Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, January 6, 2014

Pot Luck Penutup Akhir Tahun 2013..Bersteambot Tomyam Thai Lagi

As Salam,

Sebelum berakhirnya tahun 2013, seksyen kami sempat lagi berpotluck, potluck penutup akhir tahun katanya..^_^..Potluck bertemakan Steambot Tomyam Thai yg diadakan pada 26 Dis 2013. Kami pernah berpotluck Steambot Tomyam pada potluck penutup akhir tahun 2011, 2 thn dah la berlalu kini kembali dgn tema potluck steambot tomyam thai, lagipun kebetulan salah seorang kawan kami dapat naik pangkat ke Jawatan baru dan kebetulan juga ramai yg request nak menu steambot tomyam sbbnya my friend yg nak berpindah ni yg pakar buat tomyam, resepi dari dia. Potluck ni bukanlah bertujuan utk farewell dia tp sbb nakkan air tgn steambot tomyam thai dr dia yg mmg kaw² sedap tau.hehe..

Sebab ape sedap selain dari air tgn, ape yg bezanya..?

antaranya sbb dia guna 3 barang ni.., Paste Tomyam Thai, jus Limau pun made in Thai, Sos Ikan, n x lupa jgk last sekali masukkan susu cair..


Dalam proses untuk memasak Kuah Tomyam


Yeay Kuah Tomyam sudah menggelegak, sudah boleh masuk bahan2 yg kita suka..


Antara Bahan²/isinya..hasil daripada top up kawan²

seafood..Udang 


Lain² -  Sotong, Ketam, meatball, fishball, chicken ball, crabstick, Bihun dan Yee Mee, akceli Nasi pun ada..


Pelbagai jenis sayuran..


 Mama bawa ape ye, Kali ni Mama x top up bahan utk steambot tp buat menu sampingan lain,  Spagetthi Chicken Bolognise dan Dessert Bubur Jagung..:)


Alhamdullillah, kami kekenyangan dari pagi sampai ke petang :)

Akceli masa 1st time rasa steambot tomyam thai ni lagi, Mama dah minta resepi tp x terbuat² sbb susah sgt nak dapat kan bahannya especially paste tomyam thai dan jus limau tu tau, bkn semua pasaraya ada jual, selalunya ada jual di pasar² borong, tp Mama ni bknnye jenis pergi pasar borong, tp now Mama dh tau dkt mana nak dapat selain drpd pasar borong, rupanya ada jual di pasaraya CS, nasib baik Pasaraya CS ni dekat dgn rumah Mama. So akhirnya tercapai jgk hajat nak membuatnya sendiri..n menjadi tau..nanti mama kongsikan resepi lengkapnya ye..

Oh ye ini la tuan punye resepinya
Tahniah jgk ye atas kenaikan pangkat..
Slmt Maju Jaya ditempat baru dan Moga jd bos yg baik..


Potluck untuk awal tahun 2014 pun kami dah buat sebenarnya dengan tema Nasi Lemak, tp lebih kepada potluck suka² antara kami, kami buat pada 2 Jan 2014, Mama bawa Ayam Goreng...tp x teringat plk nak amik gambar time potluck awal tahun ni sbb semuanya dh terhidang, sampai² terus isi perut je..hehe. Seronok tau Seksyen kami ni, masing² suka bab masak memasak ni, pandai plk tu memasak (tp bkn Mama la, kawan² Mama tu mmg pandai semuanya) n yg besh x lokek berkongsi resepi (secara x lgsung dapat la Mama tambah skill memasak). 

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

8 comments:

  1. Salam Eija..bestnya klu 1 office sama2 satu kepala..hihi.Tang buat potluck mkn2 yg paling best..masing2 bwk dr rumah...
    Selamat tahun Baru Eija

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k.atie,
      alhamdullillah kawan2 1 opis eija ni mmg satu kepala, itulah srnok berpotluck..
      tq k.atie, slmt tahun baru jgk buat k.atie :)

      Delete
  2. Syoknya.awl2 taun dah berpotluck2 yeaa. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itulah semangat tahun baru n semangat nak makan tomyam..

      Delete
  3. wahh syok nye kat opis pun buat steamboat .. mmg terbaik
    simple tp besh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..itulah kan sempat lagi memasak n bersteambot di opis..apa yg penting kerjasama..:)
      yup simple tp besh..kaw2 gitew

      Delete
  4. unik yer resepinya.. kalau sy pakai kiub jer.. pttlah tak kaw.. ni mesti bau dia semerbakkan.. sedappnya.. alahai sya dahlah pengemar tom yam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.eija pun sblm ni kalau masak tomyam guna kiub tomyam jgk, now dh tau resepi sedap..hehe, nnti k.eija kongsikan resepinye..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails