Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, September 29, 2014

Rombongan Menghantar Adik Kahwin | Tertinggal Hantaran ! | Hantaran Kedua² Belah Pihak

Assalammualaikum,

Apa...? betul ke semua hantaran telah dibawa keluar dari kereta ni, ujar si ibu kepada anak bongsu kesayangannya yang bakal menggalas tanggungjawab sebagai suami orang esok malamnya, si ibu  yang memang telah bersusah payah menyiapkan semua hantaran sudah mula kegelisahan dan tidak senang duduk. Betul lah ini je yang ada dalam kereta apit..semua dah dibawa turun, si ibu terus-terusan menyuruh si anak double check dalam kereta semua orang.., si anak ini pulak sudah lah berdebor nak jadi suami ditambah pulak dengan kejadian yang baru didengar ini membuatkan  jantungnya bertambah berdegup kencang sehinggalah terfikir dan terkeluar dari mulutnya memberitahu si ibu untuk berpatah balik ke rumah semata² mahu mengambil baki hantarannya yang tertinggal..., owh walaupun ini kerja giler tp itu sahaja yang terlintas di fikirannya ketika itu...

Ececehhh..tetiba plak nak intro ala² novel.., hahahaha...sorry x pandai pun nak menulis gaya penulisan novel ni..baca novel je pandai..tulis x pandai tau..

ok straight to the point..., ye setelah selamat sampai di rumah penginapan , perkara pertama setelah sampai off coz la mengeluarkan kesemua barangan dari dalam kereta dan sebagai seorang ibu yang menguruskan segala hal perkahwinan adik ini, my mum terus fokus pada barang hantaran adik, iyelah itu antara barangan penting untuk majlis perkahwinan adik ni.., tp bila kesemua barang sudah diturunkan my mum perasan barang hantaran yg ada tidak cukup, 2-3 kali dia tanya adik, ' betul ke ni, ni je hantaran yg ada dalam kereta engkau', tetapi setalah 2-3 kali jgk check dlm kereta makanya sahih la yang ada hantaran tertinggal..kecoh la sekejap kami semua ketika tu, perkara ni bkn sahaja pengantin dan mak pengantin berderau, kami semua pun berderau darah dibuatnya dengan adik yang tetiba nak buat kerja giler nak berpatah balik ke KL..uiii...awk tu bakal pengantin jgn nak buat kerja giler, my mum yang panik pun boleh plk ckp dia nak ikut adik balik...owhh..no..no...bkn dekat tau KL- Kelantan , kita br sampai dgn perjalanan 10 jam nak patah balik..

Macam mana plk hantaran boleh tertinggal..? ekceli miss communication, barang² hantaran tu semua mmg my mum dah siap asing²kan dan kami semua nampak dan perasan my mum siap bungkus semua hantaran dalam plastik dan dengar my mum pesan masukkan semua brg hantaran yg dalam plastik hijau dan box ni tau.., Plastik hijau tu berada di atas box, yg my Adik dengar..semua hantarannya yg berbungkus dalam plastik, x tau plk yg dalam 2 box tu adalah hantaran jgk yg perlu dibawa masuk dalam kereta . Selepas masukkan kesemua hantaran yg berbungkus dlm plastik, hati dia mmg terdetik rasa hantaran dia mcm sikit je, so My Adik tanya dgn my mum..betul ke ni je hantaran yg dibawa mcm sikit je, my mum jawab 'insyaallah cukup semuanya, sbb semuanya mmg ummi dah buat cukup²'. Miss communication nye disni my adik x tau yg 2 box tu adalah hantaran dia so dia x bawa la box tu masuk kereta dia sbbnya kereta pengantin mmg untuk bawa brg hantaran je, dia beranggapan yg box tu akan masuk dalam kereta lain, yang kami pun sbb mmg dah diberitahu kereta kami bawa beg je xdelah plk double confirm ttg box tu..aduiihaii...sbnrnya pagi tu kalut dgn masalah kereta my adik yg terkunci lagi..ermm hikmah kereta adik terkunci, kalau x terkunci bertolak kul 5 pg lagi byk agaknya brg yg tertinggal..

Dalam pada kalut² memikirkan ttg hantaran yang tertinggal tu, tetiba adik dapat call daripada kawannya inform yang dia nak pergi ke kenduri My Adik dan mungkin ini yg dikatakan rezeki, kawan adik tu BFF dia baru nak bertolak dari KL ke Kelantan jam 12 mlm nanti, masa dia call tu jam 9.00mlm, my adik terus minta tolong BFF dia pergi ke rumah my mum untuk ambil brg hantaran yg tertinggal tu, terima kasih sgt² kepada kawan my Adik tu kerana jadi penyelamat kepada keadaan yang x diduga ni walaupun dia sendiri terpaksa jg bersusah payah dari rumah dia di Cheras ke Shah Alam untuk ambil kunci rumah my mum yg ada pd Adik Lelaki Mama yg sedang bekerja di Shah Alam, dr Shah Alam berpatah balik ke Cheras untuk ambil hantaran Adik dan terus bertolak ke Kelantan. Semoga Allah membalas jasa baik BFF my Adik. 

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, kami bersyukur kepadamu Ya Allah kerana memberikan kami jalan penyelesaian yang tidak diduga..Terima kasih Ya Allah diatas limpah rahmat yang engkau berikan..

**********************************************************************************************

HANTARAN KEDUA² BELAH PIHAK

Alang² dah story ttg hantaran, mama kongsikan jgk la hantaran daripada kedua² belah pihak..

Hantaran Daripada Pihak Lelaki 
  • 10 dulang hantaran termasuk 1 dulang untuk Kakak Pengantin Perempuan sbb langkah bentul
  • Digubah sepenuhnya oleh my mum sendiri kecuali sirih junjung 
All The Hantaran daripada Pengantin Lelaki untuk Pengantin Perempuan




Kasi Zezoommm satu persatu hantaran...


1. Sirih Junjung
(diberi semasa majlis akad nikah)


2. Cincin, Gelang dan baki wang hantaran
(diberi semasa majlis akad nikah)


3. Jam Tangan Bonia


4. Handbag


5. Telekung


6. Perfumes


7. Kasut


8. Buah²an


9. Coklat


10. Sepersalinan Kain Pasang untuk Kakak Pengantin Perempuan


Hantaran Daripada Pengantin Perempuan
  • 11 Dulang Hantaran
  • Kek Pengantin disponser khas oleh BFF pengantin (My Adik n Wife dia satu tempat study kiranya BFF kedua² Pengantin la..)

All The Hantaran Daripada Pengantin Perempuan Untuk Pengantin Lelaki



Kasi Zezoommm satu persatu hantaran...

1. Biografi Agung Rasullullah


 2 dan 3. Sireh Junjung dan Cincin
(diberikan semasa majlis akad nikah)
gambar cincin x dan nak snap..:p



4. Bunga Telur dan Manisan Wajik


5. Jam Tangan Fossil



6. Kemeja


7. Kasut


 8. Perfumes


9. Wallet dan Belt


 10. Kek SR (sponser drpd BFF kedua² Pengantin)


11. Buah²an


terima kasih kerana sudi membaca, mama suka cerita panjang berjela..:p

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, September 22, 2014

Rombongan Menghantar Adik Kahwin Cum to Cuti² Kelantan | Perjalanan Dan Tempat Menginap

Assalammualaikum,

Alhamdullillah majlis telah pun selamat diadakan dan kami pun sudah selamat pergi dan balik. Ekceli ada beberapa perkara/dugaan jugak telah berlaku pada kami yg x di duga telah terjadi, kalut sgt or excited nak ke Kelantan..huhu

Alang² dah menghantar rombongan pengantin lelaki ke Kelantan ni sekali la kita bercuti² Kelantan ye, percutian ditaja lagi..mestilah srnok..cuma yg x beshnya x cukup korum, Adik Lelaki Mama sorang yg bujang skrg ni (no. 4) tidak dapat ikut sekali sbb x dpt cuti, Adik Ipar yg perempuan pun sama x dapat cuti sbb baru sgt bekerja dan Mr. Papa sendiri pun x dpt ikut sbb ada kursus sehingga 11hb (Jumaat) n ada kelas pada hujung minggu. Kami bercuti selama 4 hari 3 malam (12 - 15 Sept. 2014). Majlis akad nikahnya berlangsung pada 13 Sept 2014 (sabtu) dan majlis persandingan pada 14 Sept 2014 (ahad). Mama amik cuti 12hb tu (Jumaat) dan 15hb (Isnin) ye lah perjalanan jauh kan , nasib baik 16hb dapat cuti umum Hari Malaysia, ada masa untuk rest n amik cuti 2 hari dapat cuti 5 hari..:), eh bkn 5 hari mama bercuti 6 hari, esoknya Mama EL, Ziqry demam panas..

Petang khamis (11hb)  lepas balik keje n jemput anak² Mama terus balik ke rumah my parents bermalam disana (Cheras) n kami semua pakat bertolak/berkonvoi sesama adik beradik dari Cheras. Ini kerana mengikut perancangan kami nak bertolak jam 5 pagi sebelum suboh pada 12hb (Jummat) sbb  nak elak jammed org nak keluar bekerja pd hari tersebut. 

Tp kita hanya merancang tuhan yang menentukan, x sangka plk Adik Mama kalut² duk simpan barang siap² dalam kereta pd malam sblm bertolak sampai tertinggal kunci dalam kereta dan kereta plk dah terlock, kunci spare plk xde, dah satu hal plk nak panggil org buka, sbnrya malam tu jgk Adik Mama dah call auto assist perodua tanya, diorang boleh je dtg tp charge yg dikenakan RM200, rasa ralat plk nak membayornya, adik kata mcm mahal je, so tunggu la esok pagi kunun nak tanya bengkel kot² murah, pagi tu my mum tetap bersiap awal, kul 5 pg dia dh kejutkan semua org bangun siap² awal dgn harapan bengkel buka je nanti terus bertolak, ermmm nampaknya sekali lagi diduga, org bengkel yg kami panggil dtg rumah tu x berjaya nak buka, nak dekat sejam dia cuba membukanya, sudahnya panggil jgk auto assist perodua, alhamdullillah berjaya buka, 2 minit je berjaya buka ko, kena charge RM150, jimat RM50 hengget je pun drpd harga dia dtg malam, tp kalau tau nak jd cenggini, better la malam tu jgk buka kan..sbbnya dh rancang nak kuar kul 5pg sudahnya kul 10.30pg br kami gerak dari Cheras.., ape pun alhamdullillah selesai satu masalah dan perjalanan diteruskan seperti yang dirancang..

Kami pergi 4 buah kereta, Pengantin bawa satu kereta dia bawa barang hantaran dan Zaquan sbg penumpang, Mama dan Adik Ziqry plk naik satu kereta (kereta Mama) dgn Adik Mama yg no. 5 @ Ateh Cu Zaquan n Ziqry dan Pak Ngah (abg my mum) , Adik yang no. 2 tu suami isteri bawa abah dgn sorang kembar, Kakak Aisyah (kembar terpaksa dipisahkan sbb lasak sgt kalau dia naik bersama) n Bonda Wiwin @ Mak Yang Zaquan n Ziqry satu kereta bawa my mum n anak dia Sara.

Kali ni Mama memandu tau, bergilir memandu dgn Adik, kalau ikutkan Mr. Papa, dia x bg Mama memandu sbb dia risau Mama x biasa memandu jauh lagi n katanya bahaya kalau kita x biasa dgn jalan tu, tp Adik Mama ni confident je dgn Mama kata Mama boleh nye memandu lgpun dh mmg dia dh letih nak memandu. Masa perjalanan pergi Mama memandu dari Gua Musang sampai la Pasir Putih dan masa perjalanan balik plk dari RnR Gambang sampai ke rumah. Alhamdullillah lps dh la mama memandu jauh...ngeee..^_~..

Alhamdullillah kami selamat sampai tempat penginapan jam 8.30 mlm, wow 10.30pg - 8.30mlm (10 jam perjalanan), tp kami berhenti di Raub Pahang untuk makan tengahari (makan di restoran mamak je) dan berhenti di RnR Gua Musang untuk solat dan minum petang. 

Jauh lagi perjalanan ni, isi perut dulu for lunch @ Syed Bistro, Raub Pahang.


Adik x pandang pun camera sbb bz dgn iPad..


Paksa Zaquan minum 100 plus sbb dia x sedap perut, boleh plk pagi tu perut dia masuk angin sbb tido malam x pakai baju kan dh masuk angin, muntah² dia pg tu sblm bertolak, nasib baik x muntah² sepanjang perjalanan..



Berhenti rehat  utk minum petang plk @ RnR Gua Musang
muka keletihan je semua, Adik Mama paksa jg Mama bawa lps berhenti rehat ni..


Penginapan @ Dee Wana Resort

Kami bermalam di Dee Wana Resort, boleh dikatakan dekat jgk la dengan rumah Pengantin Perempuan, dalam 15 minit perjalanan je. Tempat penginapan ni Adik Mama (Pengantin) yang uruskan n dia jgk yg membayornya. Tq Pengantin belanja kami tempat tinggal. Kami punyer rumah 3 bilik, selesa la untuk kami yg datang ramai 1 family ni kan..untuk rumah 3 bilik ni kadarnya RM450/1night..,  3 mlm RM1350. Ermm..murah ke mahal?, rasa mcm mahal je, ke sbb rates cuti sekolah, tp 3 bilik ok la kot.., ianya menjadi pilihan sbb nak kan swimming pool..kata nak sekali dgn agenda bercuti²..haruslah ada swimming pool utk happykan bdk²/anak²..barula terasa mcm bercuti kan...




Ruang Tamu dilengkapi dengan sofa, meja makan dan tv.
hehee..tp pic yg ado nan lengkap..asal boleh je ambil pic



Yang syoknya..swimming pool betul² berhadapan je dgn bilik kami.


2 hero Mama dah intai² pool


Esok ye Bang, ni dh malam, esok pepagi kita mandi..


Ini dia pool depan bilik je, mmg seperti yg dijanjikan, pepagi lagi anak² dh tuntut nak mandi 
(nanti pic n strorynya mama up di lain n3 la..)


pool dia xdelah besar, tp boleh la jnji ada pool kan...


Ruang Dapur, tp xde tempat untuk memasak, cuma dilengkapi dengan kettle dan peti sejuk kecik.., boleh la..


Bilik..
2 bilik - 1 katil Queen dgn 1 katil Single
1 lg bilik 2 katil Single.





See..kanak² riang..
amboi sonoknye bergurau senda...
Alhamdullillah Abg Zaquan dah sihat sepenuhnya, tp Kakak Aisha plk bdn dedar² nak demam..



Alhamdullillah dah selamat sampai, bilik pun ok, tapi sekali lagi diduga...ada yang tertinggal...berderau darah semua orang dibuatnya..apa agaknye..??? nanti kita cerita di next n3...

p/s : Tuan tanah keluar outstation..last outstation for year 2014..ke Miri Sarawak kamek dari 22 - 26 Sept. 2014.

n3 auto publish

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, September 18, 2014

♥ Selamat Pengantin Baru Adikku ♥

Assalammualaikum,

Alhamdullillah adik bongsu Mama, Muhammad Shafiq @ Ucu Apit Zaquan n Ziqry telah selamat dinikahkan pada 13.09.2014 bersama chinta hatinya Norhaslinda. Majlis Akad Nikah telah berlangsung pada 13.09.2014 (slps Isyak) di Masjid As Syakirin, Pasir Putih, Kelantan dan majlis persandingan sebelah perempuan diadakan di rumah pengantin perempuan di Kg. Air Terjun, Pasir Putih Kelantan pada 14.09.14.

Tahniah diucapkan kepada kedua² mempelai, moga dapat membina sebuah keluarga yang harmoni.

Full story nanti mama update, kasi up 2 keping gambar ni dulu..tgh amik mood cuti lama ni..

majlis akad nikah - 13.09.14
Aku terima nikahnya..
alhamdullillah sekali lafaz..


Majlis bersanding - 14.09.14
Tema Biru Turqoise


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, September 9, 2014

Cuti² Merdeka | Terima Kasih Tuan Rumah

Assalammualaikum,

Sepanjang percutian kami di Melaka selama 3D2N ni kami tumpang bermalam rumah sepupu Mr. Papa di Taman Ayer Keroh Height n disini jgk lah buat sementara waktu ni Mr. Papa menumpang sejak bekerja di Melaka. Ikutkan perancangan Mama percutian kami 2D1N je sbb kesian kat Mr. Papa lps hantar kami blk Bangi, nak berpatah balik semula ke Melaka, kalau blk awal boleh rest 1 hari dkt rumah n risau jgk kami kalau tersekat dgn jammed, tp mlm yg sepatutnya kami blk Mr. Papa sakit kepala, lps telan Panadol dia dh ngantuk n kunun nak tido skjp tp kita yg mengejutkannya sikit punye payah nak suruh dia bangun, tuan rumah pun kata dah lewat mlm better kami blk esok je..,owh ok tq tuan rumah kerana sudi menerima kedatangan kami dan melayan kami dgn baik ditambah dgn kerenah anak² kami lagi...

Selepas JJCM di Klebang Original Coconut Shake, kami cuci² mata di Aeon Ayer Keroh sambil bawa anak² main di pusat permainan.., keluar tengahari balik malam..hehe, anak² sepupu yg juga 2 hero Aqil dan Ammar dh tunggu je kami balik rumah nak main dgn Abg Zaquan n Adik Ziqry, itu yg anak² pun srnok bercuti kali ni sbb ada geng main.


@ Aeon Ayer Keroh, Melaka


Anak² boleh tido dgn lena ye, esok baru kita balik..


Tido pun dah cukup..masa untuk balik, xde nak menyinggah kemana lagi dh pun sbb mlmnya Mr. Papa nak kena berpatah balik kesini.  Terima kasih buat tuan rumah 2 hari berturut² sediakan sarapan untuk kami, yg kami plk lps sarapan dah terus keluar berjalan..:p. Kunun lepas breakfast nak terus bertolak balik tp boleh plk terlayan movie transformers dulu sblm balik (tuan rumah baru beli speaker home teather, tu yg dok rasmi tgk movie) Lps zohor baru kami bertolak balik ke Bangi.

Ermmm..Papa mmg leka kalau dh dapat movie, itu yg anaknya pun sama mengikut kalau menonton tv/movie leka sampai org panggil pun x dgr..khuyuk nau..


Tuan Rumah pun bercuti x keje, itu yg layan kami tgk movie..


anak² n the geng skjp tgk tv skjp leka dgn hp..main games..
pastu mula lah gaduh berebut gadget dan mainan, dah ada sorang satu pun diaorang nak berebutkan yg org punye..sabau je la..tp apepun bagusla diaorang suka melayan kawan..

Aqil Faiz lebih suka buat hal dia sendiri


Ammar Firas plk suka berkawan n sgt comel sampaikan asik kena cubit je pipi dia dgn Adik Ziqry.., Ziqry jenis geram tgk bdk comel..


Yeah..kami geng.., syg ammar..
Ziqry la bila tertengok je gambar ammar dlm hp Mama mesti ckp 'ni ammar, adik nak pergi jumpa nak main dgn ammar lg'.


pic berangan mau jadi tegar ye anak²..



Alhamdullillah kami selamat sampai rumah jam 3.30 ptg dan tidaklah menempuh jammed yg teruk sgt, adalah jgk tersekat dgn jammed tp jammed yg masih boleh berjalan..hehe dan jam 9 mlm Mr. Papa bertolak balik semula ke Melaka..

Sekian, tamat dh N3 cuti² merdeka kami..
Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails