Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, March 12, 2012

Progress Sesi Mengemas Rumah yang Ditenggelami Banjir!

As Salam,

Sedar x sedar 5 hari dah berlalu kes rumah parents sweetmama ditenggelami banjirSekarang sesi mengemas rumah tak selesai2 lagi, kalau ikutkan masa mula2 tengok keadaan dalam rumah (mcm dalam gmbar di n3 sebelum ni), rasa mcm sebulan pun x kan settle kemas rasanya, tapi Alhamdullillah dah semakin beransur pulih rumah kami, berkat kerjasama/gotong royong kami adik beradik & ipar duai dah hampir clear rumah kami kemas. 

Setakat ni ruang tamu rumah, ruang tengah dan 3 bilik hadapan kami dah siap kemas. Tinggal Dapur, 1 bilik di belakang & stor jerk la yg masih blom berkemas habis sbb masih ada byk perabot & barang2 yang blom dikeluarkan. Yang paling x tahan nengoknya sume perabot mmg x dapat nak diselamatkan, abis sumenya kena lesing jerk la gamaknya..

Bila dah bawa perabot/barang2 keluar, nak muntah rasanye tgk byk pakaian & pinggan mangkuk yang perlu dibasuh, hari Sabtu& Ahad lepas mmg sesi kami membasuh pinggan mangkuk & pakaian. Itupun malam semalam sebelum balik rumah tgk mcm x surut2 jerk pinggan mangkuk yg ado. Xpe la nmpknye minggu ni sesi mengemas pinggan mangkuk & mendobi pakaian lagi la gamaknya..

Ruang Tamu Rumah
Alhamdullillah dah siap boleh bentang toto untuk tido
Hari Minggu lepas Abah & adik dah siap tido kat dalam rumah sendiri.

Ruang Tengah Rumah


Bilik Utama


Bilik Kedua


Dapur yg baru selesai sikit..
Hopefully dapat selesaikan minggu ni..

Sesi Membasuh Pinggang Mangkuk
Dibantu oleh Pembantu Cilik My Son Zaquan & Mr. Papa
Memang x larat kami membasuh
rasa mcm nak patah pinggang kami dibuatnya..
tp itula hikmah sume kejadian ni buat kami supaya lebih sabar & kuat..

Zaquan sampai kan dah terbogel2 main air..
lebih byk main air sbnrnya dia drpd menolong mama
Sib baik adik senang dijaga, tido jerk dalam buai, dapat la kami bertiga buat keje..

P/S: semua gambar2 kat atas ni amik masa hari Sabtu, baru perasan punyela BZ semalam, tgk HP pun x sempat..huk2..
Hari ni mama keje mcm biasa, adik2 & abah pun keje mcm biasa, iyela masing2 ada komitmen keje, maybe balik keje baru singgah tolong2 ape yg patut, hujung minggu ni pulun lagi la kami...


P/S: Terima Kasih juga diucapkan kpd saudara mara yg menghulurkan bantuan & pertolongan , bantuan & pertolongan kalian amatla kami hargai..:D

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

13 comments:

  1. kesiannya..
    ada hikmah disebalik kejadian tue..
    kelakarlah a[pan bogel..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.. dah siap sikit2 kemas kan... lega sikitkan bila dah nmpak bersih sikit.. :-)

    mesti penat yg amat nak kene kemas kan.. yela, lumpur mesti byk kan..

    ReplyDelete
  3. kak eija..

    td sponsor gtau.. hadiah dah pos tadi.... so, kalu dh dpt, inform saya yer... :-)

    Emc 10g - ED 982068032 MY.

    thanks

    ReplyDelete
  4. banyak jugakk yg nak dikemaskan....

    alhamdulillah.. saudara mara nak membatu kire oklah tu kan.. bile susah sama² membantu..

    ReplyDelete
  5. aduh sedih betul tengok keadaan rumah mak Eija..
    alhamdulilah dah dapat kemasdah sedikit sebanyakkan..

    ReplyDelete
  6. dugaan...apapun sib baek takde kemalangan jiwa...yang bagusnya ahli keluarga saling membantu termasuklah budak seksi tu hehehehe

    ReplyDelete
  7. @Cute MuM: hehe..itula dah la mmg dia suka bogel kalau kat rumah, ni dapat pulak main air..mmg suka btol dia..

    @IntaNBerliaN: btol tu lega sikit rasanya bila tgk keadaan rumah dh berkemas sikit2..
    mmg penat sangat, bila banjir ni itula salah satu masalahnya part nak mengemas amik masa & letih byk keje nak buat..lebih2 lagi banjir lumpur..dengan masalah baunye lagi...

    orait, nnti dah dapat k.eija inform ina..

    @Masya: mmg banyak sgt yana, Alhamdullillah yana, kalau kita nak harap 100% saudara mara nak bantu mmg x dpt la, tp bila ada juga yg sudi mmbantu w/pun sedikit sgt2 hargainya..

    @Cik Jue aka Ibu Farisyah: mmg sedey cik jue, tp alhamdullillah lega bila tgk dh bernsur kemas sikit2 ni..

    @AyuArjunaBigoshh: itula mmg dugaan btol rasanye, alhamdullillah yg penting mmg adik beradik kena sepakat mmbantu..baru keje dapat berjalan dengan lancar kan, mmg adik2 eija bertungkus lumus btol sama2 nak cepat kemas..kalau boleh before ummi balik next week dapat settle sume..
    heheh..budak seksi tu bab2 menolong ni mmg dia suka..tp mcm biasala lebih byk main dr menolong..

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah semuanya dah bersih..letih kan nk mengemas...

    ReplyDelete
  9. dah macam kenduri pulakkan...sabar..mungkin ada hikmahnya...

    ReplyDelete
  10. sedihnya eija..saya tengok kain baju yg kat belakang tu pun dah nak nangis..banyak tu nak kena basuh sumekan..
    betul banjir ni mengajar kita supaya l;ebih tabah dan sabar..

    ReplyDelete
  11. @fieda: itula dapat selesai sikit pun rasa lega.., yup letih sgt k.fieda..tp sape lg yg nak tolong kemas kalau x kami adik beradik..

    @Cik Rose Cute: terima kasih, yup btol tu pasti ada hikmahnya..

    @Kamalia: mmg sedey pun lia, kalau yg melihatnya pun sedey apatah kami yg alaminya, pakaian2 tu smpai ke hari ni byk lagi nak kena basuh, eija bawa jugak balik sikit2 basuh kat rumah eija, tp itula 1 beg plastik bawa pun 3 kali pusingan..mmg amik masa nak selesaikan sume..

    ReplyDelete
  12. Hadui sampai terbogel bogel tolong yer,hehe

    ReplyDelete
  13. @Papa Mifz: hahaha..itula lebih byk main air dr nolong bila dh basah suar amik kesempatan la nak bogel main air..huhu

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails