Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, February 28, 2013

Ole2/FM Jakarta daripada Amiey Lee

As Salam,

Hari ni baru ada kesempatan nak update n3 ttg hadiah, td dah update dpt hadiah daripada Yana, ni bertambah lagi koleksi FM eija, yeay dapat FM lagi /ole2 daripada amiey lee, ole2 dari Jakarta..,TQ amiey, amiey baru balik bercuti dari Jakarta n still igt nak bg FM utk kawan2, Nak baca kisah percutian amiey di Jakarta terjah la ke blog amiey lee.

kebetulan eija pun baru balik bercuti dari Vietnam hari tu (N3 Percutian x selesai up lg ni) n igt nak bg FM kat amiey x sangka amiey pun igt nak FM kat eija, siyes eija bkn minta balasan pun atas apa yg eija bg..,mmg ikhlas tau..n tq sgt2 atas FM dan Pen Jakarta ni ye amiey.., sorry eija nye FM utk amiey yg x sampai2 lagi..


FM & Pen Jakarta


Blog amiey lee ni pun antara blog yg eija rajin singgah dan komen sbnrnya, tp hari tu x leh buka dah blog amiey, tertanya2 jgk, ohh rupanye dah tukar URL n now baru amiey aktif semula..tp w/pun x dpt berhubung melalui blog..still boleh keep in touch di FB kan amiey..Hope kita dapat terus bersahabat..teringin nak jumpa amiey..^_^..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Hadiah FM Penang ~ Suka Komen di Blog Kisah Hati~

As Salam,

Alhamdullillah x sangka tersenarai antara mereka yg suka komen di Blog Kisah Hati, ikutkan Mama tahun 2013 ni jarang sgt dah dapat BW ke blog kawan2 sbbnya Lappy kat rumah dah rosak confirm x dpt dibaiki lagi..kos repair lg tinggi dr beli baru.., jadual kerja pun dah berubah..5.30 dah balik..dulu waktu 5.30 hingga 7mlm sementara menunggu Mr. Papa jemput balik mmg guna masa tu utk BW..hehe, apepun Mama cuba jgk utk BW secara marathon di blog kawan2 time free n komen thru my Note je..tp tula guna Note ni bateri cepat kong la..x puas rasanye..

ehh..terpanjang pulak mukadimah luahan rasa..huhu, Ohh..Tq Yana bg hadiah FM Penang..k.eija ni mmg suka FM pun...bertambah lg la koleksi FM K.eija. FM ni akceli k.eija dah terima sehari sblm cuti CNY hari tu lg tau..Alahamdullillah selamat sampai dalam keadaan yg baik..:)

FM Penang

Sama² Kasih Yana

Suka je singgah n komen di blog Yana sbb Yana pun rajin singgah blog k.eija, lgpun bak kata Yana   walaupun cuma kawan alam maya tapi terasa dekat dihati kan, begitulah jgk apa yg k.eija rasa..:), Moga persahabatan yg terjalin kini kekal sbg sahabat selamanye..^_^..

Kawan2 yang nak bersahabat dengan Yana boleh la terjah blog Yana ~Kisah Hati~

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, February 27, 2013

Yuran Bulanan Taska & Tadika Anak2

As Salam,

Antara tanggungjawab yg perlu diselesaikan time dapat gaji..yuran bulanan taska n tadika anak2..terasa betul tahun ni yuran anak dah double..(dulu anak2 duk ngan nenek dia..nenek charge baru RM150 seorang) now dah duk taska n tadika 2 orang RM570, Zaquan RM300, Ziqry RM270..tp sbnrnya lebih kurang RM600 gak sbnrnya yuran setiap bulan..sbb Ziqry kena bayau OT Cikgu..

sampul yuran anak2, 2 hari sblm gaji selalunya dah dapat..

Claim OT Cikgu..

OT Cikgu Ziqry bulan ni RM17, bulan lepas RM7, 5 minit 40 sen tau...meningkat sbb lately ni petang2 hujan je kan, selalu tersangkut gak amik anak2..kami balik jam 5.30ptg, menunggu Mr. Papa jemput Mama paling cepat 5.45ptg..selalunya 15 minit gak nak sampai ke tadika Zaquan..so Zaquan mmg x pernah kena bayau OT cikgu..kami jemput Zaquan dulu baru jemput Adik..bezanya tahun ni Mama xdelah jd penunggu opis lg, balik mmg cepat sampai rumah pun sblm maghrib..

kos sara hidup skrg mmg tinggi kan...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, February 26, 2013

Sedihnya Bila Sampul Pos Ekspress Di Return Back...:(

As Salam,



Semalam balik dari kerja sampai2 rumah tengok ada sampul Pos Ekspress terletak dalam raga motor, Mr . Papa yg perasan n dia ingat x kan la pos berdaftar posmen letak je dalam raga motor, sekali belek Mama punye daa..sampul pos ekspress yg mama pos untuk kawan2 yg dapat FM Vietnam dari Mama di return back..siyes..sedey sgt..dah la Mama sendiri yg bersungguh g uruskan urusan pengeposan sampul tu, tup2 rupanya x boleh pos barang guna pos ekspress, sbb sampul pos ekspress tu di return back kpd mama atas reason " Bukan Dokumen", selama ni Mama pernah je pos FM guna Pos Ekspress, lepas je selamat sampai kpd penerimanya, kali ni x lepas pulak..aduihai..sedey sgt2 ni..:(

Dah la tu lambat pulak tu dia return back kpd Mama, Mama pos pd 18/2/2013 semalam 25/2/2013 baru sampai di rumah Mama (seminggu),  kalau ikut pos ekspress bukan ke sehari je dah sampai..

So tgh td bersungguh ajak Mr. Papa g pejabat pos untuk poskan semula FM utk kawan2 yg terlibat, Mama gamble je guna pos biasa tp siap mama tanye kerani kaunter kat pos tu dulu pos FM guna pos biasa boleh ke n kena letak setem berapa RM, Kerani pos tu kata ok je siap dia timbang sampul2 tu n standard kena guna setem 80sen je. Hope selamat la sampai kpd semua penerima2 FM, if x sampai n terpecah ke FM tu kawan2 bgtau la..Mama ada bg phone number Mama dkt sampul surat tu..papehal inform la ye..x perlu buat N3..just sms/wassap je ye..Maaf di atas segala kesulitan dan kelewatan ye kawan2.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Cuti CNY...Bowling Time Wif Family

As Salam,

Ok..ini story akhir ttg cuti CNY kami, cuti yg penuh dgn agenda makan2 je pun sbnrnya kan..Dari makan nasi kenduri kahwin, esoknya makan pizza hut n esoknya pulak  makan2@Mr. Kabab & Biryani...hehee.

Kiranya hari last cuti CNY tu la betul2 masa kami terisi..sbb ada agenda dari tengahari sampai ke malam. Lepas balik dari makan2 bersama family Mama di Mr. Kabab dan Biryani, ikutkan petangnya ada Agenda main bowling bersama Family Mr. Papa pula. Ikutkan pagi2 lagi MIL dah wassap dkt group Family ajak main bowling, tp Mama reply "nak main tp petang sikit boleh la kami joint sbb tgh dah ada Agenda lain". Kami pukul 5.30ptg dah selamat sampai rumah pun, mmg menunggu je wassap dari Adik beradik ipar utk confirmkan semula samada jd atau tidak utk bermain bowling.., kalau ikutkan kami mmg on je kalau mereka semua on.

Akhirnya kata sepakat dicapai..lepas maghrib bertolak keluar rumah menuju ke destinasi..Mines Bowl..kali ni all family members main termasuk Atok n Nenek Zaquan n Ziqry..1st time main bowling bersama adik beradik Mr papa masa hari raya last year n diikuti masa family trip di Genting Highland (N3 cuti x pernah abis cerita...kan dah rugi, kalau x boleh baca balik..huhu).

Kami sampai di The Mines sama time dgn Adik Ipar Mama Cute MuM, parking pun satu level, so terjah dkt Mines Bowl pun sama2. Atok, Nenek n Acik2 Zaquan n Ziqry yg lain lewat sikit sampai. .

Yeay semua dah ada, dah boleh main..

Baby besar tumpang tido stroller Baby Sara
kunun nak tido tp x tido pun..
Mcm biasa Adik Ziqry yg aktif..


 pic ni cilok dari N3 Cute MuM
suka tgk pic ni sbb Zaquan sporting bergambar, dia jenis kalau org lain minta bergambar mmg senyum lebar, kalau mama yg minta bergambar siap dia tutup2 muka...

sampai2 je anak2 dah paw jagung..lg pun sementara menunggu semua sampai..anak2 dah mula bosan..

All The Family Members
Semua sporting main, santai2 je pun main 



Mr. Papa la yg paling santai sekali main, 
main pun selamber je pakai selipar
alasan x feel nak main sbb nak bagi Zaquan main..
ohh..mentang2la Mama belanja dia main, dia main ala boleh je 


Akceli Zaquan xde pun kacau sgt kami main bowling, dia nak baling pun 2-3 kali balingan je


Sebab dia dah dapat iPad sepupu dia eisya, mmg leka la dia dgn dunia games iPad tu...
x bergerak2 mengadap Ipad ni..


Adik Ziqry mcm biasa..buat hal dia sendiri janji ada makanan..leka gak la dia..n ada atok n kakak yg boleh layan dia.., cuma yg x tahan tu dia kan jenis aktif kena la selalu pantau dia sbb tau2 je dia main terjah lane orang kiri kanan...


Keseluruhannya enjoy dapat main bowling bersama all family members..^_^..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, February 25, 2013

Cuti CNY..Makan2@ Mr. Kabab & Biryani

As Salam,

Erkss..x abis2 lagi citer pasal cuti CNY...tp bkn pergi bercuti pun..citer pasal makan je la pulak..hehe

Bulan Februari merupakan bulan kelahiran Abah dan Ummi Mama, Abah 1 Feb dan Ummi 3 Feb, kebetulan hari cuti yg panjang dapat la kami adik beradik berkumpul n celeb pada 12 Feb 2013, ini pun x cukup korum sbb cuti panjang yg dah berkeluarga balik kg sebelah asben n adik lelaki Mama yg ke-4 x dpt nak balik bekerja di Perak. 

Ikutkan ini planning Adik lelaki ke 5 Mama @Ateh Cu Zaquan n Ziqry, dia planning nak belanja kami semua makan sbb dia dapat bonus n terus Mama kata alang2 ko nak belanja kami semua makan kita celeb sekali besday Abah n Ummi. Tapi yg kelakornya my Abah sendiri x dpt nak joint, sbb dia meniaga mmg susah nak tinggalkan kedai lgpun sblm tu dia 2 hari tinggalkan kedai sbb g kenduri kawin anak buah di Perak n yg lg kelakornya nak celeb bday tp bday cakenye nan ado, sbb last minute hari yg sama Adik Mama minta Mama yg belikan tp cuti CNY kedai uncle yg biasa Mama beli kek tu tutup..xde rezeki nak potong2 kek, tp xpelah janji kami semua igt n dpt kumpul adik beradik makan2 pun dah cukup membahagiakan orang tua.

Kami g makan di Mr. Kabab & Biryani atas pilihan my mum sbb dia sgt suka makan Nasi Arab. Ini kali kedua la Mama makan dekat sini, 1st time makan dgn geng JJCM Opis..hehe


My Mum..
57 Tahun dah, Moga diberikan kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki dan sentiasa di bawah lindungan dan limpah rahmat dari Allah S.W.T..AMIN.

Tukang Bayau
My Younger Bro @Ateh Cu
TQ Cu..Moga terus dilimpahi rezeki n nnti boleh belanja lagi..hehe


Pilih2 Menu..

Menu Zaquan, beriye order, tp dia langsung x makan..Mama n Papa yg tukang perabis..huhu (susah betul Zaquan ni memilih makan..)

Mama, Papa & Adik.., 
Zaquan di mana?

Zaquan biasalah ada kembar.., dia nak duduk dgn kembar je, dia paling rajin sgt melayan kembar..



Yeay...seronok dapat abiskan masa bersama all family members..


Review ttg makanan : ermm..masa 1st time makan dulu..rasa sedap, kali kedua ni makan biasa2 je..rasanye Nasi Arab Saba' Cyberjaya jgk kot yg sedap...

Selesai makan kami lepak dulu dirumah Adik perempuan Mama @Mak Yang Zaquan n Ziqry di Putrajaya, dia baru pindah kuarters di presint 11, Putrajaya...seronok gak kawasan perumahan dia..sejuk je.., tengok la adik sampai senang je dia tido kat rumah Mak Yang..



kul 4.30 ptg kami balik, sbb petang ada Agenda lain bersama all family member in law pulak...^_^..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, February 22, 2013

Jom Terjah Ekspo Buku Islam 6 Putrajaya

As Salam,

Tadi tengahari, rehat yang panjang, sempat la kami terjah ke Ekspo Buku Islam 6 Putrajaya yang berlangsung dari 22 Feb 2013 hingga 3 Mac 2013. Lebih kurang macam pesta buku jugak la..mcm2 buku ilmiah dan islam boleh kita cari, tidak ketinggalan novel2 pun ada...mmg x rugi pun terjah..


Byk booth ada..ini antaranya..


Booth Karangkraf pun ada..nak cari Majalah n buku resepi boleh lah..hehe
Ada diskaun 20% :)


Ini antara yg masuk dlm list nak beli, Alquran Al Karim Waqaf & Ibtida'
tp td g blom gaji lg...
insyaallah hari gaji next week mau terjah lagi..


Ini je yg sempat dirembat td..Buku resepi..sbb murah RM3.00 je sebuah..hehe
Hope lepas ni pemanggang Vantage digunakan selalu, lama dah gantung Pemanggang Vantage tu..

Kemaskini 25/2/13: Ekspo Buku Islam 6 Putrajaya ini berlangsung di Dewan Cempaka Sari, Presint 3, Kompleks Perbadanan Putrajaya.. n ada jugak booth yg terima baucar buku 1 Malaysia (BB1M). (nak cepat wat n3 auto publish sampai tertinggal tempatnya di mana..heheh)

p/s: igt nak paw Mr. Papa punyer BB1M sikit, dah cakap ngan Papa dpt novel sebuah pun jadi la..heheh, tp Mr. Papa pun blom dpt lagi BB1M dia..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Meeting n Farewell | Eppy Bday My Dear Friend

As Salam,

Hari ni Seksyen kami ada meeting + Farewell 2 org staff unit kami, kiranya hari ni ada agenda..Meet n Eating..hehe.., Alhamdullillah kenyang la makan. Mama bkn nak cerita pasal Meeting n Farewell pun sbnrnya..just nak share celeb bday my friend je..hehe.

Kebetulan ada farewell so our bos sponser kek n kebetulan jgk dlm ramai2 staff Seksyen kami..only my dear friend yg lahir bulan Februari..so kira terus sambut bday dia sekali..Mcm biasa kek order dr Mama Tun Nur Safiya n tulisan atas kek tu pun tulis "Happy Bday Hairani". Eppy Bday My Dear Friend..Moga dilimpahi rezeki dan sentiasa di bawah limpah rahmat dari Allah S.W.T...AMIN.

Choc Cheese Cake..Nyummy2..mmg sedap sgt..


Me n Bday Girl..

Wif Opismate..

p/s: n3 pun short2 je sbb serius x sempat sgt nak update blog n terjah blog kawan2 semua..huhu

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, February 21, 2013

Cuti CNY..Makan2@Pizza Hut ~ Golden Harmony~

As Salam,

Sambung story cuti CNY kami.., story cuti Morib n PD ntah biler la agaknye nak up..malas nak select gambar sbnrnya..tp kalau boleh nak jgk letak gambar..:p

Kalau semalamnya dah makan nasi kenduri kahwin, keesokannya tekak rasa nak makan Pizza Hut..hehe.., bukan tekak Mama sbnrnya..tp tekak Mr. Papa..huhu, ermmm..Mama cuma ikutkan je..(ikut tp Papa bg pilihan Mama yg pilihkan menu), kalau ikut tekak Zaquan asik2 Mc'D tak pun KFC..

So alang2 CNY kan...so kami pun sepakat la try menu Golden Harmony promosi for CNY. 

Kami @Pizza Huta Warta, Bandar Baru Bangi (10 Feb 2013).


Sampai2 je ..Adik Ziqry dah lena tido sbnrnya..tp Abangnya Zaquan pulak kacau adik tido.., mmg la dia bknnye kacau usik2 adik tp cara dia nak dpt perhatian tu dia ckp dia nak duduk sebelah Mama kerusi yg adik tido, nmpk sgt saje jeles ngan Adik padahal sebelum2 ni Zaquan mmg nak duduk dgn Papa je..

Adik yg ketiduran

Adik dan Abg sudah bertukar tempat..sampai akhirnya Adik yg baru nak lena..terjaga..


lepas tu bila Adik dah terjaga sudahnye dia nak Papa jgk yg suapkan makanan..berubah tempat lagi..itu satu peel Zaquan.


Set yg kami pilih..Golden Harmony 1 n kami Add on Golden Platter


Ni dia Golden Crab Clow Pizza..
Rasa Dia..biasa2 je..sedap lg Pizza Hawaiiian Chicken Super Supreme yang kami biasa order, sbbnya kalau perasan topping atas dia tu mmg la salut cheese tp sos dia yg coklat2 tu x kena dgn tekak Mama rasa manis.., Mr Papa pun kata biasa2 je rasa dia..tp kami makan tetap abis licin..sbb mmg hantu Pizza..hehe

Golden Plater..ni mmg sedap ..^_^..


p/s: now..sgt bz..huhu..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, February 20, 2013

Cuti CNY..Ke Kenduri Kawin Schoolmate!

As Salam,

Macam biasa N3 tertunggak baru nak up..story cuti CNY yg lepas..Mama ada kata x pergi mana sgt pun kan.., mmg x kemana sgt pun..ikutkan ada 3 kenduri kawin, 1 kenduri kawin sepupu di perak, 1 kenduri kawin opismate di Johor dan 1 kenduri kawin schoolmate di Sepang. Kebetulan hari yang sama, so Mama cuma dpt hadirkan diri pada kenduri kawin schoolmate Mama je, kebetulan CNY Mr. Papa pun cuti belajar n dekat je kan ada lah rezeki kami untuk g kenduri kawin tersebut.

Excited je nak pergi sbb dapat jumpa geng sekolah, geng sekolah mama yg kira rapat jgk dgn Mama dari sekolah sampai sekarang iaitu Azura dan Along Yus. Pengantin Perempuan pun geng kami masa form 3.


Kami OTW nak ke majlis kenduri kawin @Bandar Baru Salak TInggi, Sepang (9 Feb 2013)




Kami sampai lewat sikit dalam pukul 2.00 ptg, pengantin sedang berarak n duduk bersanding di pelamin..
My friend yg lain pun dah siap makan, kami baru nak makan..huhu

Selamat Pengantin Baru buat Shafina dan pasangannya 
Moga kekal Bahagia hingga ke hujung nyawa..AMIN.

Nasib baik masih berkesempatan untuk bergambar bersama pengantin dan geng sekolah..:)


Serius rasa mcm x puas dpt jumpa kawan sekolah, sbb masing2 lepas tu ada Agenda lain, lgpun my friend Zura pagi tu turun dr JB ke KL, lepas tu dia g shopping di KWC, bknnye dia x ajak joint, tp mama pulak x selesa nak joint sbb nak kena angkut anak2 sekali kan..huhu, xpelah Zura ada masa kita dating berdua ..:)

Selesai kenduri kami duk lepak rumah je...ok lah jgk selalunye hujung minggu Mr. Papa xde di rumah jadual penuh dgn kelas..ini time dia nak berehat di rumah bersama family la kiranya..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, February 19, 2013

Posto..Posto..Baru Berkesempatan ke Pejabat Pos Semalam!

As Salam

Firstly, Mama nak minta maaf pada kawan² top commentators/kawan² blogger yg rapat yang Mama janjikan nak bg FM.., FMnye semalam baru diposkan..Maaf diatas kelewatan.

Semalam kebetulan Mama EL barulah berkesempatan untuk buat urusan pengeposan n kebetulan jgk ada kereta, Mr Papa g keje sorang so dia naik motor..dpt la Mama guna kereta untuk uruskan ape yg patut. Ini pun ikutkan Mama beranikan je diri nak ke Pejabat Pos di Seksyen 1, Bdr Baru Bangi..siap minta direction dari Mr. Papa mcmmane nak pergi Pejabat Pos yang paling dekat n senang untuk parking..hehe (Mama kan setakat ni cuma berani bawa kereta pergi balik keja n balik rumah family kat cheras je)

So kepada kawan2, Mama dah pos ye..hope selamat la sampai ke tangan uolss semua. Ini pun ada hutang lg dengan Syiela n Eima.., Syiela sbb Mama baru terima alamat, tp dont worry esok Mama poskan sbb sampul pos ekspressnya Mama dah siap2 beli tinggal nak poskan je. Eima pulak sbb igt nak jumpe bg by hand je..dekat putrajaya je kan, boleh gak bg time waktu sblm masuk opis/lunch hours ke kan..tp x berkesempatan lg ni nak cari masa yg sesuai...kirim kat fahim boleh tak eima..hehe..

Hope selamat sampai, tracking no. nye Mama dah siap simpan..lupa pulak nak bawa g opis n update kat sini..tp if x sampai bgtau la ye kawan2..

Selingan..hehe

Akceli mulanya nak pergi Pos Mini Econsave Reko Sentral, sekali pergi rupanya pos mini urusniaga biasa je..peti pos dia pun x nmpk, nak beli setem pun setem dah abis..itu yg akhirnya gamble je pergi Seksyen 1. Sekarang ni berani dah nak g Econsave Reko Sentral sendiri sbb parking dia byk n luas..so senang nak parking. Zaquan pun sejak dah tahu Mama berani g Econsave..pandai je bodek Mama supaya g Econsave..sbrnye niat dia nak main playground kat sana..

Ziqry x pdn dengan demam nak jgk paw mama ice cream.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

Result Darah Zaquan dan Check up Bulanan Ziqry 1 Thn 9 Bulan| Adik Ziqry pulak Diserang Demam!

As Salam,

Rentetan daripada Zaquan diserang demam panas pada 14 Feb 2013 n perlu amik darah untuk tahu kemungkinan2 lain dia diserang demam panas sbb kerap demam kan + sebenarnya masa tengah malam dia diserang demam panas, Zaquan terjaga tengah malam n bgatau Papa yg dia sakit telinga n mr. Papa pun amik la cotton bud utk check telinga dia tu kan n risau gak bila try masukkan cotton bud tengok lendir keluar dr telinga dia n dia kata sakit, Mama pulak time tu tido pun x senang..terjaga2 sbb zaquan pun asik terjaga2 kan, bila Mr. Papa bgtau cenggitu Mama pun nak sedapkan hati ckp..ohh rasa nye normal tu sbb dia selsema n batuk , so kahak tu keluar melalui telinga..sbb Zaquan n Ziqry Mama pernah refer ke klinik bila diorg sakit mata tp Doktor bgtau itu bukan sakit mata tp selsema yg dikeluarkan melalui saluran pancaindera mata.

Bila dah amik darah pada 14/2/13 tu n keputusannya lmbat pulak tu kami dapat, petang balik kerja baru kami dpt keputusannya..Darah merah Zaquan x ok.

Situasi dalam bilik Doktor untuk pemeriksaan Zaquan

Doktor: "kalau tengok result darah dia ni, pletlet darah putih ok..xde masalah tp darah merah dia ni bacaan x cantik..ada masalah sikit". 

Mama : (Dalam hati - Masa dengar tu mmg susah hati sgt sbb Zaquan ni kan ada penyakit G6PD mmg tiada enzim yg melindungi sel darah merah, so mmg kena jaga betul darah merah dia supaya x mudah pecah). Memang Mama tanye betul2 Doktor apa yg dimaksudkan Darah Merah dia x cantik tu n Mama bgtau la yg dia ni pengidap G6PD, adakah disebabkan itu? 

Doktor: Daripada pemerhatian dia bukan sbb G6PD tp lebih kpd kurang iodin/Zat Besi. Abg ni kurang makan ye..?, kurang makan sayur..?

Mama : Memang pun dia ni jenis memilih makan, kalau dia rasa x sedap n mkanan tu bkn makanan feberet dia mmg dia x akan makan, sanggup berlapar..

Doktor: x boleh la macam tu, abg kena makan sayur banyak..

Papa : Dengar tu..Abg kena makan sayur byk2 tau..

Zaquan: terkebil2 mendengar penjelasan doktor, Papa n Mama

Keseluruhannya xde lah penyakit merbahaya pun, tp ye lah demam panas kan boleh tangkap semua urat saraf, sbnrnya telinga Zaquan malam tu berair sbb suhu bdn dia panas sgt..mmg bahaya sgt sbnrnya kalau demam tangkap sampai ke telinga..boleh pecah gegendang telinga sbnrnya tau, alhamdullillah pagi tu Doktor check bgtau telinga Zaquan ok n doktor bg ubat titis telinga je..

Psikologi agaknye kan, bila g klinik automatik badan terus rasa sihat, padahal x mkn pun ubatnya lagi, sbb dah lwt petang baru dpt tau keputusan darah n dapat ubatnya. So 14/2/2013 tu disebabkan Check up je pun dah setengah hari, Zaquan xmo g school, sibuk nak ikut Mama g opis.., ermm ikut kan je..lgpun demam lg kan..so ptg tu..Zaquan teman Mama g opis..

Ubat2 yang Zaquan dapat..sekali 4 botol Antibiotik perlu Zaquan abiskan dlm masa 7 hari, Ubat Demam, Selsema, Ubat Titis Telinga dan Ubat Cacing.
Masa untuk makan ubat.
Alhamdulillah dua2 pun jenis suka makan ubat n senang nak bg makan ubat..especially si adik nye..x puas hati ubat Abg lagi byk dari ubat dia..
Masa mula2 nak masukkan ubat titis telinga ni Zaquan mcm seriau gak n tanya Mama dulu " ubat telinga ni sakit ke x Mama" sbb ada pengalaman masuk ubat bontot..dia fobia dah nak masuk ubat bontot.., masa nak masukkan ubat bontot dulu time tu  mula2 dia excited sgt n  berani lps tu dia x sangka sakit rupanye. Tapi Zaquan mmg good boy part makan ubat..dia mmg berani, time cucuk utk amik darah pun dia confident je n x nangis..
Ohh ye kalau nak tahu dan² petang lepas dapat tahu keputusan darah tu n slps Zaquan sendiri mendengar penjelasan doktor ttg sakit dia, dalam pada dia terkebil2 mendengarnya, rupanye dia faham..n terus ckp Abg nak makan sayur, kami pun petang tu terus makan di luar je..pesan la nasi goreng kampung..dia pun ckp nasi goreng nak sayur tau, bila nasi goreng kampung sampai..dia tanya x nmpk pun sayur (biasala order makan kat kedai kan..batang sayur je la yg lebih..sayur nye ada la 2-3 kerat je..). Ermmm...tp hari tu je la dia beriye nak makan sayur..ni dah sihat..lupa dah dia khasiat sayur tu..alasannya abg kan dah sihat..sabau je la..

Result Check up Ziqry 1 Tahun 9 Bulan.

Tinggi: 84cm
Berat: 11kg
Ukur lilit kepala: 46cm

Alhamdullillah Ziqry nampak sihat w/pun sbnrnya Ziqry dah sebulan jgk selsema batuk x hilang2 tp selera makannya normal..itu yg berat badan pun ok. Tapi disebabkan sebulan dah dia Selsema batuk, nurse suruh refer doktor untuk minta ubat. Bila check pernafasan/paru2 dia ok n doktor inform just pantau je la if dia sukar bernafas disebabkan selsema /batuk yg lama n bila bgtau Ziqry duduk nursery..doktor pun cakap 'ermm mmg x boleh nak elak kalau anak dok nursery kalau batuk/selsema sampai sebulan..,anak sy pun sama jgk w/pun anak doktor duk nursery kena selsema/batuk sampai sebulan'. So now..mmg pantau n maintain bg ubat

Ubat yang Adik dapat time Check up 1 tahun 9 bulan, sepatutnya dapat ubat Cacing je, tp sbb selsema n batuk masih ada..so adik dapat la ubat kahak n antibiotik. Ubat selsema Doktor kata kalau kanak² 2 thn kebawah diorang x galakkan ubat minum, dia bg ubat titis hidung.
Kalau Abg kena titis ubat di telinga, Adik pulak kena titis ubat di hidung..

Ziqry Pulak Diserang Demam Panas

Cian..Muka bdk demam
Semalam (18/2/2013) Ziqry pulak diserang demam panas, nmpk mcm berjangkit dari Abgnya tp sbnrnya Ziqry demam nak tumbuh gigi lagi..12 batang dah gigi Ziqry skrg tau..Mama perasan Ziqry demam sbb nak tumbuh gigi sbb dia asyik la dok tekan dgn jari dia gusi dia yg bengkak nak tumbuh gigi tu sampai meleleh air liur..Cian Adik..semalam terpaksa la Mama EL n adik x g taska, x sampai hati nak hantar adik g nursery dlm keadaan adik demam panas, dulu nenek jaga, mmg selamber je Mama g keje w/pun adik demam..hehe..sbb tau dah tentu2 terjamin dijaga oleh Atok n Nenek kan..so x delah risau sgt. Yg kelakarnya Abgnye Zaquan pun ngelat x mau ke sekolah, padahal Abg Zaquan dah sehat.

Alhamdulillah hari ni demam Adik dah kebah n dah boleh g school, Abgnye yg sibuk tanye, Adik dah x demam kan, Adik dah boleh g sekolah..sbnrnya dia jeles la tu kalau adik demam n x g school, dia pun sama nak ikut adik x mo g school..Hari ni dua2 g school ye..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails