Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, July 31, 2012

9 Ramadhan ~ My 1st Trial Onde²/Buah Melaka..Menjadi :)

Salam 11 Ramadhan,

Hujung minggu 9 Ramadhan Mama amik kesempatan untuk berbuka di rumah family Mama, tp tu lah cuma Mama & Anak² jerk yg dapat berbuka bersama family Mama, Papa ada tugas part time..wat biskut raya..huhu..W/pun sedih Papa xdpt nak joint tp nak wat camner kan..itu semua rezeki untuk menampung perbelanjaan raya.

Akceli plan asalnye nak hantar biskut raya kat customer..mmber school@mmber blogger jugak (Fazilura). tp tulah plan nak berjumpa x kesampaian tp Zura willing untuk amik order biskut raya tu dkt rumah my mum nnti.(dah amik pun pagi semalam)..TQ Zura jadi ejen biskut raya..kawan2 yg lain kalau nak jd ejen/nak order Homemade Cookies  dari my MIL ni pun boleh gak.

Lepas balik dari amik biskut raya dari rumah MIL, Mama n Zaquan pun mulakan agenda nak buat Onde²..Kuih Feberet Mama ni, dulu masa kecik² my mum selalu buat utk kami, kali ni Mama pulak try buat utk my mum rasa. Alhamdullillah..1st time buat menjadi, lagipun senang bangat buatnye..

my 1st trial Onde²/Buah Melaka
Alhamdullillah..menjadi (almaklumlah tgn keras baru nak balajar memasak..hehe)

Resepi Asal: Mama amik dari Blog my friend@Blog Mama Tun Nur Safiya

Setelah mencubanya sendiri ni mama letakkan bhn & cara memasak cara mama:-

Bahan2 & cara memasak: 2 CawanTepung Pulut, 2 Sudu Besar Tepung gandum (My Mum ckp x letak tepung gandum pun xpe sbnrnya), 1/2 Sudu Perasa Pandan, 1/2 Sudu Pewarna Hijau dan 11/4 Cawan Air (Air ni tuang sikit2 dulu ye). Kesemua bhn ni diuli sampai jd satu doh, dah jd doh sedia untuk digentel dan masukkan inti didalamnya.

Inti yg digunakan Gula Melaka/Gula Kabung (Ada gak yg suka letak inti kelapa didalamnya kan) yg dipotong kecik2 (jgn kecik sgt pulak..sbbnya mama terhiris halus2..rasa mcm dh byk letak semasa menggentel rupanya bila masak x berapa rasa dia nye gula kabung tu) & gentel la bulat2. 

untuk memasak onde2/buah melaka ni..Didihkan air di periuk terlebih dahulu, lepas air mendidih bolehlah masukkan onde2 yg dh siap kita bulat2kan tu..Apabila timbul onde2 tu maknanya dah masak la onde2 kita tu..last sekali taburkan putih kelapa  pada onde2 yg dah siap dimasak (kelapa tu kukus la dulu skjp utk bg dia thn lama).

Siap utk ditapau ke rumah my mum sbg menu manisan 9 ramadhan kami..:)


Bulan puasa ni mmg ramai yg mencuba pelbagai resepi kan, kami diopis ni pun rasanya pagi2 sampai opis dh bercerita pasal mknan dan masakan..hahaha..dr menu bersahur, berbuka..sampai ke biskut raya..kalau boleh semuanya nak buat sndiri..semuanya di hujung jari..nak ngan xnk masak jerk kan..


Selamat memasak menu simple ni ye kawan2


P/S: OTW nak ke rumah my mum, Ziqry muntah sbb meronta2 xmo duduk dlm baby seat, akhirnya mama beranikan jugak la memandu dgn memangku Ziqry, elok jerk Mama pangku Ziqry setelah dia meronta2 utk melepaskan diri dr duduk di Baby seat, dia pun muntah sbnyk2nya..abis driver seat n stereng kereta kena muntah Ziqry..Mama yg memangkunya apalagi, Nasib baik berbuka dirumah my mum, kalau berbuka dgn kawan2 diluar mcm mane la agaknye, msti terus cancel agenda berbuka puasa dibuatnya. Balik pun Mama memandu sambil memangku Ziqry, nasib baik dia tgh x sihat, xde lah dia melasak sambil duk di pangku mama, kalau time sihat tu maunya dia berdiri smbil memegang stereng..Adeii..tgh memikirkan camner la Mama nak drive lepas ni if kena bawa Ziqry sekali.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

9 comments:

  1. Aiyooooo!!
    Bleh bayangkan mama dia bermandian dgn muntah anak..
    Hi3!!! Sabar je lah..
    Kene mandi blk ler tu sis?.. ;)

    ReplyDelete
  2. sedapnye..
    rajin aka buat kueh puasa2 ni, hehe
    nk buat gak la ;)

    ReplyDelete
  3. izan dari hari tu teringin nak buat buah melaka ni eija... tgk yg eija buat ni dah terasa2 plak kat tekak... hehe...

    alahai...siannya ziqry tgh tak sihat ye. harap2 cepat sembuh ye sayang...

    ReplyDelete
  4. SUKE JUGAK KUIH NI.. TP POSE KALI NI TAK SEMPAT BUAT LAGI ...

    DIA PENING KOT TU MUNTAH, HARUSLAH SIT KEN HANTAR KEDAI BASUH KERETA KALAU TAK BAU X MAU HILANG ...

    ReplyDelete
  5. sedap tu onde2.. :-)

    nape ziqry muntah yer... dia slh mkn ke..

    ReplyDelete
  6. tu ler , x berjodoh plak nak ketemu kan ...

    lor bahaya btl siap muntah bagai ...
    ko kene psng seat belt sekali tu .. kasi dia dok diam , phtu kasi ler mainan ke mknan ker .. sure dia dok diam

    ReplyDelete
  7. @Salina@IbuAqil: yup mmg bermandian dgn muntah anak, kebetulan dia baru minum susu, abis keluar semuanya..

    mmg mandi balik pun, nasib baik berbuka puasa di rumah mak sendiri, sampai2 terus past anak dekat adik, dia la yg tolong mandikan Ziqry, Zaquan pulak dh terlelap masa sampai rumah mak.

    @Nad@MamaZn: bulan puasa thn ni mood rajin memasak dtg la Nad..Alahamdullillah..Aura baik kawan2 smpai kat kita..hihi
    buat jgn x buat, senang jerk buatnye ni..

    @Izan Ishak: Rasanye mmg ramai kawan2 bloggers yg lain pun dok buat kuih buah melaka ni kan, menu kuih feberet di bulan puasa, Kena la Izan buat kalau dh tgk gmbar smpai terasa di tekak nnti anak dlm perut pun ngidam sama..

    @Masya: Oh iye ke, k.eija maybe 1st time nk buat, itu yg excited..hihi

    maunye x pening, bila kena ikat kat baby seat tu dia meronta2 nak keluar smpai dh nak terbenam muka, itu yg bila k.eija angkat jerk dia pangku dia terus keluar isi perut dia tu,
    k.eija x hantar basuh pun, tp sampai2 rumah terus lap dengan baby wipe dan air sabun, nasib baik hilang baunye..itupun 2 hari gak ler baru hilang terus baunye..

    @IntaNBerliaN: mmg sedap..:))

    @Azura Fazil DIN: nasib baik ada penyelesaian lain utk ko amik..

    itulah mmg mmbahayakan sungguh tp nak wat camner lagi nak x nak mmg aku kena pangku dia smbil drive.., susah kalau pakai kan seat belt dekat dia sekali sbb aku memandu dh la mmg seat tu dh kedepan, tp kalau bg dia mknan tu mmg melekakan jugak ler dia, kalau mainan tu skjp jerk dpt leka kan dia sbb dia cepat bosan..

    ReplyDelete
  8. @fieda: bulan puasa ni kebetulan mood rajin memasak dtg k.fieda..:)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails