Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, August 28, 2012

X sempat jugak mau update n3 raya

Salam 11 syawal,

Bersiaran dr Sabak Bernam sambil menanti kelas bermula. Lebat sungguh hujan mlm semalam sampai la ke pagi ni, mood kalau terus tarik selimut n tido sedap ni...

Disebabkn hujan yg lebat lewat tengah mlm semalam..mama yg kununnya nk up story raya auto publish..terZZzzz...hehe..

dh la tu mood nk menulis pun kurang bila mama nk transfer gambar yg ada dlm SD Card mama, lappy x boleh nk detact..adeii..dh la ada gmbr 1 family masa 1st syawal dlm tu.

Kalau ikutkn jadual kelas sampai mlm...so comform la sunyi lg la blog mama minggu ni..

posted from Bloggeroid

Monday, August 27, 2012

Huargg..Kena g Kursus 4 hari 3 Malam dalam Mood Raya

Salam 9 Syawal,

Hari ni ramai yg dah kembali bertugas/bekerja seperti biasa kan, Mama pun dah mula keje setelah seminggu bercuti Raya. Mesti ramai yg mood masih lg mood Raya..heheh..

Mama pun sama mood raya tu masih terasa, tp yg x beshnya baru jerk naik keje hari ni, tp dah kena paksa g kursus 4 hari 3 malam, kalau dekat2 sini jerk x kisah, ini nak ke IPN, Sabak Bernam, bercinta dibuatnye..Paksa rela kena g ni..huhu

Akceli kena paksa g kursus ni sbb kursus x cukup 7 hari lg, dah la tu..kena paksa g time tu kita xde nak bela diri kata 'Tak..nak...Tak nak..Tak Nak...Pegiiiiii..' tau2 dpt surut wajib pegi seminggu sebelum cuti raya hari tu. 

So hari ni Mama half day keje..sat lg nak bertolak ke IPN. Agaknye sbb tu la seminggu cuti raya ni Ziqry sgt2 rapat ngan Mama sampai x boleh nak berenggang lgsung ngan Mama, mcm tau2 jerk Mama nak tinggalkan dia 4 hari 3 mlm. 

Pic fresh hari ni, Mama & Adik Ziqry pagi td OTW nak antar Zaquan & Ziqry ke rumah Atok & Nenek
Adik Sporting pandang Kamera Hp & smile :)

Mood tgh baik
siap ketawa dpn skrin Hp..


Pagi tadi kan hujan jerk, so Zaquan pun syok layan tido, perjalanan skjp jerk dr umah kami ke umah MIL, sebelah taman jerk, sampai2 Umah Atok dah ajak kuar berjalan...

Abg yg lena tido..

Abg & Adik jgn nakal2 ye..jaga Papa baik2 :p

P/S: X sempat nak wat N3 Auto publish kisah raya kami, kalau ada masa mlm nnti la kot baru dpt update n3² Raya 2012 supaya blog ni x sunyi sepanjang 4 hari berkursus. (itupun kalau  line Broadband ok kat sana..huk2..)

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, August 21, 2012

Salam Aidilfitri 2012@Syawal 1433H Buat Rakan2 Bloggers yang Disayangi!

As Salam,

Bermula esok ramai yang dah mula bercuti untuk pulang ke kampung halaman  kan, Mama esok masih lagi bekerja, tp pagi td dah diumumkan kami semua kakitangan MOF dapat amik half day...Hope papa pun dpt half day jugak la..boleh gak buat ape yg patut dirumah, misi buat kuih pun x tercapai lg ni..huhu

Dikesempatan ini, Sweetmama titipkan e-kad raya khas buat semua rakan Bloggers yang mama sayangi. Walaupun sahabat alam maya tp terasa dekat dihati. Moga persahabatan yang sedia terjalin ini akan terus kukuh tersemat di hati kawan2 jugak ye.


Mohon ampun dan maaf andai ada tersilap kata dan terlanjur bicara yang mengguris hati kawan2 selama kita mengenali di dunia bloggers ni...Kepada kawan yg dah pun bertentang mata n tau rumah Mama tu, Jemputla dtg ke rumah beraya.., kawan2 yg blom pernah bersua pun, time ni la kesempatan yg boleh kita guna untuk saling kunjung mengunjungi kan..Jemput dtg ye, ape2hal boleh calling2/email/fb..hehhe..^_^..

Salam Lebaran..Mohon Maaf Zahir & Batin

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, August 16, 2012

Rutin Check-up Bulanan Ziqry ~ 1 Tahun 3 Bulan

Salam 27 Ramadhan,

Khamis lepas 20 Ramadhan@9 Ogos 2012 merupakan rutin check-up bulanan Ziqry untuk check up 1 tahun 3 bulan. 

Hasil Pemeriksaan:

Berat: 9 kg (turun 0.2 kg banding masa last check up @Peads Clinik 1 thn 1 bulan)
Tinggi: 78.5 cm
Ukur Lilit Kepala: 45 cm

Waktu Check up Ziqry ni, Ziqry baru jerk lepas baik dari Cirit Birit, Batuk & selsema. So mmg ada nmpak la penurunan berat badan adik, Misi kata dh nak hampir ke baby kurang zat.., tp mama explain la yg dia baru seminggu baik dr cirit birit & dh la 2 minggu kena cirit. 

Untuk pemeriksaan kali ni adik cuma diberi ubat cacing.

Aduihai x jangka betul masa check up ni Alhamdullillah Adik Ziqry sihat walafiat. Tapi hari ni dah nak masuk 2 hari Ziqry dah kena Batuk Selsema semula, hari ni badan Ziqry panas jerk..Hope Adik Ziqry cepat sembuh n dapat sambut raya dengan riang..

Next Check -Up :- 7 Nov 2012.

Layankan pic Adik yang happy masa hari check-up berkenaan..

Pagi tu siap mandikan terus Adik, Happy jerk dia..ready nak g klinik dgn Motor Abg dia..


Vromm..Vrommm..x sampai2 pun..hehehe


@Klinik..Nasib baik adik x buat perangai..
sebabnya Mama sorang2 dok handle Adik menunggu giliran dipanggil.
Papa g bank kejap pagi tu uruskan tukar wit raya..


1 Thn 3 bulan..Saya sudah ada 6 batang Gigi..(4 Batang di atas, 2 batang dibawah..)


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, August 14, 2012

22 & 23 Ramadhan ~ Alhamdullillah Selesai Shopping Baju Raya Anak2

Salam 25 Ramadhan,

Alhamdullillah selasai sudah shopping baju raya anak2. Tahun ni betul2 shopping last minute n belanja ala kadar jerk, lebih2 lg boleh pulak time nak shopping pada hari Sabtu@22 Ramadhan, Mama tak perasan wallet yg ada semua cash n kad tertinggal kat rumah. haru sungguh dah sampai KL baru perasan, sib baik Papa ada duit spare utk coverkan dulu.(budget baju raya anak2 under Mama)

22 Ramadhan 1433H (Sabtu - 11 Ogos 2012)

22 Ramadhan kami terjah KL, mmg niat nak shopping di Sogo n Jalan TAR, kebetulan pada hari berkenaan Mama nak hantar biskut raya dkt ex-bos di rumah dia kat Selayang. 

Kami ke KL dgn bawa sekali Zaquan&Ziqry, xde siapa yg willing utk jaga anak2, masing2 bz n ada hal sendiri, my mum pulak x larat nak jaga dua2, nak jaga Ziqry jerk, Papa pulak x setuju kalau cuma slh seorang yg kena tinggal dia lebih sanggup utk bawa jerk mereka berdua g shopping sekali. 

Ermm..mula2 ok la, Papa bawa n temankan anak2 g masuk Starz Garden Childeren Playland & Mama yg uruskan memilih & mmbeli baju raya untuk anak2. Selesai memilih call Papa bawa turun anak2 utk try baju n kira terus ikut budget. Betul2 ikut budget sbb yg ada cash ditangan time tu cuma RM450. Ada hikmahnye la jugak Mama tertinggal wallet kalau x rasanye msti belanja over the budget..hehee, kali ni ngam2 utk anak2 + baju raya utk anak buah sorang sepasang..total belanja RM430.00.

Lega selasai sudah baju jalan raya utk anak2 n anak buah, baru lah g isi perut utk Zaquan & Ziqry. Zaquan pun mmg dh kelaparan sgt, sblm keluar mmg x mkn pun. Kami pun terjah Mc'D tempat makan paling senang n faberet Zaquan, tp elok sampai Mc'D tertido sudah Zaquan.., Adik pulak baru bangun tido, dia dh tertido awal lg seblm Abg dia..gilir2 waktu tido..huhu

'Jgn arr amik gmbar adik, cepatlah belikan adik mknan..huk2..'


Abang Tertido dgn lenanya berbantalkan hasil shopping, Adik happy dapat mamam..


Papa melayan Ziqry mamam n suruh Mama pilih n cari pakaian jalan utk diri Mama pulak, Ermmm..tp tula time ni umat manusia dh semakin ramai di dlm Sogo ni, nak pilih pun dh x tenang + pikirkan cash in hand pun dh tinggal sikit  (camnerla bleh kalut sampai x check handbag dulu sblm kuar umah..huhu..)

Sudahnya mmg xde ape2 utk diri sendiri..Kami buat keputusan untuk tidak ke Jalan TAR w/pun dh dekat sgt nak ke Jalan TAR, susah pk kan nak mendukong Zaquan & Ziqry spjg jln nak ke Jln TAR tu nnti + nak kejar masa waktu nak berbuka lg nnti.

Bila sampai dekat Basement, Zaquan dh terjaga dari tidur dan terus minta makan, so lepak skjp dkt basement ni layan Zaquan mkn, Adik pun sama dh mkn 3 keping nugget pun minta lg yg abg pnyer..


Jam pun dh melewati pukul 4 petang, kami pun terus ke Selayang untuk hantar biskut raya, just hantar jerk pastu terus balik ke Bangi untuk kejar waktu berbuka..sampai Bangi pun dah nak dekat kul 7 mlm, jalan jammed balik tu..sudahnye kami berbuka dekat Impian Maju jerk..huhu

Hasil Rembatan di Sogo untuk Abg & Adik


Abg Punyer:- 2 helai Jeans, 3 helai t-shirt & sepasang baju basahan..


Adik Punyer:- 2 helai Jeans, sehelai baju kemeja (Abgnye dah belikan sepasang masa jualan KPDNKK),  4 helai t-shirt & sehelai baju basahan


Budget Untuk Anak Buah mesti ada setiap tahun, cuma thn ni dapat seorang sehelai jerk sbb anak buah dah makin bertambah daripada seorang sudah jd 3

Untuk Anak Buah Pertama - Dania Alisha


Untuk Anak Buah..Twins..


23 Ramadhan 1433H (Ahad - 12 Ogos 2012)

Memandangkan misi utk shopping di Jalan TAR tak kesampaian, so hari Ahad diteruskan misi shopping utk cari baju melayu di Tesco, Saujana Impian. Tapi kami xdelah keluar awal2 pun, lgpun Papa Qada' Tido dulu. Sempat la Mama membaking Orange Cake dulu sblm keluar shopping. Kami keluar lepas Asar pukul 5 ptg, lgpun dh tau ape yg nak dibeli dan dikedai mana yg nak di 'aim'.

Akhirnya warna pilihan utk tema raya thn ni..Hijau Lumut
Sedondon Papa & Anak2


lari sikit dari tema asal yg mama nak, Mama sbnrnya nak kaler Grey sbbnya Mama rasa baju raya Mama tu kaler Grey, rupanya mata mama yg kelabu, warna baju raya Mama tu Grey Green n susah sgt nak cari baju melayu yg sama kaler ngan baju raya Mama tu, so mmg lari tema la, x dapat nak sedondon sgt..malas nak pk, so rembat jerk la kaler Hijau Lumut..lgpun bila tgk mereka try baju tu ke badan nmpk nice pulak kaler tu...

Sedondon ke idak, idak pun idak ler..
kalau ikutkan hati mmg rasa mcm nak jerk beli lagi sepasang baju raya Mama betul2 ikut tema hijau lumut ni, tp xmo la terlalu ikutkan hati nak sedondon sgt, baju raya pun dh ada 3 pasang..membazir pulak rasanye..better guna budget yg ado utk kasut & tudung.


Selesai misi mencari baju melayu utk mereka, terus ke agenda berbuka puasa. dh kuar lewat kan, so buka puasa pun kat Tesco jugak ler, Mama n Papa nye menu Sizzling Yee Mee kongsi jerk sbb utk Zaquan n Ziqry ada KFC mghabiskan free voucher KFC yg lebih ari tu dapat la Ayam KFC ngan Zinger Burger. Itupun Zinger Burger kami mkn lewat pagi (kira sahur la tu, sbbnya pg tu Mama x masak sahur pun). 

Our menu :-Sizzling Yee Mee n KFC


Mereka yg mengalahkan org yg berpuasa..


Selesai berbuka layankan anak2 main di pusat permainan lgpun dkt area food court tesco ni, mmg x leh elak dari Zaquan, itupun sementara menanti waktu berbuka..dia dok ulang alik masuk dlm pusat permainan tu, nasib baik senang nak pantau sbb tempat duduk kami betul2 berhadapan dgn pusat permainan tu.

Ziqry pun sejak dh pandai berjalan ni ..see bkn main suka lg dia main..


Lega..selesai dah semua persiapan raya utk anak2. Mama n Papa jerk la yg x shopping sgt barang utk diri sendiri. Ermm xpelah...Raya thn ni Mama byk berabis utk keperluan barangan dapur rasanye..dengan Pemanggang Ajaib Vantage, Kuali Tefal n Tupperware..hehehe..Mood memasak dtg ni, sampaikan beli keperluan asas & barang utk buat cake n kuih jerk pun dh cecah RM ratus²...huhu

p/s: keperluan utk hiasan rumah nan ado, langsir rumah 4 thn dh x berganti..huhu.., nak last minute shopping mopping lagi, Papa pun x selesai lg keje part time ni...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, August 10, 2012

Pemenang Jom Main Teka² Earning Akaun Nuffnang Sweetmama!

Salam 21 Ramadhan,

Jom main teka2 earning akaun nuffnang sweetmama telah pun berakhir, terima kasih kepada mereka yg sudi main teka2. Mama mencari seorang peneka yg tepat tp nampaknye tiada yg dapat meneka jumlah yg betul2 tepat tp yg hampir tepat ada seorang, Jadi siapa yang paling hampir jumlah nya itu dikira pemenang lah ye..

Sebelum tu berikut adalah senarai peserta dan amaun yg diteka :-

BIL
NAMA PESERTA
AMAUN TEKAAN (RM)
1
Mama Tun Nur Safiya
1. RM62.58
2. RM59.26
3. RM75.68
2
Pink Ummi
RM97.40
3
eima
RM64.61
4
Papa Mifz
RM75.68
5
Anje a.k.a Mama_Balqis
RM64.50
6
Liza
1. RM65.90
2. RM50.70
3. RM98.30
7
Syuhada
1. RM53.70
2. RM75.60
3. RM 66.20
8
Imaninarafizal
1. RM74.75
2. RM67.55
3. RM58.54
9
fieda
1. RM67.25
2. RM55.90
3. RM53.55
10
Izan Ishak
1. RM52.63
2. RM54.76
3. RM 60.89
11
Masya
1. RM62.45
2. RM86.50
3. RM74.35
12
IntaNBerliaN
1. RM52.25
2. RM60.50
3. RM58.75
13
Cute MuM
1. RM51.25
2. RM60.15
3. RM53.75
14
@e_da
1. RM54.50
2. RM63.60
3.RM76.40
15
AzuraFazil DIN
1. RM55.30
2. RM75.20
3. RM61.50
16
*FAR*
1. RM51.25
2. RM55.50
3. RM65.25
16
Imaan09
RM56.75
17
Saleha
1. RM62.25
2. RM52.80
18
Kamalia
1. RM68.95
2. RM79.94
3. 83.72
19
~aYu~
RM75.35
20
Kakzakie
1. 72.15
2. 85.75
3. 96.20


Amaun yang dicari2 adalah..Jeng..Jeng..Jeng...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Mcm yg sweetmama mention dlm Klu sblm ni..Amaunnya Ciput Jerk.. Amaun yg berjaya dikumpul setakat  18 Julai 2012 Adalah ...
*
*
*
*
*
*
*
RM59.22 Jerk

So, Pemenang yg paling hampir sekali dgn amaun yg dicari2 adalah....Mama Tun Nur Safiya. Dia seorang jerk yang meneka dlm lingkunagn RM59++ (beza 0.040 sen jerk )


Keputusan adalah telus tau, walaupun kebetulan Mama Tun Nur Safiya ni opismate Mama, tp Mama x pernah pun inform dkt sesiapa pun ttg income nuff Mama ni. 

Tahniah Mama Tun Nur Safiya..nnti i bg RM10 duit raya kat u ye. Rezeki u maybe sbb u byk tolong i..^_^..

Kepada yang x berjaya jgn berkecil hati ye..kalau ada rezeki lebih lagi, nnti Mama buat GA/Contest lagi. Terima kasih sekali lagi sbb sudi joint.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, August 9, 2012

Alkisah Bersahur 11 Hingga 20 Ramadhan!

Salam 20 Ramadhan,

Tinggal lebih kurang 10 hari jerk lagi kita akan berpuasa..Alhamdullillah masih diberi kesempatan untuk terus menjalani ibadah puasa. 

Untuk 10 hari yang lepas masih ada jugak kami terlajak bersahur. Ada 2 hari terlajak untuk bersahur. Rugi rasanya, Dah terbiasa bersahur bila x sahur..Adeii..pedih perut dibuatnya.

Pagi td smpai tgh Mama ke klinik untuk rutin check up bulanan Ziqry, sampai² opis lepas Zohor dh ada keje kena buat, ari ni waktu kerja mmg terisi, x sempat betul nak menyinggah blog..huhu. Sblm up n3 ttg Adik Ziqry, up dulu N3 Alkisah Bersahur kami 11 hingga ke hari ini 20 Ramadhan..hehe..(bkn story sgt pun, gambar jerk yg lebih..menu sahur yg x seberapa pun..huhu)

11 Ramadhan @31 Julai 2012- dah tentu2 n3 disebelum ni Macaroni Bakar. Semangat betul membakor pagi2 kan..hehe..

1st trial - Macaroni Bakar

12 Ramadhan@1 Ogos 2012 - Asalnye nak masak sotong sumbat (Al maklumla dah ada pemanggang vantage ni( x up n3 lg), mood rajin dtg ), tp bila pagi nak masak baru teringat lidi nak cucuk sotong xde, sudahnya masak 2 jenis lauk sotong, satu sotong masak sambal satu lg masak sotong goreng kunyit memikirkan boleh dicampur dgn sayur kobis bunga, at least ada la menu sayur sikit..rasa mcm dh lama x mkn sotong, sekali masak abis licin..:)


Sotong masak Sambal & Sotong Goreng Kunyit

13 Ramadhan@2 Ogos 2012 - Menu org malas masak, hangat kan Bubur Lambuk Kg Baru yg opis bg jerk, pastu tabur bilis goreng. Baru tau Papa x layan sgt Bubur Lambuk rupanya, dia makan adalah dlm 6 sudu pastu dia suruh Mama abiskan, Mama ckp nak suruh Mama abiskan Mama dah makan 2 mangkuk dah ni..heheh (Mama mmg suka makan Bubur Lambuk).

Bubur Lambuk Kg Baru


14 Ramadhan@3 Ogos 2012 - Terlajak nak bangun sahur...huk2..

15 Ramadhan@4 Ogos 2012 - Mmg dah plan hujung minggu nak masak special, dah 2 minggu pemanggang vantage beli, tp x berusik2 pun lagi, akhirnya rasmi dengan memasak Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers..(nnti up n3 special ni). 

Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers


16 Ramadhan@5 Ogos 2012 - Akceli mcm bosan makan nasi, iyelah berbuka mmg hari2 makan nasi, Bila Mama tanya Papa nak masak ape ek sahur hari ni, tetiba Papa kata ala masak Maggi jerk pun xpe,  So masak Maggi Goreng Indo mee jerk pastu repeart masak Ayam Goreng Panggang ALa2 Kenny Rogers ni sbb Zaquan suka makan ..Chicken Chop katanya..:)

Maggi Goreng Indo Mee & Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers.


17 Ramadhan@6 Ogos 2012 - Mcm mama kata la minggu ni minggu x lalu nak makan nasi, kali ni makan roti dgn telor & Hotdog jerk..

Roti dengan telur mata & Hotdog utk Papa, 
Untuk Mama Roti 2 keping ngan Telur Hancur & Hotdog


18 Ramadhan@7 Ogos 2012 - Pening gak memikirkan menu bersahur sbnrnya lebih2 lagi dlm peti ais bknnye ada barang basah sgt, teringat dlm peti ais ada udang sikit, sanggup tu mlm tu lps balik berbuka cari bihun sepeket, So pagi tu dpt ler goreng bihun.

Bihun Goreng sempoi aje..


19 Ramadhan@8 Ogos 2012 - x sedar, sedar2 dah kul 6.00 pagi..huhu..

Hari ini 20 Ramadhan@9 Ogos 2012 - Repeat masak menu bersahur 11 Ramadhan - Macaroni Bakar, x puas hati pk kan hari tu rupa Macorani Bakar tu x berapa cantik sbb cheesenye x melt. Kali ni masak mmg letak cheese byk2 n kasi bakor lama sikit. Lagipun kali ni Mama xde la bgn pagi utk masak mcm sebelumnya, kali ni Mama masak waktu malam, so pagi nak sahur senang perhangatkan jerk..

Yang kelakornya sblm Mama masak tu Mama ada ckp ngan Papa, xtau nak masak ape n barang kat rumah mmg dh xde pape pun lg tau, lepas papa pegi keje part time wat biskut raya n kebetulan pulak mama pun x tertido, selalunya tidokan Ziqry dgn Mama sekali tertido.., 

Ziqry pun dh tido, terus rasa nak geledah dapur n pk nak masak ape utk esok, memandangkan ada byk lg barang yg lebih utk masak macaroni..itu yg terus buat. Lega bila dpt siapkan, sekali tunggu Papa x balik2, sedar2 Papa kejutkan utk bangun sahur siap dia belikan Mee Goreng Mamak Telur Mata & Teh Tarik utk Mama. Uwaaa..sedih ada, terharu pun ada, Sedih sbb Mama dh masak, msti Papa x mkn kalau dia dah siap tapau makanan, terharu sbb maknanye dia risau gak la bila Mama kata x tau nk masak ape, utk senangkan Mama dia belikan jerk w/pun Mama mmg xde pesan pape pun suruh belikan makanan utk sahur.

Mama tetap sendukkan 1 pinggan Macaroni Bakar ni bg Papa rasa..hehe..


Macaroni Bakar 2nd Trial..
(nmpk kan beza dgn yg 1st trial)

Mcm2 kisah nak cerita pasal Macaroni Bakar 2nd tarial ni..tp nnti la kalau rajin story di n3 lain..

p/s: Hahaha, dlm n3 ni jerk ada 3 entry lg mama kata nak up..tp sbrnya draf pun x terbuat lagi..adeiii..bz..bz...bz.., Insyaallah akan cuba keluarkan jugak n3 pemenang teka2 cash-out hasil nuff mama tu esok ye kawan2.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Sudah Boleh Cash-Out!| Jom main teka² ..^_^..

As Salam,


Alhamdullillah akhirnya melepasi amaun minimum untuk cash -out akaun nuff setelah 2 tahun setengah berblog..huhu, Blog mama ni merasa BE hinggap pun setelah 1 thn setengah, kiranya menunggu 1 thn jugak ler BE yg mama dapat tu beranak pinak n kumpul earning hingga dapat capai amaun boleh cash out.


Bagi thn 2012 ni (data sehingga 18 Julai 2012) keseluruhan BE yang pernah bertandang adalah 20 BE,  4 BE yg tengah running (1 BE di blog sweetmama dan 3 BE lagi di blog Sweetmama Conway). 16 BE pula dah jd ME. Moga ada lagi BE yg akan bertandang & menghasilkan income..Anyway TQ Nuffnang!




Antara Kempen yg menyinggah utk thn 2012..w/pun amaun ciput tetap syukur akhirnya dpt kumpul n cecah amaun utk cash-out..


Alhamdullillah dah boleh nak tekan 'cash out my earning' tp mama nak simpan n kumpul lg..xpun tunggu thn depan jerk la baru cash kan..

Ini saje nak suruh kawan2 teka..berapakah amaun yg mama dapat kumpul setakat 18 Julai 2012..Amaunnye ciput jerk.. 

Update: - klu nya : 
~melebihi RM50 kurang dari RM100 & ada sen² dibelakangnya tau. (Diingatkan Amaunnya Ciput Jerk tau..saje bg gempak kurang dari RM100 tu..hehehe) 
~uolss boleh teka 3 kali.


Jomla teka..Mama mencari seorang peneka tepat. Peneka tepat akan dapat duit raya RM10..^_^..


Tarikh tutup: 9 Ogos 2012 (bonus sudah masuk..hihi)


*Keseluruhan BE 2012- 20

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, August 7, 2012

11 Ramadhan ~Rasmi Oven Setelah 5 Tahun Bertapa ~ Macaroni Bakar Punyer Pasal!

Salam 18 Ramadhan,

Sudah masuk minggu ketiga kita menjalani ibadah puasa, sekejapnya masa berlalu sudah makin menghampiri akhir ramadhan. Mama baru terhegeh2 nak update story minggu kedua ramadhan pnyer ...huhu..ada byk benda nak citer, tp masa pulak x mengizinkan utk update n3. Ini pun sempat update time waktu petang..time org sibuk dh nak balik keje pun..

Mama pernah ckp kan yg slh satu wishlist mama ialah nak beli oven, siap dh survey ngan Papa oven yg mcm mane nak beli, tetiba teringat mcm ada dapat hadiah kawin oven jerk, itupun sbb Papa ckp "kan dulu kelab kebajikan opis Papa ada hadiahkan oven masa kita kahwin dulu", Mama igt2 lupa sbnrnya oven atau microwave yg kami dpt tu. Disebabkan minat membakar tetiba datang menyeru2 suruh membakor, semangat la Mama mencari Oven yg dah bertapa lama dlm bilik stor rumah kami ni.

Yeay..ada oven..iye lah selamat dah duit nak beli oven baru..Ini lah oven hadiah kawin 5 tahun yang lepas..


Selamat membakor dah..percubaan pertama masak Macaroni Bakar untuk menu sahur 11 ramadhan@31 Julai 2012.


Mama ni peminat western, so bila rasa opismate Mama Tun Nur Safiya buat sedap n yg penting senang jerk buatnye..(mama suka cuba yg mudah2 jerk..heheh), semangat la nak membuatnye sendiri..

Akhirnya menjadi juga Homemade Macorani Bakar air tgn Mama..Rasanye menjadi cuma rupanye x berapa nak menjadi sbb cheese dia x berapa nak melt, nmpk sgt baru pertama kali cuba guna oven, so mmg x pandai, ikut arahan apa yg Mama Tun Nur Safiya inform, sbnrnya kita kena tgk oven kita camner jugak..x pyhla lurus sgt...huhu

Homemade Macaroni Bakar Sweetmama


Walaupun Cheese nye x melt sgt tp rasanya sedap tau 
masa nak potong macaroni ni cheese dia terangkat mcm rasa pizza hut tu..yummy² (sapa lg nak puji kalau x diri sendiri :p)
Mama tanya Papa ok ke Mama masak ni, dia ckp ok..Sedap..:)
lgpun kita dah masak terlebih dahulu semua bahan² n macaroni tu, tujuan membakar tu cuma untuk topping cheese jerk...


Setelah dipotong..Isi dalamnya..
(Bakar x lama sebab masak waktu sahur kan..nak kejar masa utk bersahur..)


Kalau dia betul2 masak dlm oven masa potong tu dia akan kekal terletak mcm kita potong kek gituw..
tp mcm mama explain td la..bendanya dh masak sbnrnya..cuma x padat n cheesenya x melt jerk..

Alang2 dh citer pasal masakan, Mama update sekali la resepinya disini (untuk rujukan Mama jugak..)

Ini antara Pic Bahan²nya:-
Ada 3 peringkat kena buat : 
1) Bahan A:- Untuk Sos Putih
2) Bahan B :- Untuk Sos Spagethi
3)Bahan C:- Topping - Cheddar dan Mozarella Cheese
4)Bahan utama: mesti lah Macaroni 
5) Lepas tu Masukkan Macorani dlm bekas aluminium foil- gaulkan jerkla Bahan A & B yg dah siap dimasak pada Macaroni yg telah siap direbus dan taburkan cheese diatas nya. 
6) Sedia untuk dibakor..

Resipi Asal : Blog 1001 resepi

Tapi Mama byk refer dari blog my friend Version Mama Tun Nur Safiya. So ni Mama CnP jerk la resepinya dr blog dia.TQ Mama Tun Nur Safiya..Bhnnye pun byk Mama Tun Nur Safiya yg tolong belikan untuk Mama :)


Resepinya

Sos putih
2tbsp tepung gandum
1/2 bawang hollang dicincang
1 cup fresh milk ducth lady pon buleh
2tbsp butter
1 tsp Dry parsley
Sedikit garam

*Sweetmama xde bhn Dry Parsley, so Mama ganti dengan Basil..

Tumis bawang dgn butter then masukkan tepung gandum, jgn henti kacau apinya plak sederhana jer..then masukkan susu kacau sampai agak pekat, agak pekat jer tau bukan pekat sbb bila dah sejuk nanti dia akan pekat. Ketepikan dulu.

Macaroni di rebus dalam 250gm

Sos spegathi
Prego tradisional dalam tin tau 1
Daging cincang ramly 1 keping
2 kiub daging brand apa pun boleh
Bawang besar + bawang putih (blend)
1 helai bayleaf
1/2 tsp Mix herb 

*Sweetmama tambah Cendawan Butang & Carrot

Tumis bawang sampai naik bau kmdian masukkan daging cincang part ni biar lama sikit sampai daging ni betul masak dan akan keluarkan air then masukkan kiub masukkan bayleaf,sos preg, mix herb n last sekali perasakan dgn garam.


Topping
Grated cheddar
Grated mozzarella

Panaskan oven 180°c kmdian dalam bekas gaulkan sos putih dgn macaroni yg direbus kmdian masukkan sos spagethi. Kmdian taburkan bahan topping sampai penuh bekas tu.then bakar..

p/s: Sekarang semangat nak membakor cake pulak, untuk permulaan nak try wat Orange Cake dulu..belajar ngan my chef Mama Tun Nur Safiya la, biskut raya pun nak try wat sendiri gak...wat biskut raya bkn tujuan nak cantas biskut raya my MIL tau..biskut raya my MIL mmg terbaik..x leh nak lawan tokey..ni Mama buat sbb minat tu dah dtg dlm diri ni n buat utk makan sendiri jerk..^_^..(ntah jadi ntah tidak ni..tp semangat berkobar2 ni, dh ckp ngan Papa dapat bonus khamis ni temankan Mama beli barang utk buat cake n biskut raya tau..heheh)

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails