Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, March 9, 2012

Banjir Terburuk @ My Parents House

As Salam,

8 Mac 2012 seawal jam 12.30 malam air mula menaiki kawasan belakang rumah my parents, my mum mmg dah buat persediaan jugak dengan meletakkan barang2 di tempat yg tinggi sbb mmg dh jangka kalau rumah belakang kena msti rumah kami pun akan kena jugak, Tapi kami x jangka pulak yg air akan naik sampai paras kepala. Air naik mendadak dan rumah my parents ditenggelami banjir & kawasan sekelilingnya sekitar jam 2.00 pagi. Sewaktu kejadian dalam pukul 1.30 pagi my mum & adik kedua mama telah bertolak ke LCCT untuk penerbangan jam 6.30 pagi ke Mekah menunaikan umrah.

Mama pun dapat berita yg rumah my mum ditenggalami banjir thru sms adik lelaki mama bgtau rumah ummi banjir, adik pun minta tolong tgk2 kan abah & rumah. So mmg jadi tanggungjawab mama sbg anak sulong untuk membantu apa yg patut.

Mama buat keputusan semalam & hari ni mama kena la amik cuti kecemasan tolong kemas rumah. Abah pun bkn sihat sgt + mmg x pandai nak buat keje sndiri kalau ummi xde. 

Jalan nak masuk ke rumah my parents..
pagi 8 Mac hujan pun masih x berhenti

 Ini la rumah My Parents yg habis ditenggelami banjir
Waktu ni 8 Mac 2012 jam 10.00 pagi

Kawasan sekilingnya
Sebelah rumah my mum rumah Mak Long kami 
pun habis ditenggelami air banjir

Sudut sisi rumah my parents
Air baru surut sikit jam 2.00 ptg 
hujan pun baru nak berhenti
tp tgk la awan masih mendung mcm nak hujan lagi

Air betul2 nak surut pada jam 3.30 petang
itu pun masih bergenang air dalam rumah
tp  kami buat jugak slow2 ape yg boleh dibuat..dengan kudrat 3 orang, abah, mama & wawa

Sedey sgt tgk keadaan rumah
rosak sume gmbar2 konvo kami adik beradik
bertambah sedey bila pikir ummi xde..

Begini la keadaan rumah my parents
mmg kejadian banjir yg terburuk rasanya kali ni walaupun sbnrnya ikutkan dah 3 tahun berturut2 kami kena banjir, kali pertama kena paras pinggang, kali kedua naik jugak air paras lutut tp kali ni paras kepala..mmg x jangka..sehelai sepinggang kami dibuatnya

Bergelimpangan barang2 dalam rumah dihanyut air deras banjir
keadaan dapur rumah
peti ais pun terbalik dibuatnya

 ini dapur tp knape ada tilam
sbbnya my mum dh beringat angkat sume tilam2 yg ada letak atas meja
sbb igt air kalau naik pun maybe paras pinggang x sangka paras kepala..mmg abis tergolek la tilam2 tu..

memang teruk betul keadaan dapur kami
msti my mum sedey sbb kitchen kabinet ni baru jerk buat thn lepas
tp abis kembang sume kena air sbb lama juga rumah kami ditenggelami air 2.00pg - 3.00 ptg

Keadaan Bilik
yang selamat pun cuma bantal2/kusyen2 kerusi yang my mum letakkan diatas katil double decker..

Mesin basuh pun abis tergolek..
mmg rosak x leh guna dah..

Mmg sedey, sedey sangat bila alami masalah banjir ni..
kami adik beradik pun cuba tolong sehabis daya
adik beradik lelaki mama malam ni baru balik sume, masing2 keje outsation
sabtu ahad ni mmg kena gotong royang la sama2 kemas rumah,

adik mama yg skrg tgh preggy 6 bulan pun nak x nak bantu sama apa yg mampu

yg kesiannya abah la mmg x biasa buat semua keje rumah
tp bila ummi xde 2 minggu ni kebetulan banjir pulak mmg kena buat sndiri la..
sedey pulak tgk beriye2 semalam dia basuh sndiri baju dia yg kena lumpur semua..
iye la bygkan sehelai sepinggang..baju x sempat diselamatkan, IC abah pun dia kata x jumpe lagi..hilang dalam banjir


Alhamdullillah, Bantuan mmg ada & cepat..untuk kami mangsa banjir.
ini menu bantuan semalam..nasi lauk kari ayam & sayur, Maggi 2 paket dan & Roti 

Msti kawan2 tertanya2 mana my family menumpang/dok rumah siapa masa banjir ni kan, kami menumpang rumah Pak Ngah kami, nasib rumah dia x kena boleh la kami 2 family menumpang..rumah dia berhadapan rumah kami jerk...kalau rumah Pak Ngah xde mmg kami kena la beramai2 dok kompleks penghulu mcm mangsa banjir yg lain jugak skrg ni..

Hari ni mama bawa eskod Zaquan teman kan mama buat keje..hehe. Ok la kawan2 doakan kami dapat selesaikan kerja2 mengemas rumah dengan lancar ek. Semalam masa kemas rumah rasanya ada lebih 10 ekor lipan mama jumpe..minta dijauhkan dari terkena gigitan binatang2 buas ni.., Zaquan mmg mama x bg dia masuk dalam rumah yg banjir pun, dia tgk dr luar jerk mama kemas.

p/s: x sempat BW umah kawan2, bz mengemas, ni pun curi2 update sblm mulakan tugas mengemas..terima kasih sudi singgah & baca disini, nnti mama balas k..!

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

15 comments:

  1. teruknya keadaan rumah..
    tgk sampai jambatan kat tepi tol po runtuh.
    masa balik kerja kul 6 kat area sama masih air tak surut..
    semoga tabah hadapi dugaan..

    ReplyDelete
  2. Ya Allah... Tenggelam!!! Harap bersabar menempuhi segala ujian dr Allah...

    ReplyDelete
  3. sedihnye kak...
    takpe kak, dugaan Allah ni
    sabar byk2 k
    takziah utk akak n famili
    ni umah yg baru buat kenduri adek akak kawen tu ek?
    tu adek akak yg preknen twins tu ek?
    ksian pakcik...sedih tgk die basuh baju sendrik
    ksian kt makcik gak..harap dpt tunaikan umrah dgn tenang...

    ReplyDelete
  4. Cuma yg bersyukurnya eija emak dah pergi ke airport utk umrah dah selamat, kalaulah kena sebelum mak pergi macam manalah agaknya. Dahsyat juga kakak tengok keadaan rumah tu...

    Sama-samalah gotong-royong adik beradik bersihkan eija...

    ReplyDelete
  5. kesiannye ... rumah abah kawasan mana ek .... kg tok kite slalu kena banjir dulu... lintah banyak...

    ReplyDelete
  6. wah agak teruk yer kesan banjir tuh...insyallah ado hikmah di sebalik kejadian nih...

    ReplyDelete
  7. tingginya air... memang dugaan betulkan klu rumah banjir ni.. habis semua brg.. nak mengemas pun amik masa... xpe buat pelan²...

    nasib baiklah umah pak ngah tak banjir boleh tumpang.. oklah tu...

    lipan?? ngee~~~ bahaya tu.. hati² takut bz kemas x perasan dia melintas...

    ReplyDelete
  8. sedih tengok keadaan rumah mak ayah Eija....moga semuanya berjalan lancar dan selamat mengemas...

    ReplyDelete
  9. Allah..sedihnya saya tengok eija..teruk sangat banjir kali ni ye. kesian pulak tengok abah eija duk membasuh baju tu,mesti dia lagi sedih sebab ummi eija takde kat sinikan nak sama2 menhadapi musibah ni semua.
    harap eija dan family tabah ye dengan dugaan ni semua.

    ReplyDelete
  10. ya Allah eija... sedihnya izan tgk keadaan umah ummi. mujurlah ummi dah selamat berangkat ye.

    moga ada hikmah di sebalik semua yg berlaku. sabar byk2 ye eija...

    ReplyDelete
  11. @Cute MuM: Yup mmg teruk sangat, masa mula2 tgk keadaan dalam rumah, sedeynye..rasanya sebulan pun x settle2 kemas rumah ni..

    @Azleen: Terima kasih, Itula mmg tenggelam, kalau ikut paras airnya sampai ke kepala.

    @Nad@MamaZakwan: itu la mmg sedey sgt..
    yup ini la rumah yg baru lepas buat kenduri adek hari tu, mmg kami sume adik beradik yg 4 org dh kawin ni sumenya wat kat rumah ni la..
    haah adik k.eija yg tgh sarat ngandung baby twins tu pun nak x nak sama2 tolong. bila jadi camni mmg adik beradik kena sepakat selesaikan, x bleh nak harap sgt org lain nak dtg tolong..
    itula abah k.eija membasuh smpai berpuluh2 helai baju dia sndiri
    insyaallah ummi k.eija dapat tunaikan umrah dgn tenang sbb dia pun ada call tanya keadaan rumah.

    @KakZakie: alhamdullillah ummi eija dah selamat pun sampai ke tanah suci Mekah.
    alhamdullillah juga nmpk la berkurang sikit dah serabut dalam rumah tu berkat kami adik beradik & ipar duai gotong royong sabtu/ahad.
    lepas.

    @eima: rumah parents eija ni dkt kawasan cheras, BT. 10 Cheras, Kajang..
    mmg byk pun..tp sib baik ler binatang2 tu pun turut sama lemas dalam lumpur..huhu, tp masa mengemas tu mmg seram jerk n doa jerk la dlm hati jgn aku kena gigit sudah...

    @Papa Mifz: bkn agak teruk lagi dh mmg teruk sangat kali ni..
    yup btol tu mmg setiap kejadian yg berlaku tu pasti ada hikmahnya kan..
    tp itula skrg ni bencana alam dh byk berlaku x kira tempat sbbnya manusia jugak..byk sgt pembangunan smpai x boleh nak kontrol dh ..

    @Masya: btol tu yana mmg dugaan rasanya..lebih2 lagi bila tgk keadaan dalam rumah tunggang langgang, abis sume perabot2 mmg x leh nak pakai dah..sesi lesing jerk sumenya..
    mmg amik masa, rasanya sebulan pun blom tentu selsai sumenya..tp alhamdullillah nmpk jugak la bila kami adik beradik & ipar duai kerjasama mengemas sikit2 nmpk la dh berkurang..skrg ni sesi nak membasuh pakaian & pinggan mangkuk

    @Cik Jue aka Ibu Farisyah: terima kasih cik Jue, mmg sedey sgt..tp alhamdullillah dah nmpk kurang sikit barang2 dh byk yg dikeluarkan tinggal nak mmbasuh pakaian & pinggan mangkuk.

    @Kamalia: thanks lia, btol tu abah eija sedey sbnrnya, itu slh satu cara dia nak hilangkan rasa sedey dia dgn wat keje..

    @Izan Ishak: thanks Izan, Yup nasib baik Ummi & Adik dah selamat berangkat & alhamdullillah dah selamat sampai pun..
    btol tu setiap yg berlaku tu pasti ada hikmahnya kan..

    ReplyDelete
  12. Ya Allah Ya Tuhanku.. teruknya banjir ni kak eija...!! tgk pun macam penant nak kemaskan.. sian pulak abah kak eija.. kene basuh baju sendiri..


    Banyak jugak ada lipan yer.. nsb xda sape2 yg kene gigit..

    ReplyDelete
  13. mmg sedih kak fieda tgk..habis sume barang rosak kan...suami kak fieda punya kawan umah mak dia kt langat pun teruk jugak musnah sbb banjir..ramai jgk org tolong...kitaorang tolong kasi barangan letrik rice cooker dan jug letrik..

    ReplyDelete
  14. teruknya banjir....kabinet dapur rosak sikit ya...

    ReplyDelete
  15. @IntaNBerliaN: Itula ina, mmg teruk banjir yg terburuk setakat ni yg pernah kami alami..
    mmg sian tp nak wat camner kalau x buat sndiri x gerak pulak..

    haah byk sgt lipan tp alhamdullillah nasib xde yg kena gigit & xde jumpe binatang buas lain..

    @Fieda: itula k.fieda mereka yg kat langat msti lagi teruk kena kan, alhamdullillah murah rezeki akak sbb menolong mereka yg susah..
    Sykur juga ada gak saudara mara yg sudi bantu kami, ada yg bagi barang dapur( beras, gula ,teh) & dapur gas untuk kami..

    @Cik Rose Cute: mmg teruk, haah rosak sikit bahagian yg bawah, kalau nak ganti msti kena ganti sume kan..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails