Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, July 21, 2011

Akhirnya Sweetmama Berani dan Berjaya.. :))

As Salam, 

Alhamdullillah..akhirnya sweetmama berani....,berani untuk hilangkan rasa takut memandu kereta..betul2 kali ni nekad nak bawa kereta..dan akhirnya berjaya memandu sendiri kereta tanpa ada papa di sebelah ..yang ada Zaquan dan Ziqry sbg peneman dan pemberi semangat.

Untuk permulaan..hari sabtu pagi (16 Julai 2011) kami g lepak sarap kat mamak dan balik tu papa suruh mama memandu dr kedai ke rumah dan papa duduk sebelah pegang Ziqry. Papa cakap boleh pun mama memandu dan dia bg semangat suruh mama berani2kan diri bw kereta. Sejak seminggu papa g keje naik motor ni..bila balik jerk papa tanya mama..ada berani ke bawa kereta..dia dh bg greenlight ni ..bawa jerk kereta setakat nak g kedai tu..cuba la bawa..ecehhh..sblm ni papa bising kalau mama nak bw kereta dia..kali ni dia yg beriye2 suruh belajar..en. suami dh bg galakan /greenlight..harus la grab kan...sebelum ni sweetmama takut2 nak bawa sbb kalau bawa papa ada kat sebelah pun dia selalu bising..iye la kereta dia..kita ni lesen memandu jerk ada..kereta xde..nak bawa pun x berani ..lesen jerk renew setiap tahun..huhu..

Dan hari keberanian sweetmama pun bermula pada hari Selasa (19 Julai 2011) bila sweetmama memberanikan diri bw Zaquan sarapan pagi pekena roti canai..kena la mula dgn destinasi yg paling dekat, sejengkal jerk pun..masih dlm area tmn perumahan sweetmama duduki....hehehe, lgpun papa dh test dulu dh mama ni bole bw ke x ..

 ini la muka zaquan yg excited n happy bila mama dh bole memandu bw dia g kuar minum..pnyela excited dia ckp ngan mama, abg nak pakai suar jeans n nak pakai baju minyak..huhu (kemeja merah ni zaquan panggil bj minyak sbb ada logo shell dan baju kemeja ni atok n nenek zaquan yg bagi ole2 dr kelantan)

lepas sarapan..ntah camner..rasa macam nak beranikan diri balik rumah my mum..alasannya mmg kukuh sgt..nak amik laptop [ohh ye..beriye2la..aritu sweetmama publish yg lappy HP Pavillion sweetmama dh okey kan..tup2..3 hari lepas tu rosak balik..sib baik ada warranty 3 bln..dan alhamdulllillh..now dh baik balik lappy sweetmama tu, spnjg lappy sweetmama rosak..seminggu ni adik ipar sweetmama bg pinjam dianye lappy.. :) ]

Sangat x sangka..eh sampai juga sweetmama ke rumah my mum di cheras dgn selamatnya.., sampai2 umah my mum xde..dia g Melaka..tp dia tinggal kunci kat umah Mak Long sebelah..padahal adalah setengah jam sebelum tu sweetmama dh call dulu my mum bgtau nak dtg..dia ckp datang jerk la..rupanya dia mmg dh jnji ngan adik sweetmama nak g Melaka..bila sweetmama kata nak dtg umah drive sndiri..dia suruh dtg jerk la..sbb takut nnti sweetmama x dtg..bila lg sweetmama nak memandu..kiranya my mum pun bg semangat sbnrnya kalau bole mmg suruh sweetmama beranikan diri memandu. Sebab dh smpai kan..sweetmama pun lepak la umah my mum sampai kol 4 petang.

Lepas tu otw nak balik umah tu singgah pulak umah my mil nak amik tambahan sampel biskut raya untuk letak kat opis..minggu lepas dh antar kat opis masa lepas balik dr check-up Ziqry 2 bulan tu..tp nmpknya sambutan menggalakkan..smpai x cukup sampel rasa biskut raya...hehehe.., kol 5.30ptg sweetmama pun nak gerak balik umah sbb takut kalau lewat bertembung ngan budak balik sekolah pulak..otw nak balik..igtkan nak terus balik jerkla kan..sekali nmpk pulak van cendol yg selalu kami lepak tu..dgn cuaca panas ni kan..tekak rasa nak minum cendol..lgpun dh 2 bulan x minum ais..bedal jerk la ais..haha..sampai umah dh 6.30ptg..wah penuh betul jadual 1 hari berjalan..

esoknya (20 Julai 2011)...mentang2la..dh ada sikit keberanian untuk memandu kereta..dan dah lepas dr Bangi ke Cheras.. , sweetmama beranikan diri ke Putrajaya pulak..alhamdullillah berjaya selamat pegi dan balik..maknanya lepas ni kalau papehal if papa kena g kursus ke..bole la mama memandu kereta sndiri g opis..xde la kena bergantung kat family jerk..bertolak dr umah kol 12.30tgh..smpai putrajaya kol 1.00tgh...tujuan utama nak antar sampel biskut raya yg dh amik dr my mil semalamnya. sekali sampai xde parking la pulak kat luar bangunan tu..nak masuk parking basement x berani lgpun pas keje pun dh x leh guna la pulak..adess..x kan cuti 3 bulan..pas dh x leh guna..apalagi call papa..ajak lunch sama..sempatla kami lunch sama2 kat masjid besi depan opis papa tu..

Lepas lunch sama2 mama bgtau papa, mama nak try sekali lagi g opis mama..kalau ada parking mama singgah, kalau x mama terus balik jerk la..nak g alamanda..x berani takut sesak + failed tang parking sbnrnya...mama lemah btol part nak masuk n kuar parking..mmg failed. Sekali pusing..tgk ada kosong kat depan bangunan opis..redah jerk la..kalau ikutkan x boleh parking kat jalan besar tu silap haribulan dpt surat cinta dr perbadanan/jpj/polis. Zaquan yg paling excited sibuk nk g opis mama..ada jerk keje dia nk wat. sweetmama singgah skjp jerk, just antar sampel biskut raya..ikutkan planning awal sweetmama nak kemas tempat sweetmama tu..sbb skrg tgh 5's, tp yela susah pulak dh la dtg bw dua2 anak pastu kereta pun just parking kat luar kan,..kol 3 ptg dh balik  ..otw back singgah minum dulu ngan zaquan..zaquan nak makan goreng pisang..pastu tetiba nak nasi..pastu mknnya adala 4-5 suap..sabo jerk la..Akceli gas kat rumah abis pulak pagi tu..balik dr keje baru papa kata nak beli gas.

Balik keje papa ajak kami g makan malam sekali sebelum g beli gas..kami makan kat mane ek..nnti citer kat lain n3 la..panjang berjela la pulak citer ni..nak citer pasal dh berani memandu kereta jerk pun tp abis 2 hari nye story sweetmama story kat sini..huhu

Kesimpulan sebab ape sweetmama perlu berani memandu kereta sendiri:-
  • belajar untuk berdikari sendiri..papehal jadi kat family kita susah..especially lepas kes papa sakit ari tu..
  • incase..mana tau jodoh x panjang ke selama ni kita terlalu bergantung pada suami..
  • senang nak bergerak sndiri..rasa2 papa x boleh nak bawa..ape de hal bw jerk la sndiri kan..
  • asik kena bebel ngan my mum..bila nak berani bw kereta sendiri..sbb dlm 6 org adik beradik sweetmama, sweetmama sorang jerk yg ada lesen tp x berani memandu..yg lain sume tau memandu dan ada kenderaan sendiri.
  • kereta satu keperluan bkn lagi kehendak..mana tau ada rezeki lebih..bole beli kereta sendiri kan..heheheh..
 chaiyok2..moga sweetmama terus berani..
papa ckp..lepas ni nak kena biasakan mama memandu dkt tempat sesak pulak.


   

Wednesday, July 20, 2011

Rutin Check Up Bulanan Ziqry | Check Up 2 Bulan

As Salam,

12 Julai 2011 genap usia Ziqry 2 bulan..sekejapnye masa berlalu...dan seperti  biasa pemeriksaan bulanan perlu dilakukan. Pada 13 Julai 2011 yg lalu adalah tarikh pemeriksaan 2 bulan Ziqry dan memandangkan kami pun dh duduk rumah sendiri di Bandar Baru Bangi..jadi pemeriksaan bulanan Ziqry kami buat di klinik Kesihatan Bandar Baru Bangi. Alhamdullillah Ziqry membesar dengan sihat..beratnya kalau dilihat naik 1 kg setiap bulan.

berikut adalah hasil pemeriksaan bulanan Ziqry:-

usia : 2 bulan 1 hari
berat: 5.33kg (naik 1.09 kg)
panjang: 62cm
ukur lilit kepala: 39

Untuk cucuk 2 bulan (lupa nak tanya cucuk untuk apa) - mcm biasa Ziqry nangis bila jarum masuk jerk...bila jarum dh kuar..dia pun diam dan x meragam..misi bgtau untuk cucuk kali ni maybe baby akan demam sikit..kalau suhu dia tinggi kena bw terus g jumpe doktor...tp alhamdullillah..Ziqry x demam pun.

ermmm..tp itula kesan ruam kat pipi dia still x hilang2.. :(

yo2..whats up-whats up...saya sudah 2 bulan la..
pic taken 16 Julai 2011 (2 bulan 4 hari)
teman papa g training bowling time ni@the mines :))

next check-up - 25 Julai 2011 - Peads Klinik, Hospital Serdang (rawatan susulan ekoran dr sakit kuning)  dan check up 3 bulan pada 10 Ogos 2011


Monday, July 18, 2011

Sweet Birthday Card Dari Member Blogger

As Salam,

N3 sebelum ni sweetmama ada cerita nak tunjuk bday card yg sweetmama terima daripada member blogger Cha sihijaucantik kan...

ini la dia kadnya pun hijau...dr luar nmpk simple jerk kan...

sekali buka...so surprise..sweet n kreatif..ada kek..hehe, million tenkiu cha...sgt happy bila ada yg sudi bg kita kad b'day tau..sentimental value ni. Cha juga ada hantar sms wish b'day kat sweetmama pd jam 12 mlm tepat 11 Julai 2011..sgt2 hargainya. masa tgh malam detik nak tunggu tarikh 11 Julai 2011 tu sweetmama sedang lepak minum kat mamak ngan family MIL..sweetmama sempat berbalas sms ngan cha bgtau tgh lepak minum ni tp xde kek pun..sekali terima kek dr cha..w/pun kek kad b'day..hehehehe..


 

11.07.11|Eppy B'day To Me + B'day Celebration

 As Salam

Eppy B'day To Me
11.07.11 adalah hari ulangtahun kelahiran sweetmama yang ke 31 tahun..eppy b'day to me...hehehe..dh seminggu pun berlalu..br hari ni ada masa nak update n3..Alhamdullillah..masih dipanjangkan usia untuk menikmati kehidupan di dunia ini..Semoga diusia ini mematangkan sweetmama dalam menempuh kehidupan suka dan duka...moga dikurniakan kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki dan berbahagia disamping keluarga tercinta serta sentiasa dibwh lindungan dan limpah rahmat oleh Allah S.W.T. AMIN

terima kasih kpd semua kwn2 yg wish b'day kpd sweetmama...especially kwn2 di fb dan member blogger ayu citarasa rinduan yg siap wat n3 (happy birthday blogger sweetmama) dan blogger Cha sihijau cantik yg bg kad b'day (nnti sweetmama wat n3 lain tunjuk kad kreatif cha..heheh..)

B'day Celebration

Just celebrate dgn makan2 @ Kenny Rogers Metro Point, kajang
kali ni sambut berempat..:)
Tenkiu Papa..belikan 2 potong kek Secret Recipe ni (Tiramisu n Coklat Indulgence)

Our Menu..

Kami celebrate pada 11.07.11(Isnin) lepas papa balik keje..w/pun sweetmama masak dan papa makan mlm di rumah dulu..tp sweetmama pesan ngan papa..x payah la makan kenyang2 ye..sbb b'day mama nak belanja makan malam kat Kenny Rogers..hehehe.

on the way nak g ke tempat makan..Zaquan dh tertido dlm kereta..jdnya dia x berapa ada mood..tp masih x mengganggu  mood mama n papa jd agenda tetap diteruskan. Ziqry pula tetap cool n sporting..letak jerk dia atas stroller tu dia akan diam jerk..

disebabkan zaquan mood x berapa ok..ngantok...jdnya 2 potong kek tu x abis pun..selalunya zaquan yg suka sgt kek...tp xpe esoknya mama n zaquan dok umah perabiskan. tapi mcm biasa kami peminat tegar kenny rogers(KR) mmg licin la menu KR kami.
Alhamdullillah..berkesempatan untuk sambut b'day  bersama2 en suami dan 2 hero kesayangan..Sangat happy Okey..^_~..walaupun kali ni xde hadiah dr papa..tahun lepas dpt surprise hadiah dr papa..(KLIK SINI KALAU RASA NAK TAU...HEHHE )


 

Sunday, July 17, 2011

Masih Ada Rezeki Untuk Menang GA | Salah Seorang Pemenang SHERA 1st Giveaway

 As Salam,

Alhamdullillah..masih ada rezeki untuk menang GA..Sweetmama salah seorang pemenang bertuah SHERA 1st Giveaway dimana sweetmama merupakan 3 pemenang yg kedua dan hadiahnya berupa RM5 topup

 
Terima kasih Shera..^_^..

Full Result



 
   

Saturday, July 16, 2011

Fulltime Housewife!

As Salam,

Selepas abis tempoh berpantang 44 hari pada 25 Jun 2011 di rumah my mum dan duduk berjauhan dgn papa dan zaquan akhirnya pd 3 Julai 2011 sweetmama mula balik duk umah sendiri. Kini dah hampir 2 minggu pun..nmpknye baki 38 hari yg ada ni mmg sweetmama jadi fulltime housewife. Kali ni sweetmama merasa jaga Zaquan & Ziqry sepenuh masa tanpa bantuan sesiapa.

Penat tau sebenarnya jadi fulltime housewife ni...keje rumah x pernah abis sebenarnya..semua keje kita kena uruskan sendiri. Kalau dulu sepanjang tempoh berpantang sume keje umah my mum yg uruskan... memasak, mandikan baby even air mandi sweetmama my mum yg uruskan...sweetmama hanya jaga Ziqry especially menyusu dan menidokan Ziqry jerk time tu.., Masa Zaquan dulu pun..mmg sweetmama tinggal di rumah my mum, Zaquan berusia 8 bulan baru sweetmama pindah duduk rumah sndiri.

Kini sweetmama kena uruskan sumenya sndiri...pagi selepas papa g keje, sweetmama akan terus bangun untuk sediakan sarapan sbbnya Zaquan pagi2 lagi mmg nak nasi...w/pun selalunya Zaquan cuma minta nasi lauk telor..tp sweetmama x suka Zaquan makan telur setiap hari..iye la kolestrol tinggi tu...hehhee, jadi selalunya srpn pagi sweetmama akan wat nasi goreng ataupun cekodok bilis. Lepas kami bersarapan..selalunya sweetmama akan terus ke Agenda menyiapkan makanan tgh, mmg kalau boleh urusan memasak ni sweetmama nak selesaikan awal2 sbbnya time waktu pagi ni la my baby Ziqry tido lena..lepas menyusu jam 7 pagi, baby Ziqry akan tido hingga jam 10/11 pagi.

Disebabkan baby selalu bangun kol 10/11 pagi jd nya mmg waktu Ziqry mandi pagi mmg lewat la..selalunya kol 11 baru la masa untuk mandikan baby Ziqry..tp kalau baby Ziqry bgn awal..awal la mama mandi kan dia..slps baby mandi..sweetmama akan menyusukan dia untuk bg dia lena tido semula..supaya sweetmama dpt uruskan tugas mengemas umah pulak..selalunya time ni Zaquan mula la menggangu adik dia..jd terpaksa la sweetmama menyambil2 buat keje sambil tgk2kan Ziqry/susukan Ziqry.

Selalunya paling awal sweetmama dpt selesaikan tugas jam 1 tgh.., lepas selesai sembahyang zohor..jam 2 petang sweetmama uruskan Zaquan pulak..time ni selalunya kami mkn tgh sama2..selalunya Zaquan makan bersuap..kalau x bersuap pun..dia mmg makan nak berteman..dh makan..teman Zaquan tgk tv pulak..smbil teman dia bergaduh..sbb nya bila kita x layan dia..kita layan adik dia..mula la dia cari pasal minta perhatian kita...huhu..mmg Zaquan selalu kena rotan ngan mama...sbb nakal suka kacau adik..tp sweetmama selalu ckp ngan dia..mama syg abg...dua2 mama syg..abg jgn la nakal sgt..sehari x dpt rotan mama x sah kan..dh kena pun x serik.

itu la dia kerenah anak2...tp itu mmg tanggungjawab sweetmama utk uruskan keje umah dan menjaga anak2. Nakal2 pun anak kita mmg dialah penghibur suka & duka. Disebabkan kerenah anak2 ini jugala kadang2 jam 3 petang br dpt selesaikan sume keje umah, baru sempat nak makan tgh ..huhu.., sweetmama mmg jarang memasak sebelum ni..iyela balik keje dh kol 8 mlm..papa yg ckp x pyh susah2 masak...tp skrg ni dh sepanjang hari duduk umah,x kan x masak pulak kan..Alhamdullillah sepanjang jd fulltime housewife ni x pernah lg miss memasak..hari2 memasak tau..sampai x tau dh nak masak ape lagi..., Sekarang ni pun kalau membasuh pakaian, lepas angkat terus lipat dan gosak ..xde tangguh2 lagi..ehhehe..puas sebenarnya bila kita dapat uruskan keje umah dgn jayanya...en. suami balik tgk sume keje umah dh selesai dan dia balik keje pun mmg terus makan apa yg mama masak.. :)

Masa untuk mengadap lappy mmg terhad la..selalunya selepas selesai semua keje umah baru mama akan on lappy...itupun kalau sweetmama on jerk lappy..Zaquan pun akan sama dok depan lappy ni..dia pulak yg nak wat keje..kadang2 amik masa sampai 1 jam untuk dia guna lappy smpaila dia bosan...br la turn sweetmama dpt guna lappy..selalunya time 5-7 ptg adalah waktu sweetmama akan on lappy. 2 jam mmg x sempat pun sweetmama nak BW kat semua blog kawan2..kalau adapun sweetmama BW tp x tinggal jejak..baca jerkla..,iye la n3 sendiri pun x sempat nak berupdate...

Malam adalah waktu rilex kami sekeluarga..selalunya malam waktu kami layan tv sama2.., Ziqry akan tido malam seawal jam 9-10 mlm, Zaquan pulak selepas adik dia tido br dia nak tido..selalunya waktu tido mlm Zaquan 11/12 mlm. Selepas anak2 tido..tgh mlm turn papa pulak guna lappy..kadang2 papa tanye jgk mama nak guna dulu ke..tp selalunya mama akan bg laluan kat papa guna dulu...lepas papa dh abis guna papa akan kejut mama nak guna ke x.., kalau mata mama ni larat mama guna gak..tp selalunya dh jarang sgt online tgh malam..maybe sbb waktu siang penat uruskan keje umah & jaga anak2...hehehe.., tp mlm ni mama online pagi..sbb papa kuar g lepak minum...dpt la mama wat n3 auto publish untuk n3 ni...hehehe..


Friday, July 8, 2011

HP Pavillion... Artist Edition Sudah Kembali!

As Salam,

Mood Happy : sebabnya my lappy yg dah rosak hampir setahun lebih..akhirnya sudah sihat..berjaya diperbaiki..sib baik sweetmama x campak lagi lappy sweetmama ni.

sweetmama pernah story ttg my lappy yg rosak Di N3 Ini
(n3 diawal2 nak berjinak dgn blog)

Iye la hmpir frust mulanya bila dh la usia lappy baru 1 tahun 1 bulan..dh rosak, pastu bila refer kedai HP diorg cakap kalau nak betulkan lappy ni kosnya lebih kurang RM1000 ke atas..giless mahal kan..lebih baik beli lappy baru jerk..itupun sampai skrg x terbeli2 pun lappy baru..huhu

tetiba adik lelaki bongsu sweetmama tanya :-

Adik : Ko xnak repair ko nye laptop ke?
Sweetmama: bkn x nak tp kos repairnya tinggi sama mcm beli laptop baru jerk
Adik: aku ada kawan..dia suplier laptop/komp..boleh dpt harga kawan2, kalau kau nak try aku bole tanyekan ape masalah laptop ko tu..
Sweetmama: ok..ok, nak jerk..tp akunya budget nak repair laptop tu RM500 jerk..huhu
Adik: aku dh bw n tanya mslh laptop ko tu ..kos repairnya RM370..warranty 3 bulan, nak ke xnak buat..
Sweetmama: RM370..murahnye..ok la..nak la..

Alhamdullillah..akhirnya elok juga lappy ni...
pada 5.7.2011 selamat lappy ni smpai ditgn sweetmama
sib baik bkn hard disk yg rosak..jdnya semua gmbr2 dlm lappy ni dpt diselamatkan..
perkara pertama sekali bila dpt lappy ni gmbr2 la yg sweetmama dok belek..
penuh ngan gmbr zaquan masa kecik2..masa dia bambam..:))

Now..lappy dh ada..tp mood berblogging ke laut..huhu..

p/s: now sweetmama dh balik duk umah sndiri..dh xde bantuan my mum..jd byk keje perlu diuruskan..mmg xde masa la nak menghadap lappy jerk ye..itu yg x berupdate n3 kat sini.

***byk sgt masalah yg mengganggu jiwa kebelakangan ni..:(


 

Friday, July 1, 2011

Senarai Peserta Giveaway Sweetmama 4th Anniversary

As Salam,

Alhamdullillah seramai 67 Peserta telah sudi menyertai Giveaway Sweetmama 4th Anniversary.
Terima kasih Semua..^_^..

Walaupun terdapat beberapa peserta yg tidak cukup syarat iaitu tidak menyatakan ucapan anniversary..tetapi sweetmama terima semuanya. Yang best entry pun banyak..tp sweetmama hanya mampu bagi hadiah untuk seorang sahaja peserta bagi kategori best entry. 

Senarai Peserta  - KLIK SINI

dan insyaallah senarai pemenang akan sweetmama umumkan esok di blog Sweetmama Conway



 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails