Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, November 20, 2012

Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers & Blackpaper Sauce!

As Salam

Busan pulak asik updates N3 Holiday GH x abis², jom kita tgk resepi pulak la. Lagipun ramai yang bertanya pada Mama n minta resepi Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers yg Mama pernah buat bila Mama pernah cerita Mama rajin masak Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers ni bila adanya Pemanggang Vantage.

Kebetulan my friend dah cuba masak ayam ala2 Kenny Rogers menggunakan Pemanggang Vantage terus dia promote kat kami resepi yg dia cuba buat. Resepinya kami google jerk & bila google kami try la resepi dari Blog Siti Delima.Com ni. 


Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers




Blackpaper Sauce


Mama mmg ikut 100% resepi dr blog siti delima.com ni, mmg confirm sedap..^_^..

jom kita tengok resepinya

Resipi Asal :-  Che.Mid FP
Sumber:- siti delima.com


Bahan-Bahan :

1 ekor ayam-bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil (*tapi Mama suka masak seekor ayam belah 2/4)

Bahan-bahan untuk make up ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk (CT tambah)
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir - hana gune gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up
Sekikit mentega


Cara-cara :
1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan di dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam (CT perap selama 3 jam)
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.


Sos Lada Hitam
Resipi : Hana
Sumber:- siti delima.com

Bahan-Bahan :
1 1/2 cawan stok ayam@daging - hana guna stok ayam (air + kiub ayam)
1/2 cawan susu segar - nak kurangkan pun boleh
4-5 sudu serbuk lada hitam
c cm batang salery - dicincang (CT tak letak)
1/2 biji bawang besar - dicincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
garam dan gula - jika perlu

Cara-cara :
1. panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
2. Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. didikan semula..masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.

**Mama masak menggunakan pemanggang vantage, lepas perapkan ayam (Mama perap 1 jam jerk pun dah terasa perapannya) masukkan je ayam yang kita dah perap dalam pemanggang vantage. Mama masak dalam 30/45 minit atau sehingga ayam dah masak..balik² kan jgk la ayam kita tu ye, jgn tutup pemanggang sampai x tgk²/balik² kan ayam tu pulak..hangus terbako tanggung sendiri..

Masak menggunakan Pemanggang Vantage.

Ini Mama masak untuk My Mum masa My Mum minta tolong masakkan 3 ekor ayam ala² Kenny Rogers untuk buat makan² kami satu family pada 6/10/2012.
Siap Mama angkut Pemanggang Vantage Mama sekali, My Mum pun dah ada, ini kira merasmikan pemanggang My Mum sekali la..


Hasilnya memang sedap
Pemanggang ni boleh muat seekor ayam ye..
Tapi macam Mama lebih suka masak seekor ayam yg telah dibelah dua/empat.



Selamat mencuba ye kawan²..dijamin sedap..:)


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

43 comments:

  1. Replies
    1. hehe..tgk pulak ayam panggang kan mmg eija tgk pun rasa mcm nak buat lg pulak minggu ni, ini pic masa buat bulan 10 ari tu..

      Delete
  2. wahhh...sedap betul tgk ayam panggang ala kenny rogers tu eija! nmpknya nak beli jugalah pemanggang ajaib vantage camni... best2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..penangan vantage..
      Izan kalau nak beli dah byk dah dealer yg bg harga murah, dkt N3 eija pasal My Vantage Cookware ni pun ramai yg tumpang promosi harga yg mereka jual..kalau Izan nak survey harga la
      cuba la tengok http://mamakerry.blogspot.com/2012/10/my-vantage-cookware.html
      (dekat ruangan komen tu ye)

      Eija dulu beli RM 139, now ada yg jual lg murah dr harga tu tau..

      Tp ikut Izan la, sbb ada jgk pemanggang brand yg lain..

      Delete
  3. Replies
    1. Hehehe, k.eija terliur tgk Durian Crepe di blog Nad..

      Delete
  4. wahhh nmpak sodp tu kan ...

    harus ko wat kalau aku trjah umh ko ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ikut resepi dia tu mmg sedap,

      hahhaa..boleh2 tp kena la bgtau awal2 kalau nak dtg ye..

      Delete
  5. Sedap betul nampak. MAcam nak try jek hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ikut jerk resepi tu mmg compom sedap tau,
      k.eija dah lebih 3 kali buat..

      Delete
  6. thanks share resipi...sume org dh beli pemanggang ajaib...sy gak tak beli2 lagi...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome :)
      bkn PU kata nak beli ngan kawan PU kan sbb boleh dpt murah..
      ala xpe kalau x guna pemanggang pun, kalau ada oven besar boleh gak panggang ayam tu..

      Delete
  7. terima kasih kongsikan resepi ni... nak cuba² buat jugaklah.. terliur dah ni tau... huhuhuhuhu.... lps ni tak payah pg kenny lagi haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama² Yana :)
      cuba jgn x cuba..insyaallah ikut resepi dia menjadi la..
      tp xdelah sampai leh kalahkan kenny rogers tau..huk2..
      nama pun ala2 kenny rogers..yg buat dia rasa sedap tu sbb ada mix herbs tu la k.eija rasa...aroma mix herb tu jerk dh wat rasa sedap + ada madu n blackkpaper so rasa dia complete..ada rasa pedas manis n masin sbb kiub ayam...

      Delete
  8. Macam best je... api tak boleh besar ya... sy try byk plak hitam2 mcm hangus esp part kulit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup api dia x leh besar..kena guna api kecik..
      ohh nmpk mcm hangus tu mesti sbb letak terus semua dia nya bhn perap tu kan, sbnrnya lepas ayam tu diperap lebih kurang 1 jam atau lebih, kita masukkan ayam dia tu tinggalkan sikit dia punye bhn perap/rempah dia tu supaya nnti masa kita balik2kan ayam kita tu kita letak sikit2 bhn perap dia tu supaya sebati..kalau x silap dlm resepi ni ada ckp..mcm ni>>>>>>

      ** Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. (eija mmg x sapukan minyak sbb kita gunakan double grill pan yg x perlu letak minyak, masa mula2 tu je sapu mentega- selepas tu sapu je la dianye rempah tadi..)

      hope dpt penerangan jelas..sorry la kalau buat x jd tp sy buat mmg betul2 ikut resepi ni alhamdullillah jadi..

      Delete
  9. Hari ni saye akan cube resepi ini... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba :)
      jgn lupa nnti bahan perap tu jgn masukkan terus semua sekali tinggalkan sikit untuk letakkan sikit time kita balik² kan ayam kita tu nanti...

      Delete
  10. Asslm.. sya dah cuba td... mmg ala2 kenny rogers... mr somi amt menggemarinya..... sya tambhkan rosemary & olive herbs.... wangii..tq-mama dino

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama²,
      dah lama eija x memanggang ayam ala2 kenny rogers ni,
      now dh bulan puasa ni mesti mood memanggang dtg kembali..
      masa mula² buat dulu pun time bln puasa..

      Delete
  11. Replies
    1. amik la, resepi ni pun eija amik dari blog ct delima, mmg ikut step by step dr blog ct delima n menjadi..

      slmt memasak ye..

      Delete
  12. Saya amik resepi ni ye..nmpk mnyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik la, resipi asal dr blog ct delima, mmg menyelerakan...:)

      Delete
  13. terbaik.. sy dah cuba.. 20 ketul habis dlm sekelip mata je waktu berbuka.. hehehe

    ReplyDelete
  14. terbaik.. sy dah cuba.. mkn dengan anak2 20 ketul habis tinggal tulang je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dijamin sedap resepi ni, sy pun sekali try menjadi..:)

      Delete
  15. bawang besar yang mana warna kuning atau bawang merah besar...confuse

    ReplyDelete
  16. Salam Aidilfitri!

    Nak tanya "2 sudu besar herba campuran" tu, herba apa? nak dapat kat mana?
    T.kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidilfitri kembali ,

      herba campuran tu mix herb.., boleh beli di mana2 pasaraya pun ada..selalunya dlm botol brand micromick tu tp dkt kedai2 peralatan bakery pun ada jual mcm dekat yummy ada jual dlm paket murah sikit dpt byk..
      sy ari tu beli mix herb yg dlm paket je..

      Delete
  17. Hari ni baru dapat nak try...ayam tengah perap..jap lagi nak grill dlm pemanggang ajaib...hikhikhik...tak tau lagi rasanya canner

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt mencuba, insyaallah mesti jadi punye, saya pun ikut je resepi menjadi..:)

      Delete
  18. Hari ni baru nak try....harap2 menjadi :)

    ReplyDelete
  19. As Salam..nak tny

    bile letak je ayam dlm pemanggang tu..trus tutup eh?
    xyah tgu airnye kering dlu baru tutp?
    sebab saye letak je ayam trus tutup..bile bukak ayamnye mcm berkuah
    dh x jadi ayam panggang.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      susah jgk nak explain mcm mane,
      kalau ikut cara sy masak, sy xdelah terus tutup, mmg kita akan bakar kan ayam tu atas pemanggang sambil balik² kan ayam tu dan kalau agak kering tambah la sikit baki bahan perap dia, masa kita perapkan ayam ni, bahan perap dia tu tinggal kan sikit utk kita lumur2 kan dia bila ayam tu nampak kering, dalam masa yg sama kita masak ayam atas pemanggang ni, kita boleh la tutup pemanggang, agak² jgk la, jgn la lama sgt, pastu buka..kena sentiasa tgk, mmg kita tutup dia bg dianya wap tu meresap..

      eija pun buat kadang kering smpai nampak kesan hangit, kadang2 nampah basah..hehe, ikut sedap tekak je jnji rasa dia x lari sgt pun kan..

      Delete
  20. salam..nk try gune microwave jadi ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,

      ermmm x pasti plk, selalu org buat ayam panggang guna oven, boleh kot cuba la try maybe kalau guna microwave amik masa sikit kot...

      Delete
  21. sy share resepi ye...sbb sy cari resepi yg guna pemanggang ajaib..tq ye

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails