Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, August 9, 2012

Alkisah Bersahur 11 Hingga 20 Ramadhan!

Salam 20 Ramadhan,

Tinggal lebih kurang 10 hari jerk lagi kita akan berpuasa..Alhamdullillah masih diberi kesempatan untuk terus menjalani ibadah puasa. 

Untuk 10 hari yang lepas masih ada jugak kami terlajak bersahur. Ada 2 hari terlajak untuk bersahur. Rugi rasanya, Dah terbiasa bersahur bila x sahur..Adeii..pedih perut dibuatnya.

Pagi td smpai tgh Mama ke klinik untuk rutin check up bulanan Ziqry, sampai² opis lepas Zohor dh ada keje kena buat, ari ni waktu kerja mmg terisi, x sempat betul nak menyinggah blog..huhu. Sblm up n3 ttg Adik Ziqry, up dulu N3 Alkisah Bersahur kami 11 hingga ke hari ini 20 Ramadhan..hehe..(bkn story sgt pun, gambar jerk yg lebih..menu sahur yg x seberapa pun..huhu)

11 Ramadhan @31 Julai 2012- dah tentu2 n3 disebelum ni Macaroni Bakar. Semangat betul membakor pagi2 kan..hehe..

1st trial - Macaroni Bakar

12 Ramadhan@1 Ogos 2012 - Asalnye nak masak sotong sumbat (Al maklumla dah ada pemanggang vantage ni( x up n3 lg), mood rajin dtg ), tp bila pagi nak masak baru teringat lidi nak cucuk sotong xde, sudahnya masak 2 jenis lauk sotong, satu sotong masak sambal satu lg masak sotong goreng kunyit memikirkan boleh dicampur dgn sayur kobis bunga, at least ada la menu sayur sikit..rasa mcm dh lama x mkn sotong, sekali masak abis licin..:)


Sotong masak Sambal & Sotong Goreng Kunyit

13 Ramadhan@2 Ogos 2012 - Menu org malas masak, hangat kan Bubur Lambuk Kg Baru yg opis bg jerk, pastu tabur bilis goreng. Baru tau Papa x layan sgt Bubur Lambuk rupanya, dia makan adalah dlm 6 sudu pastu dia suruh Mama abiskan, Mama ckp nak suruh Mama abiskan Mama dah makan 2 mangkuk dah ni..heheh (Mama mmg suka makan Bubur Lambuk).

Bubur Lambuk Kg Baru


14 Ramadhan@3 Ogos 2012 - Terlajak nak bangun sahur...huk2..

15 Ramadhan@4 Ogos 2012 - Mmg dah plan hujung minggu nak masak special, dah 2 minggu pemanggang vantage beli, tp x berusik2 pun lagi, akhirnya rasmi dengan memasak Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers..(nnti up n3 special ni). 

Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers


16 Ramadhan@5 Ogos 2012 - Akceli mcm bosan makan nasi, iyelah berbuka mmg hari2 makan nasi, Bila Mama tanya Papa nak masak ape ek sahur hari ni, tetiba Papa kata ala masak Maggi jerk pun xpe,  So masak Maggi Goreng Indo mee jerk pastu repeart masak Ayam Goreng Panggang ALa2 Kenny Rogers ni sbb Zaquan suka makan ..Chicken Chop katanya..:)

Maggi Goreng Indo Mee & Ayam Panggang Ala2 Kenny Rogers.


17 Ramadhan@6 Ogos 2012 - Mcm mama kata la minggu ni minggu x lalu nak makan nasi, kali ni makan roti dgn telor & Hotdog jerk..

Roti dengan telur mata & Hotdog utk Papa, 
Untuk Mama Roti 2 keping ngan Telur Hancur & Hotdog


18 Ramadhan@7 Ogos 2012 - Pening gak memikirkan menu bersahur sbnrnya lebih2 lagi dlm peti ais bknnye ada barang basah sgt, teringat dlm peti ais ada udang sikit, sanggup tu mlm tu lps balik berbuka cari bihun sepeket, So pagi tu dpt ler goreng bihun.

Bihun Goreng sempoi aje..


19 Ramadhan@8 Ogos 2012 - x sedar, sedar2 dah kul 6.00 pagi..huhu..

Hari ini 20 Ramadhan@9 Ogos 2012 - Repeat masak menu bersahur 11 Ramadhan - Macaroni Bakar, x puas hati pk kan hari tu rupa Macorani Bakar tu x berapa cantik sbb cheesenye x melt. Kali ni masak mmg letak cheese byk2 n kasi bakor lama sikit. Lagipun kali ni Mama xde la bgn pagi utk masak mcm sebelumnya, kali ni Mama masak waktu malam, so pagi nak sahur senang perhangatkan jerk..

Yang kelakornya sblm Mama masak tu Mama ada ckp ngan Papa, xtau nak masak ape n barang kat rumah mmg dh xde pape pun lg tau, lepas papa pegi keje part time wat biskut raya n kebetulan pulak mama pun x tertido, selalunya tidokan Ziqry dgn Mama sekali tertido.., 

Ziqry pun dh tido, terus rasa nak geledah dapur n pk nak masak ape utk esok, memandangkan ada byk lg barang yg lebih utk masak macaroni..itu yg terus buat. Lega bila dpt siapkan, sekali tunggu Papa x balik2, sedar2 Papa kejutkan utk bangun sahur siap dia belikan Mee Goreng Mamak Telur Mata & Teh Tarik utk Mama. Uwaaa..sedih ada, terharu pun ada, Sedih sbb Mama dh masak, msti Papa x mkn kalau dia dah siap tapau makanan, terharu sbb maknanye dia risau gak la bila Mama kata x tau nk masak ape, utk senangkan Mama dia belikan jerk w/pun Mama mmg xde pesan pape pun suruh belikan makanan utk sahur.

Mama tetap sendukkan 1 pinggan Macaroni Bakar ni bg Papa rasa..hehe..


Macaroni Bakar 2nd Trial..
(nmpk kan beza dgn yg 1st trial)

Mcm2 kisah nak cerita pasal Macaroni Bakar 2nd tarial ni..tp nnti la kalau rajin story di n3 lain..

p/s: Hahaha, dlm n3 ni jerk ada 3 entry lg mama kata nak up..tp sbrnya draf pun x terbuat lagi..adeiii..bz..bz...bz.., Insyaallah akan cuba keluarkan jugak n3 pemenang teka2 cash-out hasil nuff mama tu esok ye kawan2.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

4 comments:

  1. tak menahan tgk makaroni bakar last tu .... banyaknya cheese... mesti sedapkan..

    kami ni sahur pun dah x lalu makan nasi akhir² ni .. mule² dulu ok jer...

    ReplyDelete
  2. amboi...bersahur cam berbuka jer
    saya sahur pun tak lalu nak makan
    wpun ada makanan len time sahur, sy sekadar mkn kurma 3 biji ngn air putih jer..amik sunnah jer..xde selera la...

    ReplyDelete
  3. wah... dah makin teror masak nie..
    pasnie bolehlah masak untuk open house raya..

    ReplyDelete
  4. dah macam menu ala-ala weastern jer yg banyak sy tengok ni..:)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails