Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, January 15, 2014

Holiday Pertama Untuk Tahun 2014 ~ Bandung Aku Datang Lagi! | Budget Wajib

As Salam,

Alhamdullillah Mama dah selamat pergi dan balik dari holiday yang pertama untuk tahun 2014, holiday bersama geng opismate, jika tahun lepas Mama berjalan bersama geng opismate ke Ho Chi Minh, Vietnam (sorry la cerita tergantung, x abis story di blog), tahun ni kami ke Bandung, Indonesia plk. Yeay Bandung Aku Datang Lagi sbbnya ini merupakan kali kedua la Mama jejak Kota Bandung, Indonesia (sama jgk full story x abis2..huhu). 

Kali ni Mama malas la nak buat n3 day by day, Mama akan update tempat kami shopping dan makan² je, tp untuk n3 ni Mama nak story serba sedikit ttg perjalanan kami ke Bandung selama 3h2m ni dan berkongsi ttg budget wajib if nak bercuti ke Bandung (anggaran kos mengikut tukaran wang semasa).

Holidays kami bermula pada 9 Jan 2014 (Khamis) hingga 11 Jan 2014 (Sabtu). Kalau ikut pada perancangan asalnya kami pergi seramai 6 orang, tp bila tiba masanya 2 org lagi kawan x dpt join sbb disahkan preggy, pergi dgn kawan² xde family..nanti papehal susah plkkan, siapa plk nak bertanggungjawab dan last minute 1 of my friend bawa asben join kami, so kami pergi berlima la..4 org perempuan dan seorang lelaki.


Kami sebelum check in luggage
Flight kami jam 3.00ptg, hari pergi ni Mr Papa hantar kami jam 11.30pg (kawan Mama 2 org pun tumpang pergi sekali dari Putrajaya ke LCCT)




Already check in dan sedia untuk masuk ke pelepasan antarabangsa..
aduiyai flight delay pulak setengah jam lagi..


Dalam Flight
Sempat lagi berselfie...
Flight mula berlepas jam 3.35pm waktu Malaysia.



Waduh², td dh delay setengah jam di airport, atas awan pun delay setengah jam lagi (cuaca buruk katanya, dimaklumkan hujan lebat di Bandung ketika itu), sepatutnya kami sampai jam 4.05p.m waktu Indonesia, tp udah rugi masa, kami sampai di Airport Bandung jam 5.30p.m waktu indonesia..(saje amik pic jam tu nak tgk waktu sampai..), beratur panjang plk dekat kaunter imigrasi ni..


Selesai urusan imigrasi dan amik bagasi, alhamdullillah berjalan dgn lancar, Pak Supir sudah sedia menunggu, terus deal dgn Pak Supir agar terus hantar kami ke Hotel, Planning asal mmg booking Pak Supir untuk hari pertama dari airport ke Hotel shj. Tetapi disebabkan cuaca hujan dan keadaan jalan raya yang macet, planning sudah bertukar, sempat menyinggah ke satu FO iaitu di Bali Heaven (tujuan asal Pak Supir mau tukar kereta, beg kami besar², x muat Avanza, tukar kepada Toyata SUV) dan kemudiannya ke tempat makan, dari tempat makan tgk keadaan jalan raya waktu mlm pun masih lg macet terus Pak Supir cadang call je pihak hotel bgtau check in lewat dan dia cadang nak bawa kami ke Jalan Kapo, kilang kain katanya..so kami ikut je la, lepas selesai beli kain kami terus berpatah ke airport semula utk amik asben kawan yg flightnya malam. Sudahnya sampai hotel kul 11 mlm, drpd pengalaman yg lepas biasalah tu selalunya mmg tgh malam baru check in hotel, lps tu keesokannya keluar pagi balik pun tgh malam jgk..haha ye la kata nak jalan², shopping² bknnya berehat kan.

Keesokannya Day 2@ Bandung, tempat wajib pergi Pasar Baru, kali ni pergi nak survey harga kalau tempah Blazer satu sut, ye² je mulanye nak survey, kalau mahal xnk beli, tp sudahnye terjebak jgk beli memasing, itu yg over budget dibuatnya.., 6 jam jgk kami di Pasar Baru, kul 3 ptg baru gerak keluar dari Pasar Baru dan ke tempat makan, selesai makan terus gerak ke Factory Outlet (FO) di Jalan Dago sampai la ke malam, makan malam pun kul 9mlm, lepas tu terus balik ke hotel. 

                  Pic kami depan hotel @ Day 2, siap sedia untuk shopping ke pasar baru.



Day 3/last day @Bandung - Beriye booking hotel Progo sbb nak dekat dgn FO, budget nak jalan kaki je kununnya, sudahnya last day baru berkesempatan terjah FO² di jalan riau ni, itupun dgn Pak Supir, x larat nak jalan kaki n time ni ada hati tu nak repeat shopping di Pasar Baru, tp masa amat mencemburui kami, x cukup masa sbb last day ni kul 11pg hujan dah turun dgn lebatnya.., kalau hujan paham² je lah jalanraya macet. Selesai shopping di FO kami terus balik ke hotel semula untuk urusan check out. Selesai check out disebabkan macet jgn mimpi la nak ke Pasar Baru sebaliknya kami terus ke Kartika Sari, ye la nak beli brg makanan ni kena la last day sbb kek ni ada expired date n tempohnya pun tahan seminggu je. Selesai membeli di Kartika Sari kami ke tempat makan dan terus ke Airport. Alhamdullillah urusan check in berjalan dengan lancar dan flight balik kami pun x delay, sampai tepat pada masanya. 9.35p.m waktu Malaysia selamat mendarat di LCCT.


Goodbye Bandung



************************************************************************************************************
BUDGET WAJIB

Sebelum pergi haruslah rancang budget, yg penting dahulukan budget wajib, selebihnya barulah shopping. 

Tiket Flight, Luggage dan Meals
Tiket Flight mmg kami dah booking setahun awal..hehe, biasala nak tambang murah punye pasal kan, harga tiket kami pergi balik RM190 seorang tidak termasuk luggage dan makan. Selalunya luggage kami beli time nak check in..seminggu sblm pergi. Untuk luggage Mama, pergi kami beli 40kg bahagi 3 orang = RM29 seorang dan luggage balik Mama beli 30kg@RM90 (biar lebih jgn kurang). Kali ni order makan online terus before check in. Ermm..tp kami terkena, makanan yg kami order waktu pergi tu x seperti yg digambarkan di dalam katalog (nnti Mama up di n3 lain)






Hotel
Macam biasa, hotel kami booking thru Agoda sblm pergi, hasil daripada survey n info drpd kawan²..kali ni kami memilih untuk bermalam di Hotel Progo atas reason hotel ni dekat dengan Factory Outlet (FO) di Jalan Riau. Antara FO yang berdekatan dgn hotel kami ialah The Summit, Heritage, Cascade, Anak Kecil dan Tas Terminal (budget nak jalan kaki je g FO). Tapi sbnrnya kalau jalan kaki dari Hotel Progo ni ke FO boleh tahan jauh jgk, kebetulan time kami pergi ni cuaca hujan shj di Bandung dan sudahnya kami x berpeluang pun jalan kaki ke FO, nasib pergi jgk FO² berkenaan dgn Pak Supir last day sblm balik.  

Kami booked 2 bilik, 1 standart room dan satu lg family room. My friends n asben dia 1 bilik standart dan kami 3 org yg lain 1 bilik 3 orang. Rate Hotel utk standart room RM102.50 satu malam termasuk service tax  (sbb beli thru Agoda) dan utk Family Room - RM130 satu malam termasuk service tax, jd nye kami bahagi 3 orang x 2 mlm = kos hotel RM87 seorang utk 2 malam. Hotel Progo ni hotel 3 bintang je, jd la untuk kami bermalam, dah tentu² keluar pagi balik tgh malam..hotel ni mmg tempat utk tido x sempat nak rest pun dlm bilik hotel.


Bangunan Hotel Progo


Bilik kami..Family Room utk 3 orang. 1 katil Queen, 1 katil Single.


Ruang letak barang, almari baju dan TV berhadapan dgn katil


Ruang istirehat, kettle xde ye, yg ada cuma air mineral..huhu..



Pak Supir
Pergi kali ni Pak Supir diperkenalkan oleh my friend yg mmg selalu berjalan ke Bandung, lgpun my friend yg tolong booked Pak Supir ni terlebih dahulu, seminggu sebelum pergi baru Mama reconfirmkan semula dgn Pak Supir, lgpun dh survey rate Pak Supir skrg ni dalam Rp350k ke Rp450k. Jangan lebih Rp450k sehari sudah. Rate yg dikenakan kepada kami utk 3 hari 2 mlm adalah Rp850k(50k+400k+400k), kiranya full day dia charge Rp400k, tp time nak bayar pak Supir minta tambah plk dari Rp850k ke Rp900k. Owh its ok, sbbnya ikut perancangan asal kami 1st day tu cuma minta Pak Supir hantar dari airport ke hotel je, tp dah cuaca pun hujan time kami sampai ni, bila hujan keadaan jln pun macet, sudah rugi masa disitu, dh macet dgn flight delay, perut pun lapar terus minta pak supir hantar ke tempat makan dulu, lps makan, igt nak minta hantar terus ke Hotel tp Pak Supir cadang nak bawa kami g tempat borong kain di Jalan Kopo. So kami ikut je la..still ok la tambah lagi ke 50k tu. Keseluruhannya kos Pak Supir seorang  adalah Rp900k/5 orang = Rp180k @RM48.60 seorang.


Ini contact no. Pak Supir bg sesiapa yg berminat


Airport Tax
Airport dari Bandung ke Kuala Lumpur ialah Rp75k/person, jgn lupa sediakan airport tax secukupnya ye untuk balik, bayar masa check in tiket dan luggage. 

Prepaid/Sim Kad Indonesia
Pada Mama prepaid/sim kad antara budget wajib masuk dlm list budget, sbbnya zaman skrg ni kan wassap² je, so penting ada sim kad if kita x buat roaming line phone kita sbbnya sim kad disana siap dgn data plan internet. Jgn risau murah sgt sim kad disana, baru Rp10k ke Rp15k siap dgn prepaid Rp3k didalamnya. Kami beli Rp15k, sila berhati² jgn beli di airport, harganya ada yg terkena sampai Rp50k ye.


Ini Simkad kami, memasing beli simkad sorang satu.


Makan2.
Makan mestilah wajib makan kan, so budget kami utk makan per person adalah RM20 sehari, selalunya kalau makan makanan hidang mcm masakan padang dan masakan sunda ni mmg akan mahal sikit la berbanding kita makan order mcm Nasi Ayam Penyet murah la sikit. 

Jadinya Keseluruhan Budget Wajib kami per person:-

(Settle sebelum pergi)
Tiket Flight - RM190
Luggage - RM119
Meals - RM24
Hotel - RM87 (2mlm)
Jumlah - RM420.00

Kos Wajib Semasa Disana:-
Pak Supir - RP180k @ RM48.60
Airport Tax - RP75k @ 20.25
Sim Card - RP15k @ RM4.05
Makan² - budget la sehari - RP75k @ RM20.25 x 2 kali sehari x 2 hari = RP300k @RM 81.00
Jumlah -  RP570k @ RM 153.60

Kali ni tukaran wang indonesia murah berbanding masa Mama pergi bulan 8 tahun lepas, kali ni tukaran wang sejuta rupiah bersamaan RM270, tahun lepas Mama tukar sejuta rupiah bersamaan RM320. Tapi Mama punyer budget tetap sama RM1k je, dapat la tukar 4 juta rupiah termasuk dgn wang kiriman yg mengirim..hehe, setelah ditolak dgn budget wajib..adalah 3 juta utk shopping..^_^..tp kenapa rasa mcm x cukup..over budget la sbb ada list yg x masuk senarai tp beli..:p

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

38 comments:

  1. Replies
    1. hehe..berjalan mmg syokk..:)

      Delete
    2. salam akak, sy nk tnya sikit boleh? saya brcadang nak gi bandung dalam awal tahun depan dngn 2 orang lagi kawan, nak tnya yang akak tempah hotel dekat agoda.com tu payment online ke bayar kemudian? tq akak

      Delete
  2. bestnya shopping..jenjalan kat bandung

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best, yg syoknye mula2 jutawan (yela tukar wang berjuta²), tp lepas tu terduduk..hehe

      Delete
  3. Assalamualaikum.. bestnya trip dgn kawan.. thanks kongsi tips apa yang penting semua. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      mmg best, sekali sekali join trip dgn kawan², bknnye selalu..
      Sama² :)

      Delete
  4. bestnyaaaaaa awal tahun dah berjalan.... kalau sy jgn haraplah .. bkn berjln nak cuti pun bos xkan luluskan huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami ni plk amik kesempatan berjalan awal tahun sbb jadual audit kami mula bulan Feb, sbb tu awal² tahun kami senang nak bercuti, lps ni bz outstation plk kami..

      Delete
  5. NK GUNA TIPS NI NANTI UTK PI BANDUNG NANTI ... HMMMMM

    ReplyDelete
    Replies
    1. harapnye dapat membantu, inipun x byk tips yg k.eija dapat bantu, yg penting sblm pergi tu buat research sendiri jgk (review jgk la blog2 yg lain), mana tau ada yg berubah ke kan, mcm kami untung sbb ada kawan jenis yg rajin search n berforum utk dptkan info dan dia plk x lokek utk berkongsi info, tp nnti kalau eima nak info boleh je wassapp2/email k.eija ek..

      Delete
  6. murah tiket.. seronoknya gi jenjalan. awal tahun dah pegi holiday ekk.. best..best..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera...
    Ikut promo jika nak melancong di Bandung kami sediakan package dengan harga murah, utk lebih jelas sila tengok website kami :
    http://www.davintour.com

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  9. Salam,,blog nya cantik sangat (y) .. nak izin share pakej ke Bandung kami ni..

    Bandung Trip 3D2N RM200/pax .. ehh x percaya? baca dulu hingga finish,, lepas tu whatsApp kami :)

    Bandung Trip | Bandung tour 3 hari 2 malam atau (3D2N) 4 orang hanya RM200/pax dan ada pakej lain nya

    Bandung trip Itinerary tour 3 hari 2 malam:

    est tiba pagi pulang petang.

    Day 1 - Welcome to Bandung kat Bandung airport (cadang tiba 8.00 am) terus shopping kat Pasar Baru Trade Center, lunch at local restaurant, shopping jeans kat Toko TIGA, terus bandung utara kawasan shopping area Riau, Dago dan setiabudi macam The Summit, Heritage, Stamp FO, Grande, Episode, Blossom dan factory outlet lain yang masih satu kawasan, dinner kat local restaurant, dan check in Hotel.

    Day 2 - After breakfast at hotel (8.00 am) go to tangkuban parahu, terus De'Ranch, terus Rumah Mode dan factory outlet lainya, get lunch at Rumah Makan Mang Engking (One of the best sundanese food), shopping kat Cihampelas, get dinner at local restaurant, back to hotel.

    Day 3 - After breakfast (8.30 am) terus kartika sari untuk beli oleh-oleh kek khas Bandung, jika masih sempat boleh pegi Pasar Baru lagi, lunch at local restaurant dan terus airport Huseinsastra negara Bandung tok check in Flight. terima kasih.

    masih ada banya factory Outlet yang belum kami masukan dalam itinerary.. jom Shopping till drop

    Jika akak dan abang berminat atau ada pertanyaan sila contact kami :)


    - WhatsApp +6281322731636
    - Email : emirtourtravel@gmail.com

    tqsm :)

    ReplyDelete
  10. salam tuan / puan
    nak share harga pakej bercuti ke bandung transport + hotel
    harga bermula dari
    Pakej 3D2N
    transport + hotel
    2 orang RM260/orang. ( 1 bilik )
    4 orang RM200/orang. ( 2 bilik )
    6 orang RM175/orang. ( 3 bliki )
    8 orang RM160/orang ( 4 bilik )
    10 orang RM145/orang ( 5 bilik )

    hotel dan transport di jamin best
    berminat shopping di Bandung,,

    bok now ,,,
    jom ke Bandung with us ABIM TRANSPORT
    WhatsApp +6287722411941

    ReplyDelete
  11. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 199rm perpax for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    ~saya pon sedia sewa kereta dan driver rate 125rm/day /kereta (included driver, kereta 14hour,petrol,parking,toll,& driver meal)~

    Mohd Tony
    Whatapps / call / sms :
    +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email :
    Tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  12. jom gi bandung murah jer

    Pakej 3D2N
    transport + hotel

    4 orang RM180 /orang. ( 2 bilik )
    6 orang RM150 /orang. ( 3 bilik )

    hotel room type deluxe~king bed size with free wifi and buffet breakfast and water heaterdan
    transport di jamin best dan pemandu nya di jamin ramah ( baik )

    berminat shopping di Bandung,,

    bok now ,,,
    jom ke Bandung with us ABIM TRANSPORT
    WhatsApp +6287722411941

    ReplyDelete
  13. Salam kakak, abang, mak cie dan pak cie. Semoga diberi kesahatan dan rezeki berlimpah. AMIN.

    Perkenalkan nama saya Kusuma Wirya boleh panggil Wirya saje.
    Dengan hormat saya dak mohon izin tumpang iklan di blog yang cantik ini, karena sungguh lengkap artikelnya.
    Saya punya jasa Perkhidmatan kereta sewa di Bandung dengan nama blog WIRYARENTCAR , mohon sudi kiranya tengok sekejap untuk lihat harga sewa kereta maupun paket murah di Bandung. POKOKNYA. dijamin MURAH dan tak akan kecewakan.
    Demikian yang bisa saya bagi info semoga berguna, atas perhatian dan kerjasamanya saya ucapkan banyak terima kasih
    Whats app saya di number : +6281221290421


    ReplyDelete
  14. Chepy Car Tour & Travel Bandung

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete
  15. salam, buat yang punya blog ni saya minta maaf sudah ikut promostion kat blog ni,
    perkenalkan kami bandung transporter layan perkhidmatan pengangkutan di bandung
    buat siapa saja yang na gi bandung ,sila kontak number +628818056177,atau send email kat toto555@smartfren.blackberry.com ,terimakasih sangat sangat

    ReplyDelete
  16. salam , kepada pemilik blog ni saya minta maaf sudah ikut beriklan di sini ,kiranya saya tak perlu banyak cakap dan tak perlu janji janji bagi harga murah dan janji janji bagi service ok, sebab anda nantinya yang akan mengatakan ok atau tidaknya service yang saya berikan
    pekej hotel + transport + makan ( lunch & dinner ) seharga :
    pekej 4 pax > 420rm / pax
    pekej 5 pax > 390rm / pax
    pekej 6 pax > 380rm / pax
    pekej 10 pax > 375rm / pax
    pekej 11 pax > 370rm / pax
    pekej 12 pax > 360rm / pax
    pekej 13 pax > 350rm / pax

    acomodation :
    - hotel room fasilities :
    ( free wifi acces + breakfast + tv cable + air conditioner + water hot & cold
    - transport include petrol , parking , driver
    - lunch & dinner di restaurant yang di recoment kan seperti :
    * sederhana padang restaurant
    * simpang raya padang restaurant
    * karamba sundanese restaurant
    * iga bakar wong solo
    * kedai makan kemangi
    * stone cafe dago hill
    * kampiun bistro

    sesiapa nak berminat sila contact whatsapp +628818056177 atau email ke toto555@smartfren.blackberry.com atau totodarmawan70@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Promo terbaru Myr. 370/malam

    D'Villa Home stay bandung
    Hunian nyaman macam kat rumah sendiri dan cocok untuk anda yang barkatagory family maupun grup

    *minimum hunian 8 sampai 16 pax
    Facility
    1 rumah
    -6 room
    -1 musholah/surau
    -4 bilik mandi
    -1 ruang televisi
    -2 ruang tetamu
    -kichen seat (boleh masak sendiri)
    -balcony
    -aconditioner/ ac split
    -breakfast
    -tv cable
    -wi fi
    -iron
    -timbangan
    *dan vuew bandung
    Lokasi
    -15 menit dari airport & train station
    -10 menit ke jalan dago & factory outlet
    -10 menit ke jalan riau factory outlet
    -15 menit ke pasar baru
    -15 menit ke jalan cihampelas
    -10 menit ke stones cafe
    -10 menit ke gedung sate
    -10 menit ke university ITB,Unpad,unisba,unikom dll
    -5 menit ke pasar traditional
    Alamat
    Jalan tubagus ismail, perumahan tubagus ismail estate no. 5
    Phone : +6281322511883 ( Chepy )
    W apps : +6283821529157 ( Chepy )
    Email : dvilla_homestay@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Salam sejahtera tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 atau EMEL: ayunk.hayukka@gmail.com FB: ayunk hayukka (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete
  19. As salam....sis nak tanya...travel agent mana yg adik gunakan masa ke Bandung? boleh share? sis nak g sana dlm hujung tahun ni...inn shaa Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, kami x guna travel agent pun, kami cuma amik pak supir je..
      masa pergi ni kami amik pak supir Pak Dudi..ada saya letak contact no Pak Dudi dalam N3 ni..

      Delete
  20. sallam..

    Kami dari BIT (BANDUNG INDAH TRANSPORT)
    menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
    untuk melancong di bandung dan di jakarta..
    kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
    dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
    harga kereta yang kami tawarkan :
    -toyota avanza : RM 120
    -suzuki APV : RM 120
    -daihatsu luxio : RM 120
    -kijang inova : RM 140
    -KIA Pregio : RM 170
    -isuzu ELF (10 seat) : RM 200
    -isuzu ELF (18 seat) : RM 250

    harga kereta tersebut sudah termasuk :

    -minyak
    -parking dan pemandu

    kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :

    3D2N :
    2 orang RM260/orang. ( 1 bilik )
    4 orang RM200/orang. ( 2 bilik )
    6 orang RM175/orang. ( 3 bliki )
    *untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

    4D3N :
    2 orang RM360/orang. ( 1 bilik )
    4 orang RM300/orang. ( 2 bilik )
    6 orang RM275/orang. ( 3 bliki )
    *untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

    5D4N :
    2 orang RM480/orang. ( 1 bilik )
    4 orang RM325/orang. ( 2 bilik )
    6 orang RM295/orang. ( 3 bliki )
    *untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

    hotel yang kami sediakan,hotel berbintang ** dan dijamin selesa

    untuk mengenai pakej selengkap nya,abang / akak boleh whatsapp saya...


    whatsapp : +62821 1581 3608 (Mohd Aripin)
    phone : +62821 1581 3608

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Jom melancong ke Bandung !!!
    Anda mencari alternatif kenderaan seperti Minibus, Van atau kereta untuk ronda dan membeli-belah di Bandung? Pihak kami menyediakan pelbagai jenis kenderaan dari 7 penumpang hingga 19 penumpang dengan harga bajet dan perpatutan.

    MPV (7 penumpang): Dari +/- RM115 (Rp 400K) sehari (Toyota Avanza, Nissan Livina, Suzuki APV)
    VAN (12-19 penumpang): Dari +/- RM255 (Rp 950K) sehari (Toyota Hiace, Isuzu Elf)

    Harga adalah termasuk kenderaan dan upah pemandu. Tempoh sewaan adalah 24 jam (hari yang sama). Tiada caj lebih masa. Ini TIDAK seperti sesetengah syarikat sewaan yang hanya menyediakan 12 atau 18 jam sahaja dengan caj lebih jika diatas 12/18 jam.

    Anda tidak perlu ragu dan membuang masa untuk mencari kemudahan seperti ini di laman internet. Hanya hubungi kami dan nyatakan bajet, umur, minat dan tujuan anda melancong ke Bandung. Kami akan sediakan tentatif perjalananan/lawatan yang sesuai dengan kehendak anda. Dan ia adalah PERCUMA. Kami juga menyediakan pemandu pelancong bagi kemudahan perjalanan anda di Bandung.

    Untuk harga minyak (petrol), kami menggunakan kaedah ANDA GUNA ANDA BAYAR. Bermakna anda hanya bayar mengikut meter penggunaan minyak. Ini sekaligus dapat mengawal bajet kewangan anda. Sebagai contoh, keseluruhan perjalanan di Kota Bandung tidak lebih dari Rp 50K hingga 100k satu hari. Untuk tol dan parkir pula, ia bergantung kepada harga tol dan parkir itu sendiri.

    Hubungi kami untuk harga istimewa dan maklumat lanjut.

    Sebarang tempahan dan soalan;
    SMS/Whatsapp/iMessage/Call :
    +62 818 0201 5555 & +62 821 15161817 (we speak fluent english as well)

    Kami juga menyediakan khidmat perhantaran dari lapangan terbang ke hotel atau lokasi yang dikehendaki.

    Syarikat kami menawarkan harga yang sama dan berpatutan kepada pelancong tempatan dan luar negara. Tidak ada perbezaan harga samaada untuk tujuan perlancongan atau urusan perniagaan.

    Adakah anda mahu melancong sambil meneroka Bandung? Jangan risau, kami menyediakan perkhidmatan sistem audio dan video untuk menerangkan sejarah, kesenian, budaya dan tempat menarik di Kota Bandung. Terdapat lebih seratus maklumat tentang membeli-belah, makanan, penginapan dan tempat tempat menarik dari risalah yang kami sediakan.

    Tempahan dan maklumat penginapan, tiket dan makanan juga disediakan.
    Cepat. Hubungi kami segera..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...
    Mohon maaf tuan/puan kami rajawali rent car Bandung mahu menawarkan jasa transportasi kereta new avanza terbaru (2-5 org)... untuk info lanjut call/sms/WA ke +6288809498991/+6285860091092 atau klik rajawalirc.blogspot.com
    Terima kasih
    Wasalam

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum ..
    jom bercuti ke bandung bersama ABIM TRANSPORT
    murah jer... ( cheap price )

    Pakej 4D3N
    transport + hotel
    2 orang RM 350 / orang. (1 bilik)
    4 orang RM 299 / orang. (2 bilik)
    6 orang RM 270 / orang. (3 bliki)
    8 orang RM 245 / orang (4 bilik)
    10 rang RM 220 / orang (5 bilik)

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast

    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu

    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    *service insya allah memuaskan
    *Your comfort is our priority

    boking now ,,,
    WhatsApp : +6287722411941 (fast response)
    e-mel :abimtourandrentcar@yahoo.co.id

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum ..
    jom bercuti ke bandung bersama ABIM TRANSPORT
    murah jer... ( cheap price )

    harge transport / 14 hour from 8am To 10 pm
    *include:
    -Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Suzuki APV ( 7seat ) RM 120

    Toyota Avanza ( 6seat ) RM 120

    daihatsu luxio (7seat ) RM 120

    Toyota Innova ( 7seat ) RM 150

    KIA Pregio (10seat) RM 160

    Isuzu Elf (10-15 seat) RM 205

    Isuzu Elf Long (16-19seat) RM 260

    *service insya allah memuaskan
    *Your comfort is our priority

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu
    *maklumat penerbangan:
    *No talipon
    *nama hotel (di mana tuan/puan tinggal di Bandung.)

    Jika tuan/puan mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui
    *e-mel -abimtourandrentcar@yahoo.co.id
    *sms/ call -+6285722806555
    *whatsapp -+6287722411941 (fast response)
    -konsultasi percuma

    ReplyDelete
  25. Hello abang dan kakak..

    Salam Jimat dari Bandung!!

    Kami syarikat “Jimat holiday & transport” nak menawarkan pakej transport yang betul jimat dengan layanan service dan kualiti berpatutan, driver cum guide berpengalaman, kereta yang cantik.

    Dapatkan pakej jimat transport (12 jam/day) guna kereta 6, 7, 10, 14, 18 seater.
    Include driver, petrol, parking, toll, drivers meal.
    Pergi out skirt Bandung macam Tangkuban Perahu tak payah cas extra untuk petrol.. Jimat!!
    No hidden cost!!

    Kami pun ada pakej lain untuk backpacker traveler guna motosikal.. Lagi Jimat!!

    Kami boleh bincang dan bantu rancang itinerary abang dan kakak berdasarkan minat.

    Jom pegi kat Bandung dan shopping!!

    Untuk informasi lanjutan, pakej lain dan tempah sila kontek ditalian di bawah in :
    Fadzlan
    phone/sms : +6281299333886
    email : jimatholiday@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Salam sejahtera tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 or
    E-MEL: ayunk.hayukka@gmail.com
    FB:ayung bandoeng (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :

    ReplyDelete
  27. salam ...
    terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

    Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

    Company Name : diekha tour
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv , Coster & Bas.

    new promo ...
    minimum 6pax

    pakej 3 day 2 night

    RM 175 / pax
    - 2 night in hotel 3 star with
    breakfast n swiming pool
    - 3 day transport

    pakej 4 day 3 night

    RM 235
    - 3 night in hotel 3 star with
    breakfast n swiming pool
    - 4 day transport


    Tentative Program
    Day1
    -welcome to Bandung
    -rumah kain sulam (pesona)
    -Pasar Baru trade center
    -Lunch & Check in Hotel
    -rumah tas (branded hand bag quality)
    -Toko Tiga ( Branded Jeans )
    -D'fashion kedai kain potong terbesar kat bandung
    -Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau
    (Heritage,Cascades,The Summit For Men, The Stamp,Terminal Tas,dan The Secret )
    -Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    -kawah putih crater/trans studio indor themes park
    -cibaduyut-shoes and jacketleather original
    -factory outlet dago street area or spa
    -diner n back to hotel
    Day3
    -after breakfast
    -check out hotel
    -mencari belah yg belum dibeli
    -Oleh-oleh Bandung (cake Lapis,
    Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    -bali heaven factory outlet
    -Airport transfer


    Email: diekha38@gmail.com
    phone +whats app: +6281 220 81 5515
    Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

    ReplyDelete
  28. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan mesra akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat) Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat) Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat) Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat) Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat) Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  29. Salam akak and abang

    Nak minta izin iklan sikit yee,,peace.

    sapa orang yang nak gi bandung murah bolehlah try pakej jimat ay murah jer RM229 per person for 4day3night

    (rate termasuk 3 bilik room 3star hotel-swiming pool and tengah banda loxcation,FULL transport, and buffeet breakfast) MURAH GILLLER KEHHHH!! (confirm)

    Programnye free and easy jer ya akak sila nak pegi mana sahaja kat bandung

    contoh butiran perjalanan

    firstday (shopping day)
    >Bandung airport or train station Bandung banda
    >Pasar Baru membeli belah
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and dago

    seconday (explore north bandung)
    >Gunung Tangkuban Parahu
    >floating market
    >sariater Hot Spring
    >kampung daun restaurant / dusun bambu
    >wisata naik kuda
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

    thirdday (explore north bandung)
    >kawah putih crater
    >trans studio indoor themes park
    >rengganis crater
    >situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
    >rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
    >cibaduyut-shoes and jacket leather original


    lastday (sayonara Bandung)
    >check out hotel
    >memberli oleh2 bandung
    >Airport transfer

    Term and condition
    *rate included sewa kereta andriver also petrol and parking semasa 4day tuh guna kereta yang selesa yee full acon
    *rate included 3 room king bed size/twin hotel 3star with swimming pool andbuffet breakfast
    >rate 6 pax~229rm per person
    >rate 4 pax~269rm per person
    >rate 2pax~389rm per person
    >semua driver kat company kami adalah moslem so tak payah risau lahhh

    >tempahan by whatapps +62 895 2608 0498 (ahmad faturrahman) or
    email alifabandungtour@gmail.com

    trimakasih dan selamat berjumpa kat bandung,,,,, peace and love

    ReplyDelete


  30. Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan Mohd arifin dari BANDUNG INDAH TRANSPORT
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung.. yang menyediakan perkhidmatan tour service untuk di bandung dan jakarta Insya Alloh harge kami berbaloi,dan service 5 bintang
    driver & tour guide kami yang profesional santun dan mesra akan selalu bawa tuan / puan ke semua tempat favorit kat Bandung / Jakarta dengan selamat.

    berikut ni harge kete yg kami tawarkan :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    Harge dah
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada Extra Charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada Extra Charge jika nak melawat ke Lembang & Tangkuban Perahu.

    jika tuan / puan abang / akak
    Nak lagi jimat amik pakej transport sekali hotel …
    Pakej transport hotel 3D2N
    RM 180 / org min 4 org
    RM 160 / org min 6 org
    RM 150 / org min 8 org
    RM 140 / org min 10 org

    Pakej transport hotel 4D3N
    RM 235 /org min 4 org
    RM 220 /org min 6 org
    RM 210 /org min 8 org
    RM 200/org min 10 org
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wifi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast


    Call/ Text/ WhatsApp : +6282115813608
    E –mel : mohamadaripin168@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Assalamu’alaikum.. maaf Tuan / Puan kami numpang Promotion ^_^
    Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau WhatsApp, Email dan kunjungi blog sahaja dekat

    ( http://melancongdibandung.blogspot.co.id/ )

    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails