Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, July 9, 2013

Cuti - Cuti Langkawi 2013 | Day 2 ~ Time to Shopping & Hasil Pelaburan@Shopping | Kompleks HIG

As Salam,

Dalam proses utk menyudahnya N3 Cuti² Langkawi 2013 ni.., Ni pun taip laju² ni..hehe.  Kalau dah sampai Langkawi ni agenda utamanya mestilah shopping kan..meleburkan duit. 

Selepas selasai sesi lawatan ke Kota Mahsuri dan Dataran Lang n lps minum di Jetty Point, kami balik ke rumah dulu, kunun nak tidokan anak² semua dulu, pastu Mama, Atok n Nenek keluar semula utk shopping, sekali yg berjaya tido dgn jayanya Ziqry shj, so dapatlah Abg Zaquan & Kakak Eisya ikut kami shopping n Mr. Papa dgn rela hatinya kata dia boleh jagakan Ziqry di rumah n bagi kami shopping dgn senang hati. 

Kami keluar pun dah kira lwt petang jgk la, tapi disebabkan hari pertama sampai dah survey, so kali ni mmg terus menyoping. Terjahan pertama kami di Kompleks HIG. Kali terakhir Mama g Langkawi September 2011 bersama geng opis (biasalah N3 citer x abis). Masa g tahun 2011 Kompleks HIG ni x wujud lagi, La ni pergi tahun 2013  HIG dah ada Kompleks sendiri dah, besar pulak tu n selesa untuk shopping.

Daripada hasil survey, harga di Kompleks HIG ni sama je dgn kedai²/caw² HIG di Pekan Kuah tu..(xde la dia naikkan harga w/pun dlm shopping kompleks besar). Harga barang dgn kedai² lain pun lebih kurang je, jadinye hasil shopping di Kompleks HIG je pun hampir 75% kami menyopping disini je..hehe

Coklat byk kami beli di Idaman Suri, sbb coklat² yg popular murah sikit di Idaman Suri mcm Kinder Bueno, Whitakers dan Daim murah di Idaman Suri. Whitaker Gold di Idaman Suri 1 pek RM7.90, di kedai² lain 1 pek RM8.50, 3 pek RM25.00, Kinder Bueno di Idaman Suri RM18.00 di kedai² lain RM18.50, Daim di Idaman Suri RM14.30 di kedai² lain RM15.90. Coklat² yg lain tu sama je harga dia.

Pinggang Mangkuk, Kuali n Periuk harga mcm sama je setiap kedai lgpun Mama x survey sgt pinggan mangkuk sbb x masuk dlm list nak beli pun, tp Tefal Mama survey harga dia mmg sama je setiap kedai. 

Kompleks HIG


Besar & Selesa untuk shopping


Ini salah satu target yang Mama nak beli. Dah ada satu frying Pan Tefal, kali ni nak beli kuali pulak.



Kalau nak tau, My MIL terpengaruh jgk beli Pemanggang Ajaib Vantage ni setelah Mama dok citer Pemanggang Ajaib ni bagus n murah di Langkawi, Mama dulu beli pun RM139, dekat langkawi size 32 inci baru RM99, brand HIG pun ada baru RM69 tp nampknye MIL terpengaruh utk beli brand Vantage jgk..hehe

Model baru Pemanggang Ajaib..

Antara hasil shopping @ Day 2

Kuali Tefal..murah je RM69.90                                                                                            


Pan non stick utk goreng telur..yg ini Zaquan yg paw Mama, beriye pulak dia nak beli pan ni..sampai dua sekali plk tu, lg pun 1 lg tu corak strawberry, alang² nak beli pan kecik beli la 1 yg mmg betul² utk kegunaan semua..yg kecik ni Mama beli brand Teflon je RM7.50.


Menambah Koleksi Senduk, Sudip dan Sudu², antara yg wajib Mama beli kalau g Langkawi.


Dan semestinya memborong Coklat², 
ada ke yg g Langkawi x borong Coklat?,
tp kali ni Mama g Langkawi xde lah Mama borong coklat sangat sbb bln sebelumnya Mama g Labuan, dah borong byk coklat.
Coklat Feberet Mama Kinder Bueno n now coklat yg femes Whitakers Gold Almond dan Pepero Almond.  Chocolate Daim beli utk buahtgn opismate.

Kain Batik 2 helai


Tuala, entahlah Mama rasa tuala murah kat Langkawi, kalau g Langkawi Mama mesti beli punye sampaikan MIL pun terpengaruh beli jgk..hehe
Tuala Mama suka beli di Idaman Suri, byk pilihan.

Menambah Koleksi KK Home Deco
Yang ini Mama yg terpengaruh dgn MIL 
Koleksi MIL lg banyak, Mama baru nak berjinak²..hehe
yang ini kalau nak murah cari dekat RAMS di Pekan Rabu, Langkawi


Orang baru nak berjinak²..baru 1 para je pun koleksi KK Home Deco..


Stand Cake, yg ini x tau la mcm mane boleh tergerak hati nak beli, sejak dah terjebak membuat cake ni kot, padahal sejenis kek je pun reti buatnye..xpelah x rugi pun beli, mana tau nnti kalau ada nak buat sambutan hari lahir anak² di rumah ke kan...
Stand Cake ni Mama beli di Idaman Suri n brand Idaman Suri je..berkenan sbb corak roses n vantage ni..murah RM18.00 je.


Itu sahaje hasil shopping Mama, tp nampknye kena tambah beg jgk..esok nye tinggal nak beli langsir je, hari pertama dah survey berkenan plk sbb harganye pun Mama rasa murah.. Jadinya beli jgk la satu beg tarik brand Polo Team ni..x igt harga beg ni tp kalau x silap RM80.


Ini target kalau g ke Langkawi lagi..tambah koleksi periuk belanga Vantage pulak..


Sedar x sedar kami shopping sampai ke malam, nak dekat kul 9 mlm baru sampai rumah, nasib adik ziqry x meragam sgt tinggal berdua dgn Papa, Esok giliran Mr. Papa plk shopping...ape la agaknye Mr. Papa shopping tu kan...yg penting dpt jgk ngecek Mr. Papa belanja Mama..hihi..

Cuti - Cuti Langkawi 2013 : Ehh..Papa n Mama pun Join & Alhamdullillah Kami Selamat Sampai Langkawi
Cuti - Cuti Langkawi 2013 : 1st Day ~ Cuci² Mata di Tempat Shopping & Terjah Cable Car
Cuti-Cuti Langkawi 2013 : Day 2 ~ Melawat ke Kota Mahsuri

Cuti-Cuti Langkawi 2013 : Day 2 ~ Berphotogedik di Dataran Lang

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

5 comments:

  1. ok la tu kan ...beli borong byk2 bkn slalu dpt pi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul², pastu kena kumpul duit byk2 dulu baru puas berjalan/shopping ke langkawi.

      Delete
  2. murahnya stand cake tu... rm 18.00 jer.. xpe nnt adalah keperluan tu hihihihi .. sakan akak borong eh.. macam²...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg dah survey dkt Idaman Suri tu yang paling murah, dkt tempat lain rasanye paling murah pun RM25.
      hehe..alang² dah sampai ke Langkawi x sah kalau x shopping..lg plk k.eija ni sbnrnya boleh thn jgk kaki shopping..hihi

      Delete
  3. nak cokelat langkawi ? meyh beli online di page fb kami https://www.facebook.com/kedairuncitonlinecokelatlangkawi

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails