Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, November 30, 2011

Berjinak2 Dengan Contest FB & Menang Contest FB

As Salam

Sweetmama baru jerk berjinak2 dgn Contest FB ni..
lagipun senang jerk just like n shared
Alhamdullillah ada gak tersangkut ..
tp x boleh nak lawan Cute MuM yg sememangnya sgt lucky ..^_^..

Sekarang ni mana ada sweetmama update status sgt kat FB tu..
Update Iklan/tag2 Contest jerk la kejenye..huhu
tambah pulak tgh addict dgn game contest
main games jerkla kalau ada masa terluang..
selalu kena perli ngan en suami bab games contest ni sbb bila tgk leaderboard games tu..giless jauh sweetmama tercicir..
tp itula mcm sweetmama pernah cakap, sbb sekali dh terjebak..kena la teruskan..

Sweetmama baru dua kali jerk pun menang contest di FB ni..hehehe..

1st..Sweetmama menang Contest like Funtora


ini hadiahnya ..Voucher Starbucks RM10..
baru terima minggu lepas..24 Nov 2011
lambat lagi tamat tempoh voucher ni..sampai 2013
ingat nak guna time jalan2 cuti awal muharam aritu
tp terlupa bawak pulak...huhu

Keduanya, Sweetmama salah seorang pemenang bertuah sbb like page Lisa Malaysia


Hadiahnya best..perfume Paco Rabbane bernilai RM200++
tapi sweetmama x collect lagi, 
Hari Sabtu lepas sweetmama dh pegi, ingatkan opis dia buka rupanya waktu operasinya time opis hours jerk,
lgpun silap sweetmama gak..last minute email, hari jumaat petang email tanya waktu boleh collect hadiah, hari selasa baru dapat balasan..yg team lisa x bekerja pada hari Sabtu dan Ahad.

Sib baik en suami sudi nak tolong, Tenkiu Papa. Dia minta tolong kat kawan opis dia yg g KL, tolong amikkan sbb boleh hantar wakil amikkan, tp td en suami call hari ni xdpt nak amik maybe esok, esok pun esokla jnji x burn jerk hadiahnya. Lagipun hadiah Perfume tu sweetmama mmg niat nak bg kat en. suami, kebetulan en suami mmg pakai perfume Paco Rabbane jugak..n Paco Rabbane dia pun dh abis..rezeki dia la...hehehe



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Menang Kuiz/Teka-Teki di Blog MamaZakwan & Amiey Lee

As Salam,

Sekarang ni tenggelam timbul tenggelam timbul sweetmama update blog kan..bz ler..baru jerk selesai last audit..so hopefully after this dapatla sweetmama update blog secara konsisten sbb bulan December ni bulan rehat..xde kuar audit..

memandangkan tgh ada masa ni..sweetmama nak update 2 kemenangan sweetmama jawab kuiz/teka-teki di blog. Alhamdullillah masih ada rezeki nak menang walaupun mood nak joint conway di blog ala2 suam2 kuku.kedua2nya sweetmama menang untuk bulan November.






Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, November 29, 2011

Senarai Peserta Giveaway Like Pic Ziqry

As Salam,

Contest untuk meraih undi dah pun berakhir..susah betul nak meraih undian ni kan, walaupun x ramai yg joint tp sweetmama tetap berpuas hati..jnji usaha tu ada..
Terima kasih kepada semua yang sudi joint Giveaway Like Pic Ziqry
lebih2 lagi kepada mereka yg like guna byk akaun fb..^_^..

Sila check nama kawan2 kat sini..
takut ada yg sweetmama terlepas pandang
insyaalllah hari Khamis (1 Dec 2011) sweetmama cabut undi dan umumkan pemenang nye sekali.

Senarai nama peserta berdasarkan Id FB dan tinggalkan komen di n3  Giveaway Like Pic Ziqry

1. Fadzilah Kamarudin
2. Fai Ercheart
3. Lela Lelord
4. Mas Ibrahim
5. Siti Nur Syuhada Salleh
6. Joel Leslie
7. Nik Nasya Nabiella
8. Ana Lyana
9. Along Nida
10. cherosliza chemat
11. Nisa Basid
12. Muhammad Baihaqi Osman Jailani
13. Ikhwan basid
14. Fasihah Abd Basid
15. Jie Najibah
16. Kak Yang
17. mohd izad
18. zaikulim
19. ainie yusof
20. Golden Rose
21. Norzie hany
22. Mizz Ayung
23. are liya
24. tinggi melangit
25. mohd haniff omar
26. zues outlet
27. Juanna
28. Pendita Ako
29. Pn. Mimi
30. Azura Aziz
31. fieda salleh
32. norshida hazis
33. Asyraf Rafli
34. noor fatin
35. fatin vavavoom
36. Darling Ninie
37. Qysara Qayryna
38. qard awie
39. sofiah baharom
40. azwa muslimah
41. ina sepi
42. Nurul Dania
43. Nor Myra



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, November 25, 2011

N3 Melekat Untuk Meraih Undi & Giveaway Like Pic Ziqry| Minta Tolong Kawan2 Vote Pic Ziqry @ Baby Hippo Contest, Babymanja Fans Club

As Salam,

ini adalah N3 melekat..Hahahah..sikit pnyer panjang tajuk N3. Dengan rasa rendah diri sweetmama nak minta tolong kawan2 sweetmama yang baik hati sekalian tolong vote pic our lovable baby Muhammad Khair Ziqry bagi contest baby hippo anjuran Babymanja Fans Club.

1st step: kawan2 perlu like page Babymanja Fans Club
ini pic yang sweetmama pertaruhkan..

Kepada kawan2 blog yang sudi vote, Sweetmama berbesar hati nak buat giveaway berbentuk lucky draw kepada 3 pemenang bertuah.
Hadiahnya RM15 Cash Setiap 3 orang pemenang bertuah.
Hanya LIKE pic Ziqry tu ye..tp kalau nak wat n3 pun boleh..dialu2kan. 
Jangan lupa tinggalkan ID FB kawan2 di komen box ni ye
Tarikh Tutup: 25 November 2011

Million thanks diatas kesudian kawan2 vote Pic Ziqry.



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, November 23, 2011

Photo Studio

As Salam,

Alhamdullillah tercapai juga impian sweetmama nak wat photo studio untuk family n Ziqry. Kebetulan ada rezeki lebih, dapat duit kutu, terus cepat2 buat photo studio. Photo Studio (Family & Ziqry) ni kami buat pada 7 Oktober 2011.
Kawan2 suka ke amik photo studio..sweetmama mmg suka...sbg kenangan. 

Kalau ade rezeki lebih lagi lepas ni nak wat photo Canvas pulak..tgk kat kawan2 yg dh buat, berkenan pulak.

Our Family Photo@Studio
Comel tak..^_~..
Size: 16R
Harga: RM180

ini pulak photo Ziqry@Studio
Ziqry berusia 5 bulan 5 hari
Size:11R
Harga: RM90.00



Photo Family@Studio tu Temanya bebas..heheh
ntah knape la time tu x terfikir nak pakai baju kaler same
Time ni  Zaquan sibuk nak pakai baju Ben10, skrg ni kalau keluar jerk msti nak pakai baju ben10..itu yg xde idea nak wat tema ape..

Akceli x berapa puas hati dgn hasil gmbr family studio ni..
kami nak buat kat kedai gmbr lain, tp x sangka pulak kedai gmbar yg selalu kami g buat gmbar studio kat Kajang tu (P-Art Studio) dah xde, dh pindah tempat lain kot,
tp disebabkan dh sampai Kajang time tu..kami pun buat jerk la kat Kedai yg berdekatan situ..
Hasilnya kureng sbb...bila dia tunjuk gmbar yg dh amik..adess..knape la dia x bgtau yg Zaquan senyum mcm tu, masa dia suruh pilih gmbar yg mana berkenan, dlm hati cakap sume x berkenan, tp kalau cancel mesti diorg marah, so proceed jerk la..Sib baik bila gmbar dh cuci 16R n diframekan..ok la juga.

Photo Ziqry@Studio tu sweetmama puas hati sbb sweetmama mmg kalau boleh nak amik gmbar studio masa Ziqry dh pandai meniarap
Sweetmama suka tgk baby meniarap
n Ziqry pun boleh bagi pose yg sweetmama nak n sporting bila bergmbar.

Zaquan dulu sweetmama amik photo studio lewat sikit masa dia dh berusia 10 bulan,
time tu dia dh pandai duduk n melasak..susah sgt nak suruh dia meniarap dgn baik..
tp pic Zaquan kami buat dgn P-ART, mmg puas hati sgt dgn hasilnya, sbb dia org amik gmbar byk kali n setiap kali amik tunjuk dulu kat kami smpai kami puashati

Photo Zaquan@Studio
Zaquan Berusia 10 Bulan

Now..Photo2 studio dh siap bergantung di ruang tamu makan rumah kami

sila abaikan meja yg bersepah itu...

pic family studio ni swetmama abadikan dalam header baru sweetmama ni,
header ni sweetmama belajar wat sndiri guna photoscape..:))



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, November 21, 2011

Wow Terujanya Nak Dapat Twins ..^_^..

As Salam,

sweetmama nak dapat twins..eh2 excitednya... bkn sweetmama la yg nak dpt twins tp adik sweetmama..Zaquan n Ziqry bakal dapat sepupu kembar..

Alhamdullillah adik ketiga sweetmama yg berkahwin pada bulan Jun lepas (Majlis Akad Nikah 11.06.11) skrg ni dah mengandung. Yang membuatkan sweetmama teruja..adik sweetmama disahkan mengandung kembar 2. Kakaknya pulak yg teruja lebih..bkn ape.. sweetmama pun mmg nak sgt anak kembar...tp xde rezeki gen kembar tu nak lekat kat sweetmama....huk3..

Keluarga kami memang ada genetik kembar iaitu disebelah abah dimana dalam 15 orang adik berdik abah, abah ada seorang adik kembar perempuan. Kami panggil Mak Tam & Mak Anjang. Jadi memang x mustahil untuk cucu2 wan dapat anak kembar ..tak sangka dapat kat keluarga kami..kalau ikutkan mesti family Mak Tam ngan Mak Anjang yg kebarangkalian tinggi nak dpt kembar kan. 

Pengalaman sweetmama mengandung dua kali sebelum ni..masa awal2 kehamilan..dua2 kehamilan doktor suspect sweetmama ngandung kembar berdasarkan saiz perut..tp bila scan hampanya ..tp alhamdullillah bersyukur dikurniakan anak drpd xde.

Adik sweetmama mengalami alahan yg teruk sampai kena tahan wad..n keluar masuk Hospital..Kesian dia..tp nak wat camner kan..setiap orang akan alami pengalaman yang berbeza2 sepanjang mengandung n bersalin nanti. Dia siap jeles ngan mama n ckp bertuah la mama mengandung xde alahan..itula Alhamdullillah sweetmama mmg xde alahan langsung n x pernah rasa pun pengalaman alahan muntah2 ni..,tp dia x boleh nak makan, makan sikit muntah..itu yg kena tahan wad..masuk air..


Sweetmama doakan moga adik sweetmama ni dipermudahakan sepanjang mengandung n bersalin nanti..moga kandungan dia selamat ..AMIN..Insyaallah kalau ikut Due..15 Jun 2012..tarikh dekat2 Zaquan ..Kalau awal 10 hari dr tarikh due sama besday ngan Zaquan (06.06), Kalau awal 5 hari dr tarikh due, dapat la sama ngan tarikh anniversary perkahwinan dia(11.06)..papehal pun kami semua teruja nak tunggu kembar kuar..x kisah la biler..jnji selamat sumenya..^_^..


ini la Hasil Scan nya..
Nmpak Tak Kembar..Yang Doktor Tanda X tu..
kandungan baru berusia 2 bulan lebih..baru lg ni..so x jelas sgt..
Sbnrnya Sweetmama mmg fail bab tgk scan ni..
dulu masa scan my baby pun Papa yg nmpk ..
mama pulak 2-3 kali tgk baru nmpk..




Ini masa kami melawat Adik Sweetmama  di KPMC, Kajang pada 9 Nov 2011. Kami melawat adik sweetmama ni malam lepas balik dr keje jemput anak2 n terus ke KPMC, Kajang.
 Cian ibu mengandung..kena masuk air..smpai tangan n muka dh naik kembang dh sweetmama tgk..
Zaquan pulak yg makan roti Mak Yang..
Zaquan tgh tgk Tv sbnrnya time ni..itu yg muka memandang ke atas..

ni sblm balik..Sempat lagi Zaquan pekena Kerusi Urut
Sekarang ni Zaquan mmg pantang nampak Kerusi Urut ni..mesti dia paw kami nak urut..Wajib tau ..kalau x bagi..dia salak juga..kadang2 tu x cukup sekali..mesti nak kena 2 kali..kadang2 abis RM5 untuk urut dia sorang..
hahahah..See muka stim Zaquan sedap diurut oleh Kerusi Urut Ogawa



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Sunday, November 20, 2011

Mama..Kenapa Papa Tak Balik2 Lagi Ni

As Salam,

"Mama, kenapa Papa tak balik2 lagi ni" itulah pertanyaan Zaquan malam ni sebelum tido..sbb dia selalu tido ngan Papa dia..Sedey rasanye hati bila anak tanya kita camtu..bknnye ape..dh la mmg mama nye pun sedey kena tinggal 1 malam..hehehe..inikan pulak anak2 kan..Zaquan pulak mmg sangat rapat ngan Papa dia..anak manja Papa.

Akceli Hari ni (19 Nov 201) my encik suami ada tournament liga akhir bowling opis dia di Melaka dan friendly tournament dgn Bahagian lain kat sana...sakan kan opis dia wat tournament bowling smpai ke Melaka. Knape kami x ikut sekali ek..??? Sebabnya opis dia bkn wat tournament bowling jerk..tp pergi Melaka atas tiket kursus n ada dinner mlm ni serta bermalam di Permaisuri Hotel, kalau nak bw family kena la tanggung sendiri. En. suami pun g Melaka naik Bas Opis beramai2. Seawal jam 7.30 pagi lg Papa dah keluar naik moto g opis dulu (kereta mama nak guna), Now dh selamat smpai n slmat main bowling pun..keputusan n penyampaian hadiahnya diumumkan pd mlm dinner...(x pasti la dh selesai ke blom lg dinnernya ni....last papa call mlm td sblm dinner)

ini 1st time Papa pergi x bawa kami..selalunya kalau event opis yg jauh2 Papa msti bawa kami..ermm..iyela tgh2 bulan ni kan..masalah fulus la..huk3., tp xpelah sweetmama x ralat sgt..sbb kami pun baru jerk balik bercuti dr Melaka akhir September 2011.

Kiranya ini 1st time juga sweetmama dok umah sndiri..sib baik ada hero2 menemani, selalunya kalau Papa outstation/ada hal kami balik tido umah my mum, tp hari ni sweetmama x tido pun umah my mum, balik singgah jerk..Alhamdullillah sejak sweetmama dh berani memandu ni lepasla sweetmama nak balik umah my mum drive sndiri..(dh 3-4 kali dh pun balik sndiri drive). sweetmama spare gak td pakaian untuk bermalam, tp dh agak dh Zaquan msti boring, xde sape dh kat umah wan ummi...tu yg dia nangis nak balik umah kami + sejak langgan astro superpack ni Zaquan leka dgn channel Disney dia tu..alasan nak balik,  umah Wan Ummi x byk kartun..adeiii sabo jerkla..

Penat rasanya memandu sndirikan? hari ni mcm2 aktiviti kami buat dr pagi smpai ke petang walaupun papa xde sma joint.....kol 7 mlm baru smpai umah..niat mulanya nak g umah my mum jerk..tp demi Zaquan mama beranikan juga ke tempat favourite Zaquan..kemana..nnti update dlm n3 lain..(selalu jerk camtu kan..pastu berkurun br smbung update..kadang2 tergntung camtu jerk..:p)

Ohh..ye..bila Zaquan tanya camtu..Mama bgtau la dia..Papa x balik la ari ni, Papa g work..kita tido bertiga jerk hari ni...Zaquan kan ada Mama ngan Adik..Lagipun kan Pagi td Papa dh bgtau kat Abg kan..Papa g work..Kan Papa dh peluk cium Abg puas2 pagi td kan...Zaquan jawap..ohhh.iye la..Ok., Mama pun ok jom kita layan Idola Kecil4.

p/s: dah tertido pun hero2 ku.., itu yg lewat mlm br sweetmama amik kesempatan update n3..:)

hero2ku yg tido lasak. 


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, November 18, 2011

Happynya Dia Dapat Pakaian Baru

As Salam

Hari ni baru berkesempatan nak update blog ..x sempat nak update blog dua tiga hari ni sbb 3 hari g Audit kat Shah Alam, Selangor, balik opis pun dh lewat petang, kat umah pun sempat on FB untuk main games jerk..(penangan contest FB..w/pun tau jauh ketinggalan..tp sbb dh mula..kena la teruskan perjalanan..hehehe..)

Pagi td igt nak update ler blog yg makin hari makin lambat berupdate..tp pg td ada aktiviti bacaan yasin dan perhimpunan bulanan bhgn..itu pun dh amik masa setengah hari..tp yg bestnya ari ni makan free lagi..pagi n tgh...Alhamdullillah..moga murah rezeki mereka yg bersedekah.

Ada byk benda nak story, tp x tau nak story yg mane..sbb sume story dh byk yg lapuk..yelah asik kata nak update..tp asik x berkesempatan jerk nak update..(tp nnti nak jgk masuk story2 lapuk sweetmama tu especially story yg bersambung2 dulu..huk2..blog kita sukati kita la kan..)


Blog kawan2 pun sweetmama x sempat nak BW. Insyaallah ada masa sweetmama  BW blog kawan2 ye..^_~..

Kebetulan Sweetmama g Audit di Shah Alam berdekatan dgn kedai onlinebabywear. Sebelum ni beli online jerk...mmg geng2 opismate sweetmama suka beli online dkt onlinebabywear ni. kali ni terus g kedai dia jerk..ermm..kalau dh ada depan mata..mau x rambang mata..tgh2 bulan x gaji lg pun grab jugak..ala untuk anak2..kita kalau dh ada anak ni mmg akan lebihkan anak2 kan..

hari pertama g kedai baby tu..sweetmama beli cap untuk Ziqry, sweetmama ni mmg jenis pantang tgk cap..suka tgk kalau baby pakai cap. sekali bawa balik umah, Zaquan merajuk dia nak Cap jugak..kalau ikutkan mmg nak belikan sama, tp xde saiz untuk Zaquan yg macam Ziqry pnye Little Rookie Cap.

Esoknya singgah lagi kedai onlinebabywear ni...dan akhirnya tertewas juga kunun x nak beli pape..nak beli cap jerk..akhirnya ini la hasil rembatan sweetmama kat kedai onlinebabywear

Little Rookie baseball Cap (RM8.00) - Untuk Ziqry
Dr. Cap 'M' Casual Cap (RM10.00) - Untuk Zaquan

GAP Grey Shirt Set (RM25 1 set) - Sedondon untuk Zaquan dan Ziqry
Superman Bodysuit (RM26) - Untuk Ziqry

Jom kita tgk model2nya bergaya ngan baju baru..
*
*
*
*
*
*
*
*
Yo What's up-what's up..
Encem bergaya la anak mama


Zaquan la paling excited.., Ziqry kecik lg x tau ape..
Zaquan dh tau dah..bila mama suruh dia try baju baru, dia yg suruh mama amik gmbar
nanti mama boleh masuk contest..(ayat Zaquan tau)
sbb Zaquan ni susah nak minta dia bergmbar..jd if sweetmama nak pujuk dia bergmbar sweetmama selalu ckp ngan dia...Zaquan cepatla amik gmbar, mama nak masuk contest ni..
bila dgr dia ulang balik cakap mama ni..kelakar pun ada....

ini time dia sporting lar..sbb dpt baju baru..
sedondon plak tu ngan adik
"Manisnya Senyumanmu"

Hahahah..Abg Zaquan ni mmg lawak tau..Bodysuit Superman ni untuk Adik Ziqry..
Tapi dia yg sibuk nak pakai jugak..Dia sibuk nak rasmikan..
ini pun dia terasa gak..knpa x belikan abg baju Superman
dia cakap..abg pun babykan..
Adesss..kehilangan kata2 kjp..sib baik dia pun sblm ni mmg ada bj superhero Batman
story lanjut nnti sweetmama citer lain n3..
Layankan Sekeping Foto Zaquan ni dulu
Tapi mane bleh Abg jerk yang rasmikan Baju Superman..
kata Baju Adik, Adik mestilah try jugak..
*
*
*
*
*
*
*
*
My Superhero Kecik
Ala Tomei..Tomei..

P/S: Kelakar semalam bila naik kereta jerk Zaquan tanya hari ni mama beli ape.., amboi kalau hari2 beli baju ..mau bankrapsi mama nanti..huhu..
Tapi hari ni beli jugak baju untuk Zaquan, sbb teringat dia nak sgt baju BoboiBoy dgn Superman, xdpt bodysuit superman, dpt t-shirt Superman pun ok la jugak..(Beli kat pasar Tani jerk..). 



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Panduan Mendidik Anak

As Salam,

PANDUAN MENDIDIK ANAK

Panduan ni sweetmama copy dr FB LayarMinda sbg panduan untuk diri sendiri..

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Banyak juga pekara dalam panduan ni yang memang sweetmama amalkan antaranya  selalu peluk dan cium dia sblm dia tido dan masa dia tido, sblm nak kuar umah g keje, lebih2 lagi masa anak baby ni kan..hari2 gomol rasanya, itu pun rasa x puas lagi...., rasa mcm cepat nye anak aku mmbesar. Bila anak dah semakin membesar dan semakin bijak ni mmg wajib bagi pujian setiap kebaikan/peningkatan yg dia berjaya buat. Yang x elok tu mmg wajibla kita tegur..Skrg ni Zaquan dah besar dh sgt petah bercakap..dah pandai bercerita dia mimpi hantu..huhu..jd mmg kitaorg akan jadi pendengar yg setia..selalu jerk kuar dr mulut kami..'abg ni bercerita mcm org besar'..x sedar sbnrnya anak kita mmg dh besar..tp train mcm baby lg..huhu

Alhamdullillah, setakat ni mama x pernah lupakan tarikh hari lahir anak..setiap thn msti sambut..w/pun dlm tempoh mama berpantang pun tetap nak wat majlis w/pun kecik..asalkan dia dpt potong kek..itupun dh cukup wat anak2 kita happykan.

erm...bila baca panduan ni..x boleh nak elak la dr terbuat perkara no. 2 ..mmg x elok pukul anak dgn tangan..tp bila tgh marah tgk kelakuan anak kita yg kadang2 boleh tahan nakalnya..x boleh nak elak..cepat jerk darah ni naik..bila darah dh naik..mula tgn pun sama naik..tp xde la pukul yg melampau..niat pukul tu nak ngajar..

now..after this..kenala kuatkan mental n fizikal hadapi cabaran mmbesarkan/Mendidik anak dgn lebih berhemah..hehehe



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, November 11, 2011

11.11.11 | Kenyang Perut Dgn Aktiviti Makan PotLuck

As Salam,

11.11.11 Sweetmama perasan ramai sungguh yang menghapdep status kat FB ttg no. cantik ni.., ada gak beberapa kawan blog yg update ttg no. cantik ni..
Kepada mereka yg menyambut hari lahir hari ni..no cantik dan jatuh pada hari baik bulan baik jumaat penghulu segala hari..^_^..Selamat hari lahir, yg bernikah..selamat melayari fasa baru..alam rumahtangga n yg sambut kelahiran cahaya mata ..moga kehadiran org baru mmberi sinar keceriaan kpd anda..(tahniah FBI HotFm baru saje menerima kelahiran puteranya pada pg td)

Mesti ramai orang yang pilih tarikh hari ni untuk bernikah.., mcm sweetmama dulu la kununnya nak angka 07.07.07 untuk nikah..tp lastnya dpt angka 07.07.07 tu untuk majlis kenduri kawin sebelah perempuan..xpela jnji dpt jugak tarikh cantik utk dikenang..hahahaa..terlari tajuk..

11.11.11 setengah hari ler x buat keje...dah ler waktu rehat panjang..aktiviti mengisi perut....so xdela tgh aktiviti g pasar tani depan opis ni..hari ni Seksyen sweetmama adakan potluck..dengan tema hari raya aidiladha...rasanya potluck terakhir untuk thn ni..

So mcm biasa x mo citer byk..layankan gmbar makanan yg ada hari ni..sumenya best2..mcm2 ado..sweetmama wat bubur jagung..bangun kol 5 pagi nak wat kan benda simple ni..adess sekali tawar ler pulak bubur jagung sweetmama ni..xpe la elok untuk kesihatan :p

 Menu Utama:-

bihun/mee sup tulang sponser by our KPP Pn.Aina
sup tulang dia mmg power..sedap..

Laksa
Sponser by Mummy's Angel
Sedap Mummy's Angel masak sendiri ni..
sibuk sgt sweetmama nak amik gmbar..
main amik jerk..tutup tupperware pun x buka..huhu

Nasi Ayam Sponser by Ana n the Geng Unit Pengurusan (ana yg pemenang utama Serbuan Pejabat Hotfm bersama Nesvita)

Satay pun ado..sponser by Cik Aida..

dh kata tema hari raya aidiladha..
x sah kalau xde ketupat rendang.., nasi impit pun ado..cuma xde dlm ini gmbr..huhu..
Ketupat Palas sponser by Cik Aida & Rendang sponser by Pn Sya




Desert
kuih muih, buah-buahan, bubur, cocktail & mcm2 lagi..
ini mana yg sempat sweetmama snap jerk..


Special..Carrot Cake ..Handmade by Shima@Mama Tun Nur Safiya
Akceli dia baru jerk smbut b'day pada 9 Nov 2011
Pada 9 Nov 2011 aritu dia siap bagi kek free kat kami..^_^..
Memang Sedap..Dia terima tempahan tau..
Sedap Secantik Rupanya

Ratna merasmikan sesi potong kek..
yang lain segan2 nak potong.
Mama Tun Nur Safiya  pun malu2 plak nak potong kek yang dia sndiri bawa

Yang ini la dia Mama Tun Nur Safiya
Safiya pun ada joint sekali
sangat bijak bercakap la safiya ni..

sekian..jumpa lagi di pot luck thn depan..
heheheh..xde muka tuan blog dlm n3 ni..kalau x asik nak enterframe jerk..

P/S: Salam Takziah kepada Pn Baizura@Mummy's Angel yang telah kehilangan bonda tercinta pada jam 11.30 pagi 11.11.11. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..AMIN. Diharap Mummy's Angel tabah hadapi ujian ALLAH diatas kehilangan insan tersayang.

P/S: Entah knape ler blog sweetmama ari ni, dh try nak update n3 dr pg td..tp asik kuar mssg cannot save..dah lewat petang camni baru la dapat publish post..


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, November 10, 2011

Rutin Check-up Bulanan Ziqry | Check-up 6 Bulan

As Salam,

Selang sehari jerk dari check up Ziqry di Hospital Serdang, hari ni pulak check-up bulanan Ziqry, Check-up Ziqry 6 bulan di Klinik Kesihatan, Bandar Baru Bangi. Kalau check-up di klinik sweetmama xde la amik cuti sbb selalunya xdela lama sgt ..Alhamdullilah hari ni dapat giliran cepat..orang kedua..so kol 9.15 pagi dh selesai n kol 9.45 pg pagi dh smpai opis.

Hasil Pemeriksaan:-

Berat: 7.65kg
Panjang: 65cm
ukur lilit kepala: 40 cm
Suntikan Imunisasi: Hepatitis B Dos ketiga

Perkembangan:-

i) Merangkak: 
Kalu sebelum ni Ziqry dh pandai meniarap dan berguling2..skrg dia mula nak belajar merangkak..tp dia mula dgn mengundur..susah btol dia nak kedepan..sesekali tu berjaya jugak la dia angkat punggung pastu kedepan..

ii) Dah Mula Makan
Minggu ni merupakan minggu pertama Ziqry belajar makan..tp sweetmama blom wat kan lagi dia bubur ..baru bg dia makan nestum dan biskut..minggu depan baru sweetmama start masak untuk Ziqry.., dah siap beli blendar baru khas untuk blend bubur dia jerk.., dah survey dh slow cooker untuk buat bubur adik..tinggal nak beli jerk..


iii) Muncung
Cukup pandai wat mulut muncung skrg ni..selain dr main air liur untuk menyembur..

iv) Main Jari-Jemari/Mencapai
Sekarang ni tangan dia laju jerk nak mencapai barang..sambil main2 jari jemari dia yg gebuss itu..Skrg ni rambut ngan speckmata mama mmg jdk mangsa Ziqry.

Next Check-up : 05/01/2012


p/s: nak letak gmbar, tp gambar sume ada dlm lappy..x cukup nak transfer dlm pen drive..My External Hardisk (EHD) dh rosak..huwaaa... :(





Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, November 8, 2011

Check-up Ziqry@ENT Clinic, Hospital Serdang

As Salam,

Hari ni (8/11/11) sweetmama cuti rehat, bukan sbb smbung cuti nak raya haji tp cuti untuk uruskan pemeriksaan ujian pendengaran Ziqry di ENT Clinic, Hospital Serdang.

sementara menunggu Papa Zaquan Ziqry jemput kami, sempat la sweetmama update n3 untuk hari ni, ni kira n3 fresh ler..huhu..

Ingatkan lama sbb tu sweetmama sanggup amik cuti..sekali kol 9.15 pagi dah selesai maybe org x ramai sbb masih lagi bercuti mood hari raya..sweetmama sampai klinik pun awal..no giliran pun org yg pertama..hehhee.. 

Pemeriksaan hari ni hanya ujian audio untuk pendengaran Ziqry dan keputusannya doktor bgtau ok..xde masalah..dan perlu dtg lagi 6 bulan untuk ujian pendengaran seterusnya..so Next Checkup @ ENT Clinic adalah 8/05/2012.

Adik yg sedang lena tido skrg - 8/11/11@10.15a.m

p/s: Sementara menunggu Papa ZaquanZiqry jemput, mama online dan bawa Zaquan main di kawan permainan dalam Peads Clinic, Ziqry pulak lena tido dlm stroller.



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails