Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Sunday, May 29, 2011

Rindu Dkt Papa dan Zaquan

As Salam,

Hari ni genap usia my new baby Ziqry 18 hari dan  sudah 18 hari juga sweetmama berpantang. Untuk makluman, sepanjang tempoh berpantang ni Papa dan Zaquan x tinggal bersama sweetmama. Sweetmama berpantang di rumah my mom, sementara Zaquan tinggal ngan Papa di  rumah kami di Bandar Baru Bangi. Di waktu hari bekerja, macam biasa Papa tinggalkan Zaquan kat umah mak (my mil), malam Papa amik Zaquan mcm biasa tido di rumah kami. 

Mengikut rancangan awal, mmg Papa dan Zaquan duduk sekali kat rumah my mum sepanjang sweetmama berpantang, barang pun dh siap kemas bw rumah my mum, tapi bila kali pertama Papa bawa Zaquan jumpa Mama dan Ziqry selepas Mama keluar hospital (Kali pertama Zaquan jumpe Mama&Zikry adalah hari ke-3 usia Ziqry) Zaquan tersangatlah menunjukkan perangai nakal dia, at lastnya my mum bersuara..dan minta tolong agar nenek sebelah sane jaga Zaquan sepanjang baby dlm hari ni. Mama pun suarakan la pada Papa dan memandangkan Zaquan mmg rapat dgn Papa dia, kalau bgn tido pun cari Papa dia dulu..hehe..,Papa pun setuju dan sebelum ni pun mmg Zaquan my mil yg jaga..so xde la masalah besar sgt my mil nak tolong jaga.

Lagipun dekat jerk rumah my mum dgn rumah kami di Bangi. Papa janji akan selalu melawat kami jika ada kelapangan especially hujung minggu la bole bw Zaquan sekali dan kadang2 lepas balik keje Papa singgah melawat Mama & Ziqry. 

Pada mulanya Mama mmg keberatan untuk berjauhan dgn Papa & Zaquan, lebih2 lagi dalam tempoh berpantang sweetmama mmg perlukan sokongan suami untuk sama2 menjaga Baby kami. Tapi bila memikirkan Mama pun tak terlayan kerenah Zaquan smpai adakalanye buat Mama hilang sabar dgn perangainye dan my mum pun cakap yang Mama ni dh la berpantang perlukan rehat yg cukup..akhirnya sweetmama akur.

Tapi itula dh naluri ibu kan, macamane nakal pun anak kita tapi bila berjauhan tu walaupun sehari mmg terasa rindu sangat. Minggu ni la paling terasa sekali, pada hari jumaat(27 Mei) Zaquan ikut atok & nenek dia g kenduri kawin kat Johor, kendurinya hari ni (29 Mei) dan selepas kenduri Zaquan berjalan2 ke Singapura dan akan balik kesini pada hari Rabu (1 Jun). Sakan betul anak Mama berjalan ye..5 hari tu berjalan. Papa pun pergi kenduri sepupu dia kawin di Johor tu hari ni, tp Papa Zaquan pergi balik hari jerk..so hari Jumaat Zaquan bertolak ke Johor tu Papa tido dkt sini dgn Ziqry, itupun papa sempat bisik kat Ziqry..ini kalau abg apan (Zaquan) ada..msti dia jeles..selalunya abg apan jerk yg tido ngan Papa.

Sebenarnya semenjak ada Ziqry ni, Zaquan mmg jeles pun...dia dh terasa kasih sayang kami dh pindah pada adik dia..walaupun hakikatnya kasih sayang kami x pernah berbelah bagi pun tapi kebetulan adik dia pun x berapa sihat jd tumpuan Mama mmg lebih kpd Ziqry. Memang nmpk sgt Zaquan jeles..lebih2 lagi bila Papa dukung Ziqry, dia pun sibuk la nak dukung adik dia.."Mama tau Zaquan syg Adik..tp adik tu kepala dia lembik lagi..byk kali Mama pesan jgn pegang kepala adik..tp Zaquan pegang juga smpai adakalanya buat Mama marah kat Zaquan". Kadang2 timbul perasaan kasihan bila dh termarah Zaquan sbbnya budak2 ni kan belajar melalui pemerhatian..dia tgk Mama n Papa syg adik usap2 kepala adik, org lain pun pegang kepala adik..tp bila dia pegang Mama marah. Maafkan Mama Zaquan kalau Zaquan terasa Mama marah..tp sbnrnya bukan niat Mama nak marah..tp Mama dh byk kali pesan dkt Zaquan.., Zaquan buat jg..itu yg wat mama termarah..

Yang buat mama tersedar tu bila suatu hari sedang mama tido ngan Ziqry, Zaquan naik atas katil dan baring sebelah Ziqry, Mama terus terperanjat..dan Zaquan terus cakap..Jangan la takut...knape takut..ni abg la..sambil usap2 dan cium2 Ziqry. Sesungguhnya Mama tau yg Zaquan sygkan Adik Ziqry cuma kadang2 Zaquan terlalu aktif dan nakal buat Mama dan Wan Ummi x larat nak layan Zaquan. Lebih2 lagi disebabkan jeles..Zaquan wat perangai utk tarik perhatian Mama & Papa. Ketahuila Mama & Papa sayang Zaquan & Ziqry.

Disebabkan rindu juga..Mama pesan ngan Papa, nnti sehari sebelum Zaquan bertolak ke Johor..jgn lupa bawa Zaquan jupe Mama & Ziqry. Kebetulan pulak mama baru nak sms Papa bgtau Mama rindu ngan Zaquan dan minta papa bw Zaquan sehari seblm Zaquan bertolak.Papa terlebih dahulu call mama dan bgtau Zaquan nak ckp ngan Mama..dan diakhir perbualan tu sayu sgt..Zaquan suruh Mama dtg rumah Papa bw Adik dan menangis2 suruh dtg..Mama pun terpaksa mengiakan yg Mama akan dtg untuk redakan tangisan dia..yg buat Mama pun sama mengalir air mata lepas letak tel bila Papa cakap tiba2 Zaquan hiba dan rindu sgt ngan Mama. Hakikatnya kami sama2 saling merindu..Mama mmg rindu sgt ngan Zaquan pun.

 Pic2 Zaquan & Ziqry
Zaquan & Ziqry pada 21 Mei 2011
2 hari lepas adik Ziqry keluar dr wad NICU, Hosp. Serdang
Ziqry berusia 10 hari

pic Papa, Zaquan dan Ziqry pada 26 Mei 2011
sehari sebelum Zaquan bertolak ke Johor dan Singapura.
Ziqry dah berusia 15 hari

Hari Sabtu papa bgtau Abg Zaquan srnok dkt sane..mandi swimming pool..Ayah(my fil) siap pesan bw pelampung utk Zaquan kalau Papa dtg hari Ahad nnti..tp Papa kata mane ada pelampung..huhu.., td Papa call dan Mama dpt berckp dgn Zaquan skjp walaupun mood dia tetiba x berapa okey hari ni..

Yg pasti sesungguhnya mama rindu dgn dua2 prince dihati sweetmama..mama rindu Papa & Zaquan... Hope Papa & Zaquan selalu2 igt Mama & Ziqry disini.


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

8 comments:

  1. sedihnya bila terpaksa duduk berjauhan kan.. zaquan tue memang penyayang...cuma cara die jer buat kita risau..

    ReplyDelete
  2. alaaa sedih kita baca entry ni, eija kat kajang ye. nanti kita nak pergi tengok baby kita call eija ye. erm, kita pun taktau macam mana nanti, hope oni behave la, skrg pun asyik tengok gambar baby je.

    touching la zaQuan ni, abang penyayang. mujur rumah eija, mil, dgn mak tak jauh kan?

    ReplyDelete
  3. aduhai eija..sudah gaknak buat keputusan nak berpisah tu kan..kalau ida mcm tak sanggup.. tp bagusla papa zaquan leh jaga dia.. so eija pun senang handle baby... mesti rindu sgt kat zaquan kan.. biasala dpt adik mesti meragam.. nak perhatian

    ReplyDelete
  4. huhu..sampai abes nana baca....sedeynya...

    ReplyDelete
  5. siannya...nasib ada baby baru pengubat rindu...comelnya nak eija..zaquan mmg ada tokoh seorang abg..best jek dia leh pegang adik

    ReplyDelete
  6. waaaaaa, haku ni 1 jam kalau akil xdak pun leh huru hara ni kan plak 5 hari .. aduyaiiii

    ReplyDelete
  7. @Cute MuM : itula mmg terasa sedih bila terpaksa berjauhan w/pun sbnrnya xde la jauh sgt ..hehee..tp iye la papehal susah bila papa xde..& perasaan rindu dkt zaquan tu w/pun mmg dia tu nakal.
    btol2 tu mmg dia penyanyang tp cara dia tu ganas sikit...

    @Cha :kalau nak dtg..calling2 la ye..rumah mak eija ni dkt bt 10, cheras kajang.
    yup nasib baik dekat jerk.., zaquan tu mmg sygkan adik dia..tp bila kita tegur perangai dia tu kadang2 dia xnk dgr .itu yg wat kami nak marah jdnye...
    wah cikoni dh start tgk gmbr baby je ye..rasanye msti cikoni behave jerk..sbbnye girl ok sikit dr boy ni yg lasak n caranye pun ganas sikit.

    @e_da: mmg sbb pk kan zaquan bole duduk dgn papa dia la..eija rasa xpela berkorban..sekurang2nya xde la nnti bb asik kena kacau jerk..nak tido pun x bleh...

    @nanakimie: thanks nana sudi baca smpai abes..:))

    @SyilaSyira: hehe.itula eija ngan ziqry, papa ngan zaquan, cuma bila x dok sama ni..susah sikit bila ada papehal & terasa susah gak.iye la kalau bersama tu sekurang2nya baby nangis malam2 boleh gak suami tolong tukarkan pampers ke kan...ini sume kita kena wat sndiri...huhu
    zaquan mmg ada tokoh seorang abg..awal2 dia dh ckp ngan adik dia..ni abg la..heheh

    @Fazilzura: itula pasal kalau dipikirkan nakal dia..mmg la geram..tp dh anak kan..sehari pun terasa rindu..teringat2 kat dia..

    ReplyDelete
  8. Salam kunjungan .. blog yang menarik... senang2 singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails