Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, July 21, 2011

Akhirnya Sweetmama Berani dan Berjaya.. :))

As Salam, 

Alhamdullillah..akhirnya sweetmama berani....,berani untuk hilangkan rasa takut memandu kereta..betul2 kali ni nekad nak bawa kereta..dan akhirnya berjaya memandu sendiri kereta tanpa ada papa di sebelah ..yang ada Zaquan dan Ziqry sbg peneman dan pemberi semangat.

Untuk permulaan..hari sabtu pagi (16 Julai 2011) kami g lepak sarap kat mamak dan balik tu papa suruh mama memandu dr kedai ke rumah dan papa duduk sebelah pegang Ziqry. Papa cakap boleh pun mama memandu dan dia bg semangat suruh mama berani2kan diri bw kereta. Sejak seminggu papa g keje naik motor ni..bila balik jerk papa tanya mama..ada berani ke bawa kereta..dia dh bg greenlight ni ..bawa jerk kereta setakat nak g kedai tu..cuba la bawa..ecehhh..sblm ni papa bising kalau mama nak bw kereta dia..kali ni dia yg beriye2 suruh belajar..en. suami dh bg galakan /greenlight..harus la grab kan...sebelum ni sweetmama takut2 nak bawa sbb kalau bawa papa ada kat sebelah pun dia selalu bising..iye la kereta dia..kita ni lesen memandu jerk ada..kereta xde..nak bawa pun x berani ..lesen jerk renew setiap tahun..huhu..

Dan hari keberanian sweetmama pun bermula pada hari Selasa (19 Julai 2011) bila sweetmama memberanikan diri bw Zaquan sarapan pagi pekena roti canai..kena la mula dgn destinasi yg paling dekat, sejengkal jerk pun..masih dlm area tmn perumahan sweetmama duduki....hehehe, lgpun papa dh test dulu dh mama ni bole bw ke x ..

 ini la muka zaquan yg excited n happy bila mama dh bole memandu bw dia g kuar minum..pnyela excited dia ckp ngan mama, abg nak pakai suar jeans n nak pakai baju minyak..huhu (kemeja merah ni zaquan panggil bj minyak sbb ada logo shell dan baju kemeja ni atok n nenek zaquan yg bagi ole2 dr kelantan)

lepas sarapan..ntah camner..rasa macam nak beranikan diri balik rumah my mum..alasannya mmg kukuh sgt..nak amik laptop [ohh ye..beriye2la..aritu sweetmama publish yg lappy HP Pavillion sweetmama dh okey kan..tup2..3 hari lepas tu rosak balik..sib baik ada warranty 3 bln..dan alhamdulllillh..now dh baik balik lappy sweetmama tu, spnjg lappy sweetmama rosak..seminggu ni adik ipar sweetmama bg pinjam dianye lappy.. :) ]

Sangat x sangka..eh sampai juga sweetmama ke rumah my mum di cheras dgn selamatnya.., sampai2 umah my mum xde..dia g Melaka..tp dia tinggal kunci kat umah Mak Long sebelah..padahal adalah setengah jam sebelum tu sweetmama dh call dulu my mum bgtau nak dtg..dia ckp datang jerk la..rupanya dia mmg dh jnji ngan adik sweetmama nak g Melaka..bila sweetmama kata nak dtg umah drive sndiri..dia suruh dtg jerk la..sbb takut nnti sweetmama x dtg..bila lg sweetmama nak memandu..kiranya my mum pun bg semangat sbnrnya kalau bole mmg suruh sweetmama beranikan diri memandu. Sebab dh smpai kan..sweetmama pun lepak la umah my mum sampai kol 4 petang.

Lepas tu otw nak balik umah tu singgah pulak umah my mil nak amik tambahan sampel biskut raya untuk letak kat opis..minggu lepas dh antar kat opis masa lepas balik dr check-up Ziqry 2 bulan tu..tp nmpknya sambutan menggalakkan..smpai x cukup sampel rasa biskut raya...hehehe.., kol 5.30ptg sweetmama pun nak gerak balik umah sbb takut kalau lewat bertembung ngan budak balik sekolah pulak..otw nak balik..igtkan nak terus balik jerkla kan..sekali nmpk pulak van cendol yg selalu kami lepak tu..dgn cuaca panas ni kan..tekak rasa nak minum cendol..lgpun dh 2 bulan x minum ais..bedal jerk la ais..haha..sampai umah dh 6.30ptg..wah penuh betul jadual 1 hari berjalan..

esoknya (20 Julai 2011)...mentang2la..dh ada sikit keberanian untuk memandu kereta..dan dah lepas dr Bangi ke Cheras.. , sweetmama beranikan diri ke Putrajaya pulak..alhamdullillah berjaya selamat pegi dan balik..maknanya lepas ni kalau papehal if papa kena g kursus ke..bole la mama memandu kereta sndiri g opis..xde la kena bergantung kat family jerk..bertolak dr umah kol 12.30tgh..smpai putrajaya kol 1.00tgh...tujuan utama nak antar sampel biskut raya yg dh amik dr my mil semalamnya. sekali sampai xde parking la pulak kat luar bangunan tu..nak masuk parking basement x berani lgpun pas keje pun dh x leh guna la pulak..adess..x kan cuti 3 bulan..pas dh x leh guna..apalagi call papa..ajak lunch sama..sempatla kami lunch sama2 kat masjid besi depan opis papa tu..

Lepas lunch sama2 mama bgtau papa, mama nak try sekali lagi g opis mama..kalau ada parking mama singgah, kalau x mama terus balik jerk la..nak g alamanda..x berani takut sesak + failed tang parking sbnrnya...mama lemah btol part nak masuk n kuar parking..mmg failed. Sekali pusing..tgk ada kosong kat depan bangunan opis..redah jerk la..kalau ikutkan x boleh parking kat jalan besar tu silap haribulan dpt surat cinta dr perbadanan/jpj/polis. Zaquan yg paling excited sibuk nk g opis mama..ada jerk keje dia nk wat. sweetmama singgah skjp jerk, just antar sampel biskut raya..ikutkan planning awal sweetmama nak kemas tempat sweetmama tu..sbb skrg tgh 5's, tp yela susah pulak dh la dtg bw dua2 anak pastu kereta pun just parking kat luar kan,..kol 3 ptg dh balik  ..otw back singgah minum dulu ngan zaquan..zaquan nak makan goreng pisang..pastu tetiba nak nasi..pastu mknnya adala 4-5 suap..sabo jerk la..Akceli gas kat rumah abis pulak pagi tu..balik dr keje baru papa kata nak beli gas.

Balik keje papa ajak kami g makan malam sekali sebelum g beli gas..kami makan kat mane ek..nnti citer kat lain n3 la..panjang berjela la pulak citer ni..nak citer pasal dh berani memandu kereta jerk pun tp abis 2 hari nye story sweetmama story kat sini..huhu

Kesimpulan sebab ape sweetmama perlu berani memandu kereta sendiri:-
  • belajar untuk berdikari sendiri..papehal jadi kat family kita susah..especially lepas kes papa sakit ari tu..
  • incase..mana tau jodoh x panjang ke selama ni kita terlalu bergantung pada suami..
  • senang nak bergerak sndiri..rasa2 papa x boleh nak bawa..ape de hal bw jerk la sndiri kan..
  • asik kena bebel ngan my mum..bila nak berani bw kereta sendiri..sbb dlm 6 org adik beradik sweetmama, sweetmama sorang jerk yg ada lesen tp x berani memandu..yg lain sume tau memandu dan ada kenderaan sendiri.
  • kereta satu keperluan bkn lagi kehendak..mana tau ada rezeki lebih..bole beli kereta sendiri kan..heheheh..
 chaiyok2..moga sweetmama terus berani..
papa ckp..lepas ni nak kena biasakan mama memandu dkt tempat sesak pulak.


   

7 comments:

  1. boleh punya eija. kita hari tu memandu kat tempat sesak lagi kita suka, sebab semua orang bawa kereta perlahan, so kita bertenang je la dlm kreta. mula2 mmg berdebar2, nnt dh expert, haaa pjg la langkah eija. lagi dh lama ada lesen.

    ReplyDelete
  2. @Cha: hehehe..itula x sngka tau akhirnya dpt hilangkan rasa takut nak memandu ni..btol2..nnti kalau dh expert mau pnjang langkah di watnya..

    @Adeya: tq adeya..:)

    @AyuArjuna BiGoshh: hehehe..itula harus chaiyok2...:))

    ReplyDelete
  3. tahniah eija..
    ayu tumpang gembira..
    ingat!!!!!!!!!!!!

    kena yakin tau...

    ReplyDelete
  4. mmg kena beranikan diri kan, huda pun dh lama x bawak kete ni..dh sedap hubby drive :)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails