Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Saturday, July 16, 2011

Fulltime Housewife!

As Salam,

Selepas abis tempoh berpantang 44 hari pada 25 Jun 2011 di rumah my mum dan duduk berjauhan dgn papa dan zaquan akhirnya pd 3 Julai 2011 sweetmama mula balik duk umah sendiri. Kini dah hampir 2 minggu pun..nmpknye baki 38 hari yg ada ni mmg sweetmama jadi fulltime housewife. Kali ni sweetmama merasa jaga Zaquan & Ziqry sepenuh masa tanpa bantuan sesiapa.

Penat tau sebenarnya jadi fulltime housewife ni...keje rumah x pernah abis sebenarnya..semua keje kita kena uruskan sendiri. Kalau dulu sepanjang tempoh berpantang sume keje umah my mum yg uruskan... memasak, mandikan baby even air mandi sweetmama my mum yg uruskan...sweetmama hanya jaga Ziqry especially menyusu dan menidokan Ziqry jerk time tu.., Masa Zaquan dulu pun..mmg sweetmama tinggal di rumah my mum, Zaquan berusia 8 bulan baru sweetmama pindah duduk rumah sndiri.

Kini sweetmama kena uruskan sumenya sndiri...pagi selepas papa g keje, sweetmama akan terus bangun untuk sediakan sarapan sbbnya Zaquan pagi2 lagi mmg nak nasi...w/pun selalunya Zaquan cuma minta nasi lauk telor..tp sweetmama x suka Zaquan makan telur setiap hari..iye la kolestrol tinggi tu...hehhee, jadi selalunya srpn pagi sweetmama akan wat nasi goreng ataupun cekodok bilis. Lepas kami bersarapan..selalunya sweetmama akan terus ke Agenda menyiapkan makanan tgh, mmg kalau boleh urusan memasak ni sweetmama nak selesaikan awal2 sbbnya time waktu pagi ni la my baby Ziqry tido lena..lepas menyusu jam 7 pagi, baby Ziqry akan tido hingga jam 10/11 pagi.

Disebabkan baby selalu bangun kol 10/11 pagi jd nya mmg waktu Ziqry mandi pagi mmg lewat la..selalunya kol 11 baru la masa untuk mandikan baby Ziqry..tp kalau baby Ziqry bgn awal..awal la mama mandi kan dia..slps baby mandi..sweetmama akan menyusukan dia untuk bg dia lena tido semula..supaya sweetmama dpt uruskan tugas mengemas umah pulak..selalunya time ni Zaquan mula la menggangu adik dia..jd terpaksa la sweetmama menyambil2 buat keje sambil tgk2kan Ziqry/susukan Ziqry.

Selalunya paling awal sweetmama dpt selesaikan tugas jam 1 tgh.., lepas selesai sembahyang zohor..jam 2 petang sweetmama uruskan Zaquan pulak..time ni selalunya kami mkn tgh sama2..selalunya Zaquan makan bersuap..kalau x bersuap pun..dia mmg makan nak berteman..dh makan..teman Zaquan tgk tv pulak..smbil teman dia bergaduh..sbb nya bila kita x layan dia..kita layan adik dia..mula la dia cari pasal minta perhatian kita...huhu..mmg Zaquan selalu kena rotan ngan mama...sbb nakal suka kacau adik..tp sweetmama selalu ckp ngan dia..mama syg abg...dua2 mama syg..abg jgn la nakal sgt..sehari x dpt rotan mama x sah kan..dh kena pun x serik.

itu la dia kerenah anak2...tp itu mmg tanggungjawab sweetmama utk uruskan keje umah dan menjaga anak2. Nakal2 pun anak kita mmg dialah penghibur suka & duka. Disebabkan kerenah anak2 ini jugala kadang2 jam 3 petang br dpt selesaikan sume keje umah, baru sempat nak makan tgh ..huhu.., sweetmama mmg jarang memasak sebelum ni..iyela balik keje dh kol 8 mlm..papa yg ckp x pyh susah2 masak...tp skrg ni dh sepanjang hari duduk umah,x kan x masak pulak kan..Alhamdullillah sepanjang jd fulltime housewife ni x pernah lg miss memasak..hari2 memasak tau..sampai x tau dh nak masak ape lagi..., Sekarang ni pun kalau membasuh pakaian, lepas angkat terus lipat dan gosak ..xde tangguh2 lagi..ehhehe..puas sebenarnya bila kita dapat uruskan keje umah dgn jayanya...en. suami balik tgk sume keje umah dh selesai dan dia balik keje pun mmg terus makan apa yg mama masak.. :)

Masa untuk mengadap lappy mmg terhad la..selalunya selepas selesai semua keje umah baru mama akan on lappy...itupun kalau sweetmama on jerk lappy..Zaquan pun akan sama dok depan lappy ni..dia pulak yg nak wat keje..kadang2 amik masa sampai 1 jam untuk dia guna lappy smpaila dia bosan...br la turn sweetmama dpt guna lappy..selalunya time 5-7 ptg adalah waktu sweetmama akan on lappy. 2 jam mmg x sempat pun sweetmama nak BW kat semua blog kawan2..kalau adapun sweetmama BW tp x tinggal jejak..baca jerkla..,iye la n3 sendiri pun x sempat nak berupdate...

Malam adalah waktu rilex kami sekeluarga..selalunya malam waktu kami layan tv sama2.., Ziqry akan tido malam seawal jam 9-10 mlm, Zaquan pulak selepas adik dia tido br dia nak tido..selalunya waktu tido mlm Zaquan 11/12 mlm. Selepas anak2 tido..tgh mlm turn papa pulak guna lappy..kadang2 papa tanye jgk mama nak guna dulu ke..tp selalunya mama akan bg laluan kat papa guna dulu...lepas papa dh abis guna papa akan kejut mama nak guna ke x.., kalau mata mama ni larat mama guna gak..tp selalunya dh jarang sgt online tgh malam..maybe sbb waktu siang penat uruskan keje umah & jaga anak2...hehehe.., tp mlm ni mama online pagi..sbb papa kuar g lepak minum...dpt la mama wat n3 auto publish untuk n3 ni...hehehe..


5 comments:

  1. rutin yg padat. Tapi best dapat besarkan anak ngan tgn sendiri. syila pun dapat on pepagi sbb hubby keje pagi ni.sambil basuh baju, kemas rumah...begitulah rutin kita para isteri kan..

    ReplyDelete
  2. itula rutin kerja huda seharian pun sejak dah x bekerja :) tp happy gakla puas hati tgk anak membesar depan mata..hehehe

    ReplyDelete
  3. sonok nye dok umah ...

    aku ni myb dh x dak minat nak keje kut, huhuhu tu yg bile dok umah .. dpt sattle kan hal2 rumah tgga aku jd epy sgt2... lain mcm je epy nye tu ...

    ReplyDelete
  4. ye betul, utk kita yg biasa kerja ni, bila jd fulltime housewife, terkejar-kejar masa. semua hasil tangan sendiri. lepas tu pening, kerja nak membebel je bila pepenat ngemas ada tukang sepah. nak meraung pun ada. hahaha. tapi tu la alah bisa tegal biasa, itula rutin seorang isteri sebenarnya. waiting for me pulak, harus mcm lipas kudung.

    ReplyDelete
  5. @SyilaSyira: yup..mmg terasa padat kan..btol puas hati dpt tgk anak2 mmbesar depan kita, hehhehe..itula bila dh addict ni..kadang2 tu menyambil2 wat keje smbil on lappy kan..

    @Huda: heheh..itu la huda..mmg happy dpt tgk anak2 membesar depan mata kita..,tp mmg terasa la,kita dh biasa keje..tetiba dh jd surirumah sepenuh masa..mmg penat rasanya..

    @Fazilzura: ohh iye ke..aku pulak rasanya kalau diberi pilihan...wat masa ni aku lebih suka bekerja..tp mmg ada pro n cont kan..

    @Cha: hahahaa..btol tu...x bole nak elak dr mengomel lebih2 lg kita dh kemas..anak sepahkan balik..,kita dh tidokan adik, abgnya kacau pulak..sabar jerk la..mmg dh tanggungjawab kita kan..yg srnoknya bila kita dpt uruskan sumenya w/pun penat.

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails