Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, August 3, 2015

Aidilfitri 2015 | Hari Raya Pertama ~ Bermaafan di Pagi Raya dan Family Foto

Assalammualaikum,

Now kurang sgt dah masa utk Mama berblog, mcm mama pernah story sebelum ni, sejak jd supermom ni..(ehh..ye ke supermom..?, hahha..ala boleh je la..), maksud mama sejak PJJ dgn mr. papa dan mama yg uruskan semua urusan anak² pagi...ptg..siang..malam..dgn anak dah bersekolah penuh ni..terhad sudah waktu utk menghadap blog..huhu, la ni Mama plk baru bertukar Unit..so bz sikit la.

Ok..saje meluah rasa..xde mengena dgn story Aidlfitri..

Bercerita pasal Aidilfitri tahun ni, ceritanya sama je dgn story Aidilfitri sblm² ni jgk. Tahun ni giliran raya pertama di rumah family Mama di Cheras dimana malam raya - raya ke-2 bermalam di Cheras, raya ke-3 bermalam di kg sebelah FIL di Bangi Lama dan raya ke-4 kami bermalam di rumah mertua Mama di Bdr Baru Bangi. Macam biasa jgk w/pun giliran beraya sebelah family Mama, tp kami x berkira sgt..ikut kelapangan waktu kedua² belah family, malam raya tu kami sempat lg singgah kg sebelah MIL di Jenderam Hilir dan raya ke-2 dah berjalan raya sebelah Family Mr. Papa...Itu untungnya kg dekat²..

Tahun ni yang beraya bersama di Cheras - Family Mama, Adik Perempuan Ketiga Mama (single mother skrg), Adik Lelaki ke-4 (satu²nya bujang yg belum berkahwin) dan Adik Bongsu Mama. Adik Kedua beraya dgn Family mertuanya di Melaka dan Adik Lelaki yg kelima di rumah family mertua di Shah Alam.

Pagi raya tu lepas menikmati juadah raya dan solat sunat Aidilfitri, wajib la sesi bermaaf²an dan bergambar satu family kan. Selepas tu kami ke kg. sebelah Abah Mama di Sg. Kantan Kajang dan seterusnya melawat nenek sedara/sedara mara belah Abah yang terdekat dan last destinasi kami ke rumah keluarga Adik Lelaki Mama di Shah Alam melawat baby dia br keluar dari NICU sbb x cukup bulan.

Tak mo cerita panjang²..so layan kan gambar kami di hari raya pertama 2015/ 1 Syawal 1436H. (tgk gambar sampai termuntah ni sbb byk nau gmbar nak tepek kat sini..:p)

Pagi 1 Syawal 1436H bersama Ummi dan Abah.

Family foto yg lengkap semua ada x terambil sbb anak² x bg kerjasama..
Foto lengkap bersama adik beradik pun x teringat plk nak amik..huhu



Family Adik Bongsu bersama Ummi dan Abah


Bersama Family Adik Bongsu Mama @ Ucu Apit Zaquan n Ziqry
Maroon vs Silver..


Isteri kepada Adik Bongsu Mama ni sedang menunggu masa je ni..dah overdue pun sbnrnya time ni..
Baby dia bg ibu beraya sakan dulu..makan ketupat lemang rendang puas² dulu..


Amboi ...kemain sporting bergambar hero 2 orang ni bila dgn Ucu Pit dan acik Linda


Abg dan Adik Wif Mak Yang n Ucu Pit


Me n My Younger Sister @ Mak Yang Zaquan n Ziqry...
Wiwin xde..blk beraya dgn Ayah dia di Kelantan..


Sesi Bermaaf²an dan Bonding Time

Orait kita layan pic bermaaf²an plk la ye...

Sesi bermaaf²an dan bonding time di pagi syawal..
Selamat Hari Raya..Ampunkan kesalahan kami semua..halalkan makan dan minum kami dan moga ikatan kekeluargaan kita kekal utuh dan harmoni.












Family Foto & Pic Berdua

Tak puas lagi bergambar sebelum sesi bermaaf²an tadi, x lengkap rasanya kalau x bergambar family 4 beranak, lagi² dah sedondon ni kan. Time raya ni je pun selalunya dapat amik gambar bersama cantik² sikit..^_^..

Family foto kami 4 beranak..dengan tema sedondon Maroon / Merah Marsala

Jadilah, ada la jugak w/pun anak² bila diajak bergambar mcm² eksperasi muka dia buat..





Ehemm...ehem..tahun ni Mama rasa Mr. Papa rajin melayan Mama bergambar..Tq Papa sbb layankan Mama yg suka bergambar ni..w/pun kadang² kena sound jgk sbb suka bergambar n berkepit dgn hp je..huhu..



Selesai sesi bergambar² kami terus ke agenda jalan beraya / raya pertama wajib blk kg sebelah Abah di Sg. Kantan Kajang w/pun Wan dah xde tp tradisi menziarah keluarga masih lg diteruskan, rumah Wan di Sg Kantan Kakak Abah/Mak Ngah kami duduk jaga..

Orait..next Mama tepek gambar beraya di Sg. Kantan plk...

n3 auto publish

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, July 23, 2015

Salam Aidilfitri 2015/Syawal 1436H

Assalammualaikum,

Salam Aidilfitri 2015 / Syawal 1436H daripada kami sekeluarga.
Maaf Zahir & Batin.


Tema Raya Kami 1 Hari Raya - Maroon / Merah Marsala ♥♥♥

p/s: lap2 habuk kat blog sikit, kjp lagi nak baca blog kawan², lama nau-nau x melawat blog kawan², hari ni 1st day kerja slps seminggu cuti raya, tgh free xde kerja ni baru la berkesempatan jenguk blog...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Thursday, April 23, 2015

Abg Zaquan dah Darjah 1| Pengalaman Pertama Anak Masuk Darjah 1

Assalammuaalaikum,

1st n3 untuk tahun 2015, dah penghujung April pun, berbulan² dah x menghapdet blog, terasa lama plk..(mcm poyo je kan),  jenguk blog pun tidak sbnrnya, rasa mcm nak tinggalkan blog pun ada semenjak abg Zaquan dah bersekolah penuh ni kan, jadual mamanya lari habis.., Iyelah bukan senang nak uruskan anak sendirian..terkejar² jgk dibuatnya..

Disebabkan ini merupakan pengalaman pertama anak masuk darjah 1 jd mama xmo la pengalaman tu berlalu begitu shj, mau simpan jgk memori abg bersekolah penuh dalam blog my memories ni walaupun rasanya pengalaman yang sama jgk dilalui oleh mak²/ibu di luar sana..

Inilah wajah my baby boy yg dh besar, dh darjah 1..
pic taken 2nd Januari 2015 di hari Pendaftaran Murid Tahun 1@Sek. Kebangsaan Presint 18(2), Putrajaya.


Hari pertama kan dia berpakaian lengkap sekolah, muka excited je, nak bangun pagi pun senang je time ni, nak suruh bergambar pun sporting..hehhe.., Papa yang byk uruskan persekolahan abg time ni..sbb mama tang isi2 borang ni failed...

Hari pertama persekolahan 
12 Jan 2015.

Bekalan Pertama untuk Abg ke Sekolah, Nasi Goreng Kampung..
erkss ini pun nak citer gak ke..Hhahaa..


Puas hati tgk dia makan bekal sampai abis..

ekceli mula² semangat ko nak bekalkan anak² bekalan ke sekolah, sekali bila  Mr. Papa try bg duit belanja kununnya supaya anak pandai berbelanja, sekali amik ko pandai n sedap pulak dia berbelanja terus xmo mkn bekal mama w/pun time tu mama dh siapkan bekal, apalagi Mama dia terus majuk xnak masak pagi buat bekal lg dah..owhhh mama ni sabar je la kan..., tp now dah GST ni kan...Mamanya terus semangat nak buat bekal utk anak² cuma tulah anak² ni demand gak dh bawa bekal nak jgk duit belanja.

Ok..tinggalkan citer pasal bekal dan makan, layan kan pic abg semasa Minggu Transisi Tahun 1 /Minggu Orientasi Tahun 1 (12- 23 Jan 2015) ..2 minggu tu orientasi. Alhamdullillah Abg ok..xde masalah xnak ke sekolah.., Mama tgk bdk² zaman sekarang mmg x mcm kita dulu, Mama x nampak sorang pun bdk nangis xmo ke sekolah/takut ke sekolah. Minggu ni dia semangat nak ke sekolah adalah..srnok dapat jumpa kawan², keje sekolah pun dah tentu² xde lagi time ni..

Now.., pun dia xde masalah xnk ke sekolah, dia seronok je nak g school cuma mcm biasalah liat sikit nak bangun awal pagi ke sekolah, hari² nak jgk dengar jeritan Mama kejut bangun pagi..huhu. Ermmmm..homework pun liat dia nak buat, nak kena hadap dia sorang br dia nak buat..owhh anakku...betul² menguji kesabaran emak..

Owh ye..Mama n Papa amik cuti seminggu tau utk uruskan persekolahan Abg ni, sbnrnya cuti sehari je pun dah mencukupi tp biasalah excited 1st time anak bersekolah penuh, tp bkn boleh tgk dia sepanjang masa pun, time awal pagi n waktu rehat je pun boleh tengok, hikmahnya..Mama boleh dating berdua dgn Mr. Papa la..

Perhimpunan Pagi @ Minggu Transisi Tahun 1 
Ok la sekolah ni x ramai sgt pelajar, murid yg ada pun tahun 1 hingga tahun 4 je..

Abg ditempatkan di Kelas 1 Delta 


Intai² Abg Zaquan dari luar tingkap kelas @ Minggu Transisi Tahun 1 



Bagus bdk² zaman sekarang, xde malu²..semuanya nak ke depan, Cikgu tanya soalan..semua berebut angkat tangan nak jawab.., Abg pun sama mcm ni la kena aktif bkn jd pelajar yg pasif tau.., Anak mama ni mmg bkn la pandai sgt, membaca pun masih terkial² sbb dia mmg sgt mls nak membaca..dia x minat BM, tp dia minat mengira..dia mmg minat subjek Math.., apepun abg kena belajar rajin² tau kalau nak berjaya..


Nak citer sikit la rutin harian Mama yg dah bertukar sejak Abg bersekolah penuh ni, pagi mcm biasala hantar Abg dan Adik g school, tp kalau sebelum ni keluar rumah lmbat, skrg kena keluar rumah awal sbb waktu sekolah last masuk kul 7.40pg, plg lewat 7.40pg dh slmt sampai sekolah bak kata Abg kita keluar rumah time gelap..hehe. Waktu tengahari plk kelas tamat jam 1.10tgh, sebelum ni xde istilah keluar tengahari g amik anak sekolah, skrg terpaksa jgk curi sikit waktu kerja keluar kul 12.30 belikan mknan tengahari dia siap² n terpacak depan sekolah jam 1.00tgh. Lepas tu uruskan Abg utk ke kelas KAFA plk, bawa dia balik g opis mama (sekolah blkg opis je), mandi, siapkan dan makan di opis sebelum ke Kelas KAFA jam 2.30ptg. Balik keje jam 5.30 ptg terus amik Abg n Adik pecut balik rumah plk..menghadap jemmed..wahhh..bertabah je la..sbb sampai skrg ni masih lagi PJJ dgn Mr. Papa, Owhh Papa cepatla dapat bertukar ke sini..

Opis dah jd rumah kedua Abg, mandi, siap dan makan tengahari disini.

Sekali dua je bila dah terpaksa if Mama berkursus or ada tugas Audit, Abg belajar mandi dan urukan diri sendiri di sekolah, tp mama tetap dtg jenguk pastikan dia dah siap dan makan. Susah hati nak biarkan dia uruskan sendiri melainkan dh betul² terpaksa.


Sekian. Yeay..berjaya jgk update blog dan n3 yg dah berkepam ni..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

Monday, December 22, 2014

Cambodia Kami Datang | Hotel dan Tempat Makan @Phnom Penh

Assalammualaikum,

Sadisnya n3 holiday day 1 @Phnom Penh pun x settle² update di blog Mama ni, ermmm..Bz la bln Dec ni, bz dgn kursus je tetiap minggu, time free internet plk problem dkt opis ni, blk umah mmg xde masa la nak mghadap pc kan, tp time free hujung minggu tu Mama cuba jgk la buat n3 auto publish. Sebelum mama sambung n3 Day 1 @Phnom Penh, Mama nak kongsi sikit la info ttg tempat penginapan dan tempat makan sepanjang kami bercuti di Phnom Penh ni ye..

Semasa kami bercuti di Cambodia selama 5 hari 4 malam, 2 malam kami di Phnom Penh dan 2 malam lg kami di Siem Reap. Hari pertama dan hari terakhir kami adalah di Phnom Penh, di tengah²nya kami bercuti dan bermalam di Siem Reap, Cambodia. Ada rugi masa sikit disini sbb nya perjalanan dari Phnom Penh ke Siem Reap mengambil masa 6-7 jam, kiranya mcm masa habis di perjalanan.

Mcm yg mama citer di n3 sebelum ni, kami selamat landed je di International Airport Phnom Penh terus dah dibawa ke sesi lawatan keliling bandar, pastu terus isi perut (lunch) dan baru check in hotel. Di Phnom Penh ni kami menginap di Holiday Villa Hotel. Dekat Malaysia pun ada Holiday Villa kan, ok boleh la selesa je untuk kami bermalam dan breakfast disini pun Halal cuma yg x beshnya wifi cuma ada di lobby hotel je, kalau nak access di bilik kena bayau. 


Holiday Villa Hotel, Phnom Penh
Lokasi dengan tempat shopping (Central Market) dekat je dalam 10 minit if berjalan kaki cuma timing kami je yg x kena, masa penuh dgn agenda lawatan n CM plk tutup awal...



waktu sampai hari pertama (1 Nov 2014) , kalau tgk jam di dinding lobby tu tepat jam 12 tengahari waktu Cambodia.


Kami diberi masa rehat 2 jam sebelum sambung aktiviti lawatan di sebelah petang, jdnya jam 2.30pm kami perlu berkumpul semula di lobby. Siyes leganya dapat katil sampaikan mama terlelap skjp, tp anak² segar bugar dpt masuk bilik hotel, biasala tempat pertama dia tuju bila masuk bilik hotel, bilik air..sibuk nak berendam..

Our room, ekceli time ni bilik yg kami dapat econ x berapa sejuk, tp disebabkan mmg dah keletihan, panas pun mama boleh terlelap..huhu. Petang lepas Mr. Papa sampai br kami tukar bilik. 


Ermmm..Abang sibuk nak tengok tv, Adik plk sibuk dgn telefon



xde citer besh la, x dapat pun siaran tv Malaysia.


Tempat feberet anak², bilik air..mau berendam katanya..



Waktu tiba hari ke -4 (4 Nov 2014).., ye kami bermalam di Holiday Villa Hotel semula, see..lewat petang baru check in, sudah jam 5.40pm, yelah hari ke-4 ni mmg hari perjalanan je la, berangan je nak shopping dkt CM, tp tu la CM jam 6 pm dah tutup.


Keadaan bilik , kali ni bilik rasa luas sikit berbanding bilik masa hari pertama sampai.




Itulah saje serba sedikit gambaran ttg tempat penginapan kami (Holiday Villa Hotel) sepanjang di Phnom Penh, pada Mama kalau dtg semata utk shopping di Central Market (CM) ok sgt lokasi hotel ni dekat dgn tempat shopping, nak makan di hotel pun xde masalah sebab makanannya HALAL, setakat utk bermalam pun ok selesa je, yg x beshnya Wifi cuma ada dilobby.

TEMPAT MAKAN @PHNOM PENH

Ada 3 tempat makan Halal yang telah dibawa oleh Travel Agent sepanjang kami di Phnom Penh ini. Antaranya ialah :-
  • Wau Restaurant (authentic Malaysian & Cambodian Cuisine)
  • Cafe Malaya
  • Ah - Man Green Restaurant (Malaysian Halal Food)
Yang specialnya makanan dekat Phnom Penh ni kan Kerabu Mangga, semua restaurant kami pergi mesti ada Kerabu Mangga. Sedap pulak tu Kerabu Mangga dia. Selain Kerabu Mangga menu yg selalu ada dihidangkan adalah Telor Dadar, so penyelamat la menu utk anak², mmg anak² suka mkn telor pun, disebabkan ada telor dadar je pun, Zaquan makan bertambah²..huhu. Lepas tu hidangan makanan di restaurant dia adalah buffet.

Lunch hari pertama dan dinner hari terkahir kami di Phnom Penh kami dibawa makan di Wau Restaurant, Wau Restaurant ni terletak di dalam bangunan hotel yg under renovation semasa kami pergi time tu, jadinya dari luar nampak mcm x siap je restaurant ni..huhu



Menu lunch hari pertama, x dan nak amik pic hidangan buffet dia, tp ni menu Mama..see kerabu mangga, tengah menaip n3 ni teringat² plk kerabu mangga dia yg sedap.


Dinner hari terakhir kami di Pnom Penh, time ni ada group lain, jadinya malam tu kami makan berhidang.
Menunggu makanan dihidang, disebabkan ada group lain yg agak ramai, service pun agak slow..lama jgk la kami menunggu makanan siap dihidang, tp sib baik kami belum kelaparan sgt sbb kami lunch pun dh sgt lewat jam 5pm br kami lunch.


antara menu special malam tu adalah sup ekor..


Dinner kami di hari pertama di Cafe Malaya. Konsep yg sama buffet.., jdnya amik je la lauk mana yg berkenan, nak amik semua pun xpe dh masuk dlm harga pakej.


Menu buffet style, menu kg..ada rendang dan ulam lagi.


Ni Mama punye..



Lunch hari ke 4 dan last day kami di Phnom Penh adalah di Ah- Man Green Restaurant. Restaurant ni terletak di tgh² bandar, kedai dia kecik je tp makanan buffet dia utk kami byk dan rasa mkanan dia mmg sedap, mmg rasa tekak malaysia, kari dia sedap...hehe.




see..menu mama..semua mama bedal..ikan, ayam, sotong, telor dan sayur..huhu


N3 Auto Publish

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails