Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, July 9, 2012

Buku Temujanji Hilang & Last Check Up Ziqry @ Peads

As Salam,

Hari ini terasa menguji kesabaran betul rasanya menguruskan urusan check up Ziqry @ Peads Clinic, Hospital Serdang berseorangan, sebelum2 ni pun mmg mama yg uruskan urusan check up Ziqry@ Peads Clinic sendirian, Papa hantar ke clinic dan mama yg uruskan anak2 (kes susah nak cari parking), tp sebelum2 ni Adik Ziqry kecik lagi..selalu bila sampai clinic dia msti tido jerk dalam stroller, kali ni dia kan dah kuat berjalan..asik nak lepas bebas jerk..mengah betul hari ni main kejar2 ngan Ziqry..huk2..(siyes mmg mengah sgt nak control Adik Ziqry spnjg proses menunggu tadi)

Sampai2 dah la ramai betul umat manusia di hospital yang menunggu giliran + mama punyer giliran pun boleh tahan panjang@masa menunggunya ditambah pula rasa risau jerk dalam hati boleh ke x main terjah jerk hospital tanpa call dulu sbbnya Buku Temujanji Ziqry boleh hilang la pulak.(tarikh appointment mmg betul hari ini sbb mama mmg ada catat di w/board opis mama ni setiap tarikh check up anak2)

Last check up Ziqry di Hospital Serdang pada 8/5/2012 utk Check up ENT, time tu Papa yg bawa Ziqry g check-up, Mama outstation ke Terengganu (N3 Check-up mama x buat rupanye..Bz time tu..Alhamdullillah result ok dan x perlu check up susulan @ENT lagi). 

Memang Papa dah bg Buku Temujanji Ziqry tu dkt Mama & last Mama nmpk Buku Temujanji tu Ziqry dah pandai capai dekat box tempat letak dokemen, Punye la mama sorok Buku Temujanji tu supaya Ziqry x dapat capai sampai terlupa sudah kat mana la mama sorok/simpan Buku Temujanji tu...

Risau jerk lebih sbnrnye, kerani dkt kaunter pendaftaran tu ok jerk..xde marah2 pun buku temujanji hilang, sediakan jerk RM1 utk ganti buku temujanji baru, w/pun guna GL, tetap kena bayar RM1 utk bayar harga ganti buku temujanji ni tau...

Dah dapat Buku Temujanji baru Ziqry tp Ziqry dah boleh discharge terus dari susulan check-up @Peads Clinic..

Bila dah selesai dapat buku temujanji baru, menunggu giliran dalam peads clinic pulak, nasib baik no. giliran dalam Peads x panjang sangat + boleh lepas kan Zaquan & Ziqry lepas bebas dengan senang hati, ada byk mainan kat sini..mereka pun happy main dengan ramai kawan sampai nangis bila nak dibawa berjumpa dgn doktor.


Alhamdullillah result Adik Ziqry ok sgt dan dah boleh discharge, x perlu lagi buat rawatan susulan di Peads Clinic, Hospital Serdang lagi. Ziqry perlu pemantauan Peads Clinic ekoran daripada pernah ditahan di NICU, Serdang kes demam kuning yg tinggi. Syukur sangat hasil pemantauan Ziqry sepanjang 1 thn ni, 4 kali di Peads dan 2 kali di ENT menunjukkan perkembangannya yang baik dari semasa ke semasa.

Berat hari ini pada usia 1 tahun 1 bulan  27 hari- 9.2kg, tinggi 78.5cm.

p/s: esok kena g klinik lagi, klinik kesihatan pulak, boleh pulak misi call tanya anak dah dapat suntikan MMR utk 1 thn ke belum, sbb xde rekod di klinik yg Ziqry dh dapat suntikan imunisasi 1 tahun. Mama pernah buat n3 Check Ziqry 1 thn, mmg dia demam pada tarikh check up berkenaan, tp seminggu selepas tu Papa bawa Ziqry utk cucuk 1 thn dan check up Zaquan 4 tahun. X sangka pulak rupanye x berekod dalam buku Ziqry..dua2 x rekod pulak tu, salinan klinik dgn salinan kami..So esok kena g utk pengesahan..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

9 comments:

  1. alhamdulillah takyah pi dah

    ReplyDelete
  2. anak sulung sy dulu pun kuning tingi masa baby..lama juga la kena duduk wad..

    ReplyDelete
  3. ALHAMDULILAH dah tak payah pi hospital lagi pasnie....heheheeh farisyah tak tahu le bila boleh discharge....

    ReplyDelete
  4. adeh bile buku check up ilang yg prob tu kan ..

    eh ko pi serdng ye, awat x pi putrajaya

    ReplyDelete
  5. syukurlah result semua ok ye eija. tak payah dah buat rawatan susulan kan.

    ReplyDelete
  6. @eima: betul tu senang hati anak kita sihat n x payah lg nak bersesak2 ke hospital lg..

    @izz iizza: anak eija kena tahan wad NICU 3 hari jerk tp demam kuning dia betul2 hilang mkn masa berbelas2 hari jgk..mmg pengalaman yg x boleh dilupakan..

    @cik Jue Aka ibu Farisyah: Alhamdullillah, mmg syukur sgt anak sihat n x pyh susah2 follow up ke hospital lagi.
    Eija doakan moga Farisyah cepat disharge n sihat2 selalu hendaknye..

    @AzuraFazil DIN: yup nasib baik tarikh check up mmg aku tulis dkt w/board aku ni..

    Haah aku g check up Serdang sbb aku bersalinkan anak2 aku dkt Serdang, so history rekod2 perubatan semua ada di serdang.

    @Izan Ishak: Yup syukur sgt, org kata mereka yg demam kuning ni takut otak dia slow, tp alhamdullillah anak eija ni aktif sgt..:)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah senang hatikan tak payah pg hospital lagi cek...

    kt amir 2 tahun pun siap2 cop surat beranak dia.. tak payah pg klinik lagi.. kalau x kene pg susulan setiap 6 bulan sekali sampai umur 6 tahun kalau tak salah.. sekarang klu cek up biaser pg klinik jer.. tu pun klu demam...

    ReplyDelete
  8. berisi jugak ye ziqry..afiya ni dah setahun 8kg pun xsampai.underweight usngguh..
    memnag penat nak menunggu dengan nak mengejar anak yg berlari sana sini lagi..hehe.saya paham eija.:)

    ReplyDelete
  9. @Masya: knape dgn amir, amir pun ada demam kuning yg tinggi jugak ke?

    @Kamalia: hihi lia mmg berat pun dia skrg ni, mana x nye, kuat makan pantang tengok org makan..
    xpe la lia jnji afiya sihat..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails