Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, November 30, 2012

Free Voucher RM50 The Body Shop!

As Salam,

Sejuknya kat opis ni, dah la mmg opis ni jenis suhunya sejuk tahap beku ditambah pulak 2 hari ni dalam opis ni ada 2-3 orang jer sbb mereka semua terlibat dgn teambuilding lepas tu hujan selebat²nya pulak ni ha...adoii mood nak updates n3 pun malas sbnrnya sbb mata layu jer rasa mau tido..hehe

Akceli ni kemenangan bulan lepas setelah lama x menang, lgpun skrg Mama ni jenis suam2 kuku joint contest² yg ada (selama ni pun bkn jenis kaki comper pun..suka² je), srnok tgk kwn² yg hard comper ni tgk pulak hadiah² yg diorg menang gempak² semua, mmg la menambah semangat kita nak joint tp pokok pangkalnya diri sendiri..kenalah ada usaha dan rajin, kalau malas..sendiri salah la kan..so x yah la bebel panjang². 

Menang contest Like n Share Fb Page YounGemini Community


Hadiahnya RM50 Voucher The Body Shop


Hadiahnya Mama baru terima 2 hari lepas, voucher ni valid 6 month dari tarikh penganjur issue, hujung minggu ni kalau keluar boleh la singgah Body Shop redeem voucher ni..^_^..

Ohh tp ada syarat lain pulak, penganjur minta kita bergambar dengan hadiah kemenangan dan sent di FB page mereka. Ikutkan 2 hari dah terima tp lupa je nak amik gambar, jd pagi td sempat la minta tolong opismate  amikkan pic Mama bersama voucher yg dimenangi..Ok tak pic ni..pic fresh pagi td tau..hehe 

* Ada mcm ombak or wallpaper bergerak tak pakai baju corak cenggini, tailor slh jahit sbnrnya,  ni dia potong kain corak melintang..patutnya menegak..., tp sib baik dah pakai nmpak cam ok gak..:P

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, November 29, 2012

Sekali Lagi 3 Hari 2 Malam Kena Tinggal!

As Salam,

Sedar x sedar sekejap betul masa berlalu dah setahun jgk ler kiranya Mama dah pandai & berani memandu..tetiba ckp camni sbbnya hari ni dan esok Mama kena drive sendiri pergi & balik opis sbb sekali lagi tahun ni Papa terlibat dengan Sukan MAKSWIP di Perlis. Mama pernah cerita tahun lepas di N3 ni - http://mamakerry.blogspot.com/2011/12/sejak-dah-pandai-memandu-niasik-kena.html

Mama w/pun now dah pandai memandu tp if Papa ada still setiap hari Papa yg bawa kereta, kami masih lagi naik 1 kereta sbb satu jalan nak ke tempat kerja n off coz la jimat minyak kalau dibanding kan sorang satu naik kenderaan sendiri.

Sepatutnya hari ni Mama kena pergi teambuilding yang diadakan pada 29 Nov hingga 1 Dis 2012 di Cheringin Hill, Janda Baik, Pahang tapi dapat excuse la x dpt nak pergi sbb tiada orang nak jaga anak, dah tu sama tarikh dgn Papa punyer sukan MAKSWIP 29 Nov hingga 1 Dis 2012 gak.

Sekarang ni anak² pun sgt rapat dengan Papa dia maybe sbb selalunya Mama diorang ni yg keluar g outstation n Papanya yg jaga. Zaquan x pyh cakap la mmg anak manja Papa, tp now Ziqry pun dah pandai jeles ngan Abgnya bila tgk Abg dia manja² ngan Papa dia pun sibuk minta dimanja n nak didukong Papanya saje..

Macam tahun lepas gak Pagi tadi lepas hantar anak² kat umah Mak, kami berpecah..Mama drive kereta n Papa g opis dulu naik motor n pergi ke Perlis menaiki bas jabatan. kalau thn sudah kami sempat gak melambai2 kat trafic light dah sampai Putrajaya ni, tadi jumpa gak tp jumpa time tu dekat jalan lebuh sentosa yg ada pasang kamera AES tu..so masing² slow ler time tu..Motor Papa kat depan, Mama nak kejar pun x leh nak laju, Masa drive tu senyum sorang² n dlm hati berkata  laaa..motor depan ni Papa rupanya..jumpa atas jalan jgk kita w/pun x dpt nak lambai² sbb time traffic light merah Papa dah tentu² kedepan, Mama dah terkebelakang sikit. Ape pun syukur alhamdullillah selamat sampai opis mcm biasa walaupun pagi tadi ada masalah parking..(biasalah Mama still failed tang parking)

pic fresh  pagi tadi,  sempat lagi minta Papa bergambar bersama anak²nya, nnti kalau Zaquan n Ziqry rindu leh tgk gambar mereka bersama Papa dia hari ni..Muka Zaquan sedey sbb bila Papa kata Papa kena g outstation Zaquan kena tinggal dgn Mama jaga Mama dan Adik.  Sbrnya Zaquan dok merengek nak ikut Papa..tp mana boleh nak ikut.. 

* cantik pulak jersi line 7 yg papa dpt free ni..kaler purple..

p/s: Alhamdullillah Mr. Papa pun dah selamat sampai Hotel di Perlis jam 5.00ptg tadi. Masalahnya Mama ni...hujan lebat pulak ni camno nak drive hujan2..lemah betul nak drive kalau hujan..sanggup tunggu hujan berhenti..tp kalau nak drive mlm² pun x berani sgt sbb masalah x nmpk..silau tinggi sgt..huhu. 

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, November 28, 2012

My 1st Trial Durian Crepe| Step by Step Membuat Durian Crepe

As Salam,

Hujung minggu lepas misi Mama untuk membuat sendiri Durian Crepe telah pun berjaya..Alhamdullillah 1st trial tidaklah mengecewakan..kiranya menjadi la tp nak kata terbaik tu xde lah sbb byk lg kena improve..part kulit dia tu lembut dah mcm yg Mama suka n yg penting Zaquan pun suka kulit /pancake dia tu tau..siap 2 keping masuk dalam mulut dia sblm letak filling durian dlm tu.

Kelmarin Mama ada bawa di opis bg kawan² opis Mama rasa n komen. Mendapat komen yg baik dr kawan², diaorg kata rasa sama je mcm Mama Tun Nur Safiya buat..(dia sifu Mama yg mencetuskan minat Mama utk try menery n masak memasak ni). 

Oh yeah² kembang sat kena puji tp mana leh lawan Mama Tun Nur Safiya. Mama Tun Nur Safiya ckp Mama punye kulit/pancake tu besar sikit dr yg dia buat sbb tu Mama dapat sikit w/pun bancuhannya sama mengikut resepi yg dia bagi (faktor kuali yg digunakan, Mama guna kuali tefal x guna kuali leper tu). 1st trial buat Durian Crepe ni Mama dapat 15 keping. Masa siap je sekeping mmg Mama tgk..Wow..Gebusnyaa Durian Crepe Mama ni...hehehe


Ini la rupanya Durian Crepe yang mama wat

Mcm Mama pernah ckp sebelum ni, terlalu byk version Resepi Durian Crepe ni kan.., untuk 1st trial buat ni Mama ikut resepi dari Mama Tun Nur Safiya. Okey la Mama puas hati, x tau la selera kwn² macam mane..

Jom kita tgk resepi membuat Durian Crepe ni

ini antara Bahan2 utamanya:-

Bahan² Untuk Membuat Kulit/Pancake Durian Crepe:-
- 6 sdt gula halus
- 6 sdt tepung ubi
- 3 sdt tepung gandum
- 3 sdt butter dicairkan
- 8 biji telur (Mama guna 6 biji)
- 190 ml Santan + air  (Mama guna santan kotak kecil + air (100 ml santan + 100 ml air) (rasanya kalau uolls nak guna/abiskan satu kotak kecil santan 200ml tu pun xpe + dengan sedikit air..lg berlemak gitew kan..)
- 1 sdt esen vanila
- 1 sdt pewarna kuning

Cara² Membuat Kulit/Pancake Durian Crepe:-


1. Satukan tepung gandum, Tepung Ubi dan gula halus (Mama guna gula icing campuran)
2. Tuangkan Marjerin yang dicairkan kedalam bekas tapung dan kacau bg mesra
3. Pukul telor dalam bekas yg berasingan
4. Masukkan telor yang telah dipukul ke dalam bekas tepung, masukkan santan & air, sebatikan menggunakan whisk.. 
5. Ready untuk dimasak di dalam kuali (nak cantik guna kuali leper, tp Mama guna kuali tefal yg size kecik pun ok jerk x pyh guna minyak pun..)



Filling 
- 100 grams UHT cream (Whipped) - (Mama guna Whipping Cream Non Diary brand Value Pride)
- 200 grams Isi Durian

Mama punyer Mixer sudah rosak...byk sedihh woo..sib baik ada cara lain untuk putar kasi kental Whiping Cream ni..Mama guna blender jer..hasilnya puashati ..rasa mcm lebih kental dr guna mixer jer..


Cara2:-

1. Whipping Cream ikut suka kwn2 nak beli brand ape..Mama guna brand Value Pride. Nak beli yg dh siap readymade x perlu pukul² lg  pun ado tuang terus atas kulit..hehe
2. Masukkan dalam blender 500 ml Whipping Cream
3. Hasilnya selepas diblender..naik sampai 700ml woo..
4. See..kental x..? nak tau dah kental ke x..cer angkat n tuang ke bawah..lambat nak jatuh ..tu kira kental dah tu..
5. Hasilnya Mama dapat satu bekas aiskrim milo tu..


atau boleh buat pastry cream sendiri 

Pastry Cream
2 cawan susu segar@cair
1/2 cawan gula - boleh dikurangkan
4 biji kuning telur Size A
2 sdt Serbuk Vanila
Secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

Cara² Membuat Pastry Cream:-
- masukkan susu 1/4 dulu dan gula
-masak dalam api yang kecil hingga sebati
-masuk telur kacau lagi
-masukkan vanila dan garam, kacau sebti
-masukkan tepung jagung sesusu dulu
-kacau masukkan baki susu dan tepung jagung semuanya
dan masukkan butter
-kacau sebati hingga mendidih
-tukar ke dalam mangkuk
-tutup mangkuk dengan plastik pembungkus
-simpan dalam peti selama 3 jam@semalaman.


Cara2 menggulung kulit/pancake Durian Crepe:-


1. Panaskan kuali non stick, tuang adunan sesenduk kecil, agak² jangan nipis sangat atau tebal sangat, sedang² je
2. Nampak macam dah kering boleh angkat, hanya masak sebelah bahagian sahaja tau, bahagian yang atas tu nanti adalah bahagian luarnya.
3. Letakkan sesudu Whipping Cream dan sesudu isi durian .
4. Lipat dan Gulung
5. Dah jadi dah Durian Crepe nye, Nyum².., siap simpan dalam peti sejuk..makan sejuk² baru sedap.

Setelah dikeluarkan dari peti sejuk..
Nyamannya Durian Crepe


Jadilah untuk Mama makan sendiri bukan untuk dijual pun, Pada Mama selagi anak² Mama suka makan itu dah cukup baik dah pada Mama. Komen untuk hasil air tangan sendiri ni, mmg la Mama punye Kulit ni terbesar sikit, sbb Mama guna kuali tefal pastu baik punye mama lenggang dia ikut bulatan kuali tu...hehehe..kalau kwn2 nak buat, buat la kecik sikit dpt byk..n gulungan nye pulak patutnya gulang yg pendek dulu tau, mcm mama ni gulung yang bahagian yg besar dulu..tp itu x jd masalah besar pun..jnji ada gak rupanya Bantal Durian/Pancake Durian/ Durian Crepe ni..n rasanya pun Sedappp..

Selamat Mencuba pd kawan2 yg ingin mencuba..

Semalam Adik Ipar dah try buat kulit dia menggunakan 5 jenis tepung..Walla sedapnya..Zaquan n Ziqry makan kulit dia sampai 4 keping sorang..boleh la lepas ni misi mmbuat 2nd trial Durian Crepe menggunakan resepi yg Adik Ipar dah buat pulak..^_^..

Menikmati Pancake Acik..

p/s: terima kasih pada kwn mama (Mama Tun Nur Safiya) yg sudi berkongsi resepi dia ni dengan Mama, akceli dia bgtau ni resepi dari kawan dia, kawan atas kawan la kiranya ni..ape pun maafla kalau resepi ni ada pemilik asalnya tp Mama x tahu linknye..Ikutkan resepinya ni pun kami sama2 dah membeggarnya..huhu..resepi asal xde letak santan tau sbnrnya..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, November 26, 2012

Celebrate 1st Solid Food Twins

As Salam,

Hari Sabtu lepas 24hb November 2012 genap usia anak buah Mama twins Aisyah & Sarah 6 bulan. Bonda dia saje suka² wat makan² utk kami semua yg ada pada hari tu..kebetulan jatuh pada hari cuti kan..apa slhnya nak raikan anak dia yg boleh mamam dah..

Mama ada tanya pada Adik Mama mcm mane dia boleh terfikir nak celeb 1st solid food wiwin, dia pun kata ntah la mmg saje suka²..ye lah teruja anak pertama agaknye mengikuti setiap tumbesaran dia dari sehari ke sehari..kalau boleh setiap apa yg anak kita perolehi/pelajari kita nak simpan sbg memori utk dia kenang suatu hari nnti kan..

Wiwin Aisyah & Sarah sudah 6 bulan..
makin comeyy n bambam..
susah nak dpt gambar dua² pandang camera sbb diorg skrg ni suka nak meniarap sbnrnya, bila baringkan cepat je badan tu nak dibalikkan..
Cer teka mana satu Kakak n mana satu Adik..? 
hehe..tp peneka tepat x dapat hadiah pun tau..

Mama perasan anak² Mama skrg sgt sukakan baby..kalau boleh asik la nak dicium dan dipeluknya wiwin ni..Tapi Ziqry kena perhatikan dia selalu sbb dia ikut suka dia jer terkam, Zaquan dah paham dah skrg ni, kalau dgn sepupu² kecik dia ni bkn main baik lagi dia layan baik, adik dia sendiri pun dia x layan mcm tu tau..

Gelagat Zaquan & Ziqry melayan Wiwin Sarah & Aisyah..

Zaquan melayan Wiwin..
Terserlah sikap penyanyang Abg Zaquan..
dan Adik Sarah pun sgt suka bergurau dgn Zaquan..
sampai kan ada masa Zaquan berlari2 depan Sarah, Sarah punye la suka sampai gelak kuat sukahati sgt..
Zaquan pun ckp Adik Sarah suka main ngan Abg..

Ohh sudah sampai masa untuk kita raikan Kakak Aisyah & Adik Sarah..
Siap ada kek lagi tu..

Antara menu pada hari tersebut :-
KFC, Dominos Pizza, Bubur Durian, Buah²an dan Cekodok Pisang. 
My Mum kata Cekodok pisang special utk Zaquan n Ziqry, ye kalau kwn2 nak tau Zaquan n Ziqry sgt suka mkn cekodok pisang setiap kali dtg umah Wan Ummi mesti tanya n cari cekodok pisang Wan Ummi, pastu siap bungkus kan lagi..mmg feberet Zaquan la..esoknya dia akan tanya mana Cekodok Pisang Abg yg Wan Ummi bagi..dan nnti dia akan makan la smbil tgk TV mcm ngunyah jajan gitew..


Kami adik beradik perempuan jerk yg ada, Adik2 lelaki kan semuanya keje jauh, x balik pun minggu ni, lgpun janji ada Zaquan n Ziqry meriah la sikit tang nak tiup² lilin tu..hehhe
kalau perasan anak² Mama yg over, see Ziqry nak nangis dah bila x bg dia cekau kek tu..dia x sabar dh nak mamam kek tu, yg kami adik beradik ni sibuk nak bergambar² dulu..

Yeay ..Wiwin dah boleh  mamam..moga terus membesar dengan sihat..amin.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Alhamdullillah Rezeki Musim Buah!

As Salam,

N3 lepas Mama ada citer yg Zaquan & Ziqry ikut Atok n Neneknya g balik ke kampung n dalam masa yg sama Zaquan ikut Atok g kebun..

Alhamdullillah, rezeki musim buah ni, puas makan buah2an..paling puas dapat makan durian dari kebun la.., ada rezeki lebih, Atok n Nenek Zaquan n Ziqry siap suruh bawa balik umah parents Mama..sama² merasa..Terima kasih Mak & Ayah..Moga terus dilimpahi rezeki..

So Weekend lepas hari Sabtu kami balik rumah parents Mama hantar buah2an yg Mak & Ayah kirim, tak sangka pulak Adik Mama nak buat sambutan sempena 1st Solid Food anak dia yg kembar tu..rezeki lagi..ada makan2.., anak² Mama pun skrg suka/syg baby tau..skrg ni kalau kata nak balik umah Wan Ummi bkn main suka lg sbb dpt jumpa baby..

Macam2 buah ada..Durian, Rambutan & Langsat..Ubat demam & batuk ni..:P


Ada durian free ni yg wat mama excited nak buat Durian Crepe sendiri..menjadi tau 1st trial Mama wat Durian Crepe..(Nnti mama up N3 nya di N3 lain)

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, November 23, 2012

Bangun Awal Ikut Atok n Nenek g Kebun!

As Salam,

Hari ni anak² Mama kena bangun awal pagi sbb ikut Atok n Nenek balik kampung n g kebun. Ikutkan ini bukan lah kali pertama mereka ikut Atok n Nenek balik kampung n g kebun . Hari ni masuk minggu yg ke-3 setiap hari Jumaat mereka akan ikut Atok n Nenek balik kampung, tapi x bermalam di kampung, kami yg akan jemput balik dari tempat kerja terus ke Kampung, kampungnya sejengkal saje Kampung Bahagia, Bangi Lama..hehe

Sebelum² ni Zaquan n Ziqry kami akan hantar mcm biasa pagi nak g keje tu kemudian baru ikut atok n nenek balik kampung tapi hari ni Atok n Nenek yang jemput pagi2 kat rumah sbbnya nak g kebun kena la pagi2. Now musim buah kan..so Fil dok jaga kebun la + musim cuti sekolah byk kenduri di kg. itu yg Atok n Nenek duk kg hujung minggu.

Pagi tadi seawal jam 6.15 pagi MIL dah sms bgtau nak jemput Zaquan n Ziqry awal pagi, dan seawal jam 6.30 pagi Zaquan n Ziqry kami kejutkan dan siapkan mereka..Kebetulan semalam dua2 orang tido lewat, Ziqry dah sihat sikit ni malam mula lah tido lewat n ajak abgnya bergurau, Zaquan lepas adiknya tido dia biasalah layan kartun smpai kul berapa pun xtau la sbb Mama nya dah tido dulu..huhu

Itu yg pagi td masing² liat nak bangun pagi, kena paksa bangun n mandi, Papa kata..'Bangun²..nak g sekolah nnti mcm ni la kena bgn awal pagi dan mandi awal² pagi, ni kira practice la diorang bgn awal dan mandi awal '. Mula2 jerk la meragam tp bila dah mandi n segar badan ok dah diorang. Ziqry siap kami bg susu dulu, Abgnya leh sambung tgk kartun semula. Tak lama lepas tu dalam kul 6.50pg atok n nenek sampai. Amboi adik dengar suara n nmpak Atok terus x igt dah Mama n Papanya..Kami berdua g keje mmg lewat sikit sbb masuk kerja jam 8.30pg.

Abg n Adik ready nak balik kg n tolong atok n nenek jaga durian..hehe
Nenek siap pesan jgn lupa pakaikan seluar panjang sbb byk nyamuk...
ermm tracksuit xde, Mama pakaikan jeans jerk..Hahhaa..bergaya mcm nak g berjln jerk sbnrnya nak g Kebun jerk..

Alhamdullillah, Adik Ziqry dah beransur sihat dah tau..terima kasih kawan2 Mama yg doakan adik cepat sembuh


Ziqry @ 22 Nov 2012. Time ni bdn masih dedar² lagi..hari ni dh makin berkurangan..n nmpk sgt sihat. Adik jenis xde masalah nak makan ubat, tgk la time ni dia sporting nak bergambar n semangat nak makan ubat kalau boleh dalam kereta dia nak makan ubat, pegang jerk ubat dia x mo bg sesiapa pun pegang.



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, November 22, 2012

Owhh Mama Pun Sudah Rasa Keenakkan Durian Crepe!

As salam,

Fenomena Durian Crepe sana sini sekarang ni kan, asik tengok orang dok updates pasal keenakkan Durian Crepe ni, akhirnya Mama pun sudah dapat merasa keenakan Durian Crepe ni.

Semalam mama dapat rasa Durian Crepe hasil air tangan adik ipar, ermmm mmg sedap sbb duriannya pun mmg durian dari kebun..durian kampung giteww mmg ler sedap. Hari ni pulak Mama beli Durian Crepe dari opismate Mama Tun Nur Safiya pun sgt sedap..

Ishh²..x cukup²nya Mama ni makan Durian Crepe, dah dapat free dari Adik Ipar pun siap beli lg dari Opismate. ..Hehe, bukannya apa sbnrnya beriye Mama nak rasa yg kawan Mama tu buat sbbnya byk sgt version resepi Durian Crepe ni sampai Mama nak try buat sendiri pun cornfius..mana satu resepi dia yg sbnrnya..dh la mmg x pernah rasa Durian Crepe ni punyer rasanya yg sbnr..

Siyes..2 hari ni Mama balik umah dok citer pasal resepi Durian Crepe ni dgn adik Ipar x abis²..bersungguh betul kami mengkajinya..resepi mana sbnrnya yg betul² sedap. Bagusnya Adik Ipar Mama ni sekali try buat menjadi..tp itupun dia kata nak improve kan lagi sbb x berapa puas hati dgn kulit dia..isi dia mmg compom terbaekkk..

Setelah merasa kedua2 Durian Crepe..yup mmg betul la lain resepi lain la sikit rasanya..mmg ada perbezaaan antara Adik Ipar Mama pnyer dgn yg Mama beli dari opismate Mama..Perbezaannya dari segi kulit tu la..tp papehal pun kedua2nya pun sedap..terbaekkk..Dua2 pun mmg ada terima tempahan..So kawan2 yg berminat boleh la kalau nak order dr Adik Ipar Mama n kawan Mama tu..

Durian Crepe made by my Adik Ipar@Chocolate World




Ini Contact No..untuk mereka yg berminat untuk order




Nak contact dia boleh lah terjah blog dia atau PM di FB dia Shima Hashim


Bercerita pasal resepi kulit untuk Durian Crepe ni Mama tengok resepinya ada mcm2 version kan, bahan²nya ada yg guna sampai 6 jenis tepung, 3 jenis tepung saja n ada yg guna tepung gandum jerk, telor nya pulak ada yg letak 2, 4 dan yg paling byk letak 8 biji telor pun ada, ada yg letak santan n ada jgk yg gantikan dgn susu cair/fresh milk n ada tu tepung ngan air jerk..Itu yg terfikir2 nak guna resepi yg mana satu ni ek..Adik Ipar pun try buat yg guna 2 jenis tepung jerk dulu..nnti dia nak try buat yg guna 6 tepung pulak, mmg kena byk try n error kan..kena la berani mencuba baru tahu hasilnya..kalau ikut basic nya mmg la buat lempeng tu guna tepung gandum ngan air jerkkan, sbb tu la guna resepi mane pun insyaallah mesti jadi pnyer..

Pada Mama durian crepe ni yg penting isi duriannya tu kan..kalau dpt durian yg jenis pahit tu x sedap la jdnya..Whipping Cream tu mmg dah sedap rasa manis2 ice cream gitew..kelakar tau baru tau Zaquan sgt suka makan Whiping Cream tu, time Acik dia sibuk duk sejukkan Whipping Cream dlm peti ais dia sibuk curi2 rasa dlm peti sejuk sampaikan Acik dia tuang satu cawan utk dia makan..amboi abis satu cawan dia makan. Kulitnya tu pulak pada Mama, Mama suka kalau dia jenis yg lembut sikit..itu pandangan Mama la ye..

Mood x sabar nak cuba buat sendiri hujung minggu ni..^_^.., dah korek ilmu dah dari Adik Ipar n Mama Tun Nur Safiya..hehehe..tp dont worry Mama kalau buat mmg untuk tekak Mama n family jerk bukan untuk tujuan dijual ye...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Hak-Hak Suami& Isteri Selepas Perceraian

As Salam

Hari ni mama nak dengar forum ttg hak2 suami&isteri selepas perceraian. satu topik yg bagus untuk kita kaum isteri ni. bukannya kita nk minta perceraian ni terjadi minta dijauhkan tp kita sbg isteri patut tau..sbb zaman skrg ni byk sgt benda yg kita x jgka berlaku..we must be prepared...

ok la...forum dh start dah ni..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 21, 2012

Demam Menyerang Lagi!

As Salam,

Dah masuk hari kedua Ziqry demam, cian anak Mama Ziqry selalu demam, boleh dikatakan setiap bulan mesti demam, antibodi dia lemah sikit nak dibandingkan Abgnya Zaquan. Kalau ikutkan abgnya tu ada G6PD tp aktif dan alhamdullillah sgt jarang diserang demam/sakit. 

Adik Ziqry setakat ni xde penyakit yg merbahaya cuma alah dengan telor sahaja tp kerap pulak diserang demam & cirit birit. Baru jerk baik dari cirit birit sbb beralih bulan now demam pulak..demam penangan durian agaknye..sgt hantu durian si kecik ni kebetulan tengah musim durian mewah la dia makan durian hasil dr kebun Atok n Nenek.

Ciannye kat dia, panas badan dia , nasib baik sekarang dia dah boleh terima kita letakkan kain basah di kepala dia. Kalau dulu dia marah letak tuala basah, now bila letak ckp kat dia adik panas kan, ni nak kasi sejuk smbil wat la muka sejukkk..dia pun nnti ikut buat muka sejukkk sambil tepuk2 kain basah dia tu. Lega la sikit dia nak kita tuamkan dgn kain basah dan akhirnya terlena.., Ziqry x suka pakai cool fever, Zaquan dulu senang nak pakai cool fever.
Pic Adik Ziqry mlm semalam

Semalam balik dari jemput anak², singgah makan  diluar, Zaquan lepas makan terus tertido, kat kedai makan lg dah tertido, balik rumah tinggal lah Adik xde geng nak main, selalunya kalau sihat habis Abg dia usiknya, selalunya Adik akan ajak Abg bergurau naik atas badan Abgnya kunun main kuda,  sampaikan Abg nak tido pun x senang, ni semalam adik demam elok jerk dia baring sambil tgk tv..langsung x kacau Abgnya..sampai la dia tertido sendiri..nasib baik jugak la kali ni Adik demam x meragam sgt..siap boleh terlena dgn sendirinya sambil layan TV.


Moga Anak Mama Cepat Sembuh..AMIN.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, November 20, 2012

Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers & Blackpaper Sauce!

As Salam

Busan pulak asik updates N3 Holiday GH x abis², jom kita tgk resepi pulak la. Lagipun ramai yang bertanya pada Mama n minta resepi Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers yg Mama pernah buat bila Mama pernah cerita Mama rajin masak Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers ni bila adanya Pemanggang Vantage.

Kebetulan my friend dah cuba masak ayam ala2 Kenny Rogers menggunakan Pemanggang Vantage terus dia promote kat kami resepi yg dia cuba buat. Resepinya kami google jerk & bila google kami try la resepi dari Blog Siti Delima.Com ni. 


Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers




Blackpaper Sauce


Mama mmg ikut 100% resepi dr blog siti delima.com ni, mmg confirm sedap..^_^..

jom kita tengok resepinya

Resipi Asal :-  Che.Mid FP
Sumber:- siti delima.com


Bahan-Bahan :

1 ekor ayam-bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil (*tapi Mama suka masak seekor ayam belah 2/4)

Bahan-bahan untuk make up ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk (CT tambah)
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir - hana gune gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up
Sekikit mentega


Cara-cara :
1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan di dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam (CT perap selama 3 jam)
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.


Sos Lada Hitam
Resipi : Hana
Sumber:- siti delima.com

Bahan-Bahan :
1 1/2 cawan stok ayam@daging - hana guna stok ayam (air + kiub ayam)
1/2 cawan susu segar - nak kurangkan pun boleh
4-5 sudu serbuk lada hitam
c cm batang salery - dicincang (CT tak letak)
1/2 biji bawang besar - dicincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
garam dan gula - jika perlu

Cara-cara :
1. panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
2. Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. didikan semula..masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.

**Mama masak menggunakan pemanggang vantage, lepas perapkan ayam (Mama perap 1 jam jerk pun dah terasa perapannya) masukkan je ayam yang kita dah perap dalam pemanggang vantage. Mama masak dalam 30/45 minit atau sehingga ayam dah masak..balik² kan jgk la ayam kita tu ye, jgn tutup pemanggang sampai x tgk²/balik² kan ayam tu pulak..hangus terbako tanggung sendiri..

Masak menggunakan Pemanggang Vantage.

Ini Mama masak untuk My Mum masa My Mum minta tolong masakkan 3 ekor ayam ala² Kenny Rogers untuk buat makan² kami satu family pada 6/10/2012.
Siap Mama angkut Pemanggang Vantage Mama sekali, My Mum pun dah ada, ini kira merasmikan pemanggang My Mum sekali la..


Hasilnya memang sedap
Pemanggang ni boleh muat seekor ayam ye..
Tapi macam Mama lebih suka masak seekor ayam yg telah dibelah dua/empat.



Selamat mencuba ye kawan²..dijamin sedap..:)


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Family Trip@Genting Highland 2012| Day 2~ All Park~ Outdoor Theme Park~ Dinosaurland!

As Salam,


Dinosaurland....xdelah besar sgt pun sbnrnya tp boleh la buat anak² teruja tgk Dino.., Panjang sungguh barisan untuk bertur menaiki bot keliling Dinosaurland ni, So Papa suruh kami jalan2 keliling dulu tgk Dino sementara Papa beratur..

See..teruja jerk anak² tgk Dino..


Dino kecik pun teruja
Lagi pulak Dino ni semuanya mengeluarkan bunyi Dino..
bunyi yg camner ek..bunyi 'Auummmmmmmmmmmmmm....mcm nak terkam gitew..'
Mulut Dino pun dah ternganga dah tu..


Itu yg bila ajak bergambar time dah berhenti bunyi pun adik takut rasa mcm Dino nak terkam dia..hehe


Yang ini Dino yang paling besar kat Dinosaurland ni..
See tinggi betul..



Jom kita teruskan perjalanan..adventure gak sbnrnya..
naik bukit turun bukit


Ini satu lagi Dino..
Atok beriye ajak bergambar (mmg sporting untk bergambar) tp cucu²nya sibuk nak pegang Dino, time ni berani sbb Dino yg ni xde gerak2 n keluarkan bunyi mcm 2 Dino yg diatas tu..


Atok dan Nenek bersama Cucu² Kesayangan..


Jom kita jalan² lagi..lalu titi gantung pulak..
amboi berani bdk² ni siap loncat² tau diorg..


View dari atas titi gantung
Nampak kan Dino yg paling besar..



Selesai pusing satu Dinosaurland, tgk masih panjang gak lg barisan ..iyelah 20 minit gak nak tunggu satu bot, bot yg ada cuma 2, budak² pun dah bosan menunggu, pagar pun boleh jd mainan dia


Sampai sudah giliran kami naik bot..

Abg duduk bersama Papa


Abg explain kat Papa tu Dino yg dah tgk tadi..


Adik & Dania bersama Atok n Nenek


Santai jerk dia...

Mama terpisah tapi masih satu bot..


Bot ni akan kelililing dinosaurland dan masuk dalam gua. dkt situ nnti bot akan stop untuk tayangan cerita pendek ttg Dinosaur ni. Mulanya gua ni terang gak masa pintu gua terbuka, tiba2 pintu ditutup dan audio dipasang kedengaran suara orang menerangkan ttg salah silah Dinosaur ni diselang seli dgn bunyi Dino..yg lawaknye time ni Zaquan tiba menjerit takut cari Acik2..haa..baru teringat Acik ye..


Begitulah perjalanan kami di Dinosaurland ..^_^..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, November 19, 2012

Family Trip@Genting Highland 2012| Day 2~All Park~Outdoor Theme Park~Seronok Anak2 Berfamily Rides Bersama Atok & Nenek!

As Salam,

Wah..wah seronok betul anak²/cucu² Atok n Nenek dapat main mainan yg ada di Outdoor Theme Park ye, yg pasti byk mainan family rides mereka main bersama Atok n Nenek especially Ziqry la mmg sentiasa bersama Atok.

Semasa Mama n Papa berboating, mereka dah main 3 permainan family rides ni..4 keping  pic dibawah Mama CnP dari N3 Cute MuM. Cute MuM dah lama selesai N3 Holiday Family Trip ni, Mama jerk masih terhegeh² up story..ini pun masih lg story Day 2..Hope Mama sempat abiskannya minggu ini.

1st mainan yg mereka main..Flying Jumbo..Zaquan naik bersama Acik Eiya dia..(2 round Zaquan main mainan ni)


Ziqry pulak naik dengan Atok..


Wah Adik naik Solero/Spaceshoot utk kanak2..
Ciannye dia..takut ye..


Zaquan n Ziqry naik bersama Atok main mainan ni pulak
(x igt nama mainan ni)


Selesai diorg main mainan ni, kami pun sampai..ikutkan masa untuk main Thrill Rides sbb Atok n Nenek boleh je jaga cucu²/temankan cucu² main mainan yg bersesuaian...ermm tapi Zaquan nak ikut Papa..so mmg kami la yg temankan Zaquan main n disebabkan itu jgk mmg Papa n Mama x main satu pun Thrill Rides w/pun ikutkan ada hati nak main Roller Coaster sbnrnya.

Time ni kita berpecah ye..Masa untuk Acik2 pulak main Thrill Rides


Ziqry & Dania Ikut Atok..
Time ni diorang dok menunggu giliran nak main Matahari@Merry Go Around


Matahari@Merry Go Around


Zaquan kami bawa dia main ke tempat feberetnya..


Apa lagi kalau bukan main Junior Bumper Car


Tak Berpeluang kami nak main Corkscrew@Roller Coaster
Time ni tgk Acik Eiya n Acik Tasha Zaquan n Ziqry naik Roller Coaster ni


Lepas tu kebetulan kami nampak Atok n Nenek pun dah selesai main 'Matahari' kami pun ajak Atok n Nenek terjah ke sini pulak..Dinosaurland. (Nanti Mama wat N3 lain ttg Dinosaurland ni ..)


Lama jgk sbnrnya kami di Dinosaurland....biasalah sbbnya mstilah faktor beratur yg panjang..

Memang menggunakan betul annual pass yg atok n nenek dah belanja cucu2nya, selagi ada mainan utk kanak2 pasti kami terjah, Masa OTW nak ke tempat permainan seterusnya kami nak naik Pirate Ship, tp bila ukur ketinggian Zaquan x lepas, ermm x dpt nak main lg sbb Zaquan jeles kalau Mama n Papa jerk yg naik nnti...huk2.

So misi diteruskan dengan main Antik Car..Ziqry naik bersama Atok n Nenek


Zaquan & Dania naik bersama kami, mcm biasa Zaquan suka mainan ni sbb dia yg jd driver nye..


Papa & Mama penumpangnya..


Laju betul Zaquan menekan minyak..Jauh dah Adik ditinggalnya..
Wah adik siap lambai2 lagi..Adik pun nak jd driver, tp atok la yg tekan minyaknya..


Last but not least kami naik Mini Train..


Tapi OTW nak ke tempat train ni  Adik Ziqry dah tertido..kepenatan la tu..
Atok siap cakap..apa la Adik ni Atok bersungguh nak abwa Adik naik Train, dia tido pulak..
Walaupun Adik dah tertido, Atok tetap bawa, lgpun masa ni Zaquan n Dania masih excited nak main lagi..

Selesai sudah aktiviti kami semua bermain di Outdoor Theme Park, yang penting anak² happy w/pun Papa n Mama cuma dpt main boating dan naik bot di Dinosaurland.

Perut pun sudah lapau..masa untuk makan tengahari..kami makan di Restoran Mamak dalam bangunan First World ni jerk..mmg mahal amik seekor ikan jerk dah dikira RM7 + sayur n nasi hari tu lucnh untuk sepinggan RM11 blom campur air lagi..Tgh tu Mama kongsi makan dengan Papa, Anak² sudah ketiduran semuanya..

See..Zaquan tertido di pangkuan Papa.


Ziqry di pangkuan Atok dan Dania kami letak atas meja berbantalkan Beg, Gilir2 makan time ni, Mama makan Atok dukong Ziqry, time Atok makan Mama dukong Ziqry.


memang ketiga2nya lena betul tido tp bila sampai kebilik jerk terus terjaga masing2..huhu..

Ini baru selesai All Park untuk Outdoor Theme Park, petang n malamnya sambung lagi All park untuk Indoor Theme Park..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails