Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, October 16, 2012

Special For Mr. Papa..Homemade Bday Cake From Sweetmama

As Salam,

Hari ini 16 Oktober 2012 merupakan hari ulangtahun kelahiran En. Suami/Mr. Papa yang ke 32 Tahun. Eppy Bday Papa. Tahun ni 1st time Mama try utk membuat bday cake utk Papa, selalunya beli jerk..paling tidak pun sepotong kek Choc Indulgence SR...hehe..

Excited jerk nak wat bday cake utk Papa, semenjak dua menjak ni aura mmbaking datang..sesungguhnya saya bdk baru belajar..tahap merangkak lagi ni..Alhamdullillah berjaya jgk mmbuat kek, Kek simple jerk..Choc Moise Cake..Nanti Mama kongsikan resepinya ye. Ini kira 2nd trial Mama wat ni :)

Ini lah rupanye ..Bday Kek Papa utk Tahun ni..Choc Moise Cake..
Akceli x berapa puashati sbb time wat utk bday pulak coklat ganache dia x berapa nak menjadi..x cair, masa 1st trial hari tu buat ..smooth jerk..
Pape hal tetap rasa puashati dpt buat cake utk yg tersyg..
Si pembuat kek..
Eh2..ni cerita pasal bday papa ke siapa ni..


Tepat jam 12 tengah malam semalam kami sambut besday Papa, tp sayangnya kami potong kek bertiga, Zaquan dah tertido..dikejut²kan pun dia x sedar, penat sgt la tu, sebelum tu dia yg beriye² nak makan kek Papa n tiup lilin. Alahai cian anak Mama, tp sbnrnya Mama mula masak kek ni awal pagi semalam sebelum pergi kerja, adunan ni dpt 2 loyang, 1 loyang Mama bawa g opis bg kawan2 rasa n komen..hehe. (komen yg baik drpd kawan2 ^_^..especially sifu Mama Tun Nur Safiya..TQ sifu.) Balik kerja baru Mama buat Coklat Ganache utk topping kek bday Papa pulak. Sampai2 rumah Zaquan dah mkn kek dulu dah sbnrnya tp dia sibuk duk kata..bila kita boleh potong kek yg Papa punyer..Xpe lah Abg ada lebih lg kek ni, hari ni Abg pulak potong kek bday Papa ni ye..

Kali ni Adik pulak dapat Potong kek bday Papa sama2, 


Seronok Adik ye, Seronok dpt main potong2 kek, Adik Ziqry x minat pulak tiup2 lilin ni x mcm Abg dia suka part tiup lilin. Ziqry suka main lilin n cucuk2 atas kek..adeiii..


Kami bertiga, xde sipa yg boleh tolong amikkan gambar, snap sendiri jerk w/pun kabur..simpan disini sbg kenangan..


HAPPY 32nd BDAY MR. PAPA@PAPA ZAQUANZIQRY..LEBIU ♥♥♥

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

10 comments:

  1. Happy birthday abang..
    Aik.. Napa bertiga jer? Mak n ayah dll takder ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq.
      Bertiga jerk sbb k.ct x bgtau awal2 dkt semua yg k.ct nk celebrate n buat cake takut x jd cakenye nnti. Semalam ada gak abg berseloroh xde kek ke utk dia semua kata hujung bulan xde budget..hehe.. Alhamdullillah mnjd gak kek bday yg k.ct nk buat utk abg kami sampai tepat kol 12 mlm kat impian...macha tu ckp mak n ayah baru jerk blk. Xde rezeki nk sambut 1 family thn ni..

      Delete
  2. wah...mesti terharukan wife buat kek untuk husband, kita kalo wat kek camni sentiasa kelaut je...happy belated birthday, semoga panang umur & dimurahan rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Anje :)

      Terharu ke..hehe,x tanye pulak dia terharu ke x? yang penting dia makan kek yg kita buat. lg pun biasa jerk x surprise pun sbb seminggu seblm bday dia eija dah try buat cake dulu n bgtau try buat cake ni sbb nak buatkan bday cake utk dia nnti..lg pun mmg susah nak surprise2 ni, kita buat kek dia yg tolong jagakan anak..so mmg dia akan tau la ape aktiviti/planning kita..huhu

      Dulu eija kelaut jgk anje, tp bila dah sekali mmbaking n sekali buat jd pulak tu msti akan terus berminat utk cuba & mencuba wat cake lg tau..dulu 1st eija buat unbaked cheese cake failed jgk x jd..terus mcm malas jerk nak buat, tp sbnrnya kena try n selalu buat baru menjd..Practise makes Perfect..^_^..

      Delete
  3. wah...mesti suami terharu tgk sweetmama bersusah payah kan bezday kek utk dia...sy pun tau wat kek nih gak...sy nak tunjuk skill wat kek nih tgu bulan jan nti la...celebrate sekali utk 3 org...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..mmg nmpk bersusah payah eija nak wat cake ni, tp x pasti dia terharu ke x, tp dia makan kek yg kita buat n say TQ pun dh cukup buat kita happy.

      Ohh iye ke. iyelah cake ni x leh la nak wat selalu kan..nanti lari diet..hehe, buat utk hari2 penting ok la..

      Bila eija buat cake sendiri baru terasa adeii byknye lemak dlm badan ni, mcm resepi cake ni 1 cup minyak masak..masa bancuh tu mmg terasa byknye lemak aku mkn, tp bila dh jd kek..ngap selamber jerk..huhu..

      Delete
  4. Happy belated birthday buat mr papa. Sayangnya en abang tertidur dah. en adik pun macam dah mengantuk ye...

    Kakak tak rajin nak menghias kek eija. Suka cara eija buat sendiri puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak :)

      itulah sygnya Abg Zaquan dah tertido, Adik pulak mata mmg nmpk mcm ngantuk n merah2 sbb nangis meragam bdn x berapa sihat, tp aktivenye pulak dia mlm tu..x boleh nak tido..

      Oh iye ke kak, eija ni pun bknnye rajin sgt, ini kebetulan mood nak mmbaking sampai..buat cake yg simple2 aje..nak buat icing x khatam lg sbb mixer rosak..so buat kek yg jenis pakai spatula jerk, yg memerlukan mixer kena kumpul duit beli mixer baru dulu..huhu

      Delete
  5. happy belated bestday buat hubby kak eija....

    so sweet .... mesti seronok dan terujakan suami akak, sbb akak buat kek sendiri hihihihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Yana :)

      k.eija rasa, k.eija yg terlebih teruja dpt buatkan kek utk dia, berbanding dia teruja tgk k.eija buatkan bday cake utk dia..hahahaa..sbb mlm tu time k.eija sibuk nak siapkan kek, Ziqry meragam dia kan x berapa sihat..so asben k.eija la yg kena layan Ziqry..masing2 pening melayan kerenah Ziqry sbnrnya mlm tu, tp bila dia say TQ n makan kek yg kita buat itu pada k.eija dh kira saling mghargai kan..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails