N3 pasal semalam lagi . Actually pg semalam..kat opis sweetmama ni ade potluck..wah..mcm2 ade...kekenyangan smpai ke ptg...ermm...ni sweetmama nak kongsi resipi yg sweetmama wat untuk potluck semalam..iaitu :-
1. AGAR2 MILO LAICI
senang jerk nak wat agar2 ni..ni adalah resipi dr my lovely mom..igt lg dulu masa kitaorg kecik2...ummi selalu wat agar2 ni..skrg ni sweetmama dh pakar dh wat agar2 ni...^_~.
Bahan2
Agar2 1 paket
Air 5 cawan
Laici 1 tin
Gula 3/4 cawan
Milo - 1/2 cawan dibancuh dgn susu pekat manis
Cara2nya..ikut turutan seperti gmbr diatas
1. masukkan air sbyk 5 cawan & 1 paket agar2 ke dlm periuk & masak sehingga agar2 telah hancur
2. masukkan 3/4 gula sehingga hancur
3. masukkan laici - pastikan buah laici diracik kecik2.
4. masukkan milo yg telah dibancuh - masa nak masukkan milo ni gunakan tapis bagi mengelakan milo yg berketul tu mencacatkan kita punya agar2.
5. setelah sebati sume..bole la terus angkat dan masukkan kedalam tray/acuan.
siap sudah agar2 milo laici sweetmama...lepas letak pada tray/acuan...agak2 dh suam..masukkan dlm peti ais..esoknya sedia untuk dipotong&makan.
Bubur jagung ni sweetmama wat atas permintaan my friend atie azrul. ini pun resipi my lovely mom...berjaya jgk sweetmama wat bubur ni pagi semalam...dh la pagi smlm bgn kol 5.00 pg...zaquan pun bgn sama. dia pun nak tolong sama2 masak..abis la dapur sweetmama dikerjakannya.
Bahan2nya:-
Santan - 1 kotak
Jagung Manis
Jagung Cream
Gula Kabung 1/2
Sagu mata ikan - 2 sudu
*disebabkan sweetmama guna santan kotak - so kena la tambah air sikit ek.
Cara2nya..ikut turutan spt gambar dibawah..senang jerk.
1. Tuangkan Jagung Manis&jagung Cream kedalam periuk
2. Masukkan santan kedalam periuk jagung
3. Masukkan gula kabung
4. setelah ketiga bahan dimasukkan ke dlm periuk, boleh la diletakkan ke atas dapur & kacau sehingga sebati ..baru masukkan sagu mata ikan yg telah kita rendam selama 5 minit...bila dh mengelegak bole diangkat&sedia untuk dimakan...
1. Tuangkan Jagung Manis&jagung Cream kedalam periuk
2. Masukkan santan kedalam periuk jagung
3. Masukkan gula kabung
4. setelah ketiga bahan dimasukkan ke dlm periuk, boleh la diletakkan ke atas dapur & kacau sehingga sebati ..baru masukkan sagu mata ikan yg telah kita rendam selama 5 minit...bila dh mengelegak bole diangkat&sedia untuk dimakan...
Alhamdullillah...sweetmama sempat bekalkan untuk papa zaquan bubur jagung & agar2 milo laici 2 my lovely mom...n bila balik smlm nak jemput zaquan blk..wan ummi zaquan puji ckp dh pandai mama zaquan wat..sbb wan ummi dh lupa sukatannya..dh lama x wat semnejak kitaorg dh beso2 ni...
Ok ...dh dptkan resipinya...so sesiapa yg berminat..bole la mencubanya...
skrg layan la gmbar all the menu potluck semalam...mmg srnok..itupun sweetmama x sempat nak snap sume..sbb sibuk dok mlayan zaquan. yang penting laksa johor kak ayu semalam mmg marvellous...sweetmama mkn 2x...hehhe..,
wahhh siap ado resepi tu ..
ReplyDeletecaya ler..
nnt dtg umh aku bwk yek .. nk rasa jgk
hehehe...ala resipi mskan yg senang2 jerk..bila ko nak wat warminghouse ni?
ReplyDelete