Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, April 21, 2011

Datang Menyerah Diri

As Salam,

perasaan berdebar x abis lagi rasanye pagi ni..
semalam sweetmama telah dtg menyerah diri kat Hospital Serdang
disebabkan ada tanda2 awal nak bersalin
mcm biasa sweetmama turun darah..tp kali ni darah nye bercampur keputihan dan warna darah ala2 brownish..
akceli darah tu sweetmama perasan malam kelmarin lagi..tp sweetmama pk sikit jerk..n x rasa sakit lagi..so g keje cam biasa n pakai pad siap2..kot ada turun darah ke 
sekali semalam sepanjang 3 kali g toilet..w/pun darah x melekat dkt pad..tp bila basuh sweetmama perasan still ada lendir darah lebih kurang 1 jari la..
dan setelah mengambil kira pandangan kawan2 yg menasihatkan agar g check kat hospital w/pun x rasa sakit n gerakan baby ok..akhirnya lepas waktu keje semalam..kol 5 ptg terus berdesup ke Hospital Serdang..
ingat nak makan dulu..tp x lalu pun nak makaan..asik takut jerk sepajang perjalanan..

Alhamdullillah..masih ok lagi..belum masa lagi nak bersalin..

tp hasil terjah ke dewan bersalin semalam..mmg berdebarkan la..
2 jam jugak la kat dlm tu..kena monitor..
mcm biasa paling x suka..bila kena check bukaan n doktor nak tau darah ape yg keluar sbnrnya..
w/pun dh masuk pengalaman kedua...tp perasaan takut tu tetap ada..
part ni paling lemah..msti kena tegur.
.'awk rilex jerk..tarik nafas betul2..jgn kemut..nnti awk yg sakit'
tp serius mmg sakit..dan hasilnya baru buka 2cm dan darah tu doktor suspect maybe keputihan jerk..so doktor bagi ubat keputihan yg masuk kat dlm faraj tu..huhu..
sib baik gak xde darah tinggi mcm zaquan dulu..
w/pun perasaannye sama jerk berdebar nak amat..
sweetmama x rasa contraction pun lagi dan kandungan sweetmama pun rupenya semalam baru 35 minggu 6 hari..still x cukup minggu lagi kalau nak bersalin pun..

So keputusannya..itu yg doktor suruh balik rumah dulu..kalau ada tanda mcm ni lagi..tunggu contraction baru datang hospital..tp kalau darah yang keluar adalah darah fresh kena terus g Hospital dan kalau pecah air ketuban pun terus g Hospital. bagi kes kencing manis mcm sweetmama ni kalu x bersalin gak dlm tempoh..kena pastikan dtg sehari awal sblm tarikh due..sbb x bole bersalin melebihi due.

Sepatutnya hari ni ada appointment dgn doktor pakar kat Hospital Serdang,
tp disebabkan semalam doktor dh review n explain kat sweetmama bahawa sweetmama bole bersalin normal..so x perlu la lagi jupe doktor pakar hari ni.

ramai yg meramalkan sweetmama ni akan bersalin awal maybe dlm seminggu dua ni
lebih2 lagi dh buka 2cm n dh masuk 36 minggu.
cuma yg wat sweetmama risau..sweetmama xde pengalaman rasa contraction/gesa baby nak kuar tu camner..sbb dulu masa lahirkan zaquan tandanya turun darah n kebetulan darah tinggi naik..terus kena pecahkan air ketuban dan kena induce bagi rasa sakit..
tp sweetmama x rasa sakit/gesa tu smpaila bila doktor kata baby dh beralih masa bukaan 9cm dan kena operate..baru la sweetmama rasa sakit nak bersalin..tp masa tu dh x bole nak  wat pe dh..tunggu masa masuk dewan bedah jerk.

Doa2kan sweetmama dipermudahkan bersalin ye..AMIN


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

8 comments:

  1. hishh debar pak..take care ye eija...moga suma selamat......

    kta pun sama masa ashraf dulu tanda darah seminggu awal..lepas tu bersalin heee time piala dunia plak tu...

    ReplyDelete
  2. I'allah semoga dipermudahkan segalanya.... tak sabar nk tgk adik zaquan nih, hehehe..... maybe mggu depon kot...

    ReplyDelete
  3. huuuuu... saspen! saspen!
    good luck. ;)

    ReplyDelete
  4. uyun dulu keluar tanda lebih kurang camtue lah.. pagi jumaat tue keluar darah sikit jer..tak rasa sakit pon.. siap2lah pakai pad, sabtu petang tiba2 keluar lendir becampur darah.. banyak jugak.. tue yang terus pergi hospital.. sebelum pergi tue aima terbagi minum air seluluh rupanya.. tue yang tiba2 rasa sakit sangat macam nak terberak.. doktor check baru 3 cm buka.. tak sampai setengah jam terus masuk labour room & bersalin..

    harap selamat semuanya yer..

    ReplyDelete
  5. wah..sweetmama..dah nak msuk 36 weeks ye..kot sy pun mst dah berdebar2 bila msuk labor room tu,wlupun tau lmbt lg nak brsalin..apa pun smoga selamat..rsnya bila dah rs contraction tu dtg,mst awk taunya dah smpi ms nak kena g spital or nak brsalin..hehehe,nak terangkn pun xpndila...

    ReplyDelete
  6. kita doakan eija selamat, kita baru buat pemeriksaan anternatal yang pertama hari ni, baru kita tahu zaQuan dulu c-zer. takpela eija, apapun janji ibu dan baby selamat, selamat berjuang kawan.

    ReplyDelete
  7. rasa contraction tu macam kita rasa baby mengeras tetapi sakit...lebih macam tulah...nak bayangkan pun tak reti...tapi memang sakit..

    ReplyDelete
  8. amiey lee: thanks amiey..mmg berdebarnye x abis smpai skrg..x tau la knpe hati ni..sedangkan ini pengalaman kedua..
    masa zaquan dulu pun awal seminggu..maybe ni risau sgt sbb kalau 36 weeks dh boleh bersalin..mcm awal sgt..

    @Yu'xan Lee: hehe..ramai yg cakap next week..ape pun biarla..secara natural kan..anyaway thanks mummy yu'xan..

    @ann : huhu..mmg suspen n smpai skrg perasaan ni berdebar2 jerk..hope dipermudahkan dan segalanya berjalan dgn lancar.

    @cute MuM : itu la tgk uyun bersalin mcm senang jerk..x lama pun dlm labour room..k.ct jdk takut sbb zaquan dulu 12 jam dlm labour room. yup moga selamat sumenya..anyway thanks ye..:)

    @Kamilia: itu la kan rasanye perasaan tu sama jerk mcm perasaan pertama kali kita nak bersalin..ohh iye ke..eija pun sibuk dok tanya kawan opis ni mcmmane rasa gesa tu..ramai yg cakap mmg rasa sakit yg amat sgt..huhu

    @Cha: thanks cha..diatas doa..mmg doa kawan2 pun slh satu cara dpt mmbantu /menenangkan hati ibu menunggu saat bertarung ni..

    @Zaidah: ok thanks..skrg ni perut eija mmg kerap mengeras..tp blom rasa sakit yg amat lagi..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails