Salam 6 Ramadhan,
Tergerak nak berkongsi resepi ni sebab ada yg bertanya bagaimana nak buat sambal bilis kering ni ekoran dari N3 Mama untuk Menu Bersahur Untuk 3 &4 Ramadhan. Terima kasih kepada Ayu & Ina yg bertanya.
Nak buatnya sangat senang..
(Hidangan untuk 3-4 org makan)
Bahan2:-
1. Ikan Bilis
2. Bawang Merah 3-4 Ulas,
3. Bawang Putih 1-2 ulas,
4. Cili Kering (2 sudu besar/Agak2 la byk mana korang nak),
5. Gula,
6. Garam, dan
7. Asam Keping.
Cara2 nak Masak:-
1. Goreng Ikan Bilis terlebih dahulu..(kasi garing baru sedap)
2. Bawang Merah & bawang Putih ditumbuk dan Tumis sehingga naik bau,
3. Masukkan Cili Kering, tumis sehingga ianya masak
4. Masukkan sedikit garam, gula & asam keping sebagai perasa (Gula tu yg buat sambal kita jd pekat dan kering sbnrnya) (Asam keping tu nak letak boleh, x nak letak pun xpe)
5.Masukkan ikan bilis yg telah siap digoreng tadi kedalam bhn2 yg telah ditumis..(tumis hingga dia masak dan kering.., minyak ikut suka kawan2, ada yg suka dia berminyak sikit, Mama suka betul2 kering..)
6. Sedia untu dimakan..hehehe..
Sambal Bilis Goreng Kering Sweetmama
Selamat mencuba & memasak nnti ye kawan²..^_^..
Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!
terima kasih atas perkongsian resepi.. makan waktu sahur sedapni
ReplyDeletekalo mkn sambal nih dgn lauk yg berkuah memg meletup
ReplyDelete@Saleha: Sama², yup..mmg eija masak utk sahur pun, mkn panas², ratah pun sedap..
ReplyDelete@Pink Ummi: ikut selera masing² la kan, mcm eija pulak kalau dah ada sambal eija x suka mkn lauk berkuah..
pergh terbaiklah eija. harus cari ikan bilis kang blk nnt, habis smua yg kt rmh kisar halus gara2 utk adli.
ReplyDeletesuke.. selalu campur tempe/kentang wajib buat stok untuk sahur atau buka hihihihi.. sebab yg garing/kering tahan lama..
ReplyDeletenak buat gak.. goreng garing rangup2 sedap ni.. tq eija share
ReplyDeletethank u so much eija. muahh.. nanti ayu nak try buat. makan nasi panas-panas ni mmg terangkat ni lagi-lagi time sahur.
ReplyDeletenampak sedap..nk cuba la nnti..
ReplyDelete@Cha: hihi, iye lah stok utk Adli lg penting.., buat jgn x cuba buat tau..
ReplyDelete@Masya: Yup betul tu Yana, kalau kering ni thn lama sikit, K.eija pun suka gak buat sambal kering kentang n tempe tu..:)
@eda: Welcome dear, ala resepi senang jerk pun.., tgk resepi ida lg best2..
@~aYu~: Welcome dear, buat jgn x buat tau, betul tu mkn dengan nasi panas mmg terangkat..
@izz iiza: cuba la, insyaallah sedap..:)
tq akak share resepi ni ... saya balik skolah penat ya amat , pahtu balik cek bawah tudung nk makan , last2 bapak sy tinggal kan duit suruh jalan p kedai beli makanan ... malas jalan punya pasal , google la resepi sambal ikan bilis , last2 jumpa akak punya resepi ... sy pon ap lg , masak la , dah lapo...huhu ... thanks ya akak shared resepi ni ... ringkas dan cepat ... sedap .. tp terletak bnyk gula , terover manisnya ... :)
ReplyDeletesama2 dik.., ala resepi simple je pun..mmg ringkas n mudah je nak masak dia kan..
Deletesimple tp menyelerakan.
ReplyDeleteterima kasih kerana berkongsi resepi ini.
itulah menu simple ni la kadang2 yg buat kita naik selera nak makan..hehe
Deletesama2 :)
memang sedaap~
ReplyDelete