Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, July 31, 2012

Alkisah Bersahur 5 hingga 10 Ramadhan

As Salam,

Dah lama x update ttg menu bersahur kan, iyelah hari tu beriye berazam nak maintain masak n bangun sahur sepanjang bulan ramadhan thn ni, bagaimanakah setelah  masuk minggu kedua kita berpuasa ni. ..maintain lg ke? atau...hangat2 taik ayam..

Aduhai x dinafikan minggu kedua, 2 hari terlajak x bangun sahur..dengan masalah anak x sihat, Ziqry terjaga2, dh kacau time nak bangun masak..huhu..(alasan jerk ni..:P)

Apepun, hopefully lepas ni dapat maintain masak & bangun bersahur..

5 Ramadhan - Alhamdullillah masih bertahan untuk bangun masak & bersahur. Lebih2 lagi memang tau Papa nak EL sbb xde siapa yg boleh jaga Zaquan & Ziqry, So kena la siapkan mkn minum anak2...Zaquan bgn2 pagi dh tentu2 nak mkn nasi. Jd pagi tu Mama buatkan ayam goreng utk Zaquan.  Menu Sahur 5 Ramadhan kami pulak :- Ayam Masak Kicap


6 Ramadhan - Mentang2 lah sudah gaji, mood mls masak dtg, terus ajak Papa bersahur diluar, dekat Impian Maju la yg paling dekat dgn kawasan perumahan kami, Papa pun x keberatan..layan kan aje.., padahal Mama bkn nak mkn ape sgt pun, menu sahur Mama pagi tu Roti telur ngan Teh Tarik, Papa pulak Nasi Putih lauk Daging Goreng Kunyit & Sup Kosong. Nasib baik anak2 tido lena x sedar pun kami angkut keluar masuk dlm kereta.

7 Ramadhan - Tak boleh biasakan sgt makan sahur diluar, nnti kalau dh sedap mkn diluar msti mood malas masak melanda, jadinya 7 ramadhan tu gigih jugak la bangun pagi masak untuk sahur, menu sahur 7 ramadhan kami, Ikan Masak Sambal. Nmpk mcm byk tp ikan sardin ni kecik2 jerk, Pagi tu mama boleh ratah 3 ekor ikan sardin ni..



8 & 9 Ramadhan - Hari minggu terlajak bangun..sedar2 dah kol 6 pagi, kepenatan balik dr wad emergency hosp kajang dh kol 12mlm, sempat lepak minum beramai2 dgn family papa dulu, sampai umah dh kol 1.30 pagi, dh la 8 Ramadhan tu kami planning nak g shopping..nasib baik dapat bertahan, 9 ramadhan pulak akibat keletihan soping, mama sedar dh kol 5 pagi tp bdn rasa letih nak bgn masak, bangun2 tgk Papa x balik2 rumah lagi, ermm boleh pulak jam dh pukul 5 pagi Papa x balik2 dari lepak keluar ngan kawan2..terus sms Papa suruh belikan jerk mkanan untuk sahur pagi tu, sib baik sempat gak kami bersahur..1st time bersahur bertiga, Zaquan sedar awal pagi...

10 Ramadhan.., terlajak lagi sedar2 dh kol 5.15 pagi, terlajak nak masak jerk la, tp sahurnya sempat lagi..sahur ala2 org bujang gitew mkn biskut cicah ngan air hot white coffee n makan kuih onde2 yg mama wat utk berbuka 9 ramadhan..mmg betul2 mcm org bujang sbbnya Mama sorang jerk yg bersahurnya, kejutkan Papa x bgn2 pun dia, lgpun masa kejut tu bgtau dia 'Papa nak sahur tak tp minum air panas ngan kuih jerk'..huk2..agaknye sbb tu Papa mls nak bgn..(thn jgk ye onde2 tu x basi w/pun salut kelapa, nnti mama update kuih onde2 mama yg x seberapa tu..yg penting menjadi)

Sahur 11 Ramadhan..? plan nak masak western..Macaroni Bakar..minta2 bangun dan masak.., kalau jd nnti mama update gambarnye..hihi

*N3 Auto Publish*

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

7 comments:

  1. hehehehe terlajak ye...alhamdulillah berjaya kan

    ReplyDelete
  2. hmmm buat masa ni tak penah skip lagi ...... ari tu terlajak aku masak je megi 2 bungkus mkn sorg panjang mkn biskut je ...siang melepek die ..aku cargas alisha plak tido dlm stroller

    ReplyDelete
  3. wah sedap2nya menu sahur..huda kadang2 tu just reheat lauk masa berbuka..kadang2 goreng telur dadar n buat ns goreng :)

    ReplyDelete
  4. Kakak nie jenis selalu bangun tengah malam sebab itu belum pernah lagi terlajak-lajarlah eija.

    Tak tahulah esok-lusa kan tak boleh nak kata juga sebab mana tahu kalau letih dan dibuai mimpi..

    ReplyDelete
  5. bukan aje eija yg terlajak tak bgn. mak buyung pun weekend hari tu 2 hari berturut2 tak bgn. sian kat abg muhaimin... nasib baik dia tak merungut2...

    ReplyDelete
  6. SAHUR MAKARONI BAKAR ... RAJIN KALAU SY TU MENU BERBUKA HIHIHIHIHI...

    INGAT NAK BUAT MERTABAK MAGGIE LAH .. TIBE² TERINGIN

    ReplyDelete
  7. menu 11 ramadhan tu cam best je.. ;-)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails