Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, May 31, 2010

Kehadiran Yg Ditunggu2..DANIA ALISHA ~Sepupu ZaQuan~


Dania Alisha - dilahirkan pada 29 Mei 2010 jam 7.30 p.m di hospital serdang dgn berat 2.8kg. 

Comey kan..seindah nama dia..Dania Alisha..maksudnya..Dania(hampir) & Alisha (yg dilindungi Allah)


Dania..Dania..x sempat jg kami nak melawat Dania kat hospital...hehehe..planning kami nak mlwt Dania cancel sbb papa zaquan dpt call dr mak..minta tolong kemaskan hall untuk dijdkn tempat tido Mummy Uyun & baby Dania. Iye la My MIL n Adik2 ipar sweetmama bz dok mengecat umah kat kg. bahagia, Bangi. See..bersungguh betol..papa zaquan nak menyambut anak buah dia yg baru...actually kami sume excited.
ini proses utk mengeluarkan sofa...sweetmama tolong angktkn kerusi ni berdua ngan papa zaquan tau. tp yg 1 ni jerk la...;p...ngeh3..sbb x lama lps tu Ayah&Mak pun smpai dr. kg.
kosong sudah...sedia untuk masukkan katil.
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
Taddaaaaa..

Semasa menunggu Mummy Uyun & Daddy Aima sampai bersama Dania Alisha. Mamak Kamil n Family(Pakcik papa zaquan)  pun smpai untuk mlwat...so smpt la kami posing2 dulu wif Adam Qhalif yg semangat & comey ni..
masa ni kami dh siap makan tgh...tp kehadiran yg dinanti2 masih belum kunjung tiba.. kami dimaklumkan Mummy Uyun & Baby dh pun kuar Hospital..tp balik ke umah mak mertua dia dulu sbb Nenek sblh sane nak tgk..
Zaquan..dgn aksi nakal dia dok mengarah n mengusik pakcik dia yg paling kecik..Adam Qhalif...

Akhirnya...Baby Dania sampai....dlm kol 3.30 ptg...teruja nye tgk bb girls ni.. Sweetmama rasa mcm nak ade baby lg jerk..hehe..impian nak dpt bb girls la plak..baby Dania ni kecik jerk..berbeza ngan zaquan masa br lahir dulu...zaquan lahir2 jerk besar...3.69kg, paling nmpak ketara barut baby yg my MIL bagi untuk Zaquan dulu bila dipakaikan pd Dania terlebih tali pengikatnya..time zaquan dulu ...rasa mcm pendeknye tali dia..nak ikat pun muat2 jerk...semalam sweetmama smpat mandikan Dania sama2 ngan my MIL...heheh...iye la baby br kuar..kat hosp. dia x bersihkan sgt...

ini la wajah2 comel Dania Alisha.
dan ini la hadiah hamper ikhlas dr kami sekeluarga


memandangkan sweetmama pun blom beranak kecik lg..dan brg2 zaquan yg boleh digunakan untuk Baby Dania Alisha sweetmama pinjamkan untuk kegunanaan Mummy Uyun dan Baby Dania Alisha...yg kelakar tu dulu masa zaquan kecik2 dia x berapa suka pun dok kat enjut2 pink tu..tp dh beso ni bila sweetmama kata ni utk baby tau...bole dikatakan selalu dia dok main kat enjut2 dia tu...♥♥♥

ermmm..x tau la mcm mane agaknya zaquan hari ni bila atok & nenek dia dh ade cucu baru...bole tahan jeless jgk anak sweetmama ni tau..hehe.

Alright...setakat ini dahulu citer Dania Alisha...seharian sbrnya kami semlm..dr kol 12 tgh sampai kol 7.30 mlm..br kami balik..dan zaquan mcm biasa la terus lena & lena..


@B'day Party Dhia Alesha

Slmt ptg Isnin...ujan sgt lebat kat Putrajaya skrg ni..tetiba br terasa lapo..ujan2 camni...Sweetmama x lunch pun ari ni..b/fast pg td pun x abis...x lalu mkn la..ulser mulut la plak... Actually waktu rehat tgh td..Sweetmama g Maidin..beli brg untuk smbut b'day zaquan plak minggu ni.

Citer pasal b'day party...alhamdullillah..Sweetmama berkesempatan jgk g umah my friend Yuslina Nor n Ahamd Farid untuk smbut b'day puteri sulong diorg Dhia Alesya yg ke 4 thn. Semoga Alesya menjadi anak yg dapat membahagiakan kedua Ibu & Ayah. Majlisnya pada 29 May 2010 jam 8.30 mlm...ini antara gmbar yg sempat Sweetmama rakam.
zaquan tgh tunggu turn untuk dapatkan cake b'day.
tgk arr..dh dpt favourite cake dia...mamam smpai comot..
terima la hadiah yg x seberapa zaquan ni ikhlas tuk kak Alesya...Wahhh .. Balloon ...see aksi terkezut zaquan.

door gift utk tetamu...byk btol isi dalam paper bag ni.
Zaquan dpt t-shirt ...buah tgn dr Bandung laa...thx Ibu Alesya....
Wif B'day Girls..Dhia Alesya binti Ahmad Farid

Sunday, May 30, 2010

Zaquan Dpt Sepupu

Alhamdullilllah...my sis in law..Acik Uyun Zaquan telah selamat melahirkan baby girls secara normal slps maghrib...29.May.2010..br jerk tgh td sweetmama cite my sis in law sedang tunggu hari..maknanye awal 5 hari dr tarikh due. Actually sweetmama x berkesempatan pun nak melawat...hanya dpt perkhabaran melalui panggilan tel. my sis in law malalui papa zaquan...memandangkan waktu mlm bknla waktu melawat...papa zaquan maklumkan esok hari jerk kami g melawat adik dia...dan mlm td kami teruskan jgk planning g b'day party Alesya..

jam sudah hampir kol 1.30 pg...hujan lebat tetiba kat Bangi skrg ni...citer ttg B'day Party Alesha & citer lanjut ttg sepupu zaquan akan sweetmama update pada hari Isnin ek..esok msti bznye...esok nak g mlwt baby aunty uyun zaquan..sweetmama pun br balik dr cheras..byk keje umah nak disiapkan...

Salam..gudnight...Zzzzzzzzzzzz.....

Saturday, May 29, 2010

Cuti Wesak Day

Selamat tgh Sabtu....hari ni sweetmama x g mane pun...dok umah jerk..hari ni sweetmama masih kat bt 10, cheras..my mom house..lg pun smlm dh berjln dr tgh smpai ke malam...tp xde la g bercuti or jln jauh sgt pun...hehehe...cuti wesak day smlm..siang papa zaquan bw jln2 kat JJ Cheras Selatan...sweetmama nak cari hadiah untuk b'day Alesya hari ni(my friend daughter). tadaaaa..ni hadiah for Alesya...bantal tiger...cantik x..actually zaquan yg suka benda alah ni...
Sampai2 JJ jerk..kami luch dulu@McD..tgk arr zaquan mamam ice-cream smpai kotor baju...
biasa la kalo dh berjln tu kan...bkn bole cuci mata jerk..zaquan pun dpt hadiah jugak la...patung Upin...antara Upin&Ipin..mmg Upin pilihan Zaquan. Papa Zaquan belanja..lgpun b'day Zaquan next week dan Zaquan dh pegang ..xnk lepas...smpai on the way nak balik dlm kereta dia peluk smpai tertido tau...
wah sernoknya zaquan..dh dpt Upin..pastu dia tunjuk tempat wajib dia ialah Pusat Hiburan Sekeluarga...apalagi games la..
hahhaha..pandai la anak mama main bowling..dpt excelant...hehe,happynye dia dpt naik kuda. seksinye zaquan..huhu...zaquan bole plak iyak smpai abis kena baju&seluar...dh la baju mmg dh kotor&comot sbb mamam aiskrim...tp xpe..sib baik pampers&baju spare mmg selalu ade dlm handbags sweetmama ni..
x puas lg ke main anak mama ni...?cibuk jerk dia dok landing2 atas tilam baby ni..masa ni sweetmama tgh dok pilih hamper untuk hadiah baby new born Acik Uyun Zaquan...hadiah hampernyer surprise...xbleh nak tunjuk kat sini..kena tunggu baby Acik Uyun kuar dulu...my sis in law...tgh tunggu hari jerk ni..due date..2.6.10...ke baby nak tunggu tarikh lahir sama cam zaquan..06.06..hehhee..xkisah la bila pun..yg penting..selamat..

dh dpt ape yg dihajati...lgpun zaquan agak meragam..x cukup tido kot..kol 5 kami pun balik..terus ke my mom house...tido sehari...tp papa zaquan x tido sama kat sini...dia balik dok jg umah kat Bangi..huhu..papa zaquan mmg jarang tido umah mertua dia..sbb xde astro..dia kan kaki bola..dok umah tgk bola..iye ke..?hehhee..iye la tu..

Mlmnye...Ucu Apit Zaquan balik&nak bw Zaquan g Tesco dia nak belanja kami makan Pizza Hut..Rezeki jgn ditolak..hehee..camne nak kurus ni..lunch Mc'D..Dinner Pizza Hut...huhu..mlm n kami g without papa zaquan.
Amboi ..Zaquan pandai...dia bodek Ucu Apit belanja naik kereta..10 minit RM5.00....lgpun benda alah ni..depan Pizza Hut jerk..hehe..sedang main2 kereta...Zaquan perasan tu gmbr dia kat Peraduan Si Comel Tesco tu..bila sweetmama tgk balik semua gmbr2peserta...rasa menyesal plak aritu amik gmbr x pakaikan Zaquan Costum...huhu...

Ok la..itu saje...cuti wesak day@JJ & Tesco...hehhee

skrg ni zaquan sedang lena ....sbb tu sweetmma berpeluang utk post n3 hari ni..slmt berhujung minggu sume..!!

Thursday, May 27, 2010

Peraduan Si Comel@TESCO

Slmt petang, sejuknya aircond opis ptg ni...tgh td dh pekena power root pearl cafe..cicah ngan biskut...gitew...sweetmama lunch tu jerk..tp layan jerk..sedap jgk time perut tgh lapo. 

Ptg ni nak cite pasal Peraduan Si Comel yg dianjurkan oleh Tesco Saujana Impian Kajang. Pada sesiapa yg dh biasa shopping or beli barang kat Tesco mesti tau nyer...sebab syarat nye mudah jerk...Hanya dengan pembelian RM50.00 dan keatas di Tesco kita bole mendapat satu gambar bersaiz 4R percuma atau menyertai peraduan dengan gmbar tersebut. Cepat2 tarikh tutupnya pada 6 June 2010 (same ngan tarikh b'day zaquan la...hehe). terbuka kpd kanak2 berumur 3 bulan hingga 8 thn sahaja tau. Hadiahnye menarik ......mcm yg tertulis kat gambr diatas ek.

Kebetulan hari Ahad lepas sweetmama g beli barang kat Tesco...(cari barang untuk potluck daa...)...terlintas la plak dkt tempat peraduan si comel ni..sweetmama ni pantang sikit kalo bab2 bergambar ni..pastu tgk syaratnye yg mudah tu..apa slhnya mencuba nasib...kalo dilihat pada penyertaan ....mmg ramai yg menyertainya...peluang untuk menang tu mmg susah la..tp sweetmama saje nak masuk wat kenangan zaquan..at least gmbar zaquan ade gak la terpampang kat board tesco tu sbg salah seorg calon si comel...hehehe...

oh iye..kalo..kita nak guna costum yg disediakan..kena bayar lg RM10.00 & kalo nak simpan sekeping gmbr tambah lg RM10.00. Sweetmama x pakaikan pun zaquan costum..ntah knape kedekut la plak sweetmama time tu...sweetmama cuma tambah RM10.00 jerk untuk simpan sekeping gmbr yg tlh diambil sbg kenangan..dan sekeping lg yg free tu untuk digunakan sbg penyertaan peraduan si comel. Ini la hasil gmbr si comel zaquan...aksi natural zaquan wat peace dia yg x jdk...sambil terlentok2.
pic ni sweetmama snap jerk balik dr gmbr yg sweetmama simpan..so gmbrnya nmpk x memuaskan sgt.

actuallly ade 3 keping gmbr ..tp ini la yg dipilih oleh sweetmama & papa zaquan. gmbr yg pertama tu full pic nmpk zaquan ngan ball dia & yg sekeping lg zaquan seyum smpai tutup mata. Sekarang ni gmbr zaquan tu mama letak kat partition opis mama ni...cuma bingkai gmbrnye sweetmama x beli lg..sweetmama letak bersebelahan dengan gmbr zaquan masa berumur 16 hari.....sekarang ni lagi 9 hari zaquan will turns 2...

hahaha...ade harapan x...??ni haa layan kan la plak zaquan berangan jdk model Mister Potato...Zaquan ni sweet dia mmg x suka w/pun mamak kat Impian tu bole dikatakan selalu bg sweet bila kitaorg mkn kat sane...ok la tu...tp dia ni gemar mkn keropok la plak...pastu demand la plak tu..nak makan keropok Mister Potato or Pringgles jerk...kalo g pasaraya or stesen minyak dia kan cari & sebut popok dia tu..huhu...

lps balik dr Tesco..kami singgah balik cheras...Ateh Cu Zaquan dh rindu nak jupe zaquan...siap mkn tgh kat umah wan ummi zaquan dulu...ptg br balik umah...kat umah wan ummi dia ...susahnye dia nak tido..sibuk main jerk...papa zaquan dh tido lena dh...tgk kami dh nak balik dia xnk balik nak tido dlm kotak la plak...hhuhu...

hehhehe...terpanjang la plak cite...asalnye nak cite pasal peraduan bayi comel jerk...tp sbb dh berkait2kan...ringan jerk tgn sweetmama nak menaip....ok la..sekian...terima kasih.

Potluck@Office

N3 pasal semalam lagi . Actually pg semalam..kat opis sweetmama ni ade potluck..wah..mcm2 ade...kekenyangan smpai ke ptg...ermm...ni sweetmama nak kongsi resipi yg sweetmama wat untuk potluck semalam..iaitu :-

1. AGAR2 MILO LAICI

senang jerk nak wat agar2 ni..ni adalah resipi dr my lovely mom..igt lg dulu masa kitaorg kecik2...ummi selalu wat agar2 ni..skrg ni sweetmama dh pakar dh wat agar2 ni...^_~.

Bahan2
Agar2 1 paket
Air 5 cawan
Laici 1 tin
Gula 3/4 cawan
Milo - 1/2 cawan dibancuh dgn susu pekat manis
Cara2nya..ikut turutan seperti gmbr diatas
1. masukkan air sbyk 5 cawan & 1 paket agar2 ke dlm periuk & masak sehingga agar2 telah hancur
2. masukkan 3/4 gula sehingga hancur
3. masukkan laici  - pastikan buah laici diracik kecik2.
4. masukkan milo yg telah dibancuh - masa nak masukkan milo ni gunakan tapis bagi mengelakan milo yg berketul tu mencacatkan kita punya agar2.
5. setelah sebati sume..bole la terus angkat dan masukkan kedalam tray/acuan.
siap sudah agar2 milo laici sweetmama...lepas letak pada tray/acuan...agak2 dh suam..masukkan dlm peti ais..esoknya sedia untuk dipotong&makan.

2. BUBUR JAGUNG

Bubur jagung ni sweetmama wat atas permintaan my friend atie azrul. ini pun resipi my lovely mom...berjaya jgk sweetmama wat bubur ni pagi semalam...dh la pagi smlm bgn kol 5.00 pg...zaquan pun bgn sama. dia pun nak tolong sama2 masak..abis la dapur sweetmama dikerjakannya.

Bahan2nya:-
Santan - 1 kotak 
Jagung Manis
Jagung Cream
Gula Kabung 1/2 
Sagu mata ikan - 2 sudu 
*disebabkan sweetmama guna santan kotak - so kena la tambah air sikit ek.

Cara2nya..ikut turutan spt gambar dibawah..senang jerk.
1. Tuangkan Jagung Manis&jagung Cream kedalam periuk
2. Masukkan santan kedalam periuk jagung
3. Masukkan gula kabung
4. setelah ketiga bahan dimasukkan  ke dlm periuk, boleh la diletakkan ke atas dapur & kacau sehingga sebati ..baru masukkan sagu mata ikan yg telah kita rendam selama 5 minit...bila dh mengelegak bole diangkat&sedia untuk dimakan...

Alhamdullillah...sweetmama sempat bekalkan untuk papa zaquan bubur jagung & agar2 milo laici 2 my lovely mom...n bila balik smlm nak jemput zaquan blk..wan ummi zaquan puji ckp dh pandai mama zaquan wat..sbb wan ummi dh lupa sukatannya..dh lama x wat semnejak kitaorg dh beso2 ni...

Ok ...dh dptkan resipinya...so sesiapa yg berminat..bole la mencubanya...

skrg layan la gmbar all the menu potluck semalam...mmg srnok..itupun sweetmama x sempat nak snap sume..sbb sibuk dok mlayan zaquan. yang penting laksa johor kak ayu semalam mmg marvellous...sweetmama mkn 2x...hehhe..,





Zaquan@Sweetmama Office

Salam pagi khamis...esok dh jumaat...Wesak Day...Yahooo...Cuti....hehehehe

Pagi ni baru sweetmama dapat wat entry pasal semalam. Rabu - 26.5.2010 sweetmama bawa zaquan dtg opis...sbb..My MIL ade appointment doktor...so x dpt la nak jg...sweetmama nak amik cuti mcm syg la plak...dh la ade potluck ...ptgnye ade training badminton...so gamble jerk la bw zaquan g opis sweetmama...tp skjp jerk...(8.00-10.30a.m) ...mane bleh lama2 kat opis ni...zaquan ni dh la cepat bosan..nnti x cukup tido..melalak plak satu opis dgr...nasib baik Ateh Cu zaquan dh abis blajar..dpt la dia jmput zaquan kat opis sweetmama ni n tolong wan ummi zaquan jaga zaquan ni. Wah..bkn seronok lg zaquan kat opis sweetmama ni...sbb byk org melayan dia...dia pun tunjuk la perangai dia tu...mcm dia plak bos...dok arah2 orang...siap dia ikut opismate sweetmama turun tingkat 5...pastu jupe plak abg kesygnan yg rajin melayan dia...siap suruh dukung naik tingkat 6 ni...zaquan2...anak kesayangan mama ni...tgk arr..ape dia wat kat opis sweetmama ni...
Sampai2 opis..sweetmama on pc...x sempat sweetmama nak duduk...dia dh duduk dulu...dok tekan2 keyboard..pastu main2 tepon...eceh..main fb ke...??
muka comey zaquan..., pagi2 makan telur rebus..pastu hobby...menyelengkor...

sempat lg main bola ping pong....

Zaquan nak balik dh...siap dpt bekal dr opismate sweetmama tu..tq aunty hairani..turun jerk dr opis..dia nmpak la plak air pancut ni...terus nak duduk kat situ.
 
hehehe...sempat lg rakam gmbr zaquan nak balik...wif ateh cu dia..., pastu dia nak ikut sweetmama balik sekali plak ...sorry syg...mama kena work..ek...

nak selit sikit : actually my MIL punye check-up dua hari..Selasa&Rabu..so ..hari selasa zaquan dijaga oleh Acik Eiya Zaquan...sbb sweetmama ade kursus'Mencari Syurga Melalui Kerjaya' ...syokkk kursus ni penceramahnya Dr. Robiah yg selalu kuar kuar kat tv dlm hal ehwal Islam tu....mmg x sempat nak tido lgsung laa....

Ok..kita citer pasal potluck semalam plak ek.... di new n3....

Monday, May 24, 2010

Kejahonan Tertutup Bowling BPAD 2010

Salam sume..hari berganti hari...cepat btol masa berlalu..rasanyer baru jerk lalui minggu sebelumnya..ni dh masuk minggu seterusnya..ari Isnin minggu terakhir May sudah...(24 Mei 2010)..yeay ..ari ni dh gaji..hehehe...selain drpd ari ni adalah ari gaji k/tgn awam..ari ni sweetmama nak story pasal tournament bowling opis...yg tlh diadakan pd 22 Mei 2010(Sabtu)...actually ni 1st time sweetmama joint tournament opis...itupun sbb bleh bw pemain import(papa zaquan yg mainkan)...heheheh...ermm...sweetmama minat bowling ni...tp main utk suka2 bleh la..kalau nak joint tournament tu blom berani lg laa...tp Papa Zaquan mmg dh biasa & selalu joint tournament bowling opis dia. hehe..bowling ni start kol 2.30 ptg & abis kol 7.30 daa...kalau ikut aturcara kol 6.30ptg dh abis...mane nye x lama main..4 frames sekali main...So ari Sabtu lps..kuar umah..terus lepak Impian dulu..pekena Nasi Beriani Ayam Kampung, pastu terus ke destinasi di South City Plaza...ini antara memori yg smpat sweetmama rakam...enjoy..

ini dia team juara...jgn jeles..hehehe...w/pun sweetmama cuma main untuk 2 balingan jerk...
ketika acara berlangsung, hehhee..my son yg kat depan tu..kan main lg tepuk tgn bg sokongan.


ini dh time nak balik..tgh tunggu 2 team lg mghabiskan games...zaquan smpai dh nangis2..,aunty hairani dtg utk memujuk zaquan tu...zaquan jeles ke mama bergmbar dgn tun nur safiya, sempat lg sweetmama bergmbr berdua wif papa zaquan.
ini la dia abg2 kesayangan zaquan..zaquan ni bkn bole..kalau org dok layan dia..dia akan cari balik org yg suka mlyn dia...hahaha..penat la si faisal tu..dok mendukong zaquan ..especially time dia nangis...
see..aksi penyokong kecik..mcm2 ragam..smpai dok main bwh meja...bola yg berat pun nak diangkatnya. zaquan plg suka main ngan amira.
ini la dia mama kpd Tun Nur Safiya.
ini markah keseluruhan team juara
ini la yg sweetmama kata pemain utk 2 balingan jerk...tp percubaan pertama tu ok gak..dpt 9..:p
yeay kami menang..& ini hadiah nyer...
ini juara perseorangan lelaki&wanita.


aduss..ciannya anak mama ni.... zaquan mmg dh keletihan..seharian x tido...akhirnya terlelap dlm kereta otw nak balik umah...dia kalau dh ngantok..mmg x smpai 5 minit terus terlelap..., nasib baik senang dia terlelap...tenang sikit sweetmama nak layan Final AF8...hehehhee...

Ok..sekian la..kejohanan tertutup bowling BPAD 2010 - South City Plaza- 22 May 2010. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails