Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, March 19, 2013

Yang Ditakuti Akhirnya Terjadi Pada Zaquan

As Salam,

Berhabuknye blog...seminggu ditinggalkan tanpa n3 terkini, kebetulan mmg bz minggu berkenaan My Son Zaquan diserang Chicken Pox n Mama pulak ada Audit, dah la audit yang pertama utk tahun ni (w/pun audit bahagian sendiri je..hehe), mmg x leh nak skip..nasib baik jgk ler Mr. Papa boleh bercuti utk jaga Anak pada minggu lepas n minta jgk tolong Atok n Nenek Zaquan n Ziqry tolong jagakan. Mama pulak amik cuti semalam (18/3/2013).

Akceli mmg 2-3 hari sebelum Zaquan confirm disahkan jangkitan Chicken Pox, hati ni risau n mmg ada instint yg dia akan terkena sbb ada 2-3 orang kawan sekolah dia dah ada yg kena chicken pox n tgh musim kot skrg ni ramai gak anak2 kawan2 yg anaknya diserang chicken pox kan.

Kalau ikutkan rupanya Zaquan dah diserang Chicken Pox pada hari khamis 7/3/2013, tp Mama cuma sedar chicken pox dia tu pada hari Sabtu (9/3/2013) sbbnya sblm ni Mama perasan pada hari rabu dkt dahi dia ada tanda cakar n dia bgtau kawan sekolah dia yang buat sbb berebutkan mainan, esoknye bertambah lagi kesan merah dkt dahi dia, mcm bengkak, kami cuma tegur eh abg gaduh lg ke ngan kawan n nasihatkan dia jgn la gaduh2 ngan kawan2 n pesan jgn lagi bawa2 mainan g tadika...x sangka rupanye itu tanda chicken pox..dah merah maybe sbb dia garu n masa tu x nmpk pun mcm berair. 

Hari Sabtu (9/3/2013) Mama bawa anak2 balik rumah my parents, Mr. Papa mcm biasa hujung minggu ada kelas. Kebetulan hari kami balik rumah my parents, adik beradik Mama yg lain pun balik, so kami plan g jalan2 di Aeon Cheras Selatan. Dalam kereta OTW nak  ke Aeon Cheras Selatan baru perasan dekat dahi dia tu mcm berair, terus sms Mr. Papa n Papa terus suruh check badan dia n sah la chicken pox ni sbb ada 2 biji lagi dkt perut dia. Tp disebabkan dah sampai pun Aeon kan so selamber jela bawa anak2 main sbb dah janji..

9/3/2013..OTW nak ke rumah Wan Ummi diorang dah tertido dalam kereta, lena pulak tu sbb hujan.., suka tgk diorg tido berdua..time ni x tau lg Zaquan sbnrnya mmg dah terkena Chicken Pox, kalau tau mmg x bg dia lentok2 ngan adik camni..


Sempat lg bermain w/pun Zaquan time ni confirm chicken pox..
tp hati Mama risau x terkata..sbbnya memikirkan Mama x leh nak amik cuti sbb ada Audit, 
nak x nk minta tolong Atok n Nenek Ziqry jagakan pada hari Isnin (11/3/2013), keesokannya 12/3/2013 Mr. Papa cuti sbb Atok n Nenek ada check up hospital. Esoknya (13/3/2013) minta tolong semula Atok n Nenek jagakan, n 14 -15/3/2013 Mr. Papa amik cuti semula.


Ikutkan mmg balik ari Aeon ni Mama nak terus bawa Zaquan g klinik  tp Zaquan pulak xmo ikut Mama balik rumah, nangis2 dia nak tido umah Wan Ummi sbb ada ramai yg melayan dia + sepupu twins dia pun ada. So keesokannya baru Ucu Apit dia hantar Zaquan balik rumah, dah sampai rumah dia nak g klinik ngan Papa jgk, so itu yang Ahad malam (10/3/2013) baru kami bawa Zaquan g klinik.

10/3/2013..Disebabkan lambat g klinik, dah mula merebak chicken pox dia, paling byk naik di muka..tp alhamdullillah Zaquan x demam..


Doktor mengesahkan confirm Chicken Pox..
tp sedeynye MC cuma dpt utk anak, Doktor x leh kaw tim atas nama penjaga..huhu


 Baru balik dari klinik terus sapu ubat satu badan...cepat je merebak..bintik2/cecair merah chicken pox ni..


Zaquan cakap dah mcm hantu pulak muka dia..bertepek2..


Alhamdullillah Zaquan cepat baik, betul2 satu malam je (mlm 10/3/2013) dia susah nak tido asik terjaga2 sbb x selesa badan n nangis2 ckp gatal.. tp selepas tu w/pun nampak semakin byk naik chicken pox dibadan dia tp dia xde la nangis2 lg kata gatal n tido pun dah x terjaga2..

Kesan parut yang tinggal pada 16/3/2013..Alhamdullillah kesannya x teruk sgt, dekat badan, kaki dan tangan x nmpk sgt kesannya pun tp itulah yg teruknya dkt bahagian muka..


19/3/2013...Back To School setelah seminggu bercuti dengan 2 parut besar di dahi.. hari pertama sekolah selepas bercuti muka monyok je nmpk mcm x sihat, tp sbnrnya alhamdulillah dia dah sihat sepenuhnya..cuma tu lah kesan parut di dahi dia tu besar betul, sekali pandang mcm bisul.., pagi td terus tertanggal 2 kuping di dahinya..itu yg berserah je hantar dia g tadika hari ni..


Adik muka happy, Alhamdullillah Chicken Pox Abg Zaquan x berjangkit pada Adik Ziqry w/pun hari2 Adik sentiasa bersama Abg, yelah Abg x g school dia pun sama kami x hantar ke taska, Seminggu adik x g taska, terus baik selsema dia, kalau x hari tu kan mama ada ckp yg dia punye selsema berlarutan sampai sebulan lebih...


Mood: masih kebizian lagi..huhu

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

12 comments:

  1. cepat zaquan sembuh kan .... dlm 10 hari je yg naik pun tak byk ...
    parut pun tak byk .. berbanding ngan fahim seluruh bdn nk kering pun lambat .. antibody tak kuat anak aku tu

    nk kate fahim jangkitkan tak kot kan ... sbb fahim aku hantar bila dah betui2 kering almost 17days kena kuarantin kat rumah ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah alhamdullillah mmg dia cepat baik n x meragam sgt, dkt bdn mmg x nmpk pun kesan parut dia tp tu la muka dah kureng ensem la sbb berparut..

      aku tgk gambar fahim kat blog kau tu mmg kesian, penuh satu badan..

      mmg bkn berjangkit dr fahim, rasanye fahim naik school, zaquan pulak sambung cuti..x sempat jumpe pun diorang agaknye..

      Delete
  2. tuelah mc utk anak je..kita yang nak jaga tak dapat mC..huhuhuhu jenuh jugakkan...
    nasib baik cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah padahal dh cakap dgn doktor sblm dia bg MC, tup2 MC atas nama anak, bila ckp dgn misi boleh x nak tukar MC atas nama penjaga..dia ckp doktor x bg..

      yup alhamdullillah cepat sembuh..

      Delete
  3. dia dulu ada cucuk chicken pox tak...dania cucuk 2 kali dah doktor suruh...riso gak kalo cucuk pon boleh kena kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak eija x amik pun suntikan vaksin anti viral tu, lgpun dah sedar lmbat dah naik byk..kalau nak amik anti viral tu sblm chicken pox dia merebak kan,

      itulah mmg ada baca nak slmt better amik vaksin anti viral tu, insyaallah nnti eija akan buat utk adiknya..

      Delete
  4. sian nye abg long ni ... ko mandi kan x ngn daun semambu ? chicken pox ni sakit bdn tau .. cm akil dh kene b4 umur dia 3thn .. now hrp2 x kene dh la.. ckup la 2x tu je..

    beso2 jgk ye, hrp2 xde la tingal parut .. nnt x encem arr abg beso ni...

    ayakkk , dua2 dok seat depan kew... kalau tido gitu ok lg, kalau dia2 dok bergusti cmno la gaya nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun, tak tercari pulak daun semambu tu, masa confirm dpt tahu dia kena chicken pox tu terus bagi dia minum air kelapa, lps minum air kelapa tu yg terus kuar byk dia nye bintik2 tu.., itulah mmg sakit, itu yg aku risau n takut tu tp alhamdullillah dia x kena teruk..

      yg kat dahi dia tu mmg besar dah mcm bisul pulak...,

      ini time baik, mmg baik kalau time gaduh tu mmg x leh nak duduk rapat.., kalau time nak bergusti tu mmg memandu sambil menjerit2 la..hehhe

      Delete
  5. LAH HAI ZAQUAN KE DEMAM CAMPAK KE... KIRA OKLAH JUGAK YER.. CEPAT BAIK.. TAPI PARUT DEMAM CAMPAK NI MMG JENIS KEKALKAN.. PYH NAK HILANG.. SY KENE KAT MUKA PUN MCM TU ... SAMPAI BESAR X HILANG... SENGIH ADIK YER.. SUKA DAH SIHAT DR SELSEMA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah zaquan diserang chicken pox, itu yg risau tu takut parut kekal dah la dia ni suka makan kicap, kicap x leh tinggal..

      hhehe..adik ni kalau sihat mmg happy go lucky kalau demam monyok je...

      Delete
  6. la ksiannya...semoga cpt sembuh ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kesian kalau tgk anak sakit kan,
      alhamdullillah dah sembuh..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails