Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, January 22, 2014

Bandung Aku Datang Lagi | Tempat Shopping Kain Sulam Di Jalan/Taman Kopo

As Salam,

Bandung ni terkenal slh satu sbbnya krn ianya juga dikenali sbg syurga membeli belah bg mereka yg suka shoppinggg...hehe, Selalunya shopping kain la, antaranya kain sulam..., selain kain sulam, kalau nak cari pakaian branded² ada byk Factory² Outlet (FO) yg terdapat disekitar Bandung ni (mmg betul ada byk FO dkt sini, tp drpd pengalaman pergi FO disini, kebyakan pakaian branded² yg dijual dia campur, jgn tertipu ye, mmg rasa mcm murah tp kualiti ada yg x ori sbnrnya, so kena pandai² pilih la ye). Selalunya nak cari kain sulam tempatnya x lain x bukan di Pasar Baru, tapi baru² ni pergi ke Bandung, Pak Supir yg bawa kami tu ada bawa kami ke Jalan/Taman Kopo ni katanya kilang/perusahaan kain, org sana panggil kilang kain tp sbnrnya jalan kopo ni satu kawasan perumahan, dirumah tu dia buat tempat jual kain..bila pergi sini Mama teringat masa g Rumah Hajah Basiroh di Vietnam, lebih kurang cenggini la..rumah dijadikan kawasan perusahaan.

Hari pertama sampai (9/1/14 -Khamis) kami dah dibawa ke tempat jual kain sulam di Taman/Jalan Kopo ni, kalau x silap kami sampai sini dalam pukul 8.30mlm, sebelum tu isi perut siap² dah dengan masakan padang..:). Ok jgk hari pertama dh terjah sini, esoknya byk masa boleh habiskan di Pasar Baru..hehe

Jom tgk camner kah tempatnya?

beginila keadaannya, rumah yg dipenuhi dgn kain sulam, pilih² jgn x pilih, tp biasalah bila dh byk rambang mata jadinya, Disini kain sulam semuanya dijual pada harga Rp110k @ RM30 shj untuk semua jenis material kain dan jenis sulam, so pandai² pilihla material yg ok, sbb mmg campur material kainnya, kadang² sulam tu cantik dah tp material kain plk x ok.., material ok sulam dia plk x berkenan, keseluruhannya boleh la masih berbaloi shopping kain disini, cuma pilihannya agak terhad sbb byk kaler yg kita nak dh abis, kalau shopping di Pasar Baru at least byk kedai boleh terjah, lgpun x byk beza pun shopping kain sulam di Jalan Kopo ni dgn Pasar Baru, di Pasar Baru, harga kain sulam yg plg murah kami dapat Rp120k, beza Rp10k je..hehe, tp kalau org yg nak amik borong better amik di Jalan Kopo ni je rasanya.




Habis dah dipunggah oleh kami..hehe


Hasil Mama, x byk pun, kali ni Mama beli kain sulam utk Mama 2 pasang je, selebihnya beli kiriman orang. Sbb thn lepas baru g Bandung, kain beli pun baru siap ditempah, kain ni ntah bila plk nak menempahnya kan..,lg pun budget ciput, esok mau ke Pasar Baru dan ke FO..hehe


Sempat lagi bergambar dgn owner kedai..
My friend sebelah ni dah susah hati sbnrnya time ni sbb Flight asben dia delay, nak shopping pun x senang hati, selesai shopping kami terus shoot ke Airport jemput asben dia dan baru la check in hotel, kul 11.10p.m baru kami check in hotel..


Bagi sesiapa yg berminat utk ke Jalan/Taman Kopo..ini namecardnye..


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

29 comments:

  1. Assalamualaikum kak, bestnya shopping :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      shopping mmg best, yg x beshnye duit pun mengalir mcm air..hehe..
      budget ciput, so shopping pun biasa² je sbnrnya..

      Delete
  2. Aduh kakak tengok lambakan kain tu mengggoda betullah.
    Mesti rambang mata nak memilih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak mmg rambang mata nak memilih, disebabkan kami pergi sini hari pertama dan waktu malam,terkejar² jgk kami dibuatnya, tp nasib baik esok masih ada sbb tu sbnrnya kami xdela beriye shopping dkt sini sbb dlm kepala dok set xpe esok masih ada dan masih berpeluang utk memilih kain di Pasar Baru plk..hehe

      Delete
  3. salam ukhuwah dari bunda...

    amboi! banyak nyer, bertimbun2

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhuwah jgk dari eija buat bunda :)

      itulah penuh satu rumah dgn kain, sampai x reti nak memilih bila byk sgt pilihan..hehe..

      Delete
  4. Replies
    1. shopping mmg syokk..:)
      nasib ada bonus dpt jgk ler bershopping, bkn selalu, time² bercuti cenggini la br dapat bershopping..

      Delete
  5. tu dia... shopping... mmg heaven kat sana kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..sampai x cukup2 duit la kalau shopping dkt sana..

      Delete
  6. banyaknya.. rambang mata ni, bawak duit jerla kan... cukup ke tidakkk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itulah rambang mata, budget ciput je, so tahan nafsu la beli ikut budget je

      Delete
  7. salam nk tanya kain tu berapa meter ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, kain yg dijual ikut bidang, bidang 60 - 3 meter setengah, bidang 45 - 4 meter. tp nak selamat masa memilih tu buka la kain tu n ukur dulu betul ke cukup, takut jgk terkena, materialnya pun campur2, ada yg ok ada yg x..

      Delete
  8. Salam, Kak Sweet Mama,

    Tau x pukul berapa Batik Bidadari ni bukak dan tutup? TQSM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      maaf x pasti plk waktu operasinya, tp kalau x silap petang dah tutup, masa kami pergi ni dah malam mmg kedai dah tutup tp owner dia rumahnya depan kedai je n pak supir plk kenal dgn tokey dia mmg dilayan je kami ni memilih waktu malam..hehe.

      Delete
  9. wow bestnya shoping kain kat jalan kopo
    kunjungi balik lah info tentang bandung nya di

    http://pelancongankebandung.blogspot.com/

    ma kasihhh

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete

  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  12. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  13. Prada lace ada jual tak kat kedai topo ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kami pergi tu xde pulak jual prada lace dkt sana sbb member pun ada pesan suruh carikan prada lace di bandung, tp kami x jumpa pun..

      Delete
  14. Salam Kenal

    Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIHSalam Kenal

    Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  15. Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…

    Saya mohon izin dan maaf pada TT untuk buat promosi sedikit disini.Dengan rendah diri saya(ejen di Malaysia) mewakili agensi Pesona Andalan Wisata-Indonesia ingin menawarkan pelbagai pakej menarik percutian ke Destinasi Pilihan di Indonesia.
    Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.

    Pakej yang kami tawarkan kepada anda adalah dengan harga yang amat berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia. Namun kami tetap akan memberikan servis yang terbaik utk anda. Harga masih boleh nego selagi tidak rugi…InsyaAllah.

    Semua urusan dijalankan di Malaysia supaya dapat memberi keyakinan dan kemudahan untuk anda berurusan. Semua urusan akan disertakan dengan resit dan invoice sebagai bukti pembayaran.

    Temujanji juga boleh diatur(kaw. Lembah Klang) untuk sesi perjumpaan/pembayaran atau perbincangan jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.

    Untuk maklumat lanjut tentang Pakej Pilihan, boleh layari Blog kami di:

    http://inspiratourism.blogspot.com/

    Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya di talian:

    Call/SMS/Whatsapp - 011 3291 2648 (Zainizam)

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  16. Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda fresh from Bandung
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete
  17. Salam, kami dari Bandung Amanah Tours & Travel..
    Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    jangan teragak-agak tuk konsultasi percuma :
    whatsapp : +62 838 217 89103 (Mohd Irsan)
    email : icanyorke@yahoo.com
    bandung-indah.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. salam sweetmama, saya mintak izin copy gambar name card tu ye.nnt nak ke bandung senang nak suruh supir ke sini.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cikmerpatiputeh,

      hehe..ok boleh je..happy shopping nanti disana..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails