Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, March 21, 2013

1 Million Women Purple Walk 2013 | Kami Pun Berpurple Walk Jugak

As Salam,

Hujung minggu lepas (17/3/2013) Mama joint aktiviti 1 Million Women Purple Walk di Putrajaya. Aktiviti Purple Walk ni dijalankan satu malaysia pada hari berkenaan. Ikutkan Mama bknnye nak joint sgt tp sbb time tu dekat opis Mama ni ckp setiap seksyen kena bagi nama dalam 17 orang n kalau boleh mmg bos minta pergi, Mama kata Mama boleh pergi tapi nak x nak kena bawa anak la, n dibenarkan bw anak..so redah jgk ler bawa anak2. (beriye la opis Mama ni amik nama, sekali dah sampai berterabur..sampai ke sudah x jumpe pun kwn2 seopis..huhu)


1st time ni nak pergi aktiviti sebegini sendirian dgn anak2 tanpa Mr. Papa. Memang risau je kalau anak2 meragam. Ikutkan majlis bermula awal pagi..jam 8 pagi sepatutnya dah berkumpul di Dataran Putrajaya, tp Mama bawa askar 2 orang ni pukul 8 pagi baru nak bertolak dari rumah..huhu, so Mama sampai lewat la..kul 8.30 pg baru sampai. Sebelum kuar rumah Zaquan dah meragam kata xmo ikut Mama pulak sbb Mr. Papa time ni blom kuar rumah utk g kelas, so dia igt Papa dia x g kelas, dia nak ikut Papa pulak..sempat la Papa layankan kerenah dia dulu belikan nasi lemak n kuih sblm bertolak n paksa gak dia ikut Mama dgn nangis2/ngamuk2 dlm kereta.

Alhamdullillah Allah permudahkan urusan Mama utk joint aktiviti ni, sampai2 je Zaquan dah baik dari ngamuk dia tu, Adik Ziqry mcm biasa cool je tgk Abg dia nangis. Disebabkan dah kuar lwt kan, utk selamat Mama parking je kat tempat berbayar di PJH sbb takut nak parking kat tempat2 yg sesak, tp sbnrnya org je yg ramai tp kereta xde pun byk, byk je tempat parking sbnrnya..(rugi je parking tempat berbayar..huhu)

Siyes Mama pun x sangka anak2 Mama sgt teruja nak berpurple walk rupanye, Mama ni dah nekad dah ni incase kalau anak2 wat perangai meragam mmg nak chow je, sekali diorang pulak excited nak berjalan..jgn x caya kami berjalan kaki dari bangunan PJH ke Dataran Putrajaya (Palace Of Justice) boleh thn letih jgk..tp x sangka anak2 dpt berthn tanpa minta di dukung. Kalau x tu Zaquan tu selalunya jalan sikit dh minta kita dukung, ini dia pulak yg ckp dgn kita 'Mama cepat la jalan'.

'Adik kena jalan ye',
'Best jgk dpt berjalan tempat luas mcm ni Mama'..


'Cepat la Mama n Adik'
Abg dah maju ke depan


Anak2 semangat berjalan sambil bernyanyi sbnrnya..
Especially Zaquan la dekat sekolah mmg hari2 nyanyi lagu I'm 4 U dan 1 Malaysia
Time ni sepanjang kami berjalan sementara menanti ucapan dari YAB Perdana Menteri Malaysia berucap, berkumandang lagu2 1 Malaysia, I'm 4 U dan lagu2 khas buat perwira2 negara..


Singgah skjp Kaunter Makanan
Makanan Free disediakan..


Terduduk Adik skjp sambil menunggu Mama amik makanan


Dah amik makanan kan, kita isi perut dulu la, dari pagi x mkn ape pun lagi ni..
Nasi Lemak n Kuih Tepung Pelita tu beli sendiri, yg free nya Nasi minyak ayam masak merah tu je
semua orang pun duk lepak makan kat tepi2 jalan je, so kami pun amik la tempat teduh utk makan. 

 Muka Happy dah kenyang..


Setelah penat berjalan akhirnya sampai jgk kami di Dataran Putrajaya..

Adik yg sporting bergambar..



Abg mcm biasa mahal betul nak tunjuk muka dia, sekali cukup la..kalau asik nak amik gambar je mula dia berangin...


Abg sibuk ajak g stage tgk Stacy buat persembahan (Zaquan ni peminat Stacy..lagu stacy tu lancar je dia nyanyi..), tp cuaca panas..ikutkan jgk terjah skjp..sudahnye dia sendiri x thn dgn cuaca panas..


 Akhirnya kami lepak bawah pokok dekat area ASNB berhadapan Stage tu..


Masa untuk balik..ada pulak org jual2 benda alah ni..mainan bubble..ermm mahal giless pun terpaksa beli supaya mood anak2 x spoil /x meragam.., masing2 dah pandai meminta utk beli..


Amboih srnoknye dia dapat apa yg dihajati..


Keseluruhannya srnok jugak sesekali joint aktiviti mcm ni if anak2 bagi kerjasama, mmg betul2 terasa berpurple walk sbb berpeluh2 gitew..secara x langsung w/pun x sempat joint senamrobik pagi tu berjln kaki pun dah kira aktiviti bersenam..selain dari amanat dari our PM, aktiviti lain adalah berhibur dgn persembahan artis2 jemputan seperti Stacy, M. Nasir n lain2 Mama x berapa layan pun n pengacara majlis pada hari berkenaan adalah AC Mizal.

Alhamdullillah anak2 bg kerjasama yang baik tp ada perkara lain pulak yg x terjangka jd pd kami, Mama kan parking di parking berbayar di PJH, boleh pulak mesin bayar parking tu x terima note/wang kertas..hanya terima syiling..dah la tu kaunter xde org jaga, menggagau Mama mencari syiling dah la byk kena bayar RM7.50, syiling ditgn time tu cuma ada RM1.20..huhu, terpaksa la Mama wat muka tebal minta tukar dkt org2 yg berada berdekatan situ, nasib la ada budak2 sekolah kat situ..dpt jgk la Mama tukar syiling RM8. kalau x..jln terakhir jalan kaki ke opis Mama sbb Mama mmg ada simpan syiling dlm laci..huhu..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

20 comments:

  1. nasib baiklah jugak budak² tu ada baju purple.. kalau amir mana ada.. xde langsung...

    sy pernah sekali nak bayar tiket parking kat jusco x blh guna duit baru hadoilah.. mengagau cr duit kertas lama... huhuhuhu.. nasib baiklah ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada, zaquan ada 2-3 helai bj purple..
      skrg k.eija suka pulak kaler purple..hehe

      itulah nasib baik la ada kan, bila jd perkara camni terpaksa la buat muka x malu bertanye org minta tukar duit kan..

      Delete
  2. wahhh berbj purpleeeee...

    ramai tuiii org yew.. cm ala2 panas je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup berpurpleee pd hari tu, tp ramai jgk yg pakai kaler lain..huhu

      boleh tahan la ramai org, haah mmg panas pun tp event start awal pagi..time pergi xde la panas sgt time nak balik dh kul 12tgh mmg ler sgt panas..

      Delete
  3. berpurple walk lagi..jue berpurple walk jugak tapi kat umah...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau ikutkan xde perasaan pun nak pergi tp disebabkan ada dlm agenda opis kan, nama pun dah awal2 masuk dlm list..so pergi jgk la, tp besh jgk sekali sekali joint aktiviti mcm ni ..:)

      Delete
  4. aku mls pegi ...hihi berpanas2 cam tak sanggup je ...lg pun enpanjang kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..aku pun gamble je pergi ni bawa anak2.., laki aku x dpt joint, ada kelas setiap hujung minggu, lg pun fikir event start pagi xde lah panas sgt time tu, tp menjelang kul 10.30 pg dh mula panas..nasib anak2 aku ok x buat perangai..

      Delete
  5. bestnya dpt join aktiviti mcmnie.. I Like Purple :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan mmg best pun sesekali joint aktiviti mcm ni..

      eija pun skrg suka pulak kaler purple..:)

      Delete
  6. sukanya anak2 tu..
    kakak dan abang sy pun gi sana gak.. meriah je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy la diorang dpt kuar berjalan, haaa mmg betul berjalan sungguh..excercise gitew...hhehe..

      Delete
  7. Terisi jugak masa weekend zaquanziqry ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu, itupun sempat lg paw mama dia mainan bubble tu...huhu

      Delete
  8. kalau tau ko pi..aku pun nak pi bwk kakak n adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh ye ke..igtkan ko x berminat joint aktiviti camni..

      Delete
  9. Kadang2 aktiviti canni allah permudahkan. Best dpt kuar skali skala.

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails