Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, August 7, 2012

11 Ramadhan ~Rasmi Oven Setelah 5 Tahun Bertapa ~ Macaroni Bakar Punyer Pasal!

Salam 18 Ramadhan,

Sudah masuk minggu ketiga kita menjalani ibadah puasa, sekejapnya masa berlalu sudah makin menghampiri akhir ramadhan. Mama baru terhegeh2 nak update story minggu kedua ramadhan pnyer ...huhu..ada byk benda nak citer, tp masa pulak x mengizinkan utk update n3. Ini pun sempat update time waktu petang..time org sibuk dh nak balik keje pun..

Mama pernah ckp kan yg slh satu wishlist mama ialah nak beli oven, siap dh survey ngan Papa oven yg mcm mane nak beli, tetiba teringat mcm ada dapat hadiah kawin oven jerk, itupun sbb Papa ckp "kan dulu kelab kebajikan opis Papa ada hadiahkan oven masa kita kahwin dulu", Mama igt2 lupa sbnrnya oven atau microwave yg kami dpt tu. Disebabkan minat membakar tetiba datang menyeru2 suruh membakor, semangat la Mama mencari Oven yg dah bertapa lama dlm bilik stor rumah kami ni.

Yeay..ada oven..iye lah selamat dah duit nak beli oven baru..Ini lah oven hadiah kawin 5 tahun yang lepas..


Selamat membakor dah..percubaan pertama masak Macaroni Bakar untuk menu sahur 11 ramadhan@31 Julai 2012.


Mama ni peminat western, so bila rasa opismate Mama Tun Nur Safiya buat sedap n yg penting senang jerk buatnye..(mama suka cuba yg mudah2 jerk..heheh), semangat la nak membuatnye sendiri..

Akhirnya menjadi juga Homemade Macorani Bakar air tgn Mama..Rasanye menjadi cuma rupanye x berapa nak menjadi sbb cheese dia x berapa nak melt, nmpk sgt baru pertama kali cuba guna oven, so mmg x pandai, ikut arahan apa yg Mama Tun Nur Safiya inform, sbnrnya kita kena tgk oven kita camner jugak..x pyhla lurus sgt...huhu

Homemade Macaroni Bakar Sweetmama


Walaupun Cheese nye x melt sgt tp rasanya sedap tau 
masa nak potong macaroni ni cheese dia terangkat mcm rasa pizza hut tu..yummy² (sapa lg nak puji kalau x diri sendiri :p)
Mama tanya Papa ok ke Mama masak ni, dia ckp ok..Sedap..:)
lgpun kita dah masak terlebih dahulu semua bahan² n macaroni tu, tujuan membakar tu cuma untuk topping cheese jerk...


Setelah dipotong..Isi dalamnya..
(Bakar x lama sebab masak waktu sahur kan..nak kejar masa utk bersahur..)


Kalau dia betul2 masak dlm oven masa potong tu dia akan kekal terletak mcm kita potong kek gituw..
tp mcm mama explain td la..bendanya dh masak sbnrnya..cuma x padat n cheesenya x melt jerk..

Alang2 dh citer pasal masakan, Mama update sekali la resepinya disini (untuk rujukan Mama jugak..)

Ini antara Pic Bahan²nya:-
Ada 3 peringkat kena buat : 
1) Bahan A:- Untuk Sos Putih
2) Bahan B :- Untuk Sos Spagethi
3)Bahan C:- Topping - Cheddar dan Mozarella Cheese
4)Bahan utama: mesti lah Macaroni 
5) Lepas tu Masukkan Macorani dlm bekas aluminium foil- gaulkan jerkla Bahan A & B yg dah siap dimasak pada Macaroni yg telah siap direbus dan taburkan cheese diatas nya. 
6) Sedia untuk dibakor..

Resipi Asal : Blog 1001 resepi

Tapi Mama byk refer dari blog my friend Version Mama Tun Nur Safiya. So ni Mama CnP jerk la resepinya dr blog dia.TQ Mama Tun Nur Safiya..Bhnnye pun byk Mama Tun Nur Safiya yg tolong belikan untuk Mama :)


Resepinya

Sos putih
2tbsp tepung gandum
1/2 bawang hollang dicincang
1 cup fresh milk ducth lady pon buleh
2tbsp butter
1 tsp Dry parsley
Sedikit garam

*Sweetmama xde bhn Dry Parsley, so Mama ganti dengan Basil..

Tumis bawang dgn butter then masukkan tepung gandum, jgn henti kacau apinya plak sederhana jer..then masukkan susu kacau sampai agak pekat, agak pekat jer tau bukan pekat sbb bila dah sejuk nanti dia akan pekat. Ketepikan dulu.

Macaroni di rebus dalam 250gm

Sos spegathi
Prego tradisional dalam tin tau 1
Daging cincang ramly 1 keping
2 kiub daging brand apa pun boleh
Bawang besar + bawang putih (blend)
1 helai bayleaf
1/2 tsp Mix herb 

*Sweetmama tambah Cendawan Butang & Carrot

Tumis bawang sampai naik bau kmdian masukkan daging cincang part ni biar lama sikit sampai daging ni betul masak dan akan keluarkan air then masukkan kiub masukkan bayleaf,sos preg, mix herb n last sekali perasakan dgn garam.


Topping
Grated cheddar
Grated mozzarella

Panaskan oven 180°c kmdian dalam bekas gaulkan sos putih dgn macaroni yg direbus kmdian masukkan sos spagethi. Kmdian taburkan bahan topping sampai penuh bekas tu.then bakar..

p/s: Sekarang semangat nak membakor cake pulak, untuk permulaan nak try wat Orange Cake dulu..belajar ngan my chef Mama Tun Nur Safiya la, biskut raya pun nak try wat sendiri gak...wat biskut raya bkn tujuan nak cantas biskut raya my MIL tau..biskut raya my MIL mmg terbaik..x leh nak lawan tokey..ni Mama buat sbb minat tu dah dtg dlm diri ni n buat utk makan sendiri jerk..^_^..(ntah jadi ntah tidak ni..tp semangat berkobar2 ni, dh ckp ngan Papa dapat bonus khamis ni temankan Mama beli barang utk buat cake n biskut raya tau..heheh)

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

6 comments:

  1. smp ati x bg aku rasa huuhhuhu ...

    nnt wat kek tu , aci bg aku rs ye

    ReplyDelete
  2. wah.. rajinya nak memasak..takper2.. permulaan yang bagus nie.. mana tau boleh sumbang resepi biskut pulak tahun depan..

    ReplyDelete
  3. @AzuraFazil DIN: huhu..zura aku masak time waktu sahur n waktu hari bekerja, kalau masak hujung minggu waktu berbuka posa boleh gak ajak ko dtg umah berbuka sama..

    aci jerk..boleh2..kalau menjadi la aku nye kek tu nnti aku bg ko rasa ek..

    @Cute MuM: hehe...mood tgh dtg, dpt pulak kawan2 yg mmg jenis kaki masak, aura tu dpt kat kita..alhamdullillah.
    ishh..mane leh lawan resepi biskut raya mak, kami ni google jerk nak cari resepi...kita kalau boleh lg nak minta resepi kat mak..hik2..

    @Huda: Tq, x puas hati dgn rupa dia sbnrnya..

    @Mama Tun Nur Safiya: hehheeee..tq chef..:))

    ReplyDelete
  4. oklah ni... rajinnya kak eija ni masak masa sahur huhuhuhu ....
    biar rupe x cantik janji sedapp ..;p

    lepas ni blh lah bakar lasagna pulak .. biskut jgn lupe nak rasa jugak hahaha.. x malu btl..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails