Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, November 22, 2012

Owhh Mama Pun Sudah Rasa Keenakkan Durian Crepe!

As salam,

Fenomena Durian Crepe sana sini sekarang ni kan, asik tengok orang dok updates pasal keenakkan Durian Crepe ni, akhirnya Mama pun sudah dapat merasa keenakan Durian Crepe ni.

Semalam mama dapat rasa Durian Crepe hasil air tangan adik ipar, ermmm mmg sedap sbb duriannya pun mmg durian dari kebun..durian kampung giteww mmg ler sedap. Hari ni pulak Mama beli Durian Crepe dari opismate Mama Tun Nur Safiya pun sgt sedap..

Ishh²..x cukup²nya Mama ni makan Durian Crepe, dah dapat free dari Adik Ipar pun siap beli lg dari Opismate. ..Hehe, bukannya apa sbnrnya beriye Mama nak rasa yg kawan Mama tu buat sbbnya byk sgt version resepi Durian Crepe ni sampai Mama nak try buat sendiri pun cornfius..mana satu resepi dia yg sbnrnya..dh la mmg x pernah rasa Durian Crepe ni punyer rasanya yg sbnr..

Siyes..2 hari ni Mama balik umah dok citer pasal resepi Durian Crepe ni dgn adik Ipar x abis²..bersungguh betul kami mengkajinya..resepi mana sbnrnya yg betul² sedap. Bagusnya Adik Ipar Mama ni sekali try buat menjadi..tp itupun dia kata nak improve kan lagi sbb x berapa puas hati dgn kulit dia..isi dia mmg compom terbaekkk..

Setelah merasa kedua2 Durian Crepe..yup mmg betul la lain resepi lain la sikit rasanya..mmg ada perbezaaan antara Adik Ipar Mama pnyer dgn yg Mama beli dari opismate Mama..Perbezaannya dari segi kulit tu la..tp papehal pun kedua2nya pun sedap..terbaekkk..Dua2 pun mmg ada terima tempahan..So kawan2 yg berminat boleh la kalau nak order dr Adik Ipar Mama n kawan Mama tu..

Durian Crepe made by my Adik Ipar@Chocolate World




Ini Contact No..untuk mereka yg berminat untuk order




Nak contact dia boleh lah terjah blog dia atau PM di FB dia Shima Hashim


Bercerita pasal resepi kulit untuk Durian Crepe ni Mama tengok resepinya ada mcm2 version kan, bahan²nya ada yg guna sampai 6 jenis tepung, 3 jenis tepung saja n ada yg guna tepung gandum jerk, telor nya pulak ada yg letak 2, 4 dan yg paling byk letak 8 biji telor pun ada, ada yg letak santan n ada jgk yg gantikan dgn susu cair/fresh milk n ada tu tepung ngan air jerk..Itu yg terfikir2 nak guna resepi yg mana satu ni ek..Adik Ipar pun try buat yg guna 2 jenis tepung jerk dulu..nnti dia nak try buat yg guna 6 tepung pulak, mmg kena byk try n error kan..kena la berani mencuba baru tahu hasilnya..kalau ikut basic nya mmg la buat lempeng tu guna tepung gandum ngan air jerkkan, sbb tu la guna resepi mane pun insyaallah mesti jadi pnyer..

Pada Mama durian crepe ni yg penting isi duriannya tu kan..kalau dpt durian yg jenis pahit tu x sedap la jdnya..Whipping Cream tu mmg dah sedap rasa manis2 ice cream gitew..kelakar tau baru tau Zaquan sgt suka makan Whiping Cream tu, time Acik dia sibuk duk sejukkan Whipping Cream dlm peti ais dia sibuk curi2 rasa dlm peti sejuk sampaikan Acik dia tuang satu cawan utk dia makan..amboi abis satu cawan dia makan. Kulitnya tu pulak pada Mama, Mama suka kalau dia jenis yg lembut sikit..itu pandangan Mama la ye..

Mood x sabar nak cuba buat sendiri hujung minggu ni..^_^.., dah korek ilmu dah dari Adik Ipar n Mama Tun Nur Safiya..hehehe..tp dont worry Mama kalau buat mmg untuk tekak Mama n family jerk bukan untuk tujuan dijual ye...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

26 comments:

  1. Replies
    1. itulah kan..lg pulak bg mereka yg hantu durian..mmg sedap.

      Delete
  2. Bestnyer..mmg teringin sgt nk mkn but x dpt2 lg nih..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best, eija sblm dpt makan ni mmg teringin sgt nak mkn, akhirnya merasa jgk :)

      Delete
  3. haku pun teruja nk rs tapi tkut nk makan lew psl baru 60hari ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tahan la ye..
      kalau aku msti x boleh nak thn kalau dah ada depan mata sbb aku mmg hantu durian..

      Delete
  4. Sedapkan...dh beli doyan nak buat lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg sedap, itulah tgk mama najlaa dah buat dulu..

      Delete
  5. salam eija...
    betul tu durian crepe sana sini..hehe
    saly pun baru je buat kelmarin 'rasai keenakan' si durian crepe ni...mmmg sedap,rasa lemak manis..durian gitu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam,

      kan mmg kena la dgn musim durian skrg ni,
      ohh ye ke awk dh buat jgk ye, eija baru nak wat sndiri minggu ni..
      heehe..iye lah durian tu sendiri sbnrnya dah berlemak ditambah dgn whiping cream n bhn kulitnya tu ada santan n telor..mmg lemak berkrim la n sedappp..

      Delete
  6. Kakak sampai sekarang belum berpeluang membeli lagi Eija. So memang tak pernah rasalah. Tunggu yg terdekat dgn kakak baru kakak order. Buat sendiri tu hihi... tahulah kakak nie "M" lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kena beli dekat dgn tempat yg berdekatan dgn kita lg senang kan,
      hehe..ntahlah semangat pulak eija nak try buat sendiri maybe sbb duriannya pun x beli minta sikit dgn MIL n dah sah2 durian kg. sedapp.., kalau nak kena g beli durian tu maybe pikir dua tiga kali gak kot nak buatnya harga durian sebiji pun sgt mahal..

      Delete
  7. untunglah dpt mkn durian crepe..sy nih jugak tak merasa...kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah rezeki dpt merasa dr adik ipar dan opismate yg mmg rajin mencuba & memasak, insyaallah minggu ni nak try wat sendiri pulak.

      alahai ciannya, kalau dekat boleh la eija bg rasa kalau menjadi la eija nya trial nnti..hehe

      Delete
  8. ayu tak rasa durian.. ayu rasa blueberry.. sedap..

    ReplyDelete
  9. memang skrg tgh demam durian crepe ..
    hurmm akak pun dah 3x merasa ..
    semua ada 3 rasa lah ..
    paling sedap rasa ke 3 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan dah mcm org mengidam dibuatnya masa x dpt nak merasa lagi tu,
      now dh dpt rasa lega lepas ngidam..hehe

      wah dah 3 kali merasa ye..
      ermm risau gak ni nak wat sendiri ntah apa la rasanya nnti..

      Delete
  10. tak pernah rasa lagi huhuhuhu... sekarang pun bukan durian jer.. ade cempedak, mangga crepe pun ade... tp semua pun x rasa lg hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu bkn crepe durian aje, mcm2 crepe ada.., if menjadi la crepe durian yg k.eija nak wat minggu ni boleh la try wat crepe mangga pulak.

      yana kalau dekat ngan umah k.eija boleh lah k.eija bagi rasa..(budget mcm menjadi jerk buat..ntah apa rasa la agaknya..hope menjadi lah..)

      Delete
  11. HEBAT TU NK BUAT ....
    FUH KLU AKU LA BELI JE SBB MMG TGN NI TAK BERSENI ... ASAL BUAT TAK JADI .. BKN SEKALI TRY BERKALI DAH ...CTHNYE DONUT .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la hebat mana pun, baru nak mencuba..
      ala aku pun sama gak kadang2 1st trial x menjadi..
      mmg bila x jd tu boleh wat mood down nak mencuba..
      tp ntah la ada masa2nya aku ni excited gak nak mencuba mcm aku try wat choc moist cake la..x sangka 1st time buat menjadi..

      masa aku mula2 buat macaroni bakar, 1st time buat x berapa jadi, tp 2nd time buat menjadi..xpelah yg penting semangat nak mencuba...heheh

      Delete
  12. sedapnya kak... sy tingin sy nak rs.. xsabar dah nk hbs pantang... hhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..lepas abis pantang boleh la wat sendiri kan..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails