Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, April 1, 2013

Adik Ziqry Pulak Kena Chicken Pox!

As Salam,

Nampaknye berjangkit jugak Chicken Pox Abg Zaquan kepada Adik Ziqry, baru je Mama post muka happy Adik yg dah sihat, tup² betul² rehat seminggu je, Chicken Pox merebak pada adiknye pulak. Ermmm..nak buat mcm mane kan, dah penyakit berjangkit..redha je lah, cuma jarak seminggu tu sukar jgk bg kami yg dua2 bekerja ni bercuti jaga anak. lg pun timingnye kena time Mama ada Audit jugak, kali ni minta tolong My Mum pulak yg jaga Ziqry, nasib baik My Mum boleh tolong jagakan selama 4 hari n Mama cuma amik cuti setelah selesai Audit iaitu pada 29 Mac (Jumaat) dan 1 April (isnin). 

Mama sedar Ziqry dijangkiti Chicken Pox setelah kami seronok bermandi- manda kat swimming pool, now kan Mama dah belajar swimm so hujung minggu bawa anak2 g swimming..hehe. Ziqry kena Chicken Pox pada 24 Mac 2013 (Ahad), cecair mula nampak di perutnya, Lepas mandi tu time nak bilas dgn air bersih tu la Mama perasan dekat perut dia ada 2-3 cecair, mcm biasa lepas tu menjelang petang terus naik mendadak cecair tu..lebih kurang sama mcm Abg Zaquan, cecair naik byk di badan dan muka tp nmpknye Adiknye cecair lagi byk berbanding abgnnye, dah la byk, besar² pulak tu..

2nd Day kena Chicken Pox
Time to makan ubat n sapu calamine satu badan..

3rd Day..Memang naik byk dkt badan dan muka

Alhamdullillah sepanjang 4 hari My Mum jaga dia senang dijaga x meragam sgt, risau jgk takut susahkan My Mum jaga my son..
3rd day...Lena beradu


W/pun sakit...tutti frutti tetap menjadi idaman...hehe
nasib selera mkn x kurang tp x berapa selera nak minum susu pulak


hari ke 7 (30 Mac 2013)..ciannye adik byk tu kesan parut di muka


 24 Mac 2013 - 30 Mac 2013 (7 Hari)
Huargghhh..nmpk mcm lambat surut kesan Chicken Pox Adik Ziqry
malahan Mama perasan ada cecair baru yg naik di tgn dan kaki..

Jadinya aktiviti hujung minggu kami pada minggu sudah (30 - 31 Mac 2013) adalah melepak di rumah dan Zzzzzzzzzzzzz....


P/S: N3 auto publish, hari ni Mama Cuti Rehat..Hope Anak Mama cepat sembuh..AMIN.

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

16 comments:

  1. alahai adik kene lagi teruklah... akak cuba cari losyen gamat emas.. kawan sy kata ok.. sebab anak dia pernah kene.. dah kering nanti baru akak sapu.. parut pun xde.. tp mmg makan masa sikitlah nak bg parut ni hilang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah mmg adik kena lg teruk dr abg, tp alhamdulillah anak2 k.eija kena chicken pox xde la meragam teruk sgt..

      ohh ye ke, pernah dgr pasal produk gamat emas ni tp xpenah lg cuba pakai.., igt nnti nak g cari bio oil je..

      Delete
  2. Moga cepat sembuh
    Dua dua dh lepas takde risau dh
    Zakwan nayli blum lagi ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nad
      hehe..itulah ada pro n cont. nye kena awal ni
      yg baiknye x pyh risau sgt dah lps ni sbb dua2 dah kena, yg x beshnye selang seminggu je adik dah kena..sakit tang cuti tu la.., nasib baik dua2 family dekat boleh jgk minta tolong..:)

      Delete
  3. memang berjangkit pun.. sian adik kurang encemnya..rajin2 mkn ubat tau nnt cepat baik..pastu encem balik..hehehe..
    acik doakan cepa sembuh ye.. sian mama risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq aunty norr..:)

      makan ubat ok tp tang nak sapu ubat tu berkejar2ran jgk ler..

      Delete
  4. hmm ni yg paling takutkan .. cam kes alisha ari tu .. Dr. ckp klu antibodi alisha tak kuat die jugak akan kena 1-2 mingge lepas abg kena ... tp alhamdulillah antibodi kuat maybe waktu hari pertama abg kena tu die dah amik vaksin kot ...

    nampak nye adek lgi teruk kena dr abg ..paling kesian sape yg mandi pool ngan zikry time tu ..kompom kena jugak .... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah aku mmg kununya nak amik vaksin utk ziqry time kita gaji 25hn tu, sekali dia dah kena dulu pd 24hb..huhu.., mmg aku perasan antibodi ziqry ni lemah sikit berbanding abgnye, dia lebih senang demam berbanding abgnye..

      hehehe..nak wat camner lps mandi baru aku perasan cecair kat bdn dia tu..

      Delete
  5. ko bwk ziqry pi mkn tuttu frutti msa sakit..sebarkan virus je kt or len..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abis camner zaquan dah merengek nak mkn tuttti frutti kat situ si adik pun sama menrengek nak turun mkn tutti frutti ..huhu

      mmg la x dinafikan penyebaran boleh melalui udara..tp tgk la bdn n muka ziqry tu dh sapu ubat n time ni cecair dia dah kering pun n dia hanye bersentuhan dgn kitaorg aje. Akceli part yg paling buat virus ni boleh tersebar kuping dia tu, time kuping dia jatuh n parut tu berair time tu la boleh berjangkit kat org lain lebih2 lg if dia bersentuhan dgn org lain time tu...

      Delete
  6. kesiannya... semoga cepat baik yeaa... tq sis join GA nina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mmg kesian,
      Tq Nina :)

      Sama2, GA senang apa slhnye memeriahkan n support kawan2 kan.

      Delete
  7. kesiannya..
    semoga cepat sembuh ye sayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Jue :)

      Alhamdullillah dah semakin beransur sembuh, dah kering dah semua tinggal nak tunggu kupingnya jatuh je, tang muka dah jatuh dh semua, kat badan yg byk n besar2 masih menanti ianya keguguran..hehe..

      Delete
  8. olo siannya.... semoga cpt sembuh ya sayang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih deno :)

      ikutkan dia dah sihat cuma nak tunggu betul2 jatuh semua dia punye kuping tu baru leh g hantar nursery semula..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails