Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, April 24, 2013

Family Trip@Pulau Pangkor 15- 16 April 2013 | Perjalanan ke Pulau Pangkor

As Salam,

Seperti yang dirancang, pagi selepas sarapan kami semua bertolak dari Bidor, Perak terus ke Lumut untuk menghantar MIL, FIL n Zaquan yang akan sambung bercuti ke Pulau Pangkor (bermalam).  Secara x langsung kami turut sama ke Pulau Pangkor tp balik hari sebab waktu operasi last feri adalah pada 8.30 malam. (so sempat la kalau nak balik hari pun..)

Perjalanan dari Bidor ke Lumut megambilmasa lebih kurang 1 jam lebih je, sampai² di tempat parking depan Lumut Waterfront tu ejen dah siap sedia tunggu dah, tengok kami ni ramai tp sbnrnya yg nak bermalam 3 org je..hehe. Alang2 ejen tu beriye bercerita dgn kami semua, kami pun ikut je la sampai dia bawa ke tempat dia ni ha..Lumut Leisure & Tours..


Beriye la haa brader ni explain ttg bilik/chalet yang sesuai utk kami family besar ni, sekali bila FIL bgtau yg pergi cuma dia suami isteri n cucu, terus brader ni suruh amik pakej honeymoon, tp nak honeymoon camner cucu ada kacau daun...hehe. Bila bawa cucu ni yg penting kena la duduk hotel/chalet yg ada swimming pool (mmg niat Atok nak bawa cucu2nya mandi laut n kolam pun). Time ni memang FIL booked 1 bilik je la sbb mmg kami yg lain just balik hari je (ye ke ?).

Mama pun punyelah sengal betul2 bawa beg baju Zaquan je sbb Zaquan mmg confirm ikut atoknya bercuti ke P.Pangkor ni, boleh Mama x spare lgsung baju Ziqry sampaikan diapers pun Mama terlupa nak bawa. Ikutkan byk je lebih baju Ziqry Mama bawa tp tinggal dlm kereta la. Mama jd ala2 blur sbnrnya sbb Ini pertama kali la Mama akan sampai ke P. Pangkor, so bila kata nnti kalau pergi pagi sempatlah singgah P.Pangkor, Mama pun budget mcm dekat sgt P.Pangkor ni,  tau yg kami akan naik feri, tp mcm x jangka amik masa jgk tunggu feri nak jln, pastu dah sampai kena naik teksi/van lg ke chalet..(xpe2 anggap ini pengalaman dan peringatan supaya lepas ni x cuai lagi..). Nasib Dania (sepupu Zaquan n Ziqry) ada diapers, pinjam kakak Dania punyer n nasib baik jgk kedai runcit dkt Pangkor ada jual diapers..hehe


Akhirnya settle urusan booked bilik, FIL pilih Pangkor Bayview Beach Resort sebagai tempat penginapan pilihan lengkap ada swimming pool n jalan sikit dah jumpa laut, tempat makan pun senang. FIL amik standart room je la sbb nak duk bertiga je kan.., harga nye pun berpatutan disebabkan hari biasa dapat la diskaun RM70 daripada harga biasa RM110 per room (ejen tu la yg kata..)

Selesai urusan tempat penginapan, apalagi g beli tiket feri  la..(sponser by FIL). Tiket dari Terminal Jeti Lumut ke pangkor untuk dewasa RM10.00 dan Kanak² RM5.00 2 hala. (Kira murah la tambang feri dia pergi balik kan). 

Kaunter Tiket
Ada 3 buah syarikat pengangkutan feri 
(Syarikat Mesra Feri, Syarikat Duta Pangkor Dan Syarikat Pan Silver Feri )
harganya sama je semua.

@Terminal Jeti Lumut - Wah seronoknya Zaquan nak ikut Atok n Nenek bercuti ke P.Pangkor. Kakak Dania sepupu Zaquan n Ziqry anak Cute MuM pun teruja sgt tu nak ikut Atok g mandi laut n kolam..


Sebelum naik feri - masing2 kehausan cari kedai beli air utk basahkan tekak sambil tu sempat lagi bincang2 nak sambung cuti ke P.Pangkor ke tak? sbb beriye tau Ayah & Mak memujuk kami semua sambung cuti n joint sekali percutian ke Pangkor ni. Ayah la yg paling beriye n siap bgtau awal n suruh kami fikir2kan tawaran yg dia bg...iyelah percutian sponser sepenuhnya oleh Ayah. Cuma yg perlu difikirkan skrg ni cuma masalah cuti aje. Time ni masing2 masih keberatan lg nak sambung cuti..Mama ikut Mr. Papa la, kalau Papa kata ok je Mama pun ok je la..(teruja jgk sbb x pernah sampai..hehe), ikutkan kalau keputusan dibuat time ni sempat lg kalau nak amik beg pakaian, ini kami mmg sehelai sepinggang la ke P.Pangkor..itu yg sampai diapers Ziqry pun x teringat nak bawa.


Nampaknye bkn air je yg dibeli, Zaquan sempat paw bola gambar spiderman lagi, Nasib baik murah RM6.00 je so papa dia belikan je la..


Suka lah dah dapat kehendak hati


Ohh yeah masa untuk menaiki feri ke Pulau Pangkor..


Owhh laut..Owwhh pulau pangkor here we come..



Sempat la bergambar  berempat (satu2nya gambar family 4 beranak) @ Jeti Lumut menunggu ketibaan feri..



Yeay dapat naik feri..
Topi kakak Dania jadi rebutan Zaquan n Ziqry..huhu)



Cucu² Atok yg sgt seronok dpt naik feri, berceloteh je bdk 2 org ni..tanye itu ini dkt Atok, nasib la Atok mmg jenis rajin melayan cucu..


Kami duduk seat belakang sekali dekat dgn pintu keluar so dapat la Atok bawa cucu2nya amik angin luar feri..


Mama n Adik Ziqry, Adik sungguh pun x sihat, tp ligak jgk kehulu kehilir skjp dok ngan Mama, skjp nak dok ngan Atok, Abg n Kakak Dania..



Gambar x clear pun nak simpan kat sini :p
Almaklumlah x rancang nak g bercuti ke Pangkor pun so xde la usung DSLR, pic semua thru Note shj..:)


Alhamdullillah kami selamat sampai Pulau Pangkor lebih kurang pukul 1.00tgh kalau x silap. Perjalanan feri mengambil masa lebih kurang 25 minit, x sempat nak tido pun..hehe. Ok, nanti Mama sambung citer kami di Pulau Pangkor pulak.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

10 comments:

  1. Mmg percutian tak dirancang ni
    Sehelai sepinggang jek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itulah mmg unplanning holiday buat kami, sampai terpaksa beli yg dalam2 pun dkt pangkor..hehe

      Delete
  2. pengalaman kali pertama oklah ni hihihihi.. lama x pg tau.. mesti dah banyak perubahan kat sana... okk sy tunggu next entry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perubahan tu x pasti la sbb baru pertama kali sampai kan

      Delete
  3. last pergi 8 tahun lepas...
    huhuhuhu bestnya kalau dapat jejak kaki kesana lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh lama jgk tu, eija ni pertama kali jejak,
      lepas ni boleh la ajak cik abg jalan2 ke pangkor pulak bawa farisyah n faez..

      Delete
  4. Haish! Bila turn i pula ni....isk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa allah cha, ada rezeki sampai la turn cha pulak berholiday :)

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails