Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, May 6, 2011

BANJIR Oh BANJIR!

As Salam,

Tanggal 3.5.2011, pukul 7 malam sweetmama dapat call dari adik2 sweetmama bagitau yang rumah my mum kat Batu 10, Cheras..dinaiki air..lebih kurang macam tahun lepas gak.. 

tahun lepas mmg 1st time la rumah kat Bt 10 tu dinaiki air..
sampai bergenang la perabot2 kat dlm rumah tu. 
bila hujan w/pun x lebat tapi direct jerk 2-3 hari hujan..
mmg my mum risau takut banjir..sbbnya 1st time banjir dulu pun tiba2 jerk..
hujan xde la lebat..tp bila air dem kat Langat dilepaskan..abis banjir smpai ke Bt 10
kali ni lebih kurang teruk gak..sbb air naik smpai paras lutut.

My Mum dh nangis2 dh kenangkan xde orang nak tolong..mmg skrg ni kat rumah tu tinggal my mum ngan 2 orang adik sweetmama..sorang adik perempuan sweetmama bekerja..so dia xde time kejadian..sorang adik lelaki sweetmama pulak kebetulan mmg sedang bercuti skrg ni tp dia sakit..baru jerk patah tangan eksiden minggu lepas...so xkan nak suruh dia pulak tolong angkat2 barang2.

sweetmama n adik no. 2 dah kawin..dok umah sndiri, 2 orang lagi adik lelaki sweetmama..sorang keje kat Damansara n tinggal di rumah sewa kat sana dan yang bongsu lelaki study kad ADTEC Johor.

kebetulan pada hari kejadian..sweetmama ada appoinment BSP..kena check darah jam terakhir kol 9 malam..bila adik2 sweetmama inform ttg kejadian yg berlaku..mmg terkejut gak la dan tumpang sedih dgn berita ni 
sweetmama terus inform adik sweetmama yg no. 2 tu ..
suruh dia tolong kemas ape yg patut sbb sweetmama confirm x dapat nak turun tolong pada hari kejadian.
adik sweetmama kata mmg dia dah smpai pun rumah my mum dan akan minta cuti keesokannya tolong mengemas.

Pagi esoknya baru my mum call bagitau rumah banjir
dan minta tolong kami basuhkan pakaian yg dh abis kena air banjir..
mmg itupun jerk selalunya yg termampu kami tolong.
kebetulan papa tanggung kerja CC dia...so x bleh nak cuti..
pastu sibuk ngan sukan dia yg x abis2..lepas sukan bahagian..sukan Jabatan pulak..
sweetmama ni kena la ikut schedule asben kan..
lebih2 lagi sweetmama ni bukan pandai memandu nak balik sndiri rumah my mum

 ptg lepas balik keje kami pun smpai..
mmg betul teruk banjir..
Nasib baik la adik2 sweetmama yg ada byk membantu..
adik sweetmama yang no 2 tu suami isteri minta cuti tolong kemas rumah..
adik ketiga sweetmama pun sanggup amik half day utk kemas rumah..
siap tunang ngan bakal mak mertua dia pun datang tolong mengemop rumah
dan hantar makanan.

sampai hari ni x abis lagi kami dok basuh baju
1 hari 1 pusingan..kalau basuh byk2 kali pun
xde tempat nak sidai pulak..
sib baik gak x hujan 2 hari ni
kering jugak la baju yg kami sidai
nasib baik papa x berkira sangat nak tolong sweetmama
sbbnya pakaian2 tu kena rendam n bilas dulu sblm masuk mesin basuh
memandangkan keadaan sweetmama yg tgh sarat ni..
mmg tugas membasuh baju..papa zaquan yang buat semua.

susah nak cakap isu banjir ni kan
moga dijauhkan la jadi mangsa banjir ni lagi..
lebih2 lagi dalam masa terdekat ni sweetmama nak berpantang di rumah my mum
my mum pun cakap x dapat bygkan kalau masa hari kejadian
sweetmama tgh berpantang..dgn baby kecik lagi 
dah la adik sweetmama nak kawin bulan depan
moga segalanya berjalan dgn lancar..AMIN.. 



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^

..

5 comments:

  1. selamat petang eija..
    ayu pulak yang rasa kerisauannya

    kalau boleh kena fikir yang terbaik utk kamu.. bukan apa, kalau lah ada apa2 emegency.. susah juga nanti


    PS: kadangkala hal2 banjir nie sukar diramal, kejadian alam..

    ReplyDelete
  2. mmg teruk kan .. huhuhu aku dr suntex nak ke ulu langat (tmn mas) 1 jam key ...

    ReplyDelete
  3. @Citarasa Rinduan: slmt petang ayu..
    thanks ayu tumpang rasa risau..eija ni lagi la risau..
    btol tu ayu mmg hal banjir ni kejadian alam..tp itula mungkin disebabkan terlalu byk sgt pembangunan, sistem saliran pun dh jd x ok..dulu2 mane ada kawasan kami ni banjir..sejak 2 tahun kebelakangan ni jerk..

    @fazilzura: itu la mmg teruk..rasanye langat lagi la teruk kena banjir..thn lepas kan kawasan langat banjir smpai paras bumbung pun ada..parah la camni kalau setiap tahun kena hadapi masalah banjir ni..

    ReplyDelete
  4. banjir.. nasib baik takder apa2 yang teruk berlaku.. tuelah.. banjir nie susah nak cakap.. harap semuanya ok yer..

    ReplyDelete
  5. @Cute MuM: yup banjir..ikutkan ini kali kedua sbnrnya rumah mak k.ct dinaiki air..
    teruk x teruk pun..abis la byk barang rosak..kerusi/almari kayu x pyh cakap la..kembang sumenya..
    tp alhamdullillah la..masih lagi terkawal nak dibandingkan pertama kali banjir dulu..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails