Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, November 17, 2014

Day 1 @Phnom Penh, Cambodia | Tour City : Visit The Independence Monumen &The Statue of Late King Norodom Sihanouk, Visit What Phnom and Let's Look at Pigeons!

Assalammualaikum,

Sambung story holiday kami.., Mak Aihhh..panjangnya tajuk..:p, nak jugak letak full tajuk lawatan Day 1@ Phnom Penh, ini pun br 3 tempat lawatan before check in hotel, igtkan nak buat satu n3 je Day 1 @Phnom Penh, tp rasa mcm byk sgt plk nak tempek gambar dkt sini.., Mama story Day 1 before kami Check in Hotel dulu ye..

Day 1 @ Phnom Penh - Visit The Independence Monumen & The Statue of Late King Norodom Sihanouk

Seperti yg mama maklumkan sebelum ni, day 1 di Phnom Penh full dengan agenda lawatan,  sampai² before check in hotel kami dibawa melawat ke The Indepencedence Monumen Phnom Penh The Statue of Late King Norodom Sihanouk, kiranya ini mcm slh satu mercu tanda di Phnom Penh jugak dimana Independence Monumen ini dibina simbolik kepada kebebasan cambodia daripada France. 


Inilah dia The Independence Monumen Cambodia, terletak di tengah² bandar  boulevard phnom penh.
berhadapan round about ni satu kawasan luas ala² padang dan terletaknya The Statue of Late King Norodom Sihanouk dan dibelakangnya kawasan perumahan Pembesar Phnom Penh.
pic ni mama snap masa dalam bas

The Independence Monumen
The Statue of Late King Norodom Sihanouk
Sekejap je kami disini, cuaca dekat Cambodia ni panas giles, pkl 10pg mcm pkl 12tgh tau.., tgk la muka kami bergambar dgn mata semua dh kecik menahan panas..huhu. Tourist guide bercerita sikit la ttg sejarah The Independence Monumen & The Statue of Late King Norodom Sihanouk ni dan selebihnya kami bergambar kenangan tanda dah sampai kat sini..hehe.

family pic berlatar belakang kan The Independence Monumen
Time ni Mr. Papa tgh amik exam lg kot.., flight dia ptg, tp agenda lawatan kami tetap diteruskan..hehe.
Disini juga terletaknya rumah Prime Minister Cambodia,
bergambar 1  family bersama our tourist guide.
Disebabkan cuaca panas, yg lain x berminat nak bergambar² disini, tp bg Mama alang² dh sampai kita redah je la..
wajib la disetiap tempat yg kami pergi tu bergambar..

Selesai bergambar², agenda lawatan diteruskan ke Wat Phnom pulak dengan menaiki bus kami. Kawasan lawatan dia mmg dekat² area tengah bandar Phnom Penh ni je, sbb tu 1st day kami dapat selesaikan semua agenda lawatan.


Day 1 @ Phnom Penh - Visit Wat Phnom

Dah kata dekat² bandar ni jgk, 10-15 minit perjalanan dah sampai Wat Phnom, disebabkan hari pertama sampai dengan x cukup tidur turun² flight dah terus melawat², masing² nampak lemau je bila agenda lawatan lebih kepada melawat temple/pagoda yang memerlukan kami mendaki sikit anak tangga ditambah dengan cuaca panas, letih jgk dibuatnya tp disebabkan ini dah masuk dalam pakej yg sudah pun kami byr, layan kan je la + pada Mama anggap je ini lawatan mengenali budaya dan sejarah negara orang yang baru pertama kali Mama sampai.

   Sedikit info ttg Wat Phnom :-
  1. sumber  - Wikipedia :- Wat Phnom is a Buddhist temple located in Phnom Penh, Cambodia. It was built in 1373, and stands 27 metres above the ground. It is the tallest religious structure in the city. The pagoda was given the name of Wat Preah Chedey Borapaut. 

Family pic berlatarbelakang kan Wat Phnom, 3 org kanak² dibelakang begitu leka menengok round clock tu ..jam ni berfungsi tau, leka anak² nengok jarum jam tu bergerak...huhu
Masa untuk mendaki anak tangga untuk ke temple berkenaan

tiket masuk 1USD , sudah termasuk dlm duit pakej yg dibayar.
rilex skjp penat naik tangga..huhu
View drpd atas
selesai sudah, turun ikut tangga sebelah sini plk.
Rasa naik turun tangga tu x jd masalah sgt, yg x tahan sbb cuaca panas..
Day 1 @ Phnom Penh - let's look at pigeons!

Jom kita tgk Burung Merpati ni di depan Royal Palace je. Memandangkan Royal Palace open utk lawatan pkl 2 ptg, jdnya tourist guide decide untuk kami look at pigeons first.

Semasa di dalam bus lagi tourist guide ada inform kpd kami semua, nanti bila sampai disini akan ada ramai bdk² yang akan menjual makanan burung untuk kita bg mkn kepada burung merpati, tp x sangka plk bdk² yg menjual ni akan paksa kita membeli, cara dia paksa ialah dgn mengejar kita dan terus je letak plastik mkanan burung tu tgn kita, letak dkt tgn kami boleh jgk inform xnak, tp bila dia bg dkt anak², diorang amik je, bila Mama kata pulang blk, anak² bkn faham x boleh, dh anak² nangis nak bg mkn pd burung, adoiyai bkn xnak beli, masalahnya kami xde duit kecik nak beli, harga yg mereka jual 1 bungkus 1USD. Masing² duit x pecah lg, nasib baik our travel ejen sudi byrkan utk kami n ada 1 bungkus mknan tu Mama byr RM1 kpd bdk tu, itupun ikutkan dia xnk terima RM, tp dia paksa jgk beli, Mama ckp RM boleh la, at last redha jgk dia terima RM..

wah byknya burung merpati, anak² teruja la n bkn main srnok lg diaorang berkejar²an dgn burung.

See..Look at the birds..terbang cantik..,
 building kuning dibelakang tu la Royal Palace.
Ala birds dah terbang ke hujung sana
apalagi berkejar kesini plk..
happy betul anak², berlari² kejar burung sampai main redah je lecak, kotor kasut dibuatnya.
Happynya Acik

Kanak² riang bermain dgn burung merpati

Ok times up, masa untuk isi perut plk (lunch) dan check in hotel..

Kesimpulannya, setengah hari day 1 sudah berlalu n pandangan secara peribadi ttg lawatan ni, ermmm..letihnya sbb cuaca sgt panas n agak x berapa menarik minat Mama maybe spt yg Mama ada maklumkan diawal n3, sbb disini kita lebih kepada lawatan ke temple/pagoda, kalau melawat kesenian Islam tu berminat jgk la, ini temple/pagoda xdela mendalam nak tau, tp Mama amik pada sudut positif utk mengenali sejarahnya dan keunikan ukiran dan pembinaan bangunan² nya . Memandangkan ini merupakan pengalaman pertama Mama ke sini, x rugi pun at least Mama berpeluang jgk melihat tempat orang dan tau la serba sedikit sejarahnya..:)

Melihat dan bg burung merpati ni makan, menarik sbnrnya kalau ianya dilakukan pada waktu petang, lg plk ini aktiviti disukai oleh anak² dan dimaklumkan oleh Mertua Mama yg pernah sampai disini, waktu petang lg ramai yg bersantai disini dan dpt dilihat ada yg bermain wau disini.

N3 Auto Publish, tuan tanah masih bz br balik Audit.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

3 comments:

  1. banyaknya burung merpati...budak-budak memang seronok ler dapat dekat dengan burung merpati tu...

    ReplyDelete
  2. Kakak pulak yg senyum-senyum tengok semua gambar tu Eija. Seronok sebab family group senang nak buat schedule. Makan pun selera sama. Burung merpati kalau kita tabur makanan memang makin jinak dia Eija.. itulah yg anak-anak teruja.

    ReplyDelete
  3. ok tak sabar nk tgk ape yg ade jual kat sana .... hihi ade tmpt soppin besh tak

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails