Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, November 28, 2012

My 1st Trial Durian Crepe| Step by Step Membuat Durian Crepe

As Salam,

Hujung minggu lepas misi Mama untuk membuat sendiri Durian Crepe telah pun berjaya..Alhamdullillah 1st trial tidaklah mengecewakan..kiranya menjadi la tp nak kata terbaik tu xde lah sbb byk lg kena improve..part kulit dia tu lembut dah mcm yg Mama suka n yg penting Zaquan pun suka kulit /pancake dia tu tau..siap 2 keping masuk dalam mulut dia sblm letak filling durian dlm tu.

Kelmarin Mama ada bawa di opis bg kawan² opis Mama rasa n komen. Mendapat komen yg baik dr kawan², diaorg kata rasa sama je mcm Mama Tun Nur Safiya buat..(dia sifu Mama yg mencetuskan minat Mama utk try menery n masak memasak ni). 

Oh yeah² kembang sat kena puji tp mana leh lawan Mama Tun Nur Safiya. Mama Tun Nur Safiya ckp Mama punye kulit/pancake tu besar sikit dr yg dia buat sbb tu Mama dapat sikit w/pun bancuhannya sama mengikut resepi yg dia bagi (faktor kuali yg digunakan, Mama guna kuali tefal x guna kuali leper tu). 1st trial buat Durian Crepe ni Mama dapat 15 keping. Masa siap je sekeping mmg Mama tgk..Wow..Gebusnyaa Durian Crepe Mama ni...hehehe


Ini la rupanya Durian Crepe yang mama wat

Mcm Mama pernah ckp sebelum ni, terlalu byk version Resepi Durian Crepe ni kan.., untuk 1st trial buat ni Mama ikut resepi dari Mama Tun Nur Safiya. Okey la Mama puas hati, x tau la selera kwn² macam mane..

Jom kita tgk resepi membuat Durian Crepe ni

ini antara Bahan2 utamanya:-

Bahan² Untuk Membuat Kulit/Pancake Durian Crepe:-
- 6 sdt gula halus
- 6 sdt tepung ubi
- 3 sdt tepung gandum
- 3 sdt butter dicairkan
- 8 biji telur (Mama guna 6 biji)
- 190 ml Santan + air  (Mama guna santan kotak kecil + air (100 ml santan + 100 ml air) (rasanya kalau uolls nak guna/abiskan satu kotak kecil santan 200ml tu pun xpe + dengan sedikit air..lg berlemak gitew kan..)
- 1 sdt esen vanila
- 1 sdt pewarna kuning

Cara² Membuat Kulit/Pancake Durian Crepe:-


1. Satukan tepung gandum, Tepung Ubi dan gula halus (Mama guna gula icing campuran)
2. Tuangkan Marjerin yang dicairkan kedalam bekas tapung dan kacau bg mesra
3. Pukul telor dalam bekas yg berasingan
4. Masukkan telor yang telah dipukul ke dalam bekas tepung, masukkan santan & air, sebatikan menggunakan whisk.. 
5. Ready untuk dimasak di dalam kuali (nak cantik guna kuali leper, tp Mama guna kuali tefal yg size kecik pun ok jerk x pyh guna minyak pun..)



Filling 
- 100 grams UHT cream (Whipped) - (Mama guna Whipping Cream Non Diary brand Value Pride)
- 200 grams Isi Durian

Mama punyer Mixer sudah rosak...byk sedihh woo..sib baik ada cara lain untuk putar kasi kental Whiping Cream ni..Mama guna blender jer..hasilnya puashati ..rasa mcm lebih kental dr guna mixer jer..


Cara2:-

1. Whipping Cream ikut suka kwn2 nak beli brand ape..Mama guna brand Value Pride. Nak beli yg dh siap readymade x perlu pukul² lg  pun ado tuang terus atas kulit..hehe
2. Masukkan dalam blender 500 ml Whipping Cream
3. Hasilnya selepas diblender..naik sampai 700ml woo..
4. See..kental x..? nak tau dah kental ke x..cer angkat n tuang ke bawah..lambat nak jatuh ..tu kira kental dah tu..
5. Hasilnya Mama dapat satu bekas aiskrim milo tu..


atau boleh buat pastry cream sendiri 

Pastry Cream
2 cawan susu segar@cair
1/2 cawan gula - boleh dikurangkan
4 biji kuning telur Size A
2 sdt Serbuk Vanila
Secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

Cara² Membuat Pastry Cream:-
- masukkan susu 1/4 dulu dan gula
-masak dalam api yang kecil hingga sebati
-masuk telur kacau lagi
-masukkan vanila dan garam, kacau sebti
-masukkan tepung jagung sesusu dulu
-kacau masukkan baki susu dan tepung jagung semuanya
dan masukkan butter
-kacau sebati hingga mendidih
-tukar ke dalam mangkuk
-tutup mangkuk dengan plastik pembungkus
-simpan dalam peti selama 3 jam@semalaman.


Cara2 menggulung kulit/pancake Durian Crepe:-


1. Panaskan kuali non stick, tuang adunan sesenduk kecil, agak² jangan nipis sangat atau tebal sangat, sedang² je
2. Nampak macam dah kering boleh angkat, hanya masak sebelah bahagian sahaja tau, bahagian yang atas tu nanti adalah bahagian luarnya.
3. Letakkan sesudu Whipping Cream dan sesudu isi durian .
4. Lipat dan Gulung
5. Dah jadi dah Durian Crepe nye, Nyum².., siap simpan dalam peti sejuk..makan sejuk² baru sedap.

Setelah dikeluarkan dari peti sejuk..
Nyamannya Durian Crepe


Jadilah untuk Mama makan sendiri bukan untuk dijual pun, Pada Mama selagi anak² Mama suka makan itu dah cukup baik dah pada Mama. Komen untuk hasil air tangan sendiri ni, mmg la Mama punye Kulit ni terbesar sikit, sbb Mama guna kuali tefal pastu baik punye mama lenggang dia ikut bulatan kuali tu...hehehe..kalau kwn2 nak buat, buat la kecik sikit dpt byk..n gulungan nye pulak patutnya gulang yg pendek dulu tau, mcm mama ni gulung yang bahagian yg besar dulu..tp itu x jd masalah besar pun..jnji ada gak rupanya Bantal Durian/Pancake Durian/ Durian Crepe ni..n rasanya pun Sedappp..

Selamat Mencuba pd kawan2 yg ingin mencuba..

Semalam Adik Ipar dah try buat kulit dia menggunakan 5 jenis tepung..Walla sedapnya..Zaquan n Ziqry makan kulit dia sampai 4 keping sorang..boleh la lepas ni misi mmbuat 2nd trial Durian Crepe menggunakan resepi yg Adik Ipar dah buat pulak..^_^..

Menikmati Pancake Acik..

p/s: terima kasih pada kwn mama (Mama Tun Nur Safiya) yg sudi berkongsi resepi dia ni dengan Mama, akceli dia bgtau ni resepi dari kawan dia, kawan atas kawan la kiranya ni..ape pun maafla kalau resepi ni ada pemilik asalnya tp Mama x tahu linknye..Ikutkan resepinya ni pun kami sama2 dah membeggarnya..huhu..resepi asal xde letak santan tau sbnrnya..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

26 comments:

  1. salam eija...
    wow menjadi lah.. aduh teringin lg nk buat,sbb saly buat kiranya 70% jew mjadi mungkin salah step kot.. nnti saly nk buat yg resepi eija punya.. trm kasih ya eija n selamat ber crepe..hihii..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saly,
      alhamdullillah boleh la, ikutkan eija buat ni pun eija rasa 80% jer kot yg jd, sbb patut dpt 30 keping tp dapat 15 keping..hehe
      eija pun masih dlm proses belajar gak saly, maafla kalau if nnti awk try ikut step sy ni x menjadi..sbb mcm sy ckp ikut selera masing2 gak sbb terlalu byk version resepinya kan..+ eija x pernah rasa pancake/durian crepe yg sbnr..kalau nak bandingkan dgn yg kawan dan adik ipar eija dah buat..kiranya sama la jd mcm mane yg diorg buat..

      Sama2..:))

      Delete
  2. tahniah..rajin tul awk mencuba..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..:)
      xde la rajin sgt tp sbb ada sifu yg nak ajar..itu yg semangat nak buat...hehe..bertambah semangat nak buat bila 1st time buat jd n benda yg kita buat tu mmg kita nak sgt makan..hehe

      Delete
  3. wah...dah try buat...lynn belum pernah cuba makan pun...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itulah hari tu dah merasa kali ni berjaya buat sendiri..:)

      Lynn cuba la buat sendiri..mana tau menjadi..

      Delete
  4. wah siap ade step by step...thanks share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..mood rajin dtg..puashati dapat buat sendiri..kasi up sekali dgn step by step..heheh..

      Delete
  5. sedapkan Dc ni.. baru lepas buat juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan mmg sedap..
      ohh iye ke..syila guna resepi yg mana..share la..

      Delete
  6. fai memang tak rajin nak buat. vit M jdi besr bila nk ke dapur. hihi.. kalo nk mkn, order jer.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala eija pun sama byk M dari R, tp bila sesekali cuba buat menu yg kita suka makan/lain dr yg lain srnok pulak..

      Delete
  7. Kak, klu ikut resipi ni crepe nya cm telur dadar kan?
    Sbb byk guna telur..
    Guna lg 1 resipi..tu best..guna sebijik je telur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ada rasa telor tp xdelah rasa telur dadar nad sbb k.eija kurang kan telor dia tu n ada letak santan..

      ohh ye ke..nnti nad share la resepinye..ke nad dah kongsi resepinya k.eija yg x perasan..

      lepas ni k.eija nak try buat ikut resepi adik ipar pulak sbb semalam k.eija dh rasa dia buat guna 5 tepung - tepung gandum, tepung ubi, tepung pau, tepung kastart n tepung ape ek satu lg..x igt pulak, susu cair, gula kastor dan 4 biji telor. Memang sedap k.eija rasa pancakenya tu ada rasa nestum..maybe sbb tepung kastard tu ke yg buat dia rasa nestum...mmg nnti k.eija nak try buat lg sekali sbb whiping cream ada byk lagi tu...hehehe

      Delete
  8. buat sendiri yer.... memang macam² versikan... pandailah nak pilih yg mane janji sedapp... sekarang pun ade banyak pilihan crepe cempedak dan mangga pun ade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu ikut selera masing2 la kan..tp setakat ni k.eija puashati la sbb k.eija buat pun just utk sendiri makan bkn utk dijual..bertambah puashati bila 1st time buat terus menjadi serta dpt komen positif dr kwn2 yg merasa..:)
      haah mcm2 crepe ada..

      Delete
  9. terer tu ... pastu ko mmg brani la mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish xde la terer, akceli senang je buat ni..iyelah buat lempeng..yg buat complicated sbb x tahu resepi mana satu yg paling ok sbnrnye...hehe
      Whipping cream tu just blend kasi kental n isi durian nye lenyek2 je pastu gulung dan lipat ..siap..hehe

      aku berani mencuba resepi yg aku suka makan je..hehe

      Delete
  10. eija.. rajinnya buat crepe ni.. ayu mmg malas nak buat... suka makan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terajin buat sbb bahan2nya mmg dah ada,eija just beli Whipping cream n pewarna kuning je, tepung2 n gula icing, santan tu semua guna stok yg mmg dah ada dirumah..lebih bhn2 buat biskut raya aritu ..hehe, durian pun free..

      Delete
  11. sedapkan..first time makan terus jatuh cinta...
    tapi rega boleh tahan...beli satu pek tak cukup...
    nampaknya kena buat sendiri....macam eija...
    weekend nilah nak try ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu harga pasaran online durian crepe ni mmg jatuh sekeping tu RM2, pastu bkn leh beli 1 ketul minimum packing dia 3 ketul..so mmg costing sikit..x rugi pun wat sendiri, buat jgn x buat..w/pun sbnrnya kalau buat sendiri pun mmg kos dia mahal sbb nak beli durian..durian kan mahal, tp eija durian free je itu yg terlebih rajin nak buat sendiri..hhehe

      yg pasti puashati lg if buat sendiri..sbb if dpt byk..puas la kita makan..hehe

      Delete
  12. Cantik hasilnya... :)

    Betul tu kak, selagi keluarga kita menyukainya dah cukup untuk kita kan :D

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak, teringin sangat nak buat sendiri. thanks bagi resepi semua. heee mengiurkan >________<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      sama², try la buat, puas hati bila kita dpt buat sendiri..:)

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca & Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails