Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, August 20, 2014

Syawal 1435H/Aidilfitri 2014 | Malam Raya & 1 Syawal 1435H Kami

Assalammualaikum,

Dah masuk minggu ketiga di bulan syawal, ramai yg dh abis up story raya masing², Mama baru terhegeh² nak up story raya, minggu lepas mmg x menjenguk langsung blog, Mama outstation ke Bintulu, Sarawak (11 - 15 Ogos 2014/15-19 syawal 1435H), tapi Mama pun xnak ketinggalan nak juga up story raya kami w/pun story dah basi dan rutin raya setiap tahun kami adalah sama dan biasa² je..

Raya tahun 2014 ni giliran beraya di kg. sebelah Mr. Papa di Kg. Bahagia, Bangi (Kg sebelah Ayah) dimana 3 malam bermalam di kg. Bahagia (29 Ramadan - 2 Syawal), lepas tu 2 malam di rumah parents Mama di Cheras  (3 -4 Syawal) dan semalam di rumah Mertua Mama di Bandar Baru Bangi (5 Syawal). Hujung minggu (6-7 Syawal) dah mula bermalam di rumah sendiri. 8 Syawal dah mula kerja. Cepat la pulak rasanya cuti raya 10 hari berlalu..huhu.

Kami berdua anak jati Selangor dan kg. pun dekat² sejengkal je, kg dekat pun still amalkan sistem giliran tau tp setakat ni alhamdullillah mmg xde masalah dgn sistem giliran yang kami amalkan.

Tahun ni alhamdullillah kami semua adik beradik (6 orang) dapat berkumpul dan berbuka puasa bersama di rumah parents Mama sebelum kami balik ke kg, itu yg untung kg. dekat² ni malam raya masih boleh habiskan masa bersama family. Malam raya tu anak² sibuk la nak main bunga api dgn sepupu dan pakcik²nya, suka la ada yg melayan. 


Malam tu dalam jam 10mlm kami pun gerak terus ke Kg, sampai kg. atok n nenek zaquan n ziqry ajak ngeteh, ikutla atok n nenek ngeteh sekali.., kami semua ni jenis suka ngeteh tengah² malam..hehe.

Seperti kebanyakkan dan kebiasaan kita di pagi syawal sudah tentunya ke Masjid untuk menunaikan solat sunat raya, balik sembahyang raya masa untuk menikmati hidangan/juadah raya yg tersedia hidang dan semestinya rutin wajib bermaaf²an di pagi raya..,Ya begitu jgk la rutin kami di pagi syawal yg mulia ini.

Pagi 1 Syawal Mama mesti nak sedondon 1 family, tahun ni tema baju raya kami GOLD CHOCOLATE, kaler tema last minute pilih, sbbnya kain baju mama dh beli awal, tempahnya yg lewat, bila baju mama dah siap baru perasan sampai 2 pasang baju raya mama kaler gold, jadinya terus ckp dengan Papa thn ni tema GOLD la, Papa ikut je n dia pun tahun ni pesan x pyh belikan baju melayu utk dia (Part baju raya 1 syawal mmg Mama yg uruskan), dia nak recyle je baju melayu yg ada,  untuk dipadankan dgn kaler gold jdnya Mama decide Mr. Papa pakai baju melayu cekelet., jadila tema GOLD CHOCOLATE, nasib la bila bergambar cekelet tu masuk la dgn GOLD

Tahun ni jgk baju melayu anak² adik lelaki Mama/Ateh Cu Zaquan n Ziqry sponser, sampin plk Mak Yang Zaquan Ziqry sponser. Tq Ateh Cu dan Mak Yang Zaquan n Ziqry, jimat budget Mama n Papa..hehe..thn ni mmg budget ciput je pun.., 1st time thn ni anak² xde kasut raya, selalunya kasut raya ni budget Mr. Papa, tp yelah sejak dah kena berulang setiap hujung minggu Melaka - Bangi, terasa jgk costing dia.. , ada jgk budget Mr. Papa utk anak², Songkok tu Mr. Papa yg belanja k n Mr. Papa shopping dekat Padini sorang 2 pasang baju jalan anak² dapat..:)).

Begitula serba ringkas Syawal 1435H kami, tp ni Mama nak fokus aktiviti 1 Syawal 1435H kami..xde story menarik pun, just nak simpan pic² masa kami ambil di pagi syawal.., tahun lepas kami ada agenda dan dapat bergambar lengkap dengan keluarga mertua Mama, siap dengan tema Raya Pertama..hehe, tahun ni mana yg ada je lah bergambar n tahun ni kami semua ambil kesempatan bergambar dengan Atok / Unyang Zaquan n Ziqry dengan tema selfie/wefie..hehhe, :p

2 Hero Ready untuk ke Masjid.
Dah smart² berpakaian baju melayu lengkap bersongkok dan bersampin, tp nak suruh posing ambil gambar bkn main susah, x sporting.., yelah yg Mama nye pun sibuk nak ambil gambar je..hehe


Abg n Adik nak ikut ke Masjid tp biasalah peel memasing sblm nak keluar rumah, mesti buat hal dulu (sibuk nak makan nasi ngan telor sblm ke masjid..ini abg dia punye peel, yg adik plk mengikut), sudahnya balik dari masjid, Mr. Papa kata x sempat pun nak sembahyang raya,  dengar khutbah raya je.., xpelah..khutbah raya pun berguna tu..


Aktiviti menikmati hidangan mmg xde la nak snap² sbbnya time org lelaki kuar g solat sunat raya, kami yang x ke masjid ni dah siap makan dah..hehe.

Sesi wajib di pagi syawal..bermaaf²an, tp tahun ni mama x feel sgt la bermaaf²an sbbnya time kita sibuk nak bermaaf²an time tu lah anak² pun sibuk buat perangai, time ni la plk dia merengek nak main bunga api, sabau je la.

FIL n MIL / Atok n Nenek Zaquan n Ziqry


Sesi bermaafan antara cucu² bersama atok n nenek



Abg minta maaf Nenek...


Adik minta maaf Atok..


kami plk dengan atok, lps bersalaman dengan atok, Mr. Papa plk dlm hati ada taman, rasa sayu sbbnya atok skrg ni dah pelupa n dah x nampak, jd masa bersalam tu mmg lama jgk la atok akan tanya n pegang tgn kita..


Kami anak beranak plk nak minta maaf, mmg nak cepat betul sbb si hero dh x sabau nak main bunga api kan..


Lepas bersalam, mestilah sibuk nak bergambar kan, mmg susah betul nak dapat kerjasama daripada anak² utk bergambar, inipun kebetulan je suruh adik ipar candid² je la gambar kami, janji ada family pic..hehe, nasib ok n mama suka tgk pic ni, cerita disebalik zaquan peluk belakang mama tu sbnrnya dia dok pujuk mama bg dia main bunga api..,bila mama kata ok tp amik gambar n minta maaf dulu, ok skjp je lepas tu terus melalak...


ini buktinya Abg Zaquan melalak di pagi raya, bkn sbb insaf minta maaf sampai nangis² tp nangis nak main bunga api punya pasal.., nasib la adiknya x sama menangis, cuma mengikut nak main bunga api sama..

bonding time with acik²


Inilah yang disalaknya.., nak main bunga api..., nak main bunga api.., berdua pun jadi nak main, Ok..ok..main la bunga api sampai puas.., nanti kita bergambar reramai tau..



Selfie dgn acik eiya n acik cha..
hakikatnya..anak² cuma sporting bergambar dgn acik² dia je, kalau mama n papa yg ajak mmg dia x layan..cian mama tau..


mmg betul x dilayannya, bila Mama n Papa dh ready nak bergambar bersama, anak² nak bermain daun di halaman plk.., tp kami 1 family tetap selfie/wefie..hehe



Layan kan je la pic kami bergambar² di pagi raya ni w/pun gambar x berapa cantik sbb anak² x sporting n utk bg kerjasama bergambar

bertiga dengan adik Ziqry,
see..sibuk nak main daun pokok rambutan, main la janji kamu diam...


Adoiyai..mama je yg beriye memandang kamera..


Huhu..jadi la janji ada family potret di pagi syawal.


Kenangan kami 4 beranak with atok/unyang Zaquan n Ziqry



With Fil n MIL


With Adik² Ipar


Model kerete..hehe, baru ada  mood si kecik ni dtg nak bergambar..


Selesai bergambar, kami pun terus gerak beraya ke kg sebelah Mak Mertua Mama di Jenderam Hilir


tp Wak (Nenek) xde  n makcik² yang lain xde g beraya ke Kuala Selangor, kami beraya di rumah Mak Uda Mr. Papa je syawal pertama tu, pastu balik rumah atok dengan aktiviti Zzzzzz..heheh..cover tido penat wat kuih x abis² lg kot..1 family tido.

Itu je la kisah 1 syawal kami, kalau rajin ada la n3 syawal yg seterusnya, tp minggu ni br blk audit, bz nak nyiapkan report..

n3 auto publish..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, August 4, 2014

Salam Syawal 1435H/Aidilfitri 2014

Assalammualaikum,

Masih lagi di bulan Syawal, dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Salam Syawal 1435H/Salam Aidilfitri 2014 buat kawan² blogger yang saya kasihi semua..Maaf Zahir Dan Batin. 

Hari ni Mama dah mula bekerja setelah 10 hari bercuti raya, so mood raya tu masih ada dan mood nak menghapdet blog pun sgt Malasss..bersawang giless blog my memories ni kan... mood M sgt byk woo...huhu.., story raya nanti la mama update, lgpun storynya sama je spt tahun² yg lepas jgk..tahun ni giliran beraya di kg sebelah en. suami..

Family Potrait pd 1 Syawal 1435H @Kg. Bahagia, Bangi.


Hehe..sempat lagi..selfie hari pertama bekerja setelah 10 hari bercuti/pic 8 syawal
makin boolat pipiku..menjadi² selera makan lebih² lagi time raya ni kan..


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, July 10, 2014

30.06.2007 - 30.06.2014 ~ Alhamdullillah 7 Tahun! | Berbuka Puasa Di Luar Sempena 7th Anniversary

Salam 12 Ramadhan,

Menghampiri 2 minggu sudah kita berpuasa, Alhamdullillah dapat menjalani ibadah puasa seperti kebiasaan bezanya tahun ni kami berpuasa tanpa Mr. Papa disisi tp itu tidaklah sampai kami rasa kosong di bulan Ramadhan ni sbbnya Mama n anak² bermalam di rumah Mertua membantu MIL n FIL buat biskut raya [cari duit poket utk raya :)], seperti jgk thn² sblmnya tiada masalah utk berkejar balik masak sbb hidangan berbuka tu mmg complete Mak Mertua dah siapkan (Tq MIL n FIL), Mmg bertuah sungguh Mama ni keluarga dekat² dapat la menumpang kasih, hujung minggu plk masa utk Mama berbuka puasa bersama Family Mama plk. Begitulah rutin Mama di bulan puasa ni, pergi kerja seperti biasa w/pun bulan puasa mama x bertukar waktu bekerja pun, still amik WP3 (8.30pg - 5.30ptg) , jemput anak² dari tadika/taska selalunya pkl 6ptg jgk baru berjaya gerak keluar dari Putrajaya, biasa dah meredah jammed, itu yg sampai rumah kul 7mlm, lepas maghrib dah start operasi buat biskut raya sampai la tgh malam..(lai²..sapa mau order biskut raya..)

Panjang plk mukadimah, straight to the point, pada 2 Ramadhan 1435H / 30 Jun 2014 (Isnin),  alhamdullillah genaplah usia perkahwinan kami 7 tahun. 7 tahun yang penuh dengan suka dan duka, sedangkan lidah lagi tergigit inikan plk suami isteri kan, moga kami berdua tabah hadapi setiap ujian dan dugaan yang menimpa, sentiasa doa kan yang baik2..insyaallah, moga ikatan perkahwinan ini sentiasa di bawah limpah rahmat Alllah S.W.T..Amin.


Pic nikah 7 tahun yang lepas
30.06.2007


Berbuka Puasa @Secret Recipe Sempena 7th Anniversary

Memandangkan anniversary kami jatuh pada bulan puasa, ingatkan dh xde agenda makan² dah, tp kebetulan plk Mr. Papa bercuti sbbnya Melaka amik cuti 1st Ramadhan yg jatuh pada hari Ahad dan dibawa ke hari Isnin, so dapat la kami makan² diluar / berbuka puasa diluar bersama 4 beranak pada hari ulangtahun perkahwinan ke- 7 kami ni.., lepas ni maybe la xde peluang nak berbuka bersama diluar sbbnya hujung minggu pun Mr. Papa ada kelas.

Tempat makan untuk berbuka puasa pilihan Mama di Secret Recipe, Alamanda, bkn selalu pun makan di SR, selalu pergi SR beli kek je..huhu, , Menu pilihan macam biasa tekak western kami ni..

Adik Ziqry buka puasa terlebih dahulu, yg bagusnya dia mmg peminat tegar kurma, sebelum Mr. Papa jemput kami untuk berbuka puasa (Mama keje seperti biasa, anak² pun ke tadika/taska spt biasa, Mr. Papa sorang je yg bercuti), Mr. Papa sempatla pergi service kereta kami n dapat la kurma 3 biji, bila sampai SR pun dpt lgi kurma, 3 biji kurma yg dpt habis adik bedal, bila tgk ada kurma lagi dekat SR pun beriye dia makan, bagus² Adik elok tau makan kurma ni byk khasiatnya, berbeza betul dgn Abg dia x minat lgsung kurma..



Ini menu pilihan Mama..Chicken Parmigiana


Mr. Papa punye menu..Spagetthi Bolognese
tp yg beriye makan Zaquan n Ziqry



Utk Abg n Adik..Mushroom Soup sorang satu..


Abg Zaquan paling demand, kunun bila tanya nak makan ape xmo makan, tp dia punye demand tinggi dekat dessert,  ini Abg Zaquan punye..Hot Choc, Sundee Ice Cream n x lupa jgk Choc Indulgence dia.., x termasuk dia bedal Spagetthi Papa lagi..huhu


Anak bujang ni dah kuat makan skrg ni..


Ini Dessert Mama, Lava Choc..nyum2..sedap..


Alhamdullillah, selesai berbuka puasa, dapat makan² sempena anniversary ni pun dah rasa happy yang penting ingatan pada tarikh² penting kami.., selalunya mmg meraikan dgn makan² je pun, dah lama x bertukar² hadiah..huhu.


p/s : Tuan tanah makin lama makin merudum mood berblog ni, acaner ni..huhu, waktu yg ado..sbnrnya tuan tanah cover tido penangan bantu wat biskut raya..hehe..nak ngadap pc mata rasa letih woo..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Friday, June 27, 2014

Alhamdullillah..Finally The Power Of Dream!

Salam Jumaat,

Lagi 2 hari kita akan menyambut bulan yang penuh berkah, bulan Ramadhan Al Mubarak, selamat menyambut puasa buat semua umat Islam.

Citer xde kaitan dgn bulan puasa..hehe, cuma nak simpan citer ni dlm my blog, Alhamdullillah, finally Mama dapat baby baru, baby H..hehe.., ye² je, baby baru tu New Car la..Honda City, Yeay finally Mama miliki kereta sendiri..^_^..

Xdelah nak bangga sgt pun, sbb ni pun sbnrnya buat menambah hutang je, bkn beli cash pun, hutang.., bulan depan dh start bayar..terasa weiii..duit semakin menipis..huhu. Almaklumlah sebelum ni xpernah ada komitmen bayau kereta. Dah 2 minggu pun kereta ni berada di atas jalan. (hari keluar kereta - 14/06/2014 (Sabtu) )

Last minute sbnrnya Mr. Papa offer nak jual kereta Waja dia n beli kereta Honda City ni, ni pun memikirkan usia kereta Waja yg kami pakai tu dh 13 tahun dan kami plk duduk berjauhan skrg ni ditambah dengan kereta Waja tu mmg dah asik buat hal je, Mr. Papa risau jgk sbb skrg Mama yg guna kereta, papehal jd Mr. Papa xde, susah jgk.., mmg keputusan nak beli kereta baru ni on the sport je sama² setuju, 2-3 hari bincang nak tukar kereta, minggu depan nye terus booking, alhamdullillah sebulan booking terus dapat. Lagipun berminat dengan Honda City ni sbb now kan Honda City harganya dah turun, so mampu milik la, Duit jual kereta Waja tu Mr. Papa bg Mama buat Down payment kereta Honda City ni. Kami pilih Honda City S+ je (RM78,800), nak amik yg yg full spec. x mampu..huhu

Alang² beli kereta baru, kami pun try la beli no. plat, tp sabar je la, 3 nombor pilihan pertama Mama dh abis org booking, no KL kan cepat betul jalan, ikutkan pilihan Mama nak nombor 1) 5171 (siti), 2) 7113 (no lama kereta Waja) dan 1107 (bday Mama). Ermmm tp dapat no. yg skrg ni pun ok gak 3006 (tarikh nikah kami), alhamdullillah 30.06.14 ni genap 7 tahun usia perkahwinan kami, jatuh bulan puasa, hari kedua berpuasa, xde sambut² la nampaknya..huhu.

Honda..The Power Of Dream
Honda City S+
Colour : Metal Metallic


Pic kami wif our new car


Hari pertama bawa ke opis, Baby H dah jejak Alamanda, bawa geng opismate berjalan..


Waja dalam Kenangan, byk berjasa ni.
Time ni tgh nego nak jual dkt used car. Tq FIL n MIL yg byk membantu dalam urusan nak let go kereta ni, yelah Mr. Papa dh jauh n hujung minggu bz dgn kelas.
pic ni pun MIL yg snap tau..


p/s: n3 auto publish, pn. blog hari ni amik cuti rehat nak bersesak2 ke Soga S Card Members Day..^_~..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Tuesday, June 17, 2014

06.06.2014 ~ Happy 6th Bday Muhammad Khair Zaquan! | Bday Celebration @Tadika

As Salam,

11 hari sudah berlalu, hari ni baru berkesempatan nak update N3 ttg hari ulangtahun kelahiran our hero chinta hati Papa n Mama ni. Bz nau Mama nya skrg blog x tertengok apatah lagi nak menghapdet, blogwalking jauh sekali la..huhu, ermmm..ada ke lagi pembaca blog Mama ni..

Straight to the point, 06.06.2014 (Jumaat) merupakan hari ulangtahun kelahiran hero pertama kami Muhammad Khair Zaquan yang ke 6 tahun, cepat sungguh masa berlalu 6 tahun dah abg, tahun depan abg dah bersekolah penuh, x boleh nak main² dah, kena lebih beri tumpuan kepada pelajaran, skrg ni tadika bolehla enjoy², Doa dan harapan Mama n Papa moga abg menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat, jadi anak yang soleh dan jadi abg yang terbaik buat Adik..AMIN.

Surprise Dari Mr. Papa Buat Bday Boy

Surprise buat bday boy ialah Mr. Papa balik hari dari Melaka semata² nak jumpa bday boy di hari ulangtahun kelahiran abg, nak surprise punye pasalkan, time Mr. Papa sampai rumah tu kami bertiga tido..hehe, ye lah sampai rumah dah kul 11 malam, lgpun Mama xde plan nak celebrate bday Zaquan mlm tu, selalunya ada gak plan sambut detik 12 mlm, tp kebetulan nak sambut pun atok n nenek ZZ pergi holidays time ni ada di KK, Sabah. Alang² Mr. Papa dah bersusah² balik dari Melaka naik motor plk tu, kami kejutkan jgkla abg dan adik n kebetulannya pulak Nenek Mr. Papa masuk hospital, jdnya Mr. Papa terus ajak kami bertiga ke hospital di KPJ Kajang, lepas tu boleh terus keluar sambut bday abg katanya, lepas tu Mr. Papa dah nak kena pecut ke Melaka semula..

Ini dia bday boy happy, Mr. Papa bawa g makan Mcd di hari ulangtahun kelahirannya, time ni dah kul 12.30mlm, bday boy siap tanya kek xde ke..? hehe, sorry abg, kek xde, tp esok ada kek Ninja Go buat abg, esok abg celebrate dgn kawan² dan Cikgu ...


Bday boy wif Mama..


Tq Papa, bawa kami makan² dihari ulangtahun kelahiran abg ni..


Detik 12mlm di hospital, sempat lagi Abg bergambar dengan Unyang n time ni sbnrnya kami² yang ada dekat sini sempat nyanyikan lagu happy bday to abg, tu yg dia tersipu² malu tu.


Malam tu, kul 2pg Mr. Papa dah pecut ke Melaka semula sbb esoknya hari Jumaat hari bekerja seperti biasa, alhamdullillah selamat sampai.

06.06.2014 ~ Celebrate Bday @Tadika.

Sama seperti Adik Ziqry punye bday sblm ni celebrate bersama kawan² dan Cikgu di taska, Abg Khair Zaquan pun sama celebrate bday tahun di tadika bersama kawan² dan Cikgu, lgpun tahun ni tahun terakhir abg di Tadika. 

Cake Bday Boy - Ninjago
Cake ni mama tempah daripada officemate mama..semakin maju dah kawan mama ni, kek sedap, kek pun cantik boleh buat ikut design yang kita nak..design ni bday boy sendiri pilih tau, nasib baik kawan mama ni boleh buat n merealisasikan la impian abg yg fanatik ninjago ni.., bday boy siap bangga tu 'kek abg ada kaki ngan tangan, kek adik muka je..' huhu..sabar je la dgn abg ni.


Goodies bag buat kawan²


ini isi dalam goodies bag, siap bagi kad ninjago sorang satu buat kawan², yang kelakornya, masa beli goodies ni Mama n Papa x bgtau pun Zaquan n time packing goodies ni time abg tido, so dia mmg x tau apa isi dalam goodies bag utk kawan2 dia, so berlaku adengan menangis lepas smbut bday ngan kawan2..(chatting ngan cikgu dalam wassapp), cikgu pun x thn gelak tgk dia nangis sbb nak collect semula semua kad2 dr kawan dia, apa la abg ni dh bg mana boleh amik blk.


Kad Ninjago


Ala abg ni , ada hadiah buat abg tau..ini reward buat bday boy..lego ironman


Ini antara gambar dari wassapp dengan Cikgu kelas abg..

♫Happy Bday To U..♫ Happy Bday To U, ♫ Happy Bday To Khair♫ Happy Bday To U...

bila mama tunjuk gambar ni dekat abg, abg kata 'abg malu plk bila semua kawan² nyanyikan lagu happy bday dkt abg'.. pemalu rupanya anak Mama ni..control macho gitew..


Ape pun abg happy sgt dapat sambut dgn kawan² ..^_^..



Masa untuk makan kek..




aduihai apa la bday boy nangis nak collect kad ninjago dari kawan²..
nasib baik nangis lepas selesai makan n sambut bday..
inipun masak cikgu dia nak pujuk..


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails