Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, October 9, 2012

Harus ler Cuba Rasa!

As Salam,

Kalau dah sampai Negeri Orang ni, harus la mencuba rasa menu terkenal setiap Negeri tu kan, Ini antara menu Mama pada hari kedua di Sarikei, Sarawak.

Sarapan dengan Mee Kolok w/pun nmpk simple kuah kicap dgn 3 slice daging..tp rasanya sedap..padan ler dgn harganya RM3.50 jerk ni tau. Mee Kolok ni bentuk mee nya ala2 mee manggi kan..


Ini pulak menu tengahari..
Nasi Lalapan Ayam @1 Malaysia Cafe, Sarikei
Sedap Nasi Lalapan dkt 1 Malaysia Cafe ni.
Nasi Lalapan pun ada byk jenis, ada Lalapan ikan dan lalapan udang, tp Mama pilih Lalapan Ayam. Mama pernah rasa sekali Nasi Lalapan Ayam ni masa bercuti di Tawau, Sabah thn 2010.


 Nasi Lalapan ni ala2 rasa Nasi Ayam Penyet, Ayamnye diketuk dan lalapan tu  bermaksud ulam-ulaman. Cer tengok ulam-ulaman yang ado tu..tauhu, tempe, kacang botol, timun, terung dan kobis dimakan bersama sambal belacan dan cili sambalnye yg sedap  serta ayam gorengnya pun sgt lembut dan sedap.

Dekat Sarikei ni susah cari kedai makan melayu, nasib baik Cafe ni depan hotel kami jerk..senang la kami jalan kaki jerk nak mkn malamnya pulak nanti. 

Menu mkn mlm Mama, yg ini dkt tempat lain pun ada..Kueytiaw Tomyam, Tapi Kueytiaw Tomyam dia rasa lain sikit dr Tomyam dkt sini..Rasanya sedap..masam dia lebih n dia letak cendawan shitake..


Alhamdullillah kenyang sungguh kami makan dgn pelbagai menu,. Hari ni insyaallah nak try makan Laksa Sarawak pulak..:).  

Hari Pertama sampai kami cuma mkn sekali jerk sbb dlm flight dh dpt breakfast Nasi Lemak, so lepas sampai hotel, rilex2 n sempat tido dulu petang baru kuar merangkap mkn malam..kami makan di Restoran Sugar Bun jerk..Western gitew..

Kalau outstation selalunya bknnye dpt bediet, lagi byk makan ada ler, camner nak kurus ni..huk2..

*N3 auto publish*

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

10 comments:

  1. x pernah jejak kaki lagi ke bumi sarawak nie...macam best jer mee kolok tu...hope satu hari nanti dapat rasa la mee kolok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija pergi ni pun sbb atas urusan kerja, mee kolok ni mmg antara menu terkenal di negeri sarawak, insyaallah boleh rasanye, kalau x silap ada jual la mee dia shj, so balik boleh la rebus pastu google cari resepi buat kuah dia..hehe

      Skrg ni pes laksa sarawak pun ada dijual..

      Delete
  2. bestnya pg kerja sambil merasa makanan kat tempat org, terliur tgk tom yam tu.. kotiaw yer.. memang tak pernah makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg best, itu antara kelebihannya la sambil bekerja sambil jalan2 cari makan..hehee, yg x beshnye bila kena berjauhan/ tinggalkan suami n anak2 lama..huk2..

      Delete
  3. mee kolok tuh sy dh penah makan memg sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah w/pun nmpk simple tp sedap, dulu pernah mkn di Kuching rasanya lain sikit dia buat Mee Sup Kolok..

      Delete
  4. mee kolok tu nmpk lain dr lain :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain dr yg lain sbb terkenal di negeri sarawak shj ina..itu yg bila dah sampai negeri org ni try segala menu dia yg popular..heheh..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails