Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, March 19, 2012

Alhamdullillah, Sesi Membasuh Dalam Rumah Dah Selesai Tinggal Sesi Membasuh Pakaian Yang Tak Selesai2 Lagi

As Salam,

Alhamdullillah akhirnya selesai juga misi kami adik beradik nak selesaikan sesi membasuh & mengemas dalam rumah sebelum my mum balik dari menunaikan Umrah, Insyaallah hari ni my mum pulang ke tanahair. (Tunaikan Umrah 8 - 19 Mac 2012)

Hari ni masuk hari ke 12 telah berlalu kes rumah parents mama ditenggalami banjir . Risau jerk air naik lagi sebab 2 minggu ni hujan jerk, kalau x silap sabtu lepas Kg. Sg. Serai, Hulu Langat dinaiki air banjir lagi paras pinggang. Minta dijauhkan dari terkena di tempat kami lagi. 

Sebelum ni mama ada citer ttg progres Sesi Mengemas Rumah yang Ditenggelami Banjir selepas 5 hari berlalu. Hari ni nak story progres mengemas setelah 12 hari berlalu. Hari Jumaat lepas mama amik cuti rehat bawa Zaquan sebagai peneman (almaklumla adik beradik yang lain masing2 keje)  untuk mempercepatkan lagi misi mengemas rumah.

Rajin tak, mmg rajin tau dia w/pun hakikatnya dalam masa yg sama tensen gak sbb ape yg kita nak buat dia nak buat sama..


Mesin jahit Singer..Antik ni w/pun ala2 dah tinggal rangka..
Mesin Jahit ni boleh dijadikan hiasan atas tu boleh la tempah cermin buat tempat letak barang kan..


bersungguh sgt tolong mama sampai luka tgn kena kaca..
lepas tgn luka, terus mama ckp "abg rilex jerk ye, x payah tolong mama lagi"
yg kelakar nye dia igt sgt..bila tgn dia terluka, terus dia teringatkan tgn papa dia yg terluka minggu lepas, siap igt baldi mane yg buatkan tgn papanye terluka.
lepas tu mlm nye tgn mama pulak yg luka..
Adeiii..tiga beranak tinggalkan kesan luka kat jari..huhu..


Pagi hari Jumaat tu terkezut gak mama dah ada tempat buang sampah ni..sbbnye hari Khamis sebelum tu mama x singgah umah untuk mengemas, tempat buang sampah ni sampai hari khamis , kalau ikutkan jumaat petang tu dia dah nak angkut dah.. SO pagi jumaat tu Abah & adik lelaki mama yg masuk keje kol 1.00 tgh bertungkus lumus mengemas barang kat luar rumah yg boleh dibuang.

Tapi x sempat pun nak selesaikan seme dgn kudrat 2 orang, Mama n Zaquan sibuk membasuh lagi. Hari Sabtu tengahari mama sampai tgk dah clear sume barang2 yg ada kat luar rumah. Rupanya ada wakil dari PKR( Adun kawasan kami PKR) yg hantar sukarelawan lebih dari 10 orang utk tolong mengangkat2 barang. Amik ko mmg clear kawasan rumah kami. Tempat Sampah ni pun mmg Adun yg minta disediakan utk penduduk setempat yg kena banjir.

Hari Sabtu pukul 2.45 ptg pula wakil dari BN pulak yg dapatkan bantuan dari Bank Rakyat utk penduduk setempat yg kena Banjir, Dapatla duit bantuan RM300 untuk mangsa banjir. Dgr citer Adun Hulu Langat (BN) nak bg tilam dkt semua penduduk daerah Hulu langat yg kena banjir, Alhamdullillah kami pun akan dapat sbb dah isi borang tp barangnya (tilam) blom dapat lagi , dgr cerita 25hb sesi nak bg tilamnya.. Harap betulllah dapat sbbnya tilam2 kami tu sumenya mmg x boleh digunakan dah selamat buang pun..huhu..

Sebelum tu mama ada citer kan yg tinggal ruang dapur dan 2 bilik di belakang yg masih belum berkemas, Alhamdullillah hari Ahad lepas siap sumenya, siap pinggan mangkuk kami simpan elok2 dalam kitchen Cabinet. (Membasuh Dapur, Bilik Air Dan Bilik dibelakang seharian Adik lelaki sweetmama yg keempat buat sorang2, nasib baik dia cuti, Hari Ahad Adik lelaki mama yg kelima& isterinya datang mmbantu masukkan sume pingan mangkuk dlm kitchen cabinet). 

Kalau Cuti Hari Minggu terus terang mama x dapat nak mmbantu sgt sbb ada si kecik Ziqry, yg boleh mama tolong tu la time si kecik tido 2-3 jam..itu pun tugas mama membasuh barang2 yg boleh digunakan lagi/mmbasuh baju). Sebab tu mama rela amik cuti rehat(waktu hari bekerja) untuk tolong2 apa yg patut.

 Ruang Dapur & Kitchen Cabinet yg dh siap berkemas & bersusun.


Sinki Dapur pun dah clear..


Nasib baik Peti Ais yg telah ditenggelami banjir ni masih boleh digunakan..:))
tapi Mesin Basuh x boleh digunakan sbb tu la kami dok pulun basuh kain x sudah2


Toilet kat dapur ni pun dah clear..


kalau nak tau dulu toilet ni my mum jadikan stor
skrg barang2 dalam umah pun byk yg x boleh digunakan, perabot kayu yg kembang2 tu compom dh kena lesing sume..buku2 pun sama xde satu pun yg dapat diselamatkan..
paling sedey gmbar2 konvo la yg abis rosak..even sijil2 adik pun abis x dapat diselematkan.. :'(


Alhamdullillah hampir selesai sumenya, tinggal pakaian(baju, cadar, langsir) jerk la yg sgt2 banyak untuk dibasuh, itupun rasanya dah beratus2 helai abah basuh tangan baju2 yg ada, Mama & Adik Ketiga mama pun dh banyak bawa balik basuh di rumah kami tp itula mcm x surut2 jerk..huhu..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

10 comments:

  1. Alahai!!
    Penat mngemas yer sis.. ;)

    ReplyDelete
  2. sangat bersimpati kak eija
    tp tu la untungnye adek bradek ramai
    bleh sama2tolong
    cam kami ni 3 beradek je
    pompuan sume plak tu

    alhamdulillah, berkat kerjasama
    siap dah kemas sume
    tggl sket2 lagi je kan?
    ok la tu...

    ReplyDelete
  3. @Salina@IbuAqil: itula pasal mmg penat sgt mengemas kesan banjir ni..
    tp syukur sgt dapat gak selesaikan kemas dalam rumah sebelum my ummi balik..

    @Nad@MamaZakwan: Terima Kasih Nad
    btol tu kalau xde org lelaki susah gak nak selesaikan sume
    yg penting mmg kena ada org lelaki utk angkat2 brg/keluarkan barang2 yg dh rosak kat dalam rumah tu baru la kami yg perempuan ni boleh wat keje mengemas & membasuh..
    Alhamdullillah, syukur sgt,
    haah tinggal misi nak mmbasuh baju smpai lembam..hehehe..

    ReplyDelete
  4. umah mak ko kene ye? adehhh x jauh dh tu dgn umah mama aku jgk ..

    tp mmg sedih ler tgk , dh rs cm banjir ni leh jd kt 1 kl je.. ngeri tui ..

    tingt misi terperangkap & mengemas time banjir beso kt segamat ... huhuuh serik dh , now kalau ujan2 mmg x balik segamat lew..

    ReplyDelete
  5. adoii..mesti penat kan..minta2 lah pasni tak jadi lagi kejadian gini..

    ReplyDelete
  6. @Fazilzura: Haah Zura umah mak aku kena, ikutkan ini pengalaman ketiga la kami kena cuma ini yg paling terburuk kena smpai paras kepala.

    mmg sedey, rasanye skrg ni banjir boleh terjadi x kira tempat & waktu dah, kalau dulu musim tengkujuh baru banjir, skrg ni kalau hujan x berhenti seharian..mmg kena beringat2..

    oh iye ke, iye la dulu banjir yg melanda johor pun mmg yg terburuk pun..

    @fieda: itula k.fieda begitula harapnye..mmg x larat sgt..
    nak selesaikan rumah mak smpai kan rumah sndiri pun x terurus dibuatnya

    ReplyDelete
  7. aLHamdulillah umah dah hbs cuci.. mmg penat kan kak eija.. hope semuanya settle sblm mak kak eija balik dr umrah...

    ReplyDelete
  8. @IntaNBerliaN: yup syukur sgt w/pun hakikatnya masih ada lagi yg blom selesai..
    mmg penat sgt rasa mcm nak patah pinggang pun ado..huhu

    ReplyDelete
  9. mesti penatkan kemas semua ni...
    kt yg kemas kenduri pun tak habis² dan tak hilang² penatnya...

    ReplyDelete
  10. @Masya: ehhehe..itula kan sedangkan kalau kenduri pun penat kita dibuatnya apatah lagi bila kena musibah banjir ni..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails