Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, May 27, 2011

Memori Bersalin My 2nd Baby~Muhammad Khair Ziqry~

Jam menunjukkan 1.00 pagi ketika sweetmama berasa sakit perut 15 minit sekali, dalam hati dok berkata..agaknye ini rasa kontraksi sakit nak bersalin..sbbnya sebelum ni mmg xde pengalaman rasa gesa (kontraksi) sakit beberapa minit sekali ni. Pengalaman pertama dulu langsung x rasa sakit walaupun dh buka 9cm..dan akhirnya ke bilik operation..

Dalam tempoh sweetmama sakit tu.., sweetmama ulang alik toilet..tp x rasa mcm nak buang air besar lagi, tgk tanda darah or air pun xde keluar lagi..tp perut rasa sakit sekejap2.., sweetmama cuba bertahan..keluar toilet..cuba berbaring semula untuk lelap kan mata..tp rileks skjp..dtg balik sakit tu..

sepanjang tempoh mengandung, sweetmama tido atas katil dkt tingkat 2 ruang kami melepak tgk tv..zaquan dan papa tido atas toto jerk depan tv tu..,tp dh akhir2 tempoh kehamilan sweetmama, papa pulak x boleh tido atas toto.dia pun msti nak tido atas katil, jdknya papa tido kat master bedroom kami kat tingkat 3.. , mengimbas detik sebelum pukul 1.00 pagi hari sweetmama sakit.., balik dr keje mcm biasa smpai rumah pun dh malam, mlm tu kami x mkn malam pun sbbnya masing2 rasa x lapar pulak mlm tu..balik sweetmama terus lelap, papa pun sama lelap kat tingkat atas, zaquan jerk yg dok leka tgk cd upin ipin depan tv.., sweetmama igt lagi dlm tempoh tu..ada 3 kali zaquan kejutkan mama tukar siri baru upin ipin.tau2 sweetmama sedar pkl 1.00 pagi masa sakit2 tu n zaquan pun dh tertido dgn tv cd upin ipin terbuka.

masa sweetmama sakit dok ulang alik toilet..pastu berbaring balik kat katil, zaquan terjaga..dan terus cari papa, dia yg bangun dulu buka lampu tangga dan terus naik jumpe papa kat tingkat atas.., bila mama tgk zaquan dh naik atas, at  lastnya mama pun sama gagahkan diri naik tangga tingkat atas kejutkan papa zaquan, bgtau papa, mama dh rasa sakit2 ni..papa terus ckp siaplah kita terus g hospital.

sweetmama pun bersiaplah..,sempatla alas perut dengan air soya kotak satu. igtkan nak tinggalkan zaquan kat rumah atok dia, tp papa kata xpela bw jerkla zaquan sekali..mane tau mama lambat bersalin mcm zaquan dulu.iye la masa zaquan dulu 12 jam dlm labour room. Dalam perjalanan ke Hospital Serdang, sakit 10 minit sekali tu datang..., sib baik papa x panik.., papa cuma bole ckp..'sabarla syg' , mama pun istigfar byk2 dalam hati..moga dipermudahkan..

Sampai Hospital Serdang..jam dh menunjukkan pukul 2 pagi.., terus ke kaunter dewan bersalin bgtau saya dh rasa kontraksi sakit nak bersalin.., macam biasa masuk dlm dewan bersalin tu check tekanan darah, air kencing dan doktor suruh baring atas katil check heartbeat baby. Alhamdullillah kali ni xde darah tinggi mcm zaquan dulu smpai kena paksa bersalin.

Sepanjang berbaring atas katil dengan bunyi heartbeat baby tu..sweetmama dh rasa sakit2 yg makin kerap..dh siap mengeluh2 dh..rasanye ada dekat sejam kot baru doktor check bukaan bawah..check tgk dh buka 4cm..(kali ni sweetmama lebih tenang..xde kena marah ngan doktor jgn kemut..x rasa sakit pun doktor tu seluk bwh. tau2 dok ckp..dh sakit sgt ke smpai bukak 4cm..). Selepas doktor Check bukaan dah 4cm, baru doktor bagi keluar sekejap bgtau suami. Sweetmama pun keluar la..ingat nak berborak2 lama ngan Papa dan Zaquan..tp rasa x selesa sgt bila sakit tu tetiba dtg..rasa mcm nak terberanak sgt la pulak. Ada la kot dlm 15 minit sweetmama berckp ngan papa dan zaquan..minta maaf..dan minta papa doakan mama selamat bersalin. Sedih jerk rasanye masa ni sbbnya bila tgk jam dh pukul 4.30 pagi dh rupanya..tp zaquan x tido lagi..zaquan ada sama2 ngan papa menanti detik adik dia nak dilahirkan ke dunia. Zaquan sibuk tanye..mama sakit ye..adik dh nak kuar ye.., sayu jerk rasa hati masa tu.lebih lagi bila zaquan salam tgn mama n cium perut mama sebelum mama nak masuk semula ke dewan bersalin semula. Papa bgtau yg ayah (my fil) on the way nak  jemput zaquan..

Masuk dan baring semula atas katil sementara menanti masuk labour room..masa ni dh tak tau masa dah..tp rasanye ada la berbaring dalam setengah jam..gesa dah semakin kuat..doktor check sekali lagi bila dgr sweetmama mengerang sakit..dia check cakap walaupun awk rasa sakit..tp bukaan awk baru 5cm..tp dia kata xpe saya tolong awk buka laluan byk sikit sebelum pindah ke labour room..sbbnya labour room penuh ni..sedang dok seluk tu terus terpecah air ketuban..once dh pecah air ketuban mmg sakit semakin kerap la..dan mmg doktor terus suruh hantar ke labour room..tp disebabkan labour room penuh..sweetmama still x dipindahkan lagi..kebetulan byk pulak kes bersalin hari tu.., sepanjang tempoh sakit2 selepas air ketuban pecah, kakak sebelah katil tu cakap..adik tarik nafas bila sakit dn byk2 mengucap jerk..bila dia dgr sweetmama dh start mengerang2.., Bila kerap sgt sweetmama mengerang sampai doktor ckp..kesian kat patient ni, nnti saya check semula..doktor check..terus doktor ckp dkt misi2 yg ada..cepat2..patient ni dh full..hantar ke labour room..full means dh terbuka 9-10cm agaknye sweetmama nya bukaan bawah tu..masa dia dok usung sweetmama nak ke  labour room, misi pesan jgn teran dulu..dok mengiring dulu..

Masa ni la rasanya mcm pantas sgt..sweetmama dipindahkan ke labor room dengan team doktor dan misi yg dh bersiap sedia untuk smbut baby. tukar jerk katil doktor terus suruh push.., Papa Zaquan pun dh ada di sebelah sweetmama  utk bg sokongan sweetmama lahirkan baby. Tapi malangnye 3 kali push swetmama x berjaya juga utk push..mmg sweetmama x pandai nak teran.., misi kat sebelah sweetmama bgtau muka awk dh merah2 teran..tp awk teran keatas.., awk slh teran ni..teran dan pandang perut awk.., x berjaya juga walaupun misi dan doktor mmg sgt2 supportive. sampaila heatbeat baby dh kedengaran lemah..doktor bgtau perlu vacum..awk dgr tak jantung baby awk dh lemah..mmg sweetmama dgr.., doktor terus ikat kedua2 belah kaki sweetmama dan kata sementara saya tgh siap kan alat utk vacum ni..kalau awk rasa sakit..teran jerk..teran sekali x berjaya juga.., doktor terus masukkan vacum dan teran..doktor tu cakap sekali lagi awk tak boleh teran kena operate..terus sweetmama teran sekuat hati dan tau2 jerk my baby dh ada atas perut..

Subhanalllah..Syukur Alhamdullillah..selamat akhirnya.., Tepat Jam 6.55 pagi tanggal 12 Mei 2011 lahirla seorang lagi hero kami berdua. My baby lahir hari jururawat rupanya..itupun pagi tu terdengar misi2 tu ucapkan selamat hari jururawat semua. Alhamdullillah berjaya juga sweetmama bersalin normal walaupun vacum dan walaupun disaat sweetmama kena vacum..Papa Zaquan xde bersama, sweetmama pun x sedar masa bila Papa Zaquan keluar dr Labour Room..sweetmama tersedar bila doktor kata masa nak masukkan vacum 'eh suami dia mmg x nak tgk ke' dan masa sweetmama dijahit..papa dtg nak masuk..tp misi bgtau tunggu skjp ye isteri awk doktor tgh jahit. Rupanya papa zaquan bgtau dia dh nak pitam masa sweetmama nak kena vacum. xpe la yg penting kedua2nya mama dan baby selamat.

Lega rasanya bila baby dh selamat keluar.., cuma yg sweetmama rasa ralat sikit bila doktor yg sambut baby sweetmama ni mcm lepas tgn sbbnya baby kuar jam 6.55 pagi, gitu gini dh jam 7 pagi, jam 7 pagi diorang tukar shift..boleh pulak doktor cakap..sape yg masuk pukul 7 pagi la yg kena jahit..tp ada gak la nak dekat 15 minit baru doktor baru masuk nak jahit..mmg doktor shift pukul 7 la yg jahit bkn doktor yg smbut baby sweetmama. itupun doktor tu smbil jahit sambil mengomel yg dia ni slow sikit kalau bab menjahit ni..dtg seorang lagi doktor tolong bantu dia..,mmg btol la slow..nak dekat 2 jam baru selesai menjahit..itupun at lastnya dtg lagi seorang doktor..rasanye senior sikit..bgtau knpe lambat sgt..sudahnye dia yg menghabiskan jahitan sweetmama. Sweetmama dimaklumkan yg luka sweetmama agak dalam dan panjang..jdnya mmg byk sikit kena jahit dan setelah selesai.... doktor igtkan jaga elok2 dan pastikan awk tidak sembelit nnti.

selepas selesai proses menjahit yg agak lama, proses mencuci tu yg sweetmama rasa agak perit sikit. lepas tu dtg pulak doktor yg lagi senior yg perlu doktor2 yg jahit sweetmama td report ape yg berlaku..masa report tu dah la dgn keadaan kaki yg masih kena ikat dan terkangkang..redha jerkla.. 

selepas tempoh hampir 2 jam lebih baru la sweetmama berkesempatan pegang baby sweetmama, masa ni la sweetmama disuruh menyusukan baby buat pertama kali sambil menanti masa untuk dipindahkan ke wad biasa. Kalau diikutkan time ni suami boleh jerk teman isteri. Misi bgtau dia dh call suami..sweetmama pun tertunggu2 papa zaquan..rupanya papa zaquan dpt call yg sweetmama dh selesai dijahit x diberitahu pun boleh masuk..jadinya dia dok jerk kat luar labour room tu tunggu dipanggil, yg misi pulak dok masuk tanye suami awk x dtg lagi, sy dh call bgtau..ermmm..smpaila setengah jam  selepas itu..sweetmama dipindahkan ke wad biasa baru la papa dtg dan azankan baby..kali ni papa azankan baby depan mama...syahdu & syukur sgt diatas segalanya.

Alhamdullillah..pada sweetmama proses bersalin kali ni lebih cepat dan mudah..x amik masa yg lama lebih kurang 5 jam shj..walaupun sakit tu dtg & dtg. Yg bestnye bila doktor ucapkan tahniah pada sweetmama sbb berjaya bersalin normal walaupun vacum sbb sblm ni czer. Sweetmama pernah story ttg memori bersalinkan zaquan di n3 ini - Mengimbas Detik 06.06.08 - Part 1 & 2

Selesai proses bersalin..proses selepas bersalin ialah berpantang..dan menjaga diri dan baby sebaiknya..tp x sangka pulak sweetmama diduga dgn sakit lepas bersalin dan baby yg dimasukkan ke NICU..(continued next n3.....)

p/s: ini hanyala luahan memori sweetmama umtuk tatapan dan kenangan me n my family, maaf jika ada yg rasa jika ianya x sesuai untuk dikongsikan.

♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

13 comments:

  1. ummi sgt suke bc pengalaman bersalin org.. boleh tanye x sweetmama dok mana ye? bkn ape sebb sweetmama bersalin kt spital serdang.. mesti dkt2 area rumah ummi jer..jwb kat blog ummi ye..nak kenal2

    ReplyDelete
  2. adeh hampehnye doc tu..leh lak nk ikut shift gak..cam x ikhlas kejenye :) alhamdulillah sume ok kan..

    ReplyDelete
  3. @Ummi AmnaAmzar: bole jerk nak kenal2..ok nnti eija dtg blog ummi..

    @Huda: itula masa dgr doktor ckp mcm tu..risau gak.. tp alhamdullillah..yg penting dh selamat sumenya..:)

    ReplyDelete
  4. ummi/ iza tgal kat serdang.. bhmpiran upm.. eija keje putrajaya ek? nnt add iza kat facebook boleh sembang2.. hehe

    ReplyDelete
  5. @Ummi AmnaAmzar: haah keje kat putrajaya, insyaallah nnti eija add w/pun sbnrnya dh kurang sikit berfb skrg ni..hehe..

    ReplyDelete
  6. kita suka orang cerita pengalaman bersalin, kita pun akan cerita perkara yg sama. rasa berdebar-debar bila baca cerita eija ni.

    TAHNiAH lagi sekali daripada kita sekeluarga. kita pula berdebar menanti kelahiran yg kedua ni.

    ReplyDelete
  7. kita suka orang cerita pengalaman bersalin, kita pun akan cerita perkara yg sama. rasa berdebar-debar bila baca cerita eija ni.

    TAHNiAH lagi sekali daripada kita sekeluarga. kita pula berdebar menanti kelahiran yg kedua ni.

    ReplyDelete
  8. @Cha: thanks cha..:))
    hehe..eija pun suka baca pengalaman bersalin org lain.., lepas eija turun tanda seawal 20 April yg lepas..eija mmg asik dok tanye org lain pnyer pengalaman jerk..smpaikan masa keje megaudit, perkara yg dibualkan x abis2 pasal pengalaman bersalin masing2..hehhe,
    x sabar nak tunggu pengalaman cha pulak..
    insyaallah moga kelahiran baby kedua cha nnti berjalan dgn lancar..sbb cikoni dulu pun cha czer kan..

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...apa2 pun kak siti berjaya push2 secara normal.hehehe.happy for u. saya pun bersalin uwais lebih kurang masa baby ni kuar..jahit pun lmbt sikit..sbb diaorang sibuk tukar shift :)

    ReplyDelete
  10. @Puan Capa: thanks capa..:)
    alhamdullillah.. itula..akhirnya berjaya juga..hehe..

    ermm..sepatutnya doktor yg smbut baby tu...tolong jerk la teruskan jahit..btol tak..rasa mcm ape jerk kena tunggu hampir 15 minit ..tp yg pnting dh selamat pun..

    ReplyDelete
  11. ha'a Oni dulu keluar ikut tingkap. emergency.

    ReplyDelete
  12. tahniah... aduhai.. berjujuran airmata sy baca n3 sweetmama..
    sy tak pernah rasa ape awk rasa....huuhhu

    ReplyDelete
  13. @Cha: eija doakan moga kali ni dpt bersalin normal pulak..

    @Faryza: thanks faryza..
    x sangka pulak n3 eija ni bole buat org nangis..
    setiap org pengalaman dia berbeza2 kan..kadang2 kita rasa kita nye pengalaman susah..tp sbnrnye ada yg lebih susah..
    alhamdullillah..sbnrnye eija rasa pengalaman bersalin kali kedua ni lagi cepat dan mudah w/pun terpaksa vacum..sbb mmg eija dh berniat kalau boleh jgn la operate utk kali kedua..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails