Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, June 25, 2013

Cuti-Cuti Langkawi 2013| Day 2 ~ Melawat ke Kota Mahsuri

As Salam,

Sambung lagi citer cuti² Langkawi 2013 kami, kali ni story Day 2 pulak, nampaknya sepanjang kami bercuti di Langkawi hari hujan je, Hari kedua kami di Langkawi ni awal2 pagi dah hujan lebat, nampknya x dpt jgk la nak bawa anak² g terjun pool. Igtkan kalau cuaca x hujan mmg Mama nak bawa anak² g terjun kolam..xpelah esok masih ada..

Pagi tu w/pun hujan, aktiviti keluar tetap diteruskan, lepas sarapan di rumah lebih kurang pukul 10.30 pagi kami pun mulakan perjalanan, tp berlaku kejadian yg x dijangka, tayar kereta sewa pulak pancit tp nasib baik berlaku x jauh dari kawasan perumahan kami, kiranya baru jalan dalam 500m daripada rumah, FIL terus call pemilik kereta sewa tu nasib baik bantuan datang dgn segera, cepat la urusan tukar tayar..yg harunya sbb tukar tayar dgn keadaan hujan diluar..

Agenda diteruskan dgn berjalan² lagi di Pekan Kuah, kali ni nak cuci mata tengok baju² pulak, tp sudahnya x membeli pun..hehe


Kanak² riang dibawah jagaan Mr. Papa sbb Mama n Nenek sibuk cuci² mata..
pic drpd iphone Mr Papa..


Adik sempat mengepaw Papa Mentos Besar..


Misi shopping x sampai lagi sbb susah sikit nak shopping bawa anak² n nenek cakap kita bawa kanak² riang ni semua berjalan dulu pastu dah letih mesti diorang tido, pastu minta tolong Mr. Papa jagakan anak²..barulah Mama, Atok n Nenek dapat shopping dgn tenang..Muahahahaha...

Oleh yang demikian agenda diteruskan dengan melawat ke Kota Mahsuri, Mama n Papa dah pernah pergi sini tp saje nak bg pendedahan kepada anak², kenalkan sikit sejarah ni kan w/pun sbnrnya mmg diorang x paham ape benda pun..huhu


Abg n Kakak sempat lagi pose comey dgn Atok sblm masuk ke dalam Kota Mahsuri


Atok n Nenek pun x masuk ke Kota Mahsuri ni, kami je yg masuk bawa anak², Atok n Nenek lepak kat luar cuci² mata kat kedai² yang berada di luar ni..


Okey jom kita masuk ke dalam Kota Mahsuri ni..
tp seblm tu Kakak n Adik sporting bila Mama nak amik gambar, Abg plk x sporting bergambar bersama..

X ramai orang pun, time ni mcm kami je yg ada..hihi..


Di Kota Mahsuri ni terletaknya Makam Mahsuri 


Sempat bergambar di depan makam mahsuri ni 





Ermmm..x byk pun yg dapat kami melawat dalam ni sbb Rumah Mahsuri pun masih under renovation lg, sudah nye dalam rumah² yg lain pun kami x masuk, anak² pun bila di ajak jom masuk..kata takut sbb gelap..tp Ziqry n Kakak Eisya sempat bg pose atas tangga rumah ni..


Dekat sini anak² teruja nak tengok telaga, almaklumlah anak² bandar x pernah tgk telaga..


Wajib la posing² dengan telaga ni kan





Beriye ni Mama explain 'selalunya air telaga sejuk sbb air dr dalam tanah..'hahaha
itu yg zaquan nak celup tangan dalam air pun ala² takut sejuk..
tp sbrnya telaga zaman skrg ni guna saluran air paip la.., x sejuk pun..


Adik siap sapu ke muka..


 dan adik juga yg paling teruja n aktif nak menarik tali dan timba air..


Itu sahaja la lawatan kami ke Kota Mahsuri, kami x masuk muzium w/pun bayaran masuk ke kota mahsuri ni RM7 utk dewasa sekali dgn byrn masuk dlm muzium.., anak² dah wat perangai x sabar nak makan, sblm masuk ke Kota Mahsuri ni ada beli ubi kayu goreng, aduihai x sangka pulak memasing suka makan ubi kayu..berebut nak makan or perut memasing mmg dh kelaparan iyelah cuaca pun hujan n mendung je.., nampknye mmg betul kelaparan OTW nak ke tempat seterusnya beli pisang goreng abis diorang makan.

Selesai satu lawatan..kemana pulak lepas ni..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

8 comments:

  1. Replies
    1. itulah rasanye masa g 6 thn lepas sejuk je rasa air telaga 7 ni, tp masa baru2 kami g ni rasa dh x sejuk sgt la..maybe sbb air pun dh melalui saluran paip je..

      Delete
  2. patutlah kakak monyok.. berebut makanan yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..berebutkan makanan, sbb tu plastik tu skjp kakak pegang skjp adik pegang..,tp kakak ok, monyok skjp je..

      Delete
  3. ni bkn telaga tujuh la cek ...ni telaga mahsuri la ... telaga tujuh tu waterfall dekat ngan village oriental kabel car tu la...

    aku pun tak penah masuk makam mahsuri since 1992 kot .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..TQ eima..perbetulkan fakta,
      k.eija ni dlm kepala dok igt telaga 7 je..huhu, wat malu je slh update fakta.., now dah betulkan tulis telaga je..hehe..

      Delete
  4. Assalamualaikum..
    hehehe..tengah search pasal langkawi..jumpa blog ni..ehh mcm kenall laa..terus follow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam,
      hehe..tq follow..:))
      ehh mestilah kenal..kawan sekolah ..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails