Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, May 2, 2014

Tutorial Memakai Shawls Stail Sweetmama

Salam Jumaat,

2 minggu x jenguk blog, dah masuk bulan baru pun..Welcome Mei, goodbye April, bz sikit sbb baru balik outstation, mcm biasa byk story nak up tp mood M melanda. Kebetulan ada deraf n3, up dulu la n3 ni..

Ehh..tetiba je plak nak buat tuto pakai shawl, bkn tetiba tp sbb request dr kawan blogger jgk,  walaupun ekceli byk sgt tuto pakai shawls di You Tube dan blog yang kita boleh lihat dan belajar kan, ini cumalah tuto pakai shawls simple je dari Mama. Gaya mama pakai shawls ni pun Mama belajar dari kawan opis Mama dan mmg sgt selesa mama pakai shawl stail ni. (tp memandai je tulis stail sweetmama kan..:p)




Step bergambar memakai shawl 



Bahan:-
Anak Tudung
Shawl
3 Jarum/Pin 
2 Brooch

Langkah²
1. Pastikan shawl sebelah panjang dan sebelah pendek. (Mama selalunya pendek sebelah         kiri, panjang sebelah kanan)
2. Sematkan jarum pin sebelah tepi (pipi) kanan dan kiri shawl
3. Tarik shawls yang sebelah panjang (kanan) kebelakang dan terus ke sebelah shawls yg         pendek (kiri)
4. kemaskan shawl yg telah di tarik dari belakang td. (shawl yg panjang akan berada di           depan sebelah kiri)
5. Sematkan jarum pin menggunakan jarum pin yg disematkan pada step no. 2 td di tepi         kiri shawl.
6. Tarik shawl yg panjang td  (kiri) terus sampai ke tepi pipi kanan shawls 
7. Sematkan dgnjarum  pin, shawl yg sebelah pendek td akan  kelihatan berjurai.
8. Kemaskan bahagian hadapan, pinkan (brooch) di bahu kiri dan kanan.
9. Siap sudah, di bahagaian belakang pun nampak kemas sahaja.


Close up..Depan dan Belakang
Stail Jurai di hadapan


Menggunakan step 1 -5 yg sama, kalau x suka jurai dihadapan, boleh jgk shawl dipakai jd 2 layer di belakang dimana yg sebelah pendek yg sepatutnya jd jurai di hadapan td lebihkan sikit dan kemaskan je di belakang menjadi 2 layer.

Close up Depan dan Belakang
Stail 2 layer di belakang


p/s: harap dapat membantu nad.., maaf kalau x paham step2 memakai shawls stail sweetmama ni sbb x pandai sgt buat tuto ni..huhu

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

7 comments:

  1. mmg kena tarik aje dgn si najwaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..biasalah tu beranak kecik..

      najwaa comell..geram tgk..:)

      Delete
  2. rasa mcm paham..tp xpe, kene try buat sendri dlu nnt hehe..
    tq kak eija! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u'r welcome nad, hope sgt nad n sesiapa yg membacanya paham :)
      cuba jgn x cuba ye..:))

      Delete
  3. cunnnn .... nanti nk try jg..wlupun seyesli tak suka pakai shawl .. rasa rimas .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq eima..
      try la eima, muka eima mmg sesuai la pakai shawls..

      Delete
  4. alamak!! ada mintak tuto jugak gayakan bawal ala macam pakai shawl.. tp x pandai nak buat tuto jgk huhuhuhu ...

    simple jer gaya mama ni .. yg pertama tu saya suka guna kalau shawl panjang hihihihi

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails