Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, April 15, 2014

Catuan Air Di Selangor Peringkat ke-4 | Terasa Betul Bila Air Dicatu.

As Salam,

Bermula Bulan April kawasan perumahan kami terlibat dengan catuan Air di Selangor Peringkat ke-4 (Kawasan Perumahan kami ni di kira Zon 3 - Daerah Hulu Langat). Boleh semak jadual catuan air di website http://www.syabas.com.my/.  

Jadual Catuan Air Peringkat 4 - Zon 3.



Aduihai sangat terasa kesannya apabila air dicatu, stress dibuatnya lg² kalau kena time hujung minggu sbbnya mcm Mama ni hujung minggu la time duk umah, time ni la nak masak (hari biasa mmg x masak..hehe), nak basuh baju..byk guna air, dah la bekas tong air yang ada kat umah cukup² aje..huhu, nak beli byk² pun lps ni nak buat ape kan, buat semak umah plk nanti.

Nasib baik juga kami dapat info awal, masa kami g bercuti di PD tu, Mr. Papa dah dapat info drpd kawan² kata area Bandar Baru Bangi air akan dicatu selang 2 hari (2 hari ada, 2 hari tiada) dan rumah kami air mula dicatu pada hari Ahad (6 April 2014). Jadinya balik dari PD hari Jumaat (4 April 2014)  sblm balik kg kami singgah Econsave cari tong air, Mama mmg budget nak cari tong air besar la, tp Mr. Papa kata 'mana muat tong air besar letak dalam bilik air kita',  'owh ye ke, kalau mcm tu beli je la tong ape pun, janji dapat tampung air utk kita guna selama 2 hari air xde nanti'. Dan kebetulannya dkt Econsave xde plk jual Tong Air Besar, yg ada ala² tong sampah saiz sederhana kecil, ermmm..boleh la buat semantara, kami beli 2 tong (1 letak di bilik air kami, 1 lagi di bilik air atas utk Adik Ipar) selebihnya tadah la air guna baldi² yg ada di rumah.

Inila Tong Air ala² Tong Sampah yang kami beli di Econsave utk tampung air. (isian 15 gelen air- Rm15)



hari pertama kena hujung minggu mmg terasa la sbbnya hari Ahad tu jam 10pg air dah mula tiada, air di tangki masih ada, air tu la kami guna untuk masak dan basuh kain dan air di tangki hanya bertahan 1 hari je, Hari Isnin air di tangki dah mula kering, Pagi Isnin nak g kerja tu guna la air yang dah siap tadah, tp bila dah guna cukup² je utk kegunaan kami anak beranak, lebih air yg ditadah spare utk emergency je, bila ptg balik keje masing² mula dah gelisah tgk air yg ala² cukup x cukup nak mandi, sampaikan Adik Ipar terus rasa nak beli 1 tong lagi (buat masa ni Adik Ipar tumpang rumah kami sbb rumah FIL n MIL tgh renovate), kami pun sama sbnrnya terus terpikir 'nak kena beli Tong Air lagi ni'. Malam tu Mr. Papa dan Adik Ipar keluar pergi cari Tong Air sbbnya Adik Ipar kata dia perasan dkt tepi jalan area Hentian Kajang ada org jual tong air, sekali bila diorang tanya harga, terkezut sampai RM80, wah melambung² harga tong air. Sudahnya x beli pun, tp terpaksa g pinjam tong air yang FIL dan MIL dah siap tadah, kami pinjam dulu 4 bekas. Kebetulan FIL n MIL g bercuti di Langkawi time ni dan kawasan perumahan kami dgn kawasan perumahan FIL n MIL beza waktu catuan, time kami 2 hari xde air, kawasan Sekyen 5 ada air.

4 bekas tong air drpd FIL n MIL.
Tq FIL n MIL bg pinjam kpd kami sampai masalah catuan air selesai.
berguna tong ni utk tadah air dr luar dan angkut bawa naik atas.


Bekas Tong Air Biru (Isian 17 gelen air ) My mum bg je pada kami, inipun dia kata masa keluar berita kata Daerah Hulu Langat kena catuan Air my Abah kalut cari tong air sampai ke Chow Kit dia pergi cari, harga Tong Air mahal, yg 17 gelen ni my Abah beli sampai RM45 hengget tu. (rupanya kawasan rumah my parents x terlibat). Yg storage box ni plk Mama yg kalut beli keesokkannya masa mula2 kena catu tu. Idea my friends kata kalau beli storage box ni lps selesai masalah air boleh guna simpan brg..betul jgk tu kan, cumanye Mama x membeli byk storage box ni sbb nya sebelum tu dah borong sampai 5 box utk isi barang.



Yg buat bertambah stress, time sepatutnya air ada pd hari ketiga tu  lewat petang kul 6ptg baru ada air, itupun air direct diluar je ada, air naik ditangki jam 10mlm baru naik dan dengarnya kemungkinan catuan air di Selangor ni akan berlanjutan 3 bulan lagi dan ikut keadaan paras air di empangan jgk, kalau bertambah baik insyaalah sebulan ni je la kena catu, tp kalau x..hadap je la dgn tabah.., minggu pertama kena je kalut, now alhamdullillah dah dapat handle masalah catuan air ni, tong air pun dah bertambah,  lepas ni kena la beringat time air xde w/pun hujung minggu mmg confirm jgn la buat aktiviti membasuh dan memasak ye dan semestinya belajar untuk lebih berjimat dan menghargai air..huhu. 


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

4 comments:

  1. kesian nye .. risaunye kot2 putrajaya pulak kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la sadis betul rasanye,
      rasanye putrajaya mesti x kena, x dpt bygkan kalau bangunan² krjn xde air..haru dibuatnya..

      Delete
  2. STRESSSNYA KAN BILA AIR KENA CATU NI .. TEMPAT SY KIRA UNTUNG JGK WALAUPUN DICATU LPS TU DPT AIR BERSIH.. RUMAH KAWAN SY LPS KENA CATU AIR KERUH HUHUHUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup stress sgt..
      owh ye, untungla awk. ekceli air rumah k.eija mmg keruh sgt dah la dkt rumah tu x pakai filter air.., kami sampai kena tunggu 1 hari clear kan air yg keruh baru berani basuh baju.

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails