Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, August 14, 2012

22 & 23 Ramadhan ~ Alhamdullillah Selesai Shopping Baju Raya Anak2

Salam 25 Ramadhan,

Alhamdullillah selasai sudah shopping baju raya anak2. Tahun ni betul2 shopping last minute n belanja ala kadar jerk, lebih2 lg boleh pulak time nak shopping pada hari Sabtu@22 Ramadhan, Mama tak perasan wallet yg ada semua cash n kad tertinggal kat rumah. haru sungguh dah sampai KL baru perasan, sib baik Papa ada duit spare utk coverkan dulu.(budget baju raya anak2 under Mama)

22 Ramadhan 1433H (Sabtu - 11 Ogos 2012)

22 Ramadhan kami terjah KL, mmg niat nak shopping di Sogo n Jalan TAR, kebetulan pada hari berkenaan Mama nak hantar biskut raya dkt ex-bos di rumah dia kat Selayang. 

Kami ke KL dgn bawa sekali Zaquan&Ziqry, xde siapa yg willing utk jaga anak2, masing2 bz n ada hal sendiri, my mum pulak x larat nak jaga dua2, nak jaga Ziqry jerk, Papa pulak x setuju kalau cuma slh seorang yg kena tinggal dia lebih sanggup utk bawa jerk mereka berdua g shopping sekali. 

Ermm..mula2 ok la, Papa bawa n temankan anak2 g masuk Starz Garden Childeren Playland & Mama yg uruskan memilih & mmbeli baju raya untuk anak2. Selesai memilih call Papa bawa turun anak2 utk try baju n kira terus ikut budget. Betul2 ikut budget sbb yg ada cash ditangan time tu cuma RM450. Ada hikmahnye la jugak Mama tertinggal wallet kalau x rasanye msti belanja over the budget..hehee, kali ni ngam2 utk anak2 + baju raya utk anak buah sorang sepasang..total belanja RM430.00.

Lega selasai sudah baju jalan raya utk anak2 n anak buah, baru lah g isi perut utk Zaquan & Ziqry. Zaquan pun mmg dh kelaparan sgt, sblm keluar mmg x mkn pun. Kami pun terjah Mc'D tempat makan paling senang n faberet Zaquan, tp elok sampai Mc'D tertido sudah Zaquan.., Adik pulak baru bangun tido, dia dh tertido awal lg seblm Abg dia..gilir2 waktu tido..huhu

'Jgn arr amik gmbar adik, cepatlah belikan adik mknan..huk2..'


Abang Tertido dgn lenanya berbantalkan hasil shopping, Adik happy dapat mamam..


Papa melayan Ziqry mamam n suruh Mama pilih n cari pakaian jalan utk diri Mama pulak, Ermmm..tp tula time ni umat manusia dh semakin ramai di dlm Sogo ni, nak pilih pun dh x tenang + pikirkan cash in hand pun dh tinggal sikit  (camnerla bleh kalut sampai x check handbag dulu sblm kuar umah..huhu..)

Sudahnya mmg xde ape2 utk diri sendiri..Kami buat keputusan untuk tidak ke Jalan TAR w/pun dh dekat sgt nak ke Jalan TAR, susah pk kan nak mendukong Zaquan & Ziqry spjg jln nak ke Jln TAR tu nnti + nak kejar masa waktu nak berbuka lg nnti.

Bila sampai dekat Basement, Zaquan dh terjaga dari tidur dan terus minta makan, so lepak skjp dkt basement ni layan Zaquan mkn, Adik pun sama dh mkn 3 keping nugget pun minta lg yg abg pnyer..


Jam pun dh melewati pukul 4 petang, kami pun terus ke Selayang untuk hantar biskut raya, just hantar jerk pastu terus balik ke Bangi untuk kejar waktu berbuka..sampai Bangi pun dah nak dekat kul 7 mlm, jalan jammed balik tu..sudahnye kami berbuka dekat Impian Maju jerk..huhu

Hasil Rembatan di Sogo untuk Abg & Adik


Abg Punyer:- 2 helai Jeans, 3 helai t-shirt & sepasang baju basahan..


Adik Punyer:- 2 helai Jeans, sehelai baju kemeja (Abgnye dah belikan sepasang masa jualan KPDNKK),  4 helai t-shirt & sehelai baju basahan


Budget Untuk Anak Buah mesti ada setiap tahun, cuma thn ni dapat seorang sehelai jerk sbb anak buah dah makin bertambah daripada seorang sudah jd 3

Untuk Anak Buah Pertama - Dania Alisha


Untuk Anak Buah..Twins..


23 Ramadhan 1433H (Ahad - 12 Ogos 2012)

Memandangkan misi utk shopping di Jalan TAR tak kesampaian, so hari Ahad diteruskan misi shopping utk cari baju melayu di Tesco, Saujana Impian. Tapi kami xdelah keluar awal2 pun, lgpun Papa Qada' Tido dulu. Sempat la Mama membaking Orange Cake dulu sblm keluar shopping. Kami keluar lepas Asar pukul 5 ptg, lgpun dh tau ape yg nak dibeli dan dikedai mana yg nak di 'aim'.

Akhirnya warna pilihan utk tema raya thn ni..Hijau Lumut
Sedondon Papa & Anak2


lari sikit dari tema asal yg mama nak, Mama sbnrnya nak kaler Grey sbbnya Mama rasa baju raya Mama tu kaler Grey, rupanya mata mama yg kelabu, warna baju raya Mama tu Grey Green n susah sgt nak cari baju melayu yg sama kaler ngan baju raya Mama tu, so mmg lari tema la, x dapat nak sedondon sgt..malas nak pk, so rembat jerk la kaler Hijau Lumut..lgpun bila tgk mereka try baju tu ke badan nmpk nice pulak kaler tu...

Sedondon ke idak, idak pun idak ler..
kalau ikutkan hati mmg rasa mcm nak jerk beli lagi sepasang baju raya Mama betul2 ikut tema hijau lumut ni, tp xmo la terlalu ikutkan hati nak sedondon sgt, baju raya pun dh ada 3 pasang..membazir pulak rasanye..better guna budget yg ado utk kasut & tudung.


Selesai misi mencari baju melayu utk mereka, terus ke agenda berbuka puasa. dh kuar lewat kan, so buka puasa pun kat Tesco jugak ler, Mama n Papa nye menu Sizzling Yee Mee kongsi jerk sbb utk Zaquan n Ziqry ada KFC mghabiskan free voucher KFC yg lebih ari tu dapat la Ayam KFC ngan Zinger Burger. Itupun Zinger Burger kami mkn lewat pagi (kira sahur la tu, sbbnya pg tu Mama x masak sahur pun). 

Our menu :-Sizzling Yee Mee n KFC


Mereka yg mengalahkan org yg berpuasa..


Selesai berbuka layankan anak2 main di pusat permainan lgpun dkt area food court tesco ni, mmg x leh elak dari Zaquan, itupun sementara menanti waktu berbuka..dia dok ulang alik masuk dlm pusat permainan tu, nasib baik senang nak pantau sbb tempat duduk kami betul2 berhadapan dgn pusat permainan tu.

Ziqry pun sejak dh pandai berjalan ni ..see bkn main suka lg dia main..


Lega..selesai dah semua persiapan raya utk anak2. Mama n Papa jerk la yg x shopping sgt barang utk diri sendiri. Ermm xpelah...Raya thn ni Mama byk berabis utk keperluan barangan dapur rasanye..dengan Pemanggang Ajaib Vantage, Kuali Tefal n Tupperware..hehehe..Mood memasak dtg ni, sampaikan beli keperluan asas & barang utk buat cake n kuih jerk pun dh cecah RM ratus²...huhu

p/s: keperluan utk hiasan rumah nan ado, langsir rumah 4 thn dh x berganti..huhu.., nak last minute shopping mopping lagi, Papa pun x selesai lg keje part time ni...

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

15 comments:

  1. saya ala kadar je.. hehehhe semuanya dah selesai

    bestnya ziqry naik mainan tu :)

    ReplyDelete
  2. wahhh anak2 buah pun dpt ...bagusnye

    ReplyDelete
  3. bestnye tgk kawan2 soping raya :)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillahh akhirnya selesaikan.. tgl tunggu raya jer...

    cantiklah baju hijau lumut tu .. anak sy pun pilih hijau lumut tp lg gelap .. hadoilahhlah.... lari tema langsung dr rancangan awl kami .. ikukan jerlah...

    ReplyDelete
  5. ucapan dari dania "mekasih mama" hihi..
    cantik baju tue.. warna purple lagi.. mekasih setiap tahun tak pernah miss beli baju raya dania.. ada yang dulu pon masih lagi boleh pakai..

    baju untuk twins tue uyun dah nak rembat dah untuk baby masa shopping kat sogo..tapi letak balik.. :(

    ReplyDelete
  6. @syila: eija pun ala kadar jerk,
    beshnye semuanya dh selesai,
    eija thn ni last minute shopping sbb en suami keje part time malam n hujung minggu itu yg xde masa nak cuci2 mata n shopping sgt, so beli mana yg penting jerk especially keperluan anak2 ler..

    @eima: hehe..mmg setiap thn ada budget utk anak buah, w/pun sikit ada gak bghn utk mereka...anak2 kita pun dpt bhgn dr acik2/atok neneknya.

    @Huda: Ikutkan eija ni bknnye shopping sgt pun huda, ini pun terkejar2..mlmnye en suami sambung keje pulak..

    @Masya: Alhamdullillah ..lega jgk ler hati bila kelengkapan utk anak2 selesai.

    Ohh sama la kita ni yer..lari tema dr perancangan asal..huhu..

    ReplyDelete
  7. @Cute MuM: hihi..sama2..:))
    mmg pilih kaler purple sbb dh tau dh kaler feberet uyun n eisya..
    Alhamdullillah setahun sekali jerk pun kami dpt bg..
    eisya kecik sgt, skrg dh tau dah kalau nak belikan baju utk eisya ukurkan di bdn Ziqry jerk, Ziqry pun dh sama besar jerk ngan eisya cuma eisya tinggi sikit..Kalau nak tau masa nak belikan baju ni kami siap fittingkan pada Ziqry...hehe..

    ohh iye ke, x teringat ari tu nak belikan utk bakal baby sekali, kalau x confirm k.ct rembat 3 terus..sbb kalernye dh conform feberet uyun. Nnti kalau baby dh lahir kami hadiahkan baju ni jerk la...ok gak kan..hihi..

    ReplyDelete
  8. Apa yg penting bila anak-anak punya dah dapat lega eija. Tapi kakak lihat baju budak lelaki lebih mahal dari budak perempuan walaupun pattern perempuan cantik-cantik kan eija..

    ReplyDelete
  9. Amboi abang sampai tertido2.. ;)
    Meriah raya nya..
    Hijau sakan.. ;D

    ReplyDelete
  10. panjang sungguh entry eija kali ni. hahaaa. tersenget-senget kepala kita membacanya. after this mmg kita buat baju raya dua tahun skali atau tiga thn skali baru tukar tema. sbb nk sdondonkan abi. hahaa.

    ReplyDelete
  11. amboi...meriahnye persiapan raya..bersemangat yer..

    ReplyDelete
  12. aku pun x soping sgt2 thn ni ... bj aku tmpah (maxi ngndg) ado 3 helai .. phtu suor ngndg tu je , phtu beli handbeg kt sogo (sembonia sale , xleh tahannn).. then bj akil mmg suke beli awal2.. kt bandung aritu pun ada beli tuk dia... bj melayu syukur dh siap dh ... en huby pun dh soping kt bandung, kt msia x soping apa pun ..

    then beli brg2 bby baru

    ReplyDelete
  13. hahahahhaaha TERBAEKKK lahhh memang la sedondon sangat baju raya mama n papa nih hehehehe...

    ReplyDelete
  14. dah lain nampaknya colour baju tu..x sedondon dah tu..xper la asal gembira dihari raya nnti kan....

    salam aidilfitri ya..:)

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails