Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, April 24, 2012

Sudah Nampak 2 Batang Gigi Diatas!

As Salam,

Alhamdullillah akhirnya 2 batang gigi Ziqry sudah mula tumbuh, nampaknya dua2 anak mama tumbuh gigi lewat dan dua2 jenis tumbuh gigi atas dulu.

Apa yg Mama perhatikan, perkembangan Ziqry nampak awal dari abgnya, Ziqry tumbuh gigi pada usia 11 bulan dan 2 batang gigi diatas sekali nak tumbuh, dah la tu  gigi kapak lg yg akan kuar. Zaquan tumbuh gigi sebatang jerk dulu pada usia 1 tahun 2 bulan.

Berjalan pun Ziqry awal menjelang nak masuk usia 10 bulan dah pandai bertatih dan sekarang pada usia 11 bulan dah laju berjalan tanpa pegang. Zaquan usia 1 tahun baru pandai berjalan. 

Bukan la tujuan untuk membeza2kan kerana setiap anak perkembangannya lain2, yang penting anak2 membesar dengan sihat. Ini hanya untuk simpanan mama yang melihat perkembangan anak2 dari semasa ke semasa. Bersyukur sangat anak2 tak pernah alami penyakit yang serius dan sgt jarang sakit.

Oh ye..orang tua2 kata budak kalau tumbuh gigi atas dulu suka tinggi diri...sejauh mana kebenarannya tak pasti pulak..Minta dijauhkan berlaku pada anak2 Mama.


yeay2 gigi adik dah nak tumbuh..
pic taken 19 April 2012 (hari pertama mama perasan gigi adik dah nak tumbuh)
sebelum ni mmg perasan dah membengkak lebih2 lagi 2 minggu sebelum tu adik on-off demam.

semakin jelas gigi kapak adik yg nak kuar..hehehe
pic taken 23 April 2012

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

7 comments:

  1. kkekekeek..comel! :)
    ziqry tumbuh gigi, nanges2 tak kak?
    zakwan dulu meraung giler2 la!

    kak, lama tak nmpk kt fb..bz ek?

    ReplyDelete
  2. ooo..gitu plk...takyah ler caya sgt kan..yg penting kita didik anak2 kita dgn cara didikan yg betul..

    ReplyDelete
  3. clap3!!! adik ziqry dah tumbuh gigi ye...

    cepatnya adik pandai jalan. anak2 izan semuanya mula jalan 1 tahun ke atas.

    ReplyDelete
  4. hamboii besarnya gigi... kalau adik meragam nak tumbuh gigi ni bg minum scott oren, insyaallah ok sikitt sbb dia mmg untuk kalsium dan gigi.. dulu amir pun kt bg minum sbb masa tumbuh geraham.. amir merenggek.. xpun dia akan baring mengiring sambil pegang ipi mcm sakit gigi padehal umur baru 1 tahun lbh jer...

    ReplyDelete
  5. Hati-hati bila dah pandai mengigit nanti...hehe

    ReplyDelete
  6. @Nad@MamaZakwan: Hehhee..terima kasih :),
    dia xde la nangis2 sgt, tp itula 2-3 minggu sebelum tu dia demam & ada gak la meragam sikit.

    huhu..mmg BZ..kuar audit 24-26 April 2012, balik ni nak kena wat report pulak, mmg terhad sikit la nak berFB dan BW..

    @fieda: ermm..itula mmg xnak percaya sgt pun dan setuju sgt dgn k.fieda yg penting kita sbg IbuBapa dah cuba didik anak kita dgn cara yg terbaik kan..

    @Izan Ishak: Eija pun rasa mcm cepat, selalunya org kata anak lelaki ni lambat sikit berjalankan..

    @Masya: oh iye ke, tq berkongsi tips, Alhamdullillah anak2 eija xde la meragam sgt time nak tumbuh gigi, cuma demam jerk..

    @Papa Mifz: hehehe..itu yg tahan tu, mmg dah start menggigit...

    ReplyDelete
  7. yeayyy adik dh ada gigi..hihii

    sy xpnh dgr plak psl tinggi diri tu.. tp rs mcm ramai je budak2 tumbuh gigi ats dulu..

    mk sy ckp, kalu tumbuh gigi lmbat, nanti lmbatlah gigi tu tcabut.. :-)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails