Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, February 19, 2013

Result Darah Zaquan dan Check up Bulanan Ziqry 1 Thn 9 Bulan| Adik Ziqry pulak Diserang Demam!

As Salam,

Rentetan daripada Zaquan diserang demam panas pada 14 Feb 2013 n perlu amik darah untuk tahu kemungkinan2 lain dia diserang demam panas sbb kerap demam kan + sebenarnya masa tengah malam dia diserang demam panas, Zaquan terjaga tengah malam n bgatau Papa yg dia sakit telinga n mr. Papa pun amik la cotton bud utk check telinga dia tu kan n risau gak bila try masukkan cotton bud tengok lendir keluar dr telinga dia n dia kata sakit, Mama pulak time tu tido pun x senang..terjaga2 sbb zaquan pun asik terjaga2 kan, bila Mr. Papa bgtau cenggitu Mama pun nak sedapkan hati ckp..ohh rasa nye normal tu sbb dia selsema n batuk , so kahak tu keluar melalui telinga..sbb Zaquan n Ziqry Mama pernah refer ke klinik bila diorg sakit mata tp Doktor bgtau itu bukan sakit mata tp selsema yg dikeluarkan melalui saluran pancaindera mata.

Bila dah amik darah pada 14/2/13 tu n keputusannya lmbat pulak tu kami dapat, petang balik kerja baru kami dpt keputusannya..Darah merah Zaquan x ok.

Situasi dalam bilik Doktor untuk pemeriksaan Zaquan

Doktor: "kalau tengok result darah dia ni, pletlet darah putih ok..xde masalah tp darah merah dia ni bacaan x cantik..ada masalah sikit". 

Mama : (Dalam hati - Masa dengar tu mmg susah hati sgt sbb Zaquan ni kan ada penyakit G6PD mmg tiada enzim yg melindungi sel darah merah, so mmg kena jaga betul darah merah dia supaya x mudah pecah). Memang Mama tanye betul2 Doktor apa yg dimaksudkan Darah Merah dia x cantik tu n Mama bgtau la yg dia ni pengidap G6PD, adakah disebabkan itu? 

Doktor: Daripada pemerhatian dia bukan sbb G6PD tp lebih kpd kurang iodin/Zat Besi. Abg ni kurang makan ye..?, kurang makan sayur..?

Mama : Memang pun dia ni jenis memilih makan, kalau dia rasa x sedap n mkanan tu bkn makanan feberet dia mmg dia x akan makan, sanggup berlapar..

Doktor: x boleh la macam tu, abg kena makan sayur banyak..

Papa : Dengar tu..Abg kena makan sayur byk2 tau..

Zaquan: terkebil2 mendengar penjelasan doktor, Papa n Mama

Keseluruhannya xde lah penyakit merbahaya pun, tp ye lah demam panas kan boleh tangkap semua urat saraf, sbnrnya telinga Zaquan malam tu berair sbb suhu bdn dia panas sgt..mmg bahaya sgt sbnrnya kalau demam tangkap sampai ke telinga..boleh pecah gegendang telinga sbnrnya tau, alhamdullillah pagi tu Doktor check bgtau telinga Zaquan ok n doktor bg ubat titis telinga je..

Psikologi agaknye kan, bila g klinik automatik badan terus rasa sihat, padahal x mkn pun ubatnya lagi, sbb dah lwt petang baru dpt tau keputusan darah n dapat ubatnya. So 14/2/2013 tu disebabkan Check up je pun dah setengah hari, Zaquan xmo g school, sibuk nak ikut Mama g opis.., ermm ikut kan je..lgpun demam lg kan..so ptg tu..Zaquan teman Mama g opis..

Ubat2 yang Zaquan dapat..sekali 4 botol Antibiotik perlu Zaquan abiskan dlm masa 7 hari, Ubat Demam, Selsema, Ubat Titis Telinga dan Ubat Cacing.
Masa untuk makan ubat.
Alhamdulillah dua2 pun jenis suka makan ubat n senang nak bg makan ubat..especially si adik nye..x puas hati ubat Abg lagi byk dari ubat dia..
Masa mula2 nak masukkan ubat titis telinga ni Zaquan mcm seriau gak n tanya Mama dulu " ubat telinga ni sakit ke x Mama" sbb ada pengalaman masuk ubat bontot..dia fobia dah nak masuk ubat bontot.., masa nak masukkan ubat bontot dulu time tu  mula2 dia excited sgt n  berani lps tu dia x sangka sakit rupanye. Tapi Zaquan mmg good boy part makan ubat..dia mmg berani, time cucuk utk amik darah pun dia confident je n x nangis..
Ohh ye kalau nak tahu dan² petang lepas dapat tahu keputusan darah tu n slps Zaquan sendiri mendengar penjelasan doktor ttg sakit dia, dalam pada dia terkebil2 mendengarnya, rupanye dia faham..n terus ckp Abg nak makan sayur, kami pun petang tu terus makan di luar je..pesan la nasi goreng kampung..dia pun ckp nasi goreng nak sayur tau, bila nasi goreng kampung sampai..dia tanya x nmpk pun sayur (biasala order makan kat kedai kan..batang sayur je la yg lebih..sayur nye ada la 2-3 kerat je..). Ermmm...tp hari tu je la dia beriye nak makan sayur..ni dah sihat..lupa dah dia khasiat sayur tu..alasannya abg kan dah sihat..sabau je la..

Result Check up Ziqry 1 Tahun 9 Bulan.

Tinggi: 84cm
Berat: 11kg
Ukur lilit kepala: 46cm

Alhamdullillah Ziqry nampak sihat w/pun sbnrnya Ziqry dah sebulan jgk selsema batuk x hilang2 tp selera makannya normal..itu yg berat badan pun ok. Tapi disebabkan sebulan dah dia Selsema batuk, nurse suruh refer doktor untuk minta ubat. Bila check pernafasan/paru2 dia ok n doktor inform just pantau je la if dia sukar bernafas disebabkan selsema /batuk yg lama n bila bgtau Ziqry duduk nursery..doktor pun cakap 'ermm mmg x boleh nak elak kalau anak dok nursery kalau batuk/selsema sampai sebulan..,anak sy pun sama jgk w/pun anak doktor duk nursery kena selsema/batuk sampai sebulan'. So now..mmg pantau n maintain bg ubat

Ubat yang Adik dapat time Check up 1 tahun 9 bulan, sepatutnya dapat ubat Cacing je, tp sbb selsema n batuk masih ada..so adik dapat la ubat kahak n antibiotik. Ubat selsema Doktor kata kalau kanak² 2 thn kebawah diorang x galakkan ubat minum, dia bg ubat titis hidung.
Kalau Abg kena titis ubat di telinga, Adik pulak kena titis ubat di hidung..

Ziqry Pulak Diserang Demam Panas

Cian..Muka bdk demam
Semalam (18/2/2013) Ziqry pulak diserang demam panas, nmpk mcm berjangkit dari Abgnya tp sbnrnya Ziqry demam nak tumbuh gigi lagi..12 batang dah gigi Ziqry skrg tau..Mama perasan Ziqry demam sbb nak tumbuh gigi sbb dia asyik la dok tekan dgn jari dia gusi dia yg bengkak nak tumbuh gigi tu sampai meleleh air liur..Cian Adik..semalam terpaksa la Mama EL n adik x g taska, x sampai hati nak hantar adik g nursery dlm keadaan adik demam panas, dulu nenek jaga, mmg selamber je Mama g keje w/pun adik demam..hehe..sbb tau dah tentu2 terjamin dijaga oleh Atok n Nenek kan..so x delah risau sgt. Yg kelakarnya Abgnye Zaquan pun ngelat x mau ke sekolah, padahal Abg Zaquan dah sehat.

Alhamdulillah hari ni demam Adik dah kebah n dah boleh g school, Abgnye yg sibuk tanye, Adik dah x demam kan, Adik dah boleh g sekolah..sbnrnya dia jeles la tu kalau adik demam n x g school, dia pun sama nak ikut adik x mo g school..Hari ni dua2 g school ye..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

20 comments:

  1. anak saya pun sejak sekolah ni takmmoo makan sayur.. risau jugak.. dia kata.. kawan dia bg tahu sayur tu basuh tak berih saboo jerlah... ni pun dah mula selsema dan asyik nak gosok mata jer pagi²... gatal katanya... dah meleleh jer.. air mata tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 peel bdk2 ni kan, ohh boleh pulak kawan amir ckp mcm tu..alasan je tu xmo mkn sayur.., anak k.eija, zaquan ni mmg dr dulu jenis x suka mkn sayur..tp bila dia sendiri dgr doktor ckp kena mkn sayur..ada la nmpk perubahan dia nak makan sayur..itupun ikut mood dia..kena selalu igtkan.."kan doktor pesan nak sihat kena makan sayur.."

      Delete
  2. Byknyer ubt..apapun saya soakan moga ank awak cpt sembuh..sama dgn ank2 saya tiga2 kne selsema ngan batuk,kalo sorang kene,semua berjangkit skali..huhu..sabo je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :)

      itulah selalunye kalau sorang kena msti jangkit 1 rumah kena..

      Delete
  3. kasihannya kat zaquan..ubat pun kene tgk gak kan ubat apa sbb ada g6pd tu..moga lekas sembuh 2 beradik ni..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Huda :)

      Haah ubat pun kena pantau, selalu mmg setiap kali pergi klinik n bila doktor kata anak ada ellergik ape ke..mmg akan bgtau elergik xde cuma dia ni pengidap G6PD...ubat2 panas x sesuai utk pengidap G6PD mcm salap ke..doktor mmg ada bg senarai ubat yg x boleh dimakan/digunakan oleh pesakit G6PD.

      Delete
  4. abg ado g6pd ye.. kne jaga2..

    susah ati kan kalau anak2 x sihat uhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah abgnye ada G6PD..mmg kena jaga pantang..

      itulah mmg susah hati nasib baik jgk ler dia G6PD tahap minor je...

      Delete
  5. byknye ubat dia...4botol antibiotik dia...

    yela kalau sorang da deman...mesti jangkit punye..
    harap2 dua2 cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah masa mula2 dapat mak aihhh sampai 4 botol antibiotik shj...

      terima kasih, abgnya dah sihat, adik dia la susah betul nak hilangkan batuk n selsema dia tu tp sib baik selera makan dia x turun..kalau x lg susah hati x makan..kurus kering pulak dia nnti...

      Delete
  6. moga cepat sembuh ye... susah hati bila anak demamkan...

    Dear akak pakai DrSneez tuk anak2 selsema.. so far ok dengan dorang.. kalau dapat detect awal mmg tak melarat dan tak perlu makan ubat... seseuai untuk bayi seawal 3 bulan.. info boleh refer sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.455010501226031.104269.455001311226950&type=3

    akak ada jual bila kembar tu sesuai dgn DrSneez :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih k.syiela :)

      Ohh ye ke..thanks for the info..nnti senang2 eija terjah info yg k.syiela bg ni..

      Delete
  7. bagusnya anak2 senang nak makan ubat... semoga zaquan dan ziqry cepat sembuh ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Fai,

      Alhamdullillah nasib jgk anak2 jenis senang nak makan ubat, kalau x susah jgk nak paksa diorang mkn ubat..

      Delete
  8. inilah pengorbanan mama papa, demi anak2 sihat seperti biasa. kasihan anak2 yg jatuh sakit ni, kalau boleh tkr dah tkr. auni pun susah makan sayur, tapi bagusnya dia sangat suka buah. mkn nasi susah sangat tapi suka mkn biskut roti mnm susu nugget. pening juga nak umpan dia makan. mudah2an senangla mkn bila masuk sekolah thn depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cha, pengorbanan kita sbg ibubapa mmg nak yg terbaik shj utk anak2..x sanggup tgk mereka sakit..

      Ohhh...ok lah auni masih lg dpt khasiat yg baik dr buah2an dan susu kan, Zaquan dah lama stop minum susu..skrg asik minum milo je..itu agaknye bdn dia x dpt khasiat yg baik..

      Delete
  9. laa... blh pulak si abang sampai sanggup berlapar yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...dia sanggup berlapar..x mcm adik dia..bg je la ape pun semuanya dia makan...

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails