Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, February 6, 2013

Aduihai Terpaksa Merempit..!

As Salam,

Semalam 5/2/2013 pertama kali kami terpaksa merempit@bawa motor ke tempat kerja dengan mmbawa anak2 bersekali, sbb anak2kan dah bersekolah di Putrajaya, setakat merempit berdua dah biasa dah, masa mula2 kawin dulu mmg g keje naik motor je, tp ni merempit 4 orang dr bangi - putrajaya, putrajaya - bangi. 

Kereta kami masuk bengkel x siap2 lagi, nak dekat sebulan dah kereta masuk bengkel, kereta kami masuk bengkel sbb sehari sebelum mama nak g bercuti ke HCM tu pada 6/1/2013 Mr. Papa eksiden, tp kereta belakang yg salah langgar belakang kereta kami. Sepanjang kereta masuk bengkel, kami pinjam kereta FIL, ni kebetulan Family Mertua ada katering 3 hari (4-6/2/2013), so kami tumpang Adik Ipar Mama sbb Adik Ipar pun keje Putrajaya tp nak dijadikan cerita kereta Adik Ipar pulak breakdown time perjalanan balik dari kerja pd 4/2/2013..nasib mati enjin dkt tepi jln n nasib baik jgk la kami ni family dekat2 sini je boleh minta tolong.., minta tolong asben Cute MuM dtg bawa air sbb masalah air bocor pd enjin kereta, Alhamdullillah enjin kereta boleh hidup n kami selamat sampai rumah.

Kereta dah xde, nak x nak kami redah jgk ler naik motor..w/pun terpaksa bawa anak2 sekali, tp mungkin kali ni je kot kami bawa anak2..lepas ni amik cuti je la..sbbnya boleh pulak OTW balik semalam Ziqry tiba2 mengamuk nak lepas siap nak berdiri atas motor..kecut perut mama pegang dia, masa pergi ok je Zaquan n Ziqry naik motor..diorang mmg suka naik motor cuma masalahnya dua2 berebut nak duduk depan. Masa pergi mmg Ziqry duduk depan, Zaquan nak duduk tengah2, masa balik Zaquan pulak nangis nak duduk depan, Ziqry kena la duduk tengah2, mula2 dia ok je x sangka sgt tau, nasib baik time dah sampai sg. ramal (kiranya dah nak sampai Bangi) baru dia nangis nak duk depan..(abgnye pulak xnk mengalah)..terus Mr. Papa kata "lepas ni xboleh dah bawa korang naik motor g sekolah"...huhu

ambil abg dari sekolah..


Time ni nak amik Adik Ziqry pulak..


Alhamdullillah selamat sampai..singgah g Impian ..kita minum dulu...


Abg n Adik kalau nak ikut naik motor jgn buat perangai berebut nak duudk depan ye..kalau dari rumah ke Impian boleh la dua2 duk depan ni tp kalau nak g sekolah..jauh tu..risau ni kereta x kuar2 bengkel lg ni..

p/s: Hari ni kami tumpang Kereta Acik Cha, nasib baik kereta Acik Cha dah ok..kalau x...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

14 comments:

  1. masa aqil memula dapat masuk educare pun kitaorg rajin memrempit
    lps tu bila adik dia pun dpt
    trus anik keta
    cannot imajin la bila dari putrajaya ke bangi
    adoi..
    tulah cabaran nak menghidupkan anak2..
    semoga keta tu cepat2 siap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, hope hari ni siaplah kereta kami.
      ikutkan kami ok je kalau anak2 x meragam naik motor, boleh je kami redah naik motor berempat, tp mmg x dinafikan x sesuai la naik motor bawa anak kecik2 ni kan..kalau dekat2 duk kuarters putrajaya ke ok la.
      betul2..., cabaran nak membesarkan anak tp bila difikir2kan org lain ada lg yg lebih susah dari kita, sbb tu kami fikir biasa la tu dah terpaksa nak kena jgk pergi keje naik jelah motor..

      Delete
  2. Aduiii, harap kereta cepat siap kak...
    Jauh gak tu bangi putrajaya
    Bwk budak yg riso tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah mmg berharap sgt kereta siap before cuti CNY ni, dah CNY bengkel2 tutup lama..,pg ni g keje kami still tumpang Adik Ipar, ikutkan kata mr. papa petang ni kereta siap..hope betul la kereta dpt kuar bengkel ptg ni..

      yup cian gak kat diorang..w/pun kalau ikutkan diorg suka je naik motor.., tp ye lah naik motor ni kan lg byk bahaya dr naik kereta kan..

      Delete
  3. rasa patah kaki kalo kete problem. lagi2 ada anak..kalo berdua tu still lagi leh handle..ni dgn perangai anak2 yg kita tak leh nak jangka...Dugaan ye eija, harap2 kete cepatlah siap.sian abg ngan adik kene ugut ngan papa tak nak bawak naik motor lagi.hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt tu, patah kaki dibuatnya bila kereta problem, kami ni masih lg beruntung family dekat2 boleh gak pinjam kereta/tumpang kereta ahli family lain...kalau x mau asik amik EL je..

      itulah x sangka Ziqry tetiba boleh meragam siap tarik2 baju papa dia nak berdiri n nak duduk depan..time motor bergerak pulak tu.., mmg kus semangat eija dibuatnye time tu.

      yup mmg berharap sgt petang ni kereta dah siap,
      ala diorang x takut pun dgn ugutan papa dia, silap2 papa dia x sampai hati dgr anak2 merengek nak naik motor, bawa jgk anak2 naik motor...

      Delete
  4. wahh merempit 4org ... sesak tu ..

    eh lama nye keto ko kt bengkel .. x siap2 lg ye.. sian kt anak2 jer kan , diorg x selesa.. lg plak dr bangi ke putrajya , take time jgk tu .. sejuk ooo kalau pepagi uhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah merempit 4 orang, akceli xde la terasa sesak pun, cuma tu lah time diorang wat perangai yg buat dada mama n papa dia sesak..

      itulah lama sbb nak claim insurans owner kereta yg langgar, pastu haritu yg buat lama sbb report je dah amik seminggu utk sah..

      Delete
  5. ngah bayangkan..cane la 4beranak tu naik moto sepanjang jalan tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...mama dia la yg paling kelakor naik motor kain baju kurung tersingkap sampai peha, tp pakai seluar panjang la x leh nak cover sbb dah berhimpit dgn anak kat tengah2,..., pastu org tengok mesti mcm kesian kan, bakul dah tentu penuh dgn beg sekolah..

      Delete
  6. fuh mmg bahaye..risau aku ....

    ziqry dok sekali ngan icha la ... tp icha dok atas ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ikutkan mmg x sesuai la bawa anak2 naik motor lg pulak diorg x pakai helmet..

      ohhh satu taska jgk la ye, dok atas tu maksudkan ape?

      Delete
  7. bahaya jgkkan.. tp dah terpaksa nak buat mcm mana.. harap cptlah kereta tu cepat okkknya.. ni nak raya cina dah ni...

    ReplyDelete
  8. sush jugak kalo merempit nih kalo keadaan mcm nih...kne ati2

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails