..(hahaha..Zaquan pelat nak sebut girl)
igtkan masin la mulut  Zaquan..
mana la tau dpt baby kembar ke sbb perut mmg besar.. hehe..
tp bila scan ada seorang jerk..
sama kes masa preggykan Zaquan dulu..
awal2 kelahiran Doktor suspek kembar..sbb kes perut besar..
tp bila scan nmpk satu janin jerk..

Sekarang ni bila baby Ziqry dh selamat dilahirkan..
kami selalu tanya kat Zaquan..Siapa nama adik..?
Zaquan akan ckp..Nama Adik Boy la.., 
tp kami xnak biasakan Ziqry dipanggil dgn panggilan Boy..
jd kami selalu bgtau Zaquan nama Adik Ziqry, Muhammad Khair Ziqry...
lebih kurang mcm nama abg juga..Muhammad Khair Zaquan..
tp nama panggilan abg.. Zaquan, Adik..Ziqry..

Zaquan pun belajar sebut..nama adik Ziki..,
adess Ziqry jd Ziki sudahnya..
puasla mengajar dia sebut Ziqry..
tetap jd sebutan Ziki..bila tanya byk kali..
Zaquan cepat bosan dan bgtau.."Nama Adik Boy la"


buah hati mama ~Zaquan & Ziqry~
Zaquan w/pun cara agak kasar tp sgt sygkan Ziqry
kalau dulu bgn jerk tido Zaquan cr papa
skrg ni bgn jerk tido cr adik Ziqry dulu..
pastu siap smbung tido balik sblh Adik Ziqry


p/s: ye2 ajar zaquan panggil adik dia dgn nama Ziqry, tp kami semua dok panggil Ziqry dgn panggilan Adik..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Wednesday, June 22, 2011

WORDLESS WEDNESDAY



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Sejauh Mane Kejujuran Suami Kita?

As Salam,

huh..tajuk penuh tanda tanya? 
tetiba jerk rasa mcm nak bersoal pasal kejujuran sang suami..
sweetmama bkn nak kupas pun isu ni..kalau kupas confirm berjela..
tp saje jerk nak emo pepagi ni..
almaklumla..dlm tempoh berpantang..duduk berjauhan pulak tu dgn en suami..
mcm2 boleh berlaku...
story kisah ketidakjujuran sang suami ketika isterinya sedang berpantang mmg byk dah baca ...
moga2 x jadi kat diri sndiri..minta dijauhkan...boleh meroyan dibuatnya..

kejujuran, kesetiaan dan kepercayaan dalam sesebuah perhubungan itu sangat penting
dalam membina institusi keluarga bahagia.

Anda pasangan yg bagaimana?

sweetmama - cinta, kasih dan sayang terhadap pasangan tu melebih smpai terlalu cemburu dan kuat merajuk. Cukup pantang kalau diri ditipu..boleh angin satu badan dibuatnya..sekali kepercayaan dikhianati jgn harap nak percaya 100% lagi...nak tak nak sikap prasangka tu mesti ada.

sekian..n3 ringkas sweetmama..hehee
apa pendapat uols..?

mode: x sabar nak abis pantang..nak balik umah..nak berjimba2 ngan papa n zaquan..


   

Tuesday, June 21, 2011

Special Gift Untuk Ziqry| TQ Blogger Fazilzura

As Salam

2 minggu lepas (10.6.11) blogger Fazilzura ada melawat sweetmama dan baby Ziqry. 
Sebenarnya sweetmama jemput Zura datang sempena sesi potong kek b'day Zaquan pada 11.6.11 tapi Zura ada hal hari Sabtu tu..jadi Zura n family (Pak Ajil & Akil) dtg melawat kami pada malam sblm hari majlis iaitu malam jumaat.

terima kasih Zura..susah2 juga dtg nak bg hadiah..hadiah utk new born kami..Ziqry..dan hadiah besday Zaquan. 

Sayangnye Zaquan keluar awal g amik kek b'day ngan Mak Ngah dia..Akil dh nak balik br dia sampai..Apalagi x puas la b'day boy nak bermain/bergaduh..hehehe..(Zaquan ni kalau bermain kasar sikit..lately ni lagi la..ntah mane dia belajar..asik nak menendang jerk..pening kepala mama dia..naik lemak sejak x duduk ngan mama)

Mama pun sibuk dok citer hal baby ngan bakal pengantin yg sakit tak teringat nak amik gmbar bersama.

Hadiah b'day boy biasa la dia kalau dh dpt mainan....x sempat nak snap pic hadiah pun..dh abis dia kerjakan hadiah/mainan dia. (tahun ni zaquan dpt hadiah..sumenya mainan..suka la dia..)

Special Gift untuk Ziqry:-
 Tuala Mandi ada nama Ziqry dari Felt - Hasil Handmade Zura ni tau
Jemputlah Terjah - fazurybeuteq.blogspot.com

p/s: blogger Fazilzura ni ex-schoolmate sweetmama..tp rapat sejak sweetmama aktif berblog..blog yg merapatkan kami..ehhehe..^_^..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Monday, June 20, 2011

si hijaucantik malawat kami|berjumpa dengan blogger Cha@si hijaucantik

As Salam,

Pada 18 Jun 2011 (Sabtu) ...akhirnya bertemu juga sweetmama dgn blogger cha @ pemilik blog hijaucantik.blogspot.com

teruja sgt bila dpt jumpa rakan blog..yg selama ini cuma rakan alam maya jerk..
spt yg sweetmama maklumkan dlm n3 sblm ini..sweetmama mmg akan terjah blog cha sbb cha ni friendly walaupun hanya sbg rakan alam maya...sweetmama juga rajin mengikuti kisah cha & cik oni di blog hijaucantik...begitu juga cha..mmg pengomen tegar/penjejak terbaik di blog  sweetmama..
dan selalu juga sblm2 ni kami berbalas di komen box..bila agaknye dpt berjumpa..
dan memang nak sgt berjumpa...hehehe

Kalau diikutkan perancangan awal..sweetmama ada jemput cha ke majlis sesi potong kek untuk besday zaquan pada 11.6.11..tp apakan daya..ada hal yg x dpt dielakkan cha xdpt hadir 
dan akhirnya dpt juga bertentang mata & beramah mesra dgn cha.
sanggup pulak tu cha dtg ke rumah melawat kami..
sib baik senang jerk kan nak cr rumah mak sweetmama ni..

Sblm berjumpa dgn Cha, 
sweetmama dpt rasakan yg Cha ni seorang yg peramah..
tp sweetmama ni jenis yg pendiam sikit..
awal2 lagi mmg ada inform dkt cha...

tp bila kami dh berjumpa..rasanye memang ada jerk benda kami bualkan..
tak rasa kekok langsung...cerita macam mmber dh lama kenal..borak2 mcm biasa....
mmg xde malu2..hehee..
cha ni mmg peramah orangnya dan memang boleh dibawa berkawan
 Hope kita boleh terus kekal menjadi kawan...kawan yg baik..heheh

si hijaucantik ni mmg cantik orangnya dan berkulit putih
samala dgn anaknya cik oni kulit putih...comey sgt..
Cha dtg sekeluarga dgn mr abi dan cik oni..
masa diorag dtg..Zaquan xde..ptg baru zaquan smpai..
kalau x..msti zaquan suka dpt kenal dgn awek...

Terima kasih Cha kerana sudi berjumpa dan melawat sweetmama dan baby Ziqry
hope lepas ni kita berpeluang untuk jumpa lagi..
harap maaf diatas sebarang kekurangan layanan kami

pic kenangan kami...:))

p/s:adeii...dengan kain batik dan muka pucatnya..sib baik boleh dimaafkan..org dlm pantang kan..( x sabar nak tunggu seminggu jerk lagi..nak abis berpantang 44 hari)


 ♥Jangan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Dapat Cenderahati Lagi|Pengomen Tegar@Penjejak Terbaik Bloghijau

As Salam

Pengomen Tegar@Penjejak Terbaik Bloghijau?
Ya sweetmama merupakan salah seorang pengomen tegar@penjejak terbaik Bloghijau bagi bulan Mei 2011.
Si empunya Bloghijau telah bermurah hati untuk memberi cenderahati kepada pengomen tegar@penjejak terbaik Bloghijau bagi bulan Mei 2011 kerana bersempena dengan bulan Mei merupakan bulan kelahiran beliau.
Si empunya Bloghijau ini dikenalai sbg Cha lahir pada 6 Mei 1984..
Now dh Sweet 27..^_^..
memang maintain sweet pun dgn seorang anak..Cik Oni yg comel & bakal dpt baby boy x lama lagi..(seronoknya dpt sepasang kan..)

 sebelum cenderahati ni slmt smpai dirumah ada tugasan sikit perlu dijawab
*
*
*
Mengapa anda gemar menjejaki hijaucantik? Suka datang kehijaucantik kerana..........

"eija msti nak singgah blog hijau ni..sbb empunya blog hijau yg mmg friendly..buat kita senang nak berkawan..w/pun hanya di alam maya..lagipun eija suka baca kisah cha dan cikoni ..:)) "

itulah jawapan ringkas eija tapi ikhlas..

ini dia cenderahati dr Cha
Key-Chain Bentuk Air Tin Sprite dan kad terima kasih

Kasi zoom sikit kad terima kasih Cha ni..
Sweetmama suka tgk tulisan cha yg cantik & kreatif ni



Thanks Cha..sangat suka & sangat hargainya
ini merupakan cenderahati ke-4 yg sweetmama terima drpd Cha...:)


Key-Chain ni skrg Zaquan guna kunun sbg kuci basikal dia...
kisahnya..ari jumaat lepas sweetmama singgah skjp balik rumah Bangi
 sbb Ucu Apit Zaquan rindu nak jumpe Zaquan.., 
macam biasa bila sweetmama nak buka sampul hadiah yg diterima
Zaquan la org yg pertama excited nak buka sekali..
tergelak tau sweetmama tgk keletah Zaquan..dapat jerk key-chain tu dia igt FM..
terus dia berlari ke dapur dan amik kerusi nak lekatkan FM dkt peti sejuk
sib baik sempat mama kejar dia bgtau itu bkn FM..itu key chain..
Zaquan jwp ohh..key chain..dan terus letak kat basikal dia camni..
Sebulan lebih x duduk bersama ngan Zaquan
dh semakin cerdik anak mama..

pic selingan
adik Ziqry dh smpai rumah mama,papa,abg zaquan (rumah kita)..

p/s : akhirnya sweetmama dpt juga bertentang mata dan beramah mesra dgn blogger Cha ni..nntikan entrynya nnti..:))



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.. 
 

Sunday, June 19, 2011

ZaQuaN 3rd Birthday | Sambutan Hari Lahir Zaquan pada 06.06.2011

As Salam,

tak habis2 lagi story ttg Zaquan 3rd Besday. 
Sila jgn bosan ek..heheh..
kali ni nak citer yang pada tarikh hari lahir zaquan iaitu 06.06.2011
walaupun sweetmama x dapat nak buat sambutan hari lahir zaquan pada tarikh b'day Zaquan..tp keluarga mertua beria2 nak smbut besday Zaquan...
terharu sbnrnya...bertuah sungguh Zaquan 
atok, nenek dan acik2 sume sayang zaquan..2 kali potong kek la Zaquan..
eh..bkn 2 kali..tp 3 kali..sbb sebelum tu zaquan terlebih dulu potong kek sepupu dia echa..hehehe..

Walaupun sweetmama tiada semasa mereka celebrate b'day zaquan mlm tu..
(sweetmama berpantang kat rumah my mum, Zaquan tinggal ngan papa spjg tempoh mamanya berpantang)
tp sweetmama tumpang gembira..^_^..

Pada 06.06.2011 berkenaan jatuh pada hari Isnin..jadi awal2 lagi mama dah pesan kat papa lepas balik keje nnti jgn lupe jemput b'day boy jumpe mama..
papa pun mmg tiada masalah pun nak bw Zaquan dan singgah melawat mama & Ziqry
lebih2 lagi kami mmg tak tahu menahu pun ttg planning nak celebrate b'day Zaquan


Papa dh smpai cheras..acik cha zaquan sms bgtau kalau boleh nak celebrate jg b'day zaquan mlm tu ..sbbnye kesian kat dia ..selalunya setiap thn potong kek..(rupenya papa x bgtau planning mama nak buat sesi potong kek b'day zaquan pd 11.6.11)
papa bls sms bgtau yg mama akan buat sesi potong kek pd 11.6.11
tp acik cha zaquan balas..rasanye dia x boleh nak dtg pd 11.6.11 berkenaan..
dan kalau ikutkan rupanya nenek Zaquan planning nak buat makan2 malam tu jemput jiran2/atok2 angkat Zaquan..tp sbb papa dh bw Zaquan jumpa mama x jdk la planning nak wat makan2 tu..
dan mmg bersungguh2 acik cha Zaquan nak celebrate jg besday Zaquan mlm tu kat Impian Maju (restoran mamak tempat melepak family kami semua..hehehe)


Malam tu skjp jerk la mama dpt jumpe b'day boy mama..
tp mama pesan kat papa..nnti jangan lupa snap pic zaquan potong kek tau..
mama xde..dpt tgk pic dia pun jd la..
mlm tu jg papa sent pic zaquan ni..(tp br skrg nak update n3nya..huhu)


B'day Kek Zaquan..(Choc. mousse cake)
Sponser by Acik Cha Zaquan

Sesi meniup lilin


Masa untuk potong kek
Apa la Abg Zaquan ni....x ajak Echa potong kek sama2 ke..?
time Echa ari tu bkn main lagi abg dok potong kek Echa
heheh..bknnye ape..mama xde dlm citer ni...
jd mama tau pun bila baca N3 Cute MuM - Sambutan besday lagi

Terima Kasih diucapkan kepada atok, nenek dan acik2 Zaquan yg baik hati celebrate b'day Zaquan.
Syg Sume..Muahhh..muahhhh..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Selamat Hari Bapa | We love u Papa

As Salam,

19 Jun 2011 - Hari ini minggu ketiga Ahad setiap tahun adalah smbutan hari bapa di Malaysia. 

Sebelum ni sweetmama pernah bercerita ttg abah, bercerita ttg bapa mertuaku dan khas buat en. suami sempena dgn hari bapa 2010 di N3 INI.

Pada sweetmama mereka ini semua cukup bermakna buat sweetmama sekeluarga SELAMANYA...
Tiada istilah sambutan hari bapa pun pada sweetmama ..sbb secara jujurnya mmg sweetmama x pernah sambut.

Khas Buat Papa kepada Anak2ku:-
Terima kasih kerana menjaga Zaquan sepanjang tempoh mama berpantang ni..
walaupun mama ada juga rasa terkilan sbb papa x dapat jaga mama n ziqry untuk tempoh sebulan setengah ni..
tp kesanggupan papa menjaga & melayan kerenah Zaquan 
 secara tak langsung meringankan beban mama
Papa la tempat kami bergantung dan meluah rasa..
Moga papa terus jadi pelindung buat kami semua..
Jadi papa yg terbaik buat Zaquan & Ziqry.

Selamat Hari Bapa
We love u Papa


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

Friday, June 17, 2011

ZaQuaN 3rd Birthday | Sambutan Hari Lahir Zaquan pada 11.06.11

As Salam,

Hari Lahir Zaquan yg ketiga tahun adalah pada 06.06.11
tetapi memandangkan kebetulan pada 11.06.11 adalah hari majlis akad nikah Mak Yang Zaquan
jadi sweetmama amik kesempatan untuk wat smbutan hari lahir untuk Zaquan selepas selesai majlis akad nikah tersebut..

bukannye ape..sweetmama mmg x sempat rasanye kalau nak organize b'day party untuk zaquan dlm keadaan sweetmama tgh berpantang ni..lagipun jimat sikit duit..makanan dh tentu2 sponser dr mjlis akad nikah..hehehe
mama cuma kuar duit untuk kek b'day jerk.. 

opss..akceli xde la sambutan sgt pun..lebih kepada sesi potong kek untuk Zaquan

kali ni sweetmama tukar selera..2 thn sblm ni b'day kek zaquan msti kek angka dan sweetmama tempah dkt kedai uncle berdekatan rumah sweetmama
Kali ni lebih simple..tp rasa keknye sedap tau..Kek Coklat Hazelnut + candles Happy B'day..beli asing
suggest dr adik sweetmama  sbb dia mmg selalu beli kek kat Moon Cherry,KL ni setiap kali untuk sambutan Hari Guru kat sekolah dia
lgpun adik sweetmama ni yg tolong hantar dan amik kek nye nnti..

Oh Yeah..Kek B'day Boy...dh siap
Candle dah letak..Cantik tak..?
Warna Warni gitew...

cerita pasal candle happy b'day warna warni tu...
sblm sweetmama cucuk dkt kek..candles tu dh menarik minat b'day boy
see..abis dibuat main candles tu..siap ada yg patah..sib baik bole smbung balik..huhu

Ok..Ok..b'day boy x sabar nak potong kek sbnrnya
tp mama dia kalut jerk time tu..
x sempat rasanye nak kumpul budak2..
iye la sbnrnya time ni ada yg masih sibuk makan lagi..
tp sbb b'day boy dh x sabar dan atok & nenek Zaquan pun dh nak balik ada kenduri lain..
jd sesi potong kek pun dipercepatkan

Gambar semua candid aje..
ralat rasanye x sempat nak btol2 bergambar, gmbr kami empat beranak xde yg proper pun
walhal cameraman pengantin mmg dh offer utk amik gmbr
adess..smpai skrg terasa ruginye x sempt bergmbr2
sbb lepas potong kek tu sweetmama sibuk layan tetamu..kebetulan my friend br smpai
mama pun sibuk ngan baby lg..
papa pulak x berapa nak sihat ..

papehal pun layan kan aje gmbr candid dr camera sweetmama ni ye..
 Wif Mama
 Wif Pengantin

Anak manja papa tetap nak juga papa potong kek sama2.

 Atok n nenek Zaquan..baru perasan atok n nenek pakai bj kaler pepel la..kena pulak ngan tema pengantin.

perasan tak..gmbr sweetmama sumenya x pndang camera..tu yg rasa ralat..

Selesai sudah sesi potong kek Zaquan
walaupun agak kelam kabut..tp yg penting sweetmama dpt buat zaquan happy
jom skodeng pic disebalik majlis pulak

Pagi lagi Baby Ziqry dh bersiap nak smbut besday abg zaquan
dh pakai cantik2..:)

 Adik dh siap..abg pun dh siap...abg sibuk berckp..baju adik ada kasut..jeles la tu sbnrnya.

x la..abg x jeles..abg sayang adik..
kalau mcm ni selalu kan elok..
dh besar nnti jgn buli adik pulak ye..

Papa pun sayang adik Ziqry..
nmpk kan muka papa mcm x sihat jerk time ni..

 our family..
masa ni awal lg..kunun nnti la amik gmbr berempat kat pelamin
pastu terus sibuk ngan urusan majlis..

sekian..catatan mama besday boy
oh ye..sblm tu abg ada potong kek b'day gak masa 06.06.11
tp mama xde..nnti mama story next n3..
harap kwn2 mama x bosan baca ye..
terima kasih kerana sudi baca ...:))


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Majlis Akad Nikah 11.06.11

As Salam

Alhamdullillah Majlis Akad Nikah Adik Perempuan Bongsu Sweetmama telah selamat diadakan pada 11.6.11 walaupun terdapat pelbagai rintangan dan dugaan bakal pengantin spt yg sweetmama story dlm n3 sblm ni disini.

Majlis sepatutnya berlangsung jam 11 pagi..tp disebabkan caterer pukul 11.00 pagi baru nak sampai jd kami terpaksa la bgtau rombongan lelaki supaya lmbt sikit dtg. Tok kadi dh tentu2 tak sampai lg sbb dia pesan pastikan pengantin lelaki sampai dulu br call dia supaya datang.adeiii..dpt pulak tok kadi yg cerewet cenggini...

Kebetulan my mum amik caterer yg x sediakan pelayan..just amik pakej makanan jerk..iyela igtkan dh bgtau majlis nya start kol 11 pagi..dtgla awal..ni kol 11 pagi br nak hntar makanan..dh la pukul 11 pagi tu pun tetamu dh mula datang..,jadinya kami adik beradik la kelam kabut mengatur dan menyediakan makanan..sedang sibuk susun makanan..tiba2 dtg satu lagi caterer(pakej utk 26.6.11) bgtau dia ada bw makanan untuk majlis ini juga..adeii..terlebih2 makanan dibuatnya..kiranya majlis hari tu 2 caterer..sib baik dua2 masakan pun sedap..hehehe..(langgar pantang sikit..)

tapi xpela the moral of story lepas ni kalau nak pilih caterer..pilih caterer yg boleh bg pakej lengkap.

Disebabkan kami tuan rumah sibuk diluar..smpaikan agenda dalam rumah...sesi akad nikah..x sempat pun kami nak rakam lebih2..tinjau2 jerk la dr luar..dalam rumah dh penuh dgn tetamu..yg paling sedih tu mmg kami sekeluarga x sempat bergambar ngan pengantin..sib baik minggu depan ada satu lagi majlis (kenduri dan persandingan sebelah perempuan) tp pengantin puas la bergmbar dgn keluarga sebelah lelaki.

Jadi layan kan jerk la antara gmbar yg sempat sweetmama snap..

Pelamin Akad Nikah...tema Purple Putih..sbb pengantin pun pakai tema baju kaler  purple putih..
pelamin ni sweetmama sempat snap sbb dh pasang 2 hari awal..hehehe

Ini la Pengantin Perempuan...ini pun pic candid

Debaran menanti saat diijab kabulkan..
candid dr luar pintu umah..huhu

9 dulung hantaran daripada pihak lelaki kepada perempuan

Dibalas 11 dulang hantaran oleh pihak perempuan
(pic kek x sempat nak snap)

Pengantin bersama keluarga sebelah lelaki...(yg pakai tema purple)

selesai sudah majlis akad nikah Mak Yang Zaquan & Ziqry ni..lepas ni kita tgk sesi potong kek b'day zaquan slps selesai majlis akad nikah... ermmm..tp sama juga x sempat rakam pic b'day ..candid pic jerk byk..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

Thursday, June 16, 2011

Dugaan Bakal Pengantin| Masuk Hospital 3 Hari Sebelum Majlis Akad Nikah


As Salam,

Ini sweetmama nak story ttg bakal pengantin yg sakit dan kena admitted 3 hari sblm majlis akad nikah nya.. siapa lagi kalau bukan adik bongsu perempuan sweetmama/Mak Yang Zaquan n Ziqry. Ape pun Alhamdullillah Majlis akad nikahnya telah pun selamat diadakan pada 11 Jun 2011 (Sabtu).

Mengimbas kisah mereka sblm diijabkabulkan...mmg byk dugaan sbnrnya pasangan pengantin ni sblm mereka sah jd suami isteri..Ikutkan mereka ni bertunang pada tahun lepas..dan mengikut perancangan bulan Jun tahun lepas sepatutnya mereka bernikah..,mereka berkenalan skjp..bakal ayah mertuanya/ayah lelaki dh berkenan..,my mum berkenan juga dgn si lelaki ni..jdnya sepakat utk bertunang 3 bulan dan kawin secepat yg mungkin..tp apakan daya..kita hanya merancang..tuhan yg menentukan..persiapan dh ready..caterer dh tempah, katil dh beli..,kad kawin dh siap..sib baik x edar jerk lagi, duit hantaran pun dh bg separuh..tup2 putus tunang.., tp iye la ini la yg dikatakan jodoh..jodoh mereka masih pnjag rupanya..walaupun putus..tp akhirnya dua2 hati terbuka utk terima kembali dan akhirnya bersatu...sah sudah menjdi suami isteri kini..(story knape putus..rasa x sesuai nk citer..x elok pulak nak citer aib org ni kan..hehee..lgpun dh tentu2 lari tajuk ..citer utama nak citer pasal kes dia sakit smpai kena admitted....huhu..)

seminggu sebelum hari akad nikah berlangsung..adik sweetmama/bakal pengantin sempat lagi pergi persidangan akauntan kat Kuching..3 hari pulak tu..katanya lepas tu 2 hari dia terus cuti..dia kemas la rumah..alih2 dia balik tgh malam Selasa..bgtau dia x sihat.., ikutkan dia mula sakit perut petang jumaat sblm tu..pg jumaat tu dia elok jerk..tiba2 ptg jumaat dia kena sakit perut smpai x boleh nak memandu balik rumah..dia pun pelik sbb ptg tu dia minum nescafe. selama ni dia x prnah alah pun dgn nescafe..terpaksa la tunang dia jemput kat opis hntar balik umah.., sampai jerk rumah..bila dia ngadu dia sakit perut sbb minum air nescafe kot..my mum pun ckp mesti keracunan makanan la ni dan pesan kat dia jgn minum air Nes lagi. Bakal mak mertua dia pun risau gak siap bekalkan air teh halia..igtkan angin dlm badan..lepas minum air teh halia tu sihat sikit la dia..hari Sabtu siap boleh g kenduri kawin kawan..dan hari Ahad pagi dh bertolak ke Kuching, Sarawak..tp smpai Kuching sakit perut dia dtg lagi..smpaikan dia dihantar ke Hospital Kuching untuk pemeriksaan tp katil penuh..jd bos dia suggest dia balik KL jerk..itu yg tgh mlm Selasa smpai rumah.

Esoknya Hari Rabu..mak mertua nya dtg melawat dan paksa dia g refer pakar..akhirnya adik sweetmama pun g KPJ..smpai2 terus kena tahan..pemeriksaan awal doktor mengatakan yang adik sweetmama terkena jangkitan kuman dlm darah. Aduss..mau nye x risau..dh la majlisnya hari Sabtu...kami dok risau..kan x jd kawin lagi jerk..dahla tu..Kuman Dalam Darah ni penyakit ape..? kalau dgr..mcm sgt merbahaya..., dah la tu siapa sangka dia kena jangkitan kuman dlm darah ni sbbnya simpton dia sakit perut dan pening kepala. Esoknya Doktor explain yang bg kes adik sweetmama ni jangkitan kuman dlm darah ni merujuk kpd Demam Kepialu.

Sweetmama pun terus search kat internet ttg Demam kepialu ni..

Demam kepialu atau Demam paratifoid (Typhoid Fever dalam bahasa Inggeris) merupakan penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai Salmonella typhi. Demam kepialu biasa terdapat di seluruh dunia, dan hanya boleh dibawa dalam saluran usus dan darah manusia.
Demam kepialu merebak melalui makanan atau air yang tercemar dengan bakteria dari orang yang dijangkiti, atau dari sisi kumbahan yang mengandungi bakteria. Oleh itu kebersihan tempat penyediaan makanan perlu dikekalkan setiap waktu. Mereka yang mengendalikan makanan jualan perlu menjalani pemeriksaan perubatan seperti yang disyaratkan dalam lesan perniagaan makanan. Elakkan daripada membeli makanan daripada peniaga tidak berlesen terutamanya apabila terdapat wabak demam kepialu di sesuatu kawasan.
Selepas membiak di dalam badan pesakit, antara gejala termasuklah demam tinggi 103° ke 104 °F (39° ke 40 °C), lemah, sakit kepala, hilang selera makan, dan sakit perut. Gejala lain pula termasuklah radang leper, tompok bewarna merah bunga ros. Demam kepialu mampu membawa maut. Gejala akut kebocoran usus kecil (intestinal perforation), berkhayal (delusions), dan menjadi keliru juga boleh berlaku. Antibiotik, seperti ampicillin, trimethoprim-sulfamethoxazole, dan ciprofloxacin biasa digunakan bagi merawat demam kepialu.
Seseorang itu mampu menjadi pembawa penyakit demam kepialu, tanpa menunjukkan sebarang gejala, tetapi mampu menjangkiti orang lain. Pada tahun 1907Mary Mallon ("Typhoid Mary") menjadi pembawa Amerika Syarikat yang pertama dijejak dan dikenal pasti. Menurut Pusat Kawalan Penyakit (Centers for Disease Control) dianggarkan 1 sehingga 20 orang yang dijangkiti demam kepialu masih membawa penyakit demam kepialu selepas sembuh.
Demam kepialu mungkin berlarutan selama tiga minggu sehingga satu bulan sekiranya tidak dirawat. Kematian berlaku antara setiap 1 dalam 9 ke 1 dalam 3 kes. Suntikan vaksin berserta pemilihan makanan merupakan cara utama mengelakkan terkenanya demam ini.
info: wikipedia

itula serba sedikit ttg penyakit yg adik sweetmama kena/ dugaan dia sblm bergelar isteri...kesian jg tgk dia..smpai pakai inai pun kat klinik..Hari Jumaat pukul 10.00 mlm baru dia dibenarkan keluar skjp dr hospital..dan perlu dtg balik pd hari selasa. Tapi Alhamdullillah..pada hari selasa doktor check..darah dia dh ok..sbbnya ubat dia mmg antibiotik..setiap 3 jam adik sweetmama bgtau doktor perlu masukkan ubat antibiotik dan air dlm bdn dia.

Kelam kabut juga kami dibuatnya..bakal pengantin masuk hospital..dh la lg 3 hari tu sepatutnya dia fitting baju..dan follow up ape2 yg patut /berkaitan dgn majlis dia..iyela mereka yg byk berhubung/uruskan majlis besar buat mereka sndiri..itu yg lepas kuar hospital baru try baju..tup2 baju lelaki sendat..dh malam nak tukar mcmmane..pakai jerk la pg nak nikah tu.., dh tu caterer smpai lmbt..tp rezeki jgk 1 caterer lagi hntar makanan..kata x masuk pakej utk mjlis nikah.tiba2 dtg hntar makanan..itu kira rezeki la..sbb harga pakej utk majlis kenduri pada 26.6.11 dh byr..hehehe...itu yg pd hari majlis berlangsung, sweetmama ni dh mcm org x berpantang..sibuk kehulu kehilir...makcik pakcik siap bertanya..amboi cik kak..lajunye jalan dh abis pantang ke..huhu.

p/s: bila dh jd kes camni dkt adik sweetmama...itu yg bila papa ckp dia sakit perut..sakit perut yg amat sgt...kami terus suspect dia terkena penyakit jangkitan kuman dlm darah(demam kepialu) ni juga.., tp alhamdullillah skrg ni papa ckp dia dh semakin sihat..moga tiada ape2 penyakit merbahaya menimpa kami sekeluarga..amin..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails