Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, September 5, 2013

Family Trip Holiday Jakarta Bandung 2013 | Day 1 ~ Melawat Taman Safari Indonesia

As Salam,

Dari Jakarta Airport dengan menaiki bas yg disewa kami terus ke Bogor,  x sempat sampai hotel pun lagi, terus pada agenda sesi lawatan..hihi (mengikut itinerary yg tlh dirancang). Sedar x sedar 3 jam masa perjalanan yang diambil dari Jakarta ke Bogor rupanya, kami bertolak dari Airport jam 10.15a.m dan selamat sampai di Bogor pada jam 1.30tgh. Inilah tempat lawatan kami yang pertama..Taman Safari Indonesia. 


Peta Lokasi & Informasi Taman Safari Indonesia..
tgk peta pun dh luas kan...
jom kita terjah..


Harga Tiket Masuk ke Taman Safari Indonesia.
Sama la mcm dekat negara kita, kalau untuk Warganegara murah la, kalau bkn Warganegara kena la bayar mahal. Ikutkan harganya dh naik pada tahun ni sbbnya tahun lepas FIL pergi tiket masuk baru Rp200,000 now dh jd Rp250,000 @ RM80.


Boleh tahan mahal kan harganya, besh ke...? Pada pandangan Mama setelah melaluinya..Sgt seronok..^_^.. x tau la perasaan org lain mcm mane, tp siyes Mama rasa teruja tgk binatang² yg ada di dalam Taman Safari ni n terasa advanture bila ada kawasan yg kami lalu tu perlu melalui jambatan yg dilimpahi air dimana dibawah/ditepinye elok je binatang berendam. Di Taman Safari Indonesia terdapat pelbagai spesis binatang yang ada. Binatang² bebas di dalam tanpa ada pagar dan pelawat yg nak masuk perlu menaiki kenderaan. Binatang² liar yg ada pun rasa mcm jinak je. Kami naik bas so x dpt la nak bg makan pd binatang² yg jinak, kalau naik kereta tu dibenarkan utk beri makan pd binatang² yg ada (yg jinak la) , mcm rimau ngan singa tu jgn plk memandai² buka tingkap hulurkan tgn plk (mmg diberi amaran zon larangan buka tingkap).

Bkn Mama sahaja yg teruja tau, Ziqry turut sama teruja, nampknye byk 1st experiance yg Ziqry kutip pada percutian kali ni, Abgnya Zaquan x kisah n x minat sgt pd binatang, Kami dh pernah bawa Zaquan ke Zoo Negara, so xde lah dia teruja sgt tgk binatang² yg ada. Ziqry nampk la dia teruja n beri perhatian setiap binatang yg dia tgk..yg kelakarnya semua binatang yg dia nmpk dia ckp ayam...ahahaha..sabar je la dik, almaklumlah selalu kat rumah Wan Ummi nampk ayam je..

Jom Mama bawa kawan² sama² menjelajah Taman Safari Indonesia ni..(layankan je la gambar binatang² yg sempat Mama snap..)


Masuk² je kita akan nampak sekumpulan gajah kiri dan kanan tau...



mcm ni lah keadaan kami di dalam bas..skjp ke kiri skjp ke kanan la tgk binatang² disekeliling yg ada..



Adik Ziqry dilayan oleh Acik Eiya..


Abg Zaquan plk duduk lepak blkg dgn Acik Aima.., sesekali ada la dia menyelit join kami yg beriye memandang keluar ..


Ke depan sikit ada rusa, kancil, lembu dan kerbau



Ehhh Unta pun ada...


nampak tak jari Adik Ziqry duk tunjuk unta..


Say hi to unta..


Burung Hantu


Orang Utan


 beriye plk kami memandang org utan ni..
sbb dia pun pandai memandang je setiap kenderaan yg lalu depan dia..


Kuda Belang @ Zebra..
Sukanye Mama tgk Zebra ni, kulit dia cantik..


Jinak je dia, kereta di belakang kami ni berhenti bg Zebra makan.


ini yg mama kata kami melalui jambatan yang air  melimpahi jalan..



sekali pandang tepi, ada Hyppo..


Beruang


Lepas tu kami melalui kawasan binatang² liar plk..seperti Singa dan harimau..
dekat sini mmg kawasan larangan membuka tingkap n ada 2-3 biji kenderaan ranger sedia berjaga dari jauh..

Singa


Pak Belang @ Harimau 


Selambe je pak belang lalu tepi bus..


Hahha..ada mcm cikgu menerangkan jenis2 binatang tak.., puashati mmg byk binatang yg ada dlm taman safari ni. Sbnrnya selain daripada melihat binatang² yg ada, terdapat pelbagai aktiviti menarik lg yg ada di Taman Safari ni antaranya ada Safari Waterpark, Safari Playground, Animal Education Presentations, Aktiviti menunggang gajah dan Cable Car pun ada tau ...tp itu semua kena bayar harga lain la pulak x masuk pakej rp250,000 yg kami bayar, kalau x silap animal show je la yg free tp itu ikut waktu show dia la. Lagipun kalau anak2 dh dpt mandi kat Waterpark mesti susah mau ajak balik. Selesai kami melawat binatang² yang ada di dalam Taman Safari ni kami berhenti solat n sempat la bergambar2 dgn patung binatang sekitar taman safari ni. 

ini gajah kalau kita nak naik tunggang


Tempat Solat


Bergambar di sekitar patung2 binatang.

Adik penakut patung..huhu
'Adik ni patung je la bkn real pun..'


Bila Atok dukung baru ok sikit, sikit je la sbb bila Atok bawa dekat2 dia still takut lagi.


Selebihnya Foto Mama bersama Adik, Mr Papa x join, dia x minat sgt bergambar² ni, dia lebih rela lepak dlm bas..huhu





Abang plk sibuk bergambar dgn sepupu dia shj n hanya sporting untuk bergambar bersama Acik² dia/bila org lain yg ambil gambar dia sbb bila dgn Mama di lebih suka  jd photografer (sibuk nak memegang DSLR) berbanding gambarnya diambil..Sabar je la..

Abg Dan Kakak
* sumber pic : Cute MuM




Adik tgk Abg bergambar dgn Kakak, dia pun sama nak posing sama kakak tp x berani nak naik patung gajah ni.


Cucu² Atok n Nenek
'Kami sgt seronok '

Last but not least..pic semua ahli rombongan/family..(nampak tak Mr. Papa dalam bus) bergambar dr dalam bus je..
* sumber pic : Cute MuM


Lepas ni apalagi..isi perut dan terus menuju ke hotel la...

Nak baca pengalaman family trip holiday kami versi Cute MuM boleh la ke blog Cute MuM, Mama biasalah bab update n3 bersambung² ni mmg la slow sikit..huhu

p/s: Dalam gambar nampak mmg beriye la Mama mengusung DSLR kan, tp sbnrnya x byk pun gambar yg diambil, yg ada pun pic candid saja..huhu, gambar² dalam blog Mama sepanjang percutian ni ada yg mmg sumber dari Mama sendiri n selebihnya kami sharing pic via wattsup n FB..adala pic family members yg lain yg Mama CnP..hehe.

p/s: X tau la bila agaknye dpt bersambung story holiday ni, sbb rasa masa x mencukupi la nak update blog (budget mcm ada org nak baca blog ni :p, kalau xde yg baca pun utk kenangan diri sendiri), hari jumaat ni kami sambung family trip lg ke Genting plk (6-8/9/13), balik dari Genting, esoknya Mama outstation terus ke KK, Sabah seminggu (9 - 13/9/13), balik dr Sabah x sempat blk rumah pun terus ke Johor (kenduri kahwin sepupu Mr. Papa (14-15/9/13).

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

10 comments:

  1. wahh best giler ni ..klu la malaysia pun ade yg cam ni kan .. tak la penat kaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah mmg best, baru terasa mcm masuk safari kan..
      hahaha..kat sini pun ada cuma x real sgt mcm safari indonesia ni mmg semua binatang lepas bebas..

      Delete
  2. memang lengkap entry kat ct nie.. uyun tak dapat nak cerita sgt sbb gambar tak banyak.. hp pon takder.. harapkan aima snap gambar n cilok gambar2 diroang nielah.. rasanya dr kat ct pon ada kot.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..tq, xpelah kita share2 gambar itu gunanya smartphone leh share gambar via whatsapp..:), lgpun masing2 punye versi tersendiri utk sampaikan maklumat. Uyun nye n3 pun ok jgk, yg penting pantas betul update n3, k.ct ni update lmbat, dh basi baru terhegeh2 nak update. K.ct gambar mmg byk tp semuanya candid saje..huhu.

      Delete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam,

      Tq for the info :)
      insyaallah kalau harga ok boleh kita deal nanti,
      sy nak pergi bandung lg next year..

      Delete
  4. sy baca jer.. maraton hihihihi sbb tau entry akak mesti bersambung ..

    seronoknya .. lama x pg zoo, hubby ajak pg lps amir habis exam ni .. yeahhh... harap sgt sy pulak x bz.. sbb hujung thn sy pulak bz

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq yana sudi jgk baca..:))

      owhh..insyaallah ada rezeki x kemana, k.eija doakan moga tercapai hasrat hubby yana nak bawa family especially amir ke Zoo..

      Delete
  5. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Tony...
    Bermaksud kita cuma perlu byr utk rental kereta selama berapa lama kita menetap disana..dn tambang utk ke airport termasuk sekali yer...

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails