Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, January 16, 2013

Zaquan Berpakaian Seragam Tadika | Ragam Sepanjang 3 Minggu Bersekolah!

As Salam,

minggu ni dah masuk minggu ketiga la my son Zaquan bersekolah tadika, sekejap pulak rasanya masa berlalu..tup2 dah nak akhir Januari 2013 kan..

Akceli pakaian seragam sekolah Zaquan ni dapat masa minggu kedua hari tu. Bila tengok Abg Zaquan berpakaian seragam sekolah rasa mcm besar dah anak mama, 5 tahun dah dia..n nampak encem la abg pakai baju sekolah..hahaha(suka puji anak sendiri..)

Pakaian seragam sekolah Zaquan
kaler biru kuning..ada dua pasang, sepasang kemeja dan sepasang t-shirt.
*Memang melekat dekat sekolah nama dia  Khair..


Abg bergaya ngan pakaian seragam sekolah dia
Pakaian ni dipakai pada setiap hari Isnin, Selasa dan Khamis.


Setiap hari Rabu abg pakai pakaian seragam t-shirt sbb ada Pendidikan Jasmani.

Alahai cedih je muka abg kat pic atas tu kan, sbnrnya abg sakit gigi time tu dengan x cukup tido lagi sbb x boleh nak tido mlm tu disebabkan sakit gigi, tp time ni masih bersemangat lagi nak ke sekolah, sakit2 gigi pun masih nak ke sekolah w/pun dlm keaadaan monyok..nasib baik sehari je sakit gigi menyerang...kes kuat minum air milo la ni..kan gigi dah mula rosak..

Setiap hari Jumaat pulak abg akan berpekaian baju kebangsaan@Baju Melayu..siap dengan bersongkok..^_^..


Kalau minggu pertama sekolah, Abg dan Adik dua² tido je sepanjang perjalanan nak ke sekolah, almaklumlah mengantuk kena bangun pagi n perjalanan pergi pun 25 minit, itu kalau x jammed, kalau jammed sejam jugak wooo..tapi bila dah masuk minggu kedua dan now dah minggu ketiga ni, diorang dah mula biasakan diri cuma bangun pagi untuk mandi tu still menangis² jgk ler bertolak² nak masuk bilik air, kalau boleh masing² xnak mengalah untuk mandi dulu..nak mandi sama²

now dah pandai mengepaw pagi2 nak singgah petronas beli keropok n air milo, padahal mama dah bekalkan air milo panas..


Sepanjang 2 minggu Zaquan bersekolah dari hari pertama dia sekolah memang jelas la nampak dia seronok ke sekolah, bila Mama nak amik gambar dia berpakain sekolah ni pun dia sporting sbb dia seronok nak ke sekolah, ye lah dapat jumpa dan bermain dengan kawan2 kan, tapi minggu ni kami perasan dia macam dah mula xmo ke sekolah, sbg ibubapa off course la hati ni risau n tertanye2 kalau anak dah mula x suka ke sekolah, maunye x risau takut gak kena buli ke? cikgu n kawan2 x ok ke? or memang Zaquan ni dah mula bosan nak belajar.

So hari ni Papa sempat la intai sekejap masa pg td hantar dia ke sokolah..ohh rupanya setiap kali dia sampai di kelas, dia perlu buka buku dan bgtau cikgu satu huruf /abjad yg dia dah belajar n bgtau pada cikgu..Agaknye sebab tu la kot dia mcm rasa takut nak kesekolah, kalau jawab salah..cikgu marah la agaknye...balik ni x sabar nak tanye Zaquan..sbb setiap kali kami tanye cikgu marah ke dia cakap xde...aduihai la anak..Abg kenalah belajar pandai2, cikgu tanye sbb cikgu nak zaquan cepat pandai, boleh cepat pandai baca buku..cikgu bkn marah pun ye abg..

Hope abg akan terus seronok untuk ke sekolah dan jadi anak yang cerdik pandai..^_^..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

26 comments:

  1. salam..nak tanya la, tadika zaquan dekat mana yer..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam,

      tadika di Generasi Inspirasi @Angel Genesys dkt presint 9, Putrajaya.

      Delete
  2. hehehe..encem la zaquan ni..
    erm, mcm akak tiap kali amik dr sekolah mesti akak tanya, mkn apa,tadi belajar apa..sampai dia pun cam dah tau dah mama akan tanya..so masuk kete dia dah bgatu dulu..hahaha..
    Siannya zaquan..dia risau kot kalo2 cikgu tanya dia salah jawab..biaslah budak2 ni..kalo kita ajar dia main2, kalo cikgu tu leh plak nk serius..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tq..^_^..

      kami pun sama jemput dia balik dr sekolah dlm kereta mesti tanya abg belajar apa hari ni, makan apa..tp masa minggu pertama dan kedua je dia excited bgtau apa yg dia buat..itu yg siap bgtau abg sembahyang, balik2 rumah pun terus nak sembahyang, 2-3 hari ni bila kita tanya dia malas nak ckp..tanya mkn ape pun dia ckp abg x makan pape.., balik2 mmg kelaparan pun.., tp kami paham lah bukan cikgu dia x bg makan tp zaquan ni jenis mmg cerewet betul bab makan, makan memilih..kalau dia x suka dia mmg x akan makan...

      Delete
  3. Ksian zaquan...
    Takpela...lama2 ok

    ReplyDelete
  4. cikgu terlalu garang rasanye ....
    fahim tu hari2 menangis ... stress mak ni tau ...
    pg tadi pun sama aku terpaksa tinggal gitu je takut lagi lama dok depan pintu tu lagi die meragam takut cekgu buat pepe je ...

    kadang tu diorg ni tak pandai amik hati budak ... mcm mana la budak nk hepi pi skool ... cekgu kena main peranan ... ni tidak dah personaliti tu tak jaga garang pulak ..klu aku pun sama tak hepi .. jgn terlalu nk garang ngan budak diorg kecik lagi tak perlu suara nk tinggi2... cer tgk cekgu prasekolah cam diorg handle idak la terlalu garang dgn suara tinggi ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ye ke fahim pun hari2 nangis ke,
      fahim pun tadika generasi kan,
      ari tu jumpa kau masa sesi taklimat utk ibu bapa, x sempat pun nak borak2..huhu

      yup betul tu peranan cikgu ni penting, tp aku xde la slhkan cikgu pun sbb aku tau anak aku ni boleh tahan perangainya, dia kalau kena soal lebih 3 kali mula lah bosan. Masalahnye kita xdpt nak tunggu n tengok betul2 time anak anak kita belajar..itu yg sampai terintai2 kat cermin tingkap..

      Delete
  5. smart die bile pakai uniform....

    xpela...lame2 ok la zaquan nti

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mimie :),

      alhamdullillah hari ni dah ok dah dia..hope berterusan la ok..:)

      Delete
  6. hensemlah abg zaquan pakai baju seragam sekolah. betul eija. bila anak dah mula sekolah baru perasan... 'ehhh anak aku dah besar rupanya'. lagi 2 thn masuk darjah 1 lah abg ye.

    kalau kat sini, yg izan kenal cikgu utk kelas 6 thn tu mmg sangat2 baik dan pandai tackle budak2. kalau marah tu biasalah... marah2 manja je. biasalah kena marah kalau tak reti dok diam dlm kelas. lain2 tu mesti pesan balik kat ummi, cikgu suruh solat sama2 ngan ummi ayah kat rumah... mesti mengaji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Izan, Itulah kan lagi pulak anak sulong rasa mcm x percaya dah besar dah dia..haah..2 thn dah bersekolah rendah..

      kalau sekali pandang eija tgk cikgu2 dia ok je semua, tp x tau lah kan sbbnya masa minggu orientasi pun kami ibu bapa x dibenarkan masuk tengok, tunggu kat luar pagar pun dia x bg, kami je yg beriye intai2 di luar tingkap, tp eija mmg xde nak salahkan cikgu x tentu pasal, sbb eija kenal anak eija, mmg jenis cepat bosan n cerewet. mmg marah2 manja tu biasalah, kita sendiri pun kalau dah tegur anak x dengar jgk kata, tinggi gak suara kita dibuatnya..

      Delete
  7. wahhh dh dpt bj ye... akil baru dpt bj sukan je... bj skolah x dpt lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ye ke, srnok kan bdk2 bila dpt pakai baju sekolah..
      Zaquan pulak mmg suka pakai baju sukan sekolah berbanding kemeja sekolah..

      Delete
  8. wahh..bagus abg zaquan sonok p sekolah...baru la snng nk belajar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x jugak eT, dia ikut mood.., 2 minggu pertama mmg dia seronok , 2-3 hari ni dia buat perangai xmo ke sekolah, tp alhamdullillah hari ni mood dia dah ok balik..hope berterusan la perasaan dia srnok nak ke sekolah ..

      Delete
  9. sama skool ngan aqeef la.. tp aqeef hari2 xmo g skolah..xtau nape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh sama school ye,
      hope diaorang boleh jd geng..
      tp tu lah bila tanye siapa nama kawan abg, dia xmo cerita la..

      la ye ke igtkan zaquan je yg ada masalah, ermm maybe mood nak main je lg kot mcm zaquan ,dah terbiasa main je, ni bila suruh belajar dia rasa mcm tertekan ..

      Delete
  10. ank kita sama skolah la. akk pun ari2 tanya aiman pasal skolah, tp jwb pon acuh tak acuh jer. ari ni x dpt nk pakaikan baju melayu, x sempat nk oter lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh satu sekolah jgk ye anak kita,
      kiranya ramai jgk ler anak2 yg satu sekolah,
      kalau ternampak kita, tegur2 la ye..

      sama la perangai mcm zaquan, kita tanya dia jwb acuh x acuh, betul2 2 minggu pertama dia bersekolah bukan main excited bercerita ttg sekoalh dan apa yg dia pelajari..

      Delete
  11. memang ensem pun zaquan..tadika mana nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :)

      Tadika Generasi Inspirasi di presint 9, Putrajaya.

      Delete
  12. encem nye dia pakai uniform school..hehehe..dah besar kan abg zaquan :)

    ReplyDelete
  13. hihihihi.. melayankan budak² ni ada jerlah ragamnya.. anak sy blk ptg buat peragai mesti nak singgah kedai.. alasannya kan hari ni abg dah sekolah.. abg baik jer kat sekolah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah mcm zaquan, hari2 balik dari sekolah ckp nak makan depan sekolah, depan sekolah dia ada food court, so skrg mmg boleh dikatakan setiap hari lepak food court depan sekolah dia tu...

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails