Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, January 29, 2014

Cuti² Malaysia Awal Tahun 2014 ~ Lumut - P.Pangkor

As Salam,

Awal² tahun dah berjalan sahaja, alhamdullillah diberi peluang dan kenikmatan untuk bercuti bersama keluarga dan kawan². Holidays yang pertama untuk tahun 2014 ialah ke Bandung, Indonesia bersama Geng Opismate, seminggu balik dari Bandung, cuti umum Hari Thaipusam membawa ke cuti hujung minggu (17 - 19 Jan 2014) dapat bercuti dgn keluarga mertua pulak ke Lumut dan Pulau Pangkor, Perak. Lepas ni bersambung cuti CNY ke Hari Wilayah pulak.., wah cuti lagi kita ye...^_~.

Cuti² Malaysia awal tahun 2014 ni merupakan unplanning holidays bagi Mama sbbnya last minute malam sebelum bertolak ke Lumut, my MIL call mengajak ke Lumut if x kemana sbbnya ada kenduri kawin anak buah Makcik di Manjung, Lumut Perak. Ikutkan Mr. Papa mmg la x dapat pergi sbb terikat dgn kelas pada setiap hujung minggu, cuti umum Hari Thaipusam tu mmg la dia cuti tp sabtu ahad ada kelas, so mmg dia x dpt nak pergi, so MIL n FIL kata dia nak bawa Zaquan n Ziqry dan kebetulan hari cuti umum so atok n nenek Zaquan n Ziqry ajak Mama pergi sekali, itupun Mama x bg jawapan pd malam tu pdhal ikut bknnye kena kuar duit pun bawa diri n anak2 je..hehe.

Pagi Jumaat tu baru Mama kelam kabut packing baju utk kami bertiga, at lastnya Mama wat keputusan alang² atok n nenek Zaquan n Ziqry mengajak bercuti, cuti 3 hari plk tu, Mr. Papa bknnya ada rumah, lebih baik Mama n anak² g bercuti drpd lepak rumah kan.., itupun seawal jam 8.30pg atok n nenek Zaquan n Ziqry dh siap menunggu kami di Restoran Impian Maju, tp kami sampai kul 9.30pg (kes pg baru nak packing baju dlm beg..)

Pukul 10.30pg kami bertolak dan alhamdullillah selamat sampai hotel di Manjung pada jam 2.00ptg. Kami bermalam 1 malam di Hotel Ritz Garden, Manjung. Hotel ni terletak bersebelah je dgn Pasaraya Billion, so sampai² tu lepas check in hotel dah boleh jalan² dekat pasaraya n lps tu kami terus lunch di kedai makan depan hotel je. Ptgnya aktiviti tido/merehatkan diri tp tahan sungguh mata Zaquan, x tido seharian, Ziqry tido skjp, lps maghrib kami ke rumah pengantin dan makan malam disana je, majlis kendurinya keesokannya. 


Selamat sampai hotel, kami bercuti without Mr. Papa kali ni



Hotel yg kami duduki..Hotel Ritz Garden, FIL amik 1 bilik family room (2 katil King) - Ratenya after diskaun gov. rate - RM210/1 night. Ok dan selesa sgt bilik dia..


Adik mamam @ Majlis kenduri kawin, aduihai susah tau nak menjaga anak sorang², sib baik ada Atok, Zaquan dh besar ni senang sikit, dia boleh bawa diri sendiri, duduk terpisah pun dia x kisah sgt, tp Adik jenis x paham, time ni lps selesai mkn nasi, tetiba dia nak makan tapai guna sudu, kebetulan sudu xde, menangis meraung sume ada semata² nak sudu..aduihai anakku..cepatlah adik belajar utk paham bahasa..



Di hari kenduri..Mama n heroes

Selesai makan nasi minyak, Atok n Nenek kata nak pergi bercuti ke P.Pangkor, siyes mmg unplanning holidays (kali kedua la pergi P. Pangkor tanpa dirancang, redah aje..)

Time ni kami dh Check out dari hotel siap², so slps selesai makan nasi minyak ni kami terus menuju ke Jeti Lumut



Selamat sampai di Jeti Lumut, FIL terus uruskan pembelian tiket feri dan booking hotel, sementera kami² tunggu di hentian Jeti Lumut ni.

Kami pergi 2 keluarga, Mama, anak² bersama FIL n MIL dan Uteh sekeluarga 
(6 dewasa, 3 kanak²)


Bergambar² depan terminal jeti Lumut sblm menaiki feri..




Tiket Feri - RM10 utk Dewasa pergi dan balik / RM5 utk Kanak² pergi dan balik.
Time ni ikutkan FIL kejar masa nak naik feri jam 2.00ptg, tp x sempat terpaksa la tunggu sejam lagi, kul 3.00ptg punye trip.


Dalam feri, happy dapat naik bot
tp Adik biasalah buat perangai skjp nak duduk dgn abg dia skjp nak duduk dgn Mama.


Adik la yg paling teruja nak naik bot, mmg cop tempat tepi tingkap..


Alhamdullillah kami selamat check in hotel jam 4.00ptg.
Kali ni kami menginap di Coral Bay Resort Pangkor 
sama gak FIL booked family room @RM220/night


Selesa n cantik bilik dia, kami punye bilik mengadap pool lagi
apalagi sampai² terus terjah pool la..
view dr atas bilik 


Atok yang rajin melayan cucu²nya mandi




Selesai mandi dalam pukul 6 ptg kami keliling pulau dengan menaiki van sewa, time ni la kami terus shopping sotong, satay ikan dan ikan bilis pangkor. 


Ikan Bilis Pangkor siap kopek mahal betul la, sekilo RM50, Mama x beli pun tp kawan kirim, mama belikan utk kawan je, utk diri sendiri terasa mahal..huhu, selalu kirim ikan bilis dgn kawan bila dia balik sabah, separuh harga daripada harga bilis pangkor utk sekilo.


Dinner time, jalan kaki je dari hotel. Kali ni makan seafood..Ikan Masak Steam, Sotong Goreng Tepung, Sayur Goreng dan Tom Yam Seafood.

Makan² disini boleh la dikira sbg menyambut ulangtahun kelahiran My MIL sekali la, bday My MIL yg ke 54 pada 19 Jan, kiranya bday MIL kali ni sambut di P.Pangkor la..^_^.. Happy Bday buat My MIL..moga terus dilimpahi rezeki dan di bawah limpah rahmat dariNYA.


Selesai makan terus balik bilik, Ziqry mmg lena dari dalam van time pusing pulau sampai lah keesokan paginya.

Keesokannya lps breakfast, cepat² kami pergi pantai, menikmati keindahan pantai dan pulau sbbnya nnti anak² nak repeat mandi pool before check out, mcm biasa atok la yg melayan cucu² mandi laut dan kolam.





Mama pun nak bergambar solo 


Repeat mandi pool before check out


Goodbye Pulau Pangkor..mau balik sudah.., menaiki van sewa kaler pink ni utk ke Jeti..
Zaquan igt tau yg kami pernah ke P.Pangkor tahun lepas- sibuk bercerita, "kita pernah sampai sini kan, kita naik bot pastu nanti kita naik van pink , kita mandi laut pakai baju oren..haha(dia igt kenangan bersnokling).."



Mananti ketibaan feri, pergi balik orang ramai..beratur panjang.., sampai² jeti mmg terus beratur xde menyinggah pekan lagi sbb dh shopping masa petang hari sampai.


Alhamdullillah kami selamat sampai Jeti Lumut pada jam 1.30tgh dan terus meneruskan perjalanan balik dan singgah makan tengahari di Hutan Melintang, kami lalu jalan lama so lalu Kuala Selangor, alang² sampai Kuala Selangor kami singgah rumah Mak Lang di Kuala Selangor, dalam pukul 7.00mlm kami selamat sampai Bangi..:)

Ok la dpt jgk update n3 percutian Lumut - P.Pangkor ni dalam 1 N3, susah betul nak update blog skrg ni, masa amat mencemburuiku..huhu

Doakan kami selamat pergi dan balik utk next percutian ni, cuti lama ni CNY ke Hari Wilayah.., Mama esok dh mula bercuti...hehe, insyaallah malam ni (29 Jan 2014) akan bertolak ke JB dan esoknya terus ke Batam, percutian Batam - JB plk bersama family mertua lagi..:))

♥SELAMAT BERCUTI KAWAN² ♥

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, January 22, 2014

Aktiviti Cuti Tahun Baru ~Tonton Wayang Pertama Untuk Tahun 2014 ~ Frozen

As Salam,

Ini story Cuti Umum Tahun Baru 3 minggu yg lepas, tp hari ni baru berkesempatan nak update, itu belum lagi nak update story Cuti Umum Thaipusam baru² ni, ntah bila la agaknya dapat berupdate, kebetulan plk awal² tahun ni penuh dengan percutian , jdnya N3 Mama awal² tahun ni pun berkisar ttg percutian je la gamaknye..^_^..

1.1.2014 yang lepas selepas kami terjah sekejap sesi taklimat untuk Ibu Bapa daripada pengurusan Tadika n Taska Zaquan n Ziqry, Mr. Papa dah ada Agenda nak ke Alamanda rupanye, ini pun pergi sbb ajakan dan pujukan sang anak, Khair Zaquan apabila diberitahu hari cuti n kebetulan Papanya pun cuti xde kelas apalagi membodek Papa dia bawa ke Shopping Mall la, sbnrnya dia beriye nak main bowling, semenjak dua menjak Mr. Papa rajin bawa dia ikut Mr. Papa main bowling bersama geng taman n selalunya Mr. Papa akan bg Zaquan main bowling sendiri itu yg Zaquan kemaruk nak main bowling tu, Adik Ziqry pun sama tau kalau tanye cuti nak pergi mana, dia akan jawab g main bowling..huhu.

Tapi disebabkan kami pergi Alamanda n Mr. Papa kata main bowling dkt Alamanda mahal, (selalu main bowling di South City Plaza n waktu mlm so ratenya murah sikit) drpd main bowling dkt Alamanda baik tgk wayang, Mama on je, main bowling ok tgk wayang pun ok..hehe, at lastnya aktiviti cuti thn baru kami adalah tgk wayang, movie pilihan film animasi - Frozen.

kami sampai Alamanda awal jgk sbnrnya, budget nak tgk wayang pkl 12.30 tp full plk, ermm, nak x nak tgk wayang jam 3.30p.m


Yeay..tiket wayang dah beli
Abg posing budget ala² tgh meluncur atas salji..:p


Adik malu²


disebabkan sampai awal, dapatla Abg n Adik main games dulu before tgk movie.



Lama jgk nak menunggu wayang start, lepas selesai melayan kerenah anak² bermain games, lepak makan dkt foodcourt, lepas tu lepak tgk org main bowling plk, baru melepak dkt tempat bowling ni terjumpa opismate yg sama² nak tgk wayang movie Frozen jgk.

Wif Opismate


Ok..Movie dah nak start..Peace Yo..Abg n Adik nak layan movie..


Sinopsis Movie Frozen:-
Frozen sebuah filem animasi komedi muzikal, mengisahkan 2 beradik iaitu puteri raja Elsa dan Anna dari Kerajaan Arendalle yg sgt rapat pada waktu kecil, tp keadaan berubah apabila Anna ditimpa kemalangan disebabkan kuasa yg dimiliki oleh kakaknya Elsa dimana Elsa mempunyai kuasa yang luar biasa mencipta ais dan salji (snow queen). Kesan daripada kemalangan yg menimpa Anna, Kedua Ibu dan Bapa mereka meminta Elsa menyembunyikan kuasa Elsa daripada pengetahuan rakyat termasuk Anna dan ini membuatkan hubungan Elsa dan Anna dingin hinggala tiba pada hari Elsa ditabalkan sbgkan Ratu Arendalle rahsia kuasa luar biasa yg dimiliki Elsa terbongkar kerana Elsa tidak dapat mengontrol kuasa yg ada padanya. Disini la bermulanya konflik dimana Elsa telah melarikan diri dari Arendalle ke Gunung Utara dan Anna mencari Elsa hingga ke Gunung berkenaan dimana semasa Anna melarikan diri dalam masa yg sama Kerajaan Arendalle telah menjadi ais dan salji menutupi seluruh Arendelle. Turut diselitkan sedikit babak percintaan disini iaitu antara Anna dan Kristoff yg sgt baik hati yg turut sama² membantu Anna mencari Elsa.

Keseluruhannya Mama layan je movie ni sbb ada unsur lawak jgk, Zaquan tgk sampai habis n dia yg beriye ketawa dlm panggung. Lagi satu suka tgk part snow queen Elsa berubah jd cantik n time dia buat Istana ais atas Gunung tu. Movie ni penuh dgn lagu tau, mula² agak bosan sikit n slow sikit jln ceritanya, time berlaku konflik baru nampak jalan ceritanya besh..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Bandung Aku Datang Lagi | Tempat Shopping Kain Sulam Di Jalan/Taman Kopo

As Salam,

Bandung ni terkenal slh satu sbbnya krn ianya juga dikenali sbg syurga membeli belah bg mereka yg suka shoppinggg...hehe, Selalunya shopping kain la, antaranya kain sulam..., selain kain sulam, kalau nak cari pakaian branded² ada byk Factory² Outlet (FO) yg terdapat disekitar Bandung ni (mmg betul ada byk FO dkt sini, tp drpd pengalaman pergi FO disini, kebyakan pakaian branded² yg dijual dia campur, jgn tertipu ye, mmg rasa mcm murah tp kualiti ada yg x ori sbnrnya, so kena pandai² pilih la ye). Selalunya nak cari kain sulam tempatnya x lain x bukan di Pasar Baru, tapi baru² ni pergi ke Bandung, Pak Supir yg bawa kami tu ada bawa kami ke Jalan/Taman Kopo ni katanya kilang/perusahaan kain, org sana panggil kilang kain tp sbnrnya jalan kopo ni satu kawasan perumahan, dirumah tu dia buat tempat jual kain..bila pergi sini Mama teringat masa g Rumah Hajah Basiroh di Vietnam, lebih kurang cenggini la..rumah dijadikan kawasan perusahaan.

Hari pertama sampai (9/1/14 -Khamis) kami dah dibawa ke tempat jual kain sulam di Taman/Jalan Kopo ni, kalau x silap kami sampai sini dalam pukul 8.30mlm, sebelum tu isi perut siap² dah dengan masakan padang..:). Ok jgk hari pertama dh terjah sini, esoknya byk masa boleh habiskan di Pasar Baru..hehe

Jom tgk camner kah tempatnya?

beginila keadaannya, rumah yg dipenuhi dgn kain sulam, pilih² jgn x pilih, tp biasalah bila dh byk rambang mata jadinya, Disini kain sulam semuanya dijual pada harga Rp110k @ RM30 shj untuk semua jenis material kain dan jenis sulam, so pandai² pilihla material yg ok, sbb mmg campur material kainnya, kadang² sulam tu cantik dah tp material kain plk x ok.., material ok sulam dia plk x berkenan, keseluruhannya boleh la masih berbaloi shopping kain disini, cuma pilihannya agak terhad sbb byk kaler yg kita nak dh abis, kalau shopping di Pasar Baru at least byk kedai boleh terjah, lgpun x byk beza pun shopping kain sulam di Jalan Kopo ni dgn Pasar Baru, di Pasar Baru, harga kain sulam yg plg murah kami dapat Rp120k, beza Rp10k je..hehe, tp kalau org yg nak amik borong better amik di Jalan Kopo ni je rasanya.




Habis dah dipunggah oleh kami..hehe


Hasil Mama, x byk pun, kali ni Mama beli kain sulam utk Mama 2 pasang je, selebihnya beli kiriman orang. Sbb thn lepas baru g Bandung, kain beli pun baru siap ditempah, kain ni ntah bila plk nak menempahnya kan..,lg pun budget ciput, esok mau ke Pasar Baru dan ke FO..hehe


Sempat lagi bergambar dgn owner kedai..
My friend sebelah ni dah susah hati sbnrnya time ni sbb Flight asben dia delay, nak shopping pun x senang hati, selesai shopping kami terus shoot ke Airport jemput asben dia dan baru la check in hotel, kul 11.10p.m baru kami check in hotel..


Bagi sesiapa yg berminat utk ke Jalan/Taman Kopo..ini namecardnye..


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Wednesday, January 15, 2014

Holiday Pertama Untuk Tahun 2014 ~ Bandung Aku Datang Lagi! | Budget Wajib

As Salam,

Alhamdullillah Mama dah selamat pergi dan balik dari holiday yang pertama untuk tahun 2014, holiday bersama geng opismate, jika tahun lepas Mama berjalan bersama geng opismate ke Ho Chi Minh, Vietnam (sorry la cerita tergantung, x abis story di blog), tahun ni kami ke Bandung, Indonesia plk. Yeay Bandung Aku Datang Lagi sbbnya ini merupakan kali kedua la Mama jejak Kota Bandung, Indonesia (sama jgk full story x abis2..huhu). 

Kali ni Mama malas la nak buat n3 day by day, Mama akan update tempat kami shopping dan makan² je, tp untuk n3 ni Mama nak story serba sedikit ttg perjalanan kami ke Bandung selama 3h2m ni dan berkongsi ttg budget wajib if nak bercuti ke Bandung (anggaran kos mengikut tukaran wang semasa).

Holidays kami bermula pada 9 Jan 2014 (Khamis) hingga 11 Jan 2014 (Sabtu). Kalau ikut pada perancangan asalnya kami pergi seramai 6 orang, tp bila tiba masanya 2 org lagi kawan x dpt join sbb disahkan preggy, pergi dgn kawan² xde family..nanti papehal susah plkkan, siapa plk nak bertanggungjawab dan last minute 1 of my friend bawa asben join kami, so kami pergi berlima la..4 org perempuan dan seorang lelaki.


Kami sebelum check in luggage
Flight kami jam 3.00ptg, hari pergi ni Mr Papa hantar kami jam 11.30pg (kawan Mama 2 org pun tumpang pergi sekali dari Putrajaya ke LCCT)




Already check in dan sedia untuk masuk ke pelepasan antarabangsa..
aduiyai flight delay pulak setengah jam lagi..


Dalam Flight
Sempat lagi berselfie...
Flight mula berlepas jam 3.35pm waktu Malaysia.



Waduh², td dh delay setengah jam di airport, atas awan pun delay setengah jam lagi (cuaca buruk katanya, dimaklumkan hujan lebat di Bandung ketika itu), sepatutnya kami sampai jam 4.05p.m waktu Indonesia, tp udah rugi masa, kami sampai di Airport Bandung jam 5.30p.m waktu indonesia..(saje amik pic jam tu nak tgk waktu sampai..), beratur panjang plk dekat kaunter imigrasi ni..


Selesai urusan imigrasi dan amik bagasi, alhamdullillah berjalan dgn lancar, Pak Supir sudah sedia menunggu, terus deal dgn Pak Supir agar terus hantar kami ke Hotel, Planning asal mmg booking Pak Supir untuk hari pertama dari airport ke Hotel shj. Tetapi disebabkan cuaca hujan dan keadaan jalan raya yang macet, planning sudah bertukar, sempat menyinggah ke satu FO iaitu di Bali Heaven (tujuan asal Pak Supir mau tukar kereta, beg kami besar², x muat Avanza, tukar kepada Toyata SUV) dan kemudiannya ke tempat makan, dari tempat makan tgk keadaan jalan raya waktu mlm pun masih lg macet terus Pak Supir cadang call je pihak hotel bgtau check in lewat dan dia cadang nak bawa kami ke Jalan Kapo, kilang kain katanya..so kami ikut je la, lepas selesai beli kain kami terus berpatah ke airport semula utk amik asben kawan yg flightnya malam. Sudahnya sampai hotel kul 11 mlm, drpd pengalaman yg lepas biasalah tu selalunya mmg tgh malam baru check in hotel, lps tu keesokannya keluar pagi balik pun tgh malam jgk..haha ye la kata nak jalan², shopping² bknnya berehat kan.

Keesokannya Day 2@ Bandung, tempat wajib pergi Pasar Baru, kali ni pergi nak survey harga kalau tempah Blazer satu sut, ye² je mulanye nak survey, kalau mahal xnk beli, tp sudahnye terjebak jgk beli memasing, itu yg over budget dibuatnya.., 6 jam jgk kami di Pasar Baru, kul 3 ptg baru gerak keluar dari Pasar Baru dan ke tempat makan, selesai makan terus gerak ke Factory Outlet (FO) di Jalan Dago sampai la ke malam, makan malam pun kul 9mlm, lepas tu terus balik ke hotel. 

                  Pic kami depan hotel @ Day 2, siap sedia untuk shopping ke pasar baru.



Day 3/last day @Bandung - Beriye booking hotel Progo sbb nak dekat dgn FO, budget nak jalan kaki je kununnya, sudahnya last day baru berkesempatan terjah FO² di jalan riau ni, itupun dgn Pak Supir, x larat nak jalan kaki n time ni ada hati tu nak repeat shopping di Pasar Baru, tp masa amat mencemburui kami, x cukup masa sbb last day ni kul 11pg hujan dah turun dgn lebatnya.., kalau hujan paham² je lah jalanraya macet. Selesai shopping di FO kami terus balik ke hotel semula untuk urusan check out. Selesai check out disebabkan macet jgn mimpi la nak ke Pasar Baru sebaliknya kami terus ke Kartika Sari, ye la nak beli brg makanan ni kena la last day sbb kek ni ada expired date n tempohnya pun tahan seminggu je. Selesai membeli di Kartika Sari kami ke tempat makan dan terus ke Airport. Alhamdullillah urusan check in berjalan dengan lancar dan flight balik kami pun x delay, sampai tepat pada masanya. 9.35p.m waktu Malaysia selamat mendarat di LCCT.


Goodbye Bandung



************************************************************************************************************
BUDGET WAJIB

Sebelum pergi haruslah rancang budget, yg penting dahulukan budget wajib, selebihnya barulah shopping. 

Tiket Flight, Luggage dan Meals
Tiket Flight mmg kami dah booking setahun awal..hehe, biasala nak tambang murah punye pasal kan, harga tiket kami pergi balik RM190 seorang tidak termasuk luggage dan makan. Selalunya luggage kami beli time nak check in..seminggu sblm pergi. Untuk luggage Mama, pergi kami beli 40kg bahagi 3 orang = RM29 seorang dan luggage balik Mama beli 30kg@RM90 (biar lebih jgn kurang). Kali ni order makan online terus before check in. Ermm..tp kami terkena, makanan yg kami order waktu pergi tu x seperti yg digambarkan di dalam katalog (nnti Mama up di n3 lain)






Hotel
Macam biasa, hotel kami booking thru Agoda sblm pergi, hasil daripada survey n info drpd kawan²..kali ni kami memilih untuk bermalam di Hotel Progo atas reason hotel ni dekat dengan Factory Outlet (FO) di Jalan Riau. Antara FO yang berdekatan dgn hotel kami ialah The Summit, Heritage, Cascade, Anak Kecil dan Tas Terminal (budget nak jalan kaki je g FO). Tapi sbnrnya kalau jalan kaki dari Hotel Progo ni ke FO boleh tahan jauh jgk, kebetulan time kami pergi ni cuaca hujan shj di Bandung dan sudahnya kami x berpeluang pun jalan kaki ke FO, nasib pergi jgk FO² berkenaan dgn Pak Supir last day sblm balik.  

Kami booked 2 bilik, 1 standart room dan satu lg family room. My friends n asben dia 1 bilik standart dan kami 3 org yg lain 1 bilik 3 orang. Rate Hotel utk standart room RM102.50 satu malam termasuk service tax  (sbb beli thru Agoda) dan utk Family Room - RM130 satu malam termasuk service tax, jd nye kami bahagi 3 orang x 2 mlm = kos hotel RM87 seorang utk 2 malam. Hotel Progo ni hotel 3 bintang je, jd la untuk kami bermalam, dah tentu² keluar pagi balik tgh malam..hotel ni mmg tempat utk tido x sempat nak rest pun dlm bilik hotel.


Bangunan Hotel Progo


Bilik kami..Family Room utk 3 orang. 1 katil Queen, 1 katil Single.


Ruang letak barang, almari baju dan TV berhadapan dgn katil


Ruang istirehat, kettle xde ye, yg ada cuma air mineral..huhu..



Pak Supir
Pergi kali ni Pak Supir diperkenalkan oleh my friend yg mmg selalu berjalan ke Bandung, lgpun my friend yg tolong booked Pak Supir ni terlebih dahulu, seminggu sebelum pergi baru Mama reconfirmkan semula dgn Pak Supir, lgpun dh survey rate Pak Supir skrg ni dalam Rp350k ke Rp450k. Jangan lebih Rp450k sehari sudah. Rate yg dikenakan kepada kami utk 3 hari 2 mlm adalah Rp850k(50k+400k+400k), kiranya full day dia charge Rp400k, tp time nak bayar pak Supir minta tambah plk dari Rp850k ke Rp900k. Owh its ok, sbbnya ikut perancangan asal kami 1st day tu cuma minta Pak Supir hantar dari airport ke hotel je, tp dah cuaca pun hujan time kami sampai ni, bila hujan keadaan jln pun macet, sudah rugi masa disitu, dh macet dgn flight delay, perut pun lapar terus minta pak supir hantar ke tempat makan dulu, lps makan, igt nak minta hantar terus ke Hotel tp Pak Supir cadang nak bawa kami g tempat borong kain di Jalan Kopo. So kami ikut je la..still ok la tambah lagi ke 50k tu. Keseluruhannya kos Pak Supir seorang  adalah Rp900k/5 orang = Rp180k @RM48.60 seorang.


Ini contact no. Pak Supir bg sesiapa yg berminat


Airport Tax
Airport dari Bandung ke Kuala Lumpur ialah Rp75k/person, jgn lupa sediakan airport tax secukupnya ye untuk balik, bayar masa check in tiket dan luggage. 

Prepaid/Sim Kad Indonesia
Pada Mama prepaid/sim kad antara budget wajib masuk dlm list budget, sbbnya zaman skrg ni kan wassap² je, so penting ada sim kad if kita x buat roaming line phone kita sbbnya sim kad disana siap dgn data plan internet. Jgn risau murah sgt sim kad disana, baru Rp10k ke Rp15k siap dgn prepaid Rp3k didalamnya. Kami beli Rp15k, sila berhati² jgn beli di airport, harganya ada yg terkena sampai Rp50k ye.


Ini Simkad kami, memasing beli simkad sorang satu.


Makan2.
Makan mestilah wajib makan kan, so budget kami utk makan per person adalah RM20 sehari, selalunya kalau makan makanan hidang mcm masakan padang dan masakan sunda ni mmg akan mahal sikit la berbanding kita makan order mcm Nasi Ayam Penyet murah la sikit. 

Jadinya Keseluruhan Budget Wajib kami per person:-

(Settle sebelum pergi)
Tiket Flight - RM190
Luggage - RM119
Meals - RM24
Hotel - RM87 (2mlm)
Jumlah - RM420.00

Kos Wajib Semasa Disana:-
Pak Supir - RP180k @ RM48.60
Airport Tax - RP75k @ 20.25
Sim Card - RP15k @ RM4.05
Makan² - budget la sehari - RP75k @ RM20.25 x 2 kali sehari x 2 hari = RP300k @RM 81.00
Jumlah -  RP570k @ RM 153.60

Kali ni tukaran wang indonesia murah berbanding masa Mama pergi bulan 8 tahun lepas, kali ni tukaran wang sejuta rupiah bersamaan RM270, tahun lepas Mama tukar sejuta rupiah bersamaan RM320. Tapi Mama punyer budget tetap sama RM1k je, dapat la tukar 4 juta rupiah termasuk dgn wang kiriman yg mengirim..hehe, setelah ditolak dgn budget wajib..adalah 3 juta utk shopping..^_^..tp kenapa rasa mcm x cukup..over budget la sbb ada list yg x masuk senarai tp beli..:p

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails